• No results found

Deel II - Het reglement- “Leven in onze school”

4 Leefregels, afspraken, orde en tucht

4.3 Gezondheid

4.3.1 Middelenbeleid

Vanuit onze opvoedende opdracht voeren wij een preventiebeleid rond drugs.

Ze kunnen namelijk een ernstig gevaar zijn voor jouw gezondheid en die van medeleerlingen. Op onze school zijn het bezit, het gebruik, het onder invloed zijn en het verhandelen van drugs dan ook strikt verboden.

Als je in moeilijkheden raakt of dreigt te geraken met drugs, dan proberen we je te helpen. Dat neemt niet weg dat we ook sancties kunnen opleggen volgens ons herstel- en sanctioneringsbeleid. Dat zal bv. het geval zijn wanneer je niet meewerkt met ons hulpaanbod, wanneer je het begeleidingsplan niet naleeft of wanneer je medeleerlingen aanzet tot gebruik of drugs verhandelt.

◊ De problematiek gekaderd

Het drugbeleid is een onderdeel van de globale leerlingenbegeleiding op school en vindt zijn weerslag in het schoolwerkplan en het schoolreglement. Met

middelen bedoelen we een reeks producten die nefaste gevolgen kunnen hebben bij verkeerd en overmatig gebruik. Tot deze middelen behoren bepaalde geneesmiddelen, tabak, alcohol en illegale drugs (cannabis, marihuana, XTC, ...).

◊ Principiële uitgangspunten en engagementen

We vinden het niet goed dat leerlingen middelen gebruiken. Niet op school en niet buiten de school. We trachten er onze leerlingen toe te brengen om er niet mee testarten.Wie er wel mee begonnenis,willen we begeleiden,ondersteunen en eventueel doorverwijzen naar externe hulpverleners. Het imago van de school is ondergeschikt aan de hulpverlening van de jeugdige gebruiker.

We willen:

o de noodzakelijke nuancering in acht nemen tussen maatschappelijk

aanvaarde en door de wet (vanaf een bepaalde leeftijd en met de nodige restricties) toegelaten middelen enerzijds en illegale drugs anderzijds.

o een duidelijk onderscheid maken tussen bezit, gebruik en dealen (al of niet met winstoogmerk) van (illegale) middelen.

o streven naar uniformiteit in de schoolreglementen van alle KOV-scholen.

o hierover een overleg op gang brengen tussen alle partners: inrichtende macht, personeel, ouders en leerlingen.

o inspelen op een breed maatschappelijk ondersteuningsaanbod inzake preventie van middelengebruik.

o investeren in vorming van het schoolpersoneel.

Werken rond middelengebruik is een einddoel, vervat in de eindtermen, en moet zowel in als buiten de normale lessen aan bod komen.

◊ Preventie in het algemeen

We geloven dat werken aan een schoolklimaat waar openheid, overleg,

geborgenheid, inspraak en luisterbereidheid centraal staan, de beste waarborg biedt om middelengebruik bij jongeren te voorkomen.

We willen:

o waarden meegeven waardoor je leert aanvaarden dat niet alle

verlangens kunnen of moeten bevredigd worden en niet alle wensen gerealiseerd.

o je leren te leven met beperktheden en toch gelukkig te zijn.

o je helpen je assertief op te stellen tegen groeps- en maatschappijdruk en risicovolle nieuwsgierigheid.

o je wijzen op de verantwoordelijkheid die je draagt met betrekking tot de veiligheid van jezelf en anderen. Immers alle inspanningen die de school doet i.v.m. het beveiligen van haar machinepark worden teniet gedaan door het gebruik van alcohol en/of illegale drugs (cannabis, marihuana, XTC, cocaïne, ...).

o je helpen moeilijkheden en verdriet te overwinnen en je wapenen om niet weg te vluchten in een irreële wereld zonder uitweg.

o je “neen” te leren zeggen tegen verboden middelen.

◊ Preventie in het bijzonder We willen:

o je voorlichten over de nadelige gevolgen en gevaren van middelen als tabak, alcohol, bepaalde geneesmiddelen en illegale drugs. We doen dit systematisch, tijdens de lessen, door personen met de school

verbonden: leerkrachten, opvoeders, CLB-medewerkers en schoolarts.

o werken volgens een soepel, maar chronologisch plan waarbij duidelijk wordt bepaald voor welke leeftijdsgroepen bepaalde voorwaarden aan bod komen. We steunen ons hierbij op wetenschappelijke gegevens en statistisch onderzoek.

o zorgen voor voldoende en actuele informatie over dit onderwerp:

lespakketten, audiovisueel materiaal, ...

o het thema actueel houden via affiches, logo’s en pictogrammen.

o interne hulp structureel organiseren: eerstelijnszorg via

vertrouwenspersonen zoals je klastitularis, andere leerkrachten, opvoeders en medeleerlingen. Tweedelijnszorg via de cel

leerlingenbegeleiding. Deze hulpkanalen moeten voldoende laagdrempelig zijn door duidelijke en correcte informatie.

o blijven investeren in de verdere bekwaming op dit vlak van je leerkrachten en opvoeders.

o ook andere externe hulp laagdrempelig maken door duidelijke en correcte informatie. Adressen en telefoonnummers van organisaties en centra die zich met de drugproblematiek bezighouden, zijn anoniem op te vragen in het CLB of bij de Druglijn (078 15 10 20). Laagdrempelige drughulpverlening krijg je van het MSOC, Witherenstraat 11, 1800 Vilvoorde. Daar kan je gratis en vertrouwelijk terecht (02 251 94 49).

◊ Hoe willen wij omgaan met vertrouwelijke informatie die je ons geeft?

Wanneer je toch in aanraking bent gekomen met (illegale) middelen, kan je altijd uit eigen beweging terecht bij een vertrouwenspersoon van jouw keuze, je klastitularis, een andere leerkracht, een lid van de cel leerlingenbegeleiding, het CLB of de schoolarts, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een sanctie.

We willen eerbied en respect tonen voor het vertrouwen dat je stelt in de persoon op wie je een beroep doet. Wat je in vertrouwen vertelt, wordt in vertrouwen behandeld. Je hebt recht op privacy en integriteit.

Met de grootste reserves kan informatie worden doorgegeven aan directie, klassenraad en lerarenkorps en enkel met als doel je nog beter te kunnen helpen of anderen te beschermen. Het best gebeurt dit in overleg met jou.

Dergelijke delicate informatie willen wij goed beheren, coördineren en centraliseren.

Wanneer je vermoedt dat medeleerlingen drugs gebruiken, kan je daar vanuit je bezorgdheid over praten, eventueel anoniem, met je klastitularis, een ander personeelslid, de CLB-medewerker, de schoolarts of de directie.

Bij het vaststellen van bezitten, gebruiken, onder invloed zijn of verhandelen van drugs op school en in de onmiddellijke omgeving van de school, doet de school een beroep op je verantwoordelijkheid om dit te melden aan je

klastitularis, een ander personeelslid, de CLB-medewerker, de schoolarts of de directie.

◊ Interventieplan bij crisissituaties Signaleren van de overschrijding:