• No results found

Uitgevoerde activiteiten

Producten

Er was het afgelopen jaar minder capaciteit beschikbaar voor het uitvoeren van de werkzaamheden op het gebied vergunningverlening – milieu. Hierdoor kon een gedeelte van de geplande werkzaamheden niet of minder worden uitgevoerd. Dit betreft onder andere het actualiseren van vergunningen, het project LPG-verkooppunten en de voorbereiding op nieuwe wetgeving.

Het grootste gedeelte van de vergunningen en meldingen bestaat uit meldingen activiteitenbesluit en meldingen besluit bodemkwaliteit. Er zijn minder vergunningen en meldingen ingediend dan in het VTHup 2020 was begroot. Het totaal aantal bestede uren komt echter redelijk overeen met het VTHup 2020. Dit is toe te schrijven aan een veranderende werkwijze bij het behandelen van meldingen waarbij er, als de melding niet compleet is, wordt gevraagd om een aanvulling in plaats van een nieuwe melding. Hierdoor gaat het aantal meldingen omlaag, maar wordt per saldo het werk niet minder.

Juridische procedures producten

Het inzichtelijk maken van het aantal uren besteed aan specifiek milieuprocedures is lastig. In de praktijk bestaat een vergunningen zowel uit de activiteit ‘bouwen’ als uit de activiteit ‘milieu. Een beroepszaak richt zich daardoor vaak niet alleen op een milieudeel, maar vaak ook op een bouwdeel.

Het is dan lastig om het aantal bestede uren per taakveld te specificeren.

Het juridisch cluster van Team Vergunningen houdt zich, naast juridische procedures tegen besluiten, ook bezig met advisering in het kader van een vergunningenprocedure. In 2020 is er veel tijd besteed aan advisering milieu. Daarnaast heeft het cluster in het laatste kwartaal tijd besteed aan procedures

Aantal uur Aantal uur

Producten Totaal 5180 uur 5155 uur 4161 uur

Vergunningen en meldingen 605 st. 3225 uur 3225 uur 349 st. 2523 uur

Beoordelen bestemmingsplannen 20 st. 30 uur 30 uur 14 st. 55 uur

Beoordelen bodemonderzoeken, Pfas 25 st. 125 uur 100 uur 11 st. 84 uur

Energierapporten beoordelen 100 uur 100 uur 28 uur

Wet Natuurbescherming, Aeriusberekening en advisering 250 uur 250 uur 180 uur

Advisering derden 1200 uur 1200 uur 1255 uur

Project: LPG verkooppunten die geen LPG meer verkopen (ism RO) 50 uur 50 uur 5 uur

Stelpost: nieuwe regelgeving 200 uur 200 uur 31 uur

Juridische procedure producten 175 uur 177 uur 30 uur

Procedures (bezw/beroep/vovo) 5 st. 175 uur 177 uur 2 st. 30 uur

Toezicht op producten 4500 uur 4500 uur 4498 uur

Controles activiteitenbesluit en besluit bodemkwaliteit 335 st. 3375 uur 3375 uur 361 st. 3202 uur

Controle geluid horeca nacht 200 uur 200 uur 24 uur

Controles nav handhavingsverzoeken 350 uur 350 uur 200 uur

Project: Energiebesparingplicht 400 uur 400 uur 220 uur

Project: Inventarisatie inrichtingen tav bestemmingsplannen 100 uur 100 uur 50 uur

Project: Casustafel ondermijning 75 uur 75 uur 36 uur

Inrichtingsgebonden milieutoezicht (Extern, FUMO) 3610 uur 3610 uur

Hercontroles (uitloop 2019) 185 st. 766 uur

Handhaving 2105 uur 1700 uur nb uur

Handhavingsverzoeken door inwoner/bedrijf 15 st. 405 uur

Handhavingsconstatering ambtshalve 45 st. 1215 uur 1215 uur nbst. nb uur

Strafrechtelijke handhaving Boa domein II taken, in Q2 bijgesteld 485 uur 485 uur 422 uur

Klachtmeldingen inwoners en bedrijven 500 uur 500 uur

Inrichting gebonden klachten 40 st. 400 uur 400 uur

Niet inrichtinggebonden klachten 10 st. 100 uur 100 uur

toegevoegd in Q1

voor het intrekken van verleende vergunningen. Beide activiteiten zijn echter niet opgenomen in het VTHup en worden daardoor ook in de monitoring (en het Jaarverslag) niet vermeld.

Toezicht

Van half maart tot half juni zijn er vanwege de corona-aatregelen geen reguliere controles bij bedrijven uitgevoerd. Wel is ingezet op preventief toezicht op excessen (vrije veld toezicht). De milieutoezichthouders hebben in plaats van het uitvoeren van milieucontroles, bijgedragen in het toezicht op de Noodverordening, geholpen bij de milieustraat en zijn als buurtcoach actief geweest.

Daarnaast is tijd besteed aan administratieve taken. Deze werkzaamheden zijn, omdat deze niet direct te maken hebben met milieutoezicht niet in de cijfers opgenomen.

In het derde kwartaal zijn de reguliere werkzaamheden, met inachtneming van de coronamaatregelen weer opgepakt. Daarbij is een grote inhaalslag gemaakt in de uitvoering van de geplande

werkzaamheden. De opgelopen achterstand is daarbij ingehaald en uiteindelijk zijn zelfs meer controles gevoerd dan in het VTHup 2020 was gepland.

Aan enkele in het VTHup 2020 opgenomen projecten, zoals geluidscontroles bij horeca, is minder tijd besteed dan begroot omdat deze logischerwijze niet konden worden uitgevoerd.

Hercontroles

In 2020 moesten ook hercontroles worden uitgevoerd bij bedrijven die eerder in 2019 zijn gecontroleerd en waarbij overtredingen waren geconstateerd. Deze hercontroles waren niet

opgenomen in het VTHup. In de kwartaalrapportages en dus ook in dit Jaarverslag zijn ‘hercontroles’

toegevoegd als categorie. Daarbij zijn de hercontroles in alle branches samengevoegd.

Klachtmeldingen

Er zijn minder meldingen ingediend over mileugerelateerde onderwerpen dan verwacht. Daarnaast kostte het behandelen van deze meldingen ook minder tijd dan verwacht. Dit heeft er toe geleid dat het kengetal voor het behandelen van meldingen in het VTHup 2021 naar beneden is bijgesteld.

Ambities en actiepunten Uitloop werkzaamheden 2019

In 2019 zijn controles uitgevoerd bij inrichtingen die per 1 januari 2020 onder het

basistakenpakket van de FUMO zijn komen te vallen. Het was de verwachting dat ook in 2020 hiervoor nog enkele controles zouden moeten worden uitgevoerd. In 2020 is echter gebleken dat in 2019 al alle betreffende inrichtingen al zijn bezocht. De gereserveerde uren hoefden derhalve niet voor dit project te worden ingezet.

Activiteitenbesluit – inhaalslag reguliere controles

Om het naleefgedrag te verhogen is het noodzakelijk dat er regelmatig(er) een controle wordt uitgevoerd bij inrichtingen. In het VTHup 2020 was daarom als actiepunt opgenomen dat in 2020 zou worden ingezet op het uitvoeren van controles bij inrichtingen waar de laatste 7 jaar geen controle is uitgevoerd. Er zijn in 2020 249 inrichtingen gecontroleerd. Tijdens de controles is geconstateerd dat sommige bedrijven lange tijd niet zijn bezocht. Bij de uitgevoerde controles zijn daarentegen maar relatief weinig tekortkomingen geconstateerd. Slechts in 54% van de gevallen was een hercontrole noodzakelijk. De impact van de geconstateerde overtredingen was over het algemeen ook beperkt.

Energiebesparingsplicht

Grote energie verbruikende inrichtingen moeten energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Gemeenten konden tot eind 2020 extra diensten laten uitvoeren door externe specialisten energiebesparing, gefinancierd uit een regeling. Voor Súdwest-Fryslân was een bedrag van € 28.272,00 gereserveerd. Súdwest-Fryslân heeft dit ingezet door toezicht op locatie extern te laten uitvoeren in combinatie met een training on the job door een toezichthouder mee te laten lopen.

In het eerste kwartaal van 2020 zijn de inrichtingen geselecteerd waarbij in het tweede

kwartaalcontroles energie zouden worden uitgevoerd. Door de coronamaatregelen zijn deze controles dat kwartaal echter niet uitgevoerd. De controles zijn in het vierde kwartaal weer opgestart, waarbij uiteindelijk 10 controles zijn uitgevoerd. De bestede uren in 2020 zijn hierdoor minder dan begroot.

Het project wordt in 2021 voortgezet.

FUMO

De verantwoording van de door de FUMO uitgevoerde werkzaamheden vindt plaats via de beleidscyclus van de FUMO en het bijbehorende Jaarverslag FBup.

Handhaving

De handhavingsverzoeken op alle taakvelden zijn opgenomen onder het hoofdstuk ‘WABO / RO’ en de daarbij behorende toelichting.

De wijze van registreren van handhavingsconstateringen milieu is in 2020 gewijzigd. Uitgevoerde milieucontroles worden direct geregistreerd als handhavingsconstatering en niet pas, zoals gebruikelijk was, op het moment dat er een handhavingsprocedure werd gestart. Hierdoor zijn er in 2020 veel meer cases geregistreerd dan was opgenomen in het VTHup. Hoewel deze verandering zeker een verbetering oplevert in het proces en in de registratie, is het helaas niet mogelijk gebleken om achteraf vast te stellen in hoeveel cases een handhavingsprocedure is gestart. Deze gegevens zijn daarom in de tabel niet ingevuld.

BOA domein II

Per 1 januari 2020 is Fryslân breed gestart met een samenwerkende structuur voor het uitvoeren van de taken van de buitengewoonopsporingsambtenaren Domein II (milieu). Súdwest-Fryslân werkt hierbij samen met de gemeenten Heerenveen en De Fryske Marren. Op grond van de gemaakte afspraken dient elke gemeente te beschikken over één gekwalificeerde BOA domein II, die op basis van een

overeenkomst op het grondgebied van de drie gemeenten mag optreden. Daarnaast is er bij de FUMO een BOA-coördinator werkzaamheden, deze is een verbindende schakel is in de Fryslanbrede

samenwerking en verzorgt de contacten met het OM.

Súdwest-Fryslân beschikt, conform de afspraken, over één BOA domein II. Door de coronamaatregelen konden in 2020 minder bedrijfsbezoeken plaatsvinden en was het niet altijd mogelijk om

verdachten/betrokkenen te horen. De ureninzet was echter uiteindelijk niet veel minder dan geraamd.

De inzet heeft vier SAM processen-verbaal (=Snelle Afhandeling Milieuzaken) en twee volledige processen-verbaal opgeleverd. In de meeste gevallen is daarbij uiteindelijk ook een strafbeschikking opgelegd door het OM. De overtredingen betroffen onder andere afvaldumping, afvalverbranding en asbestsanering.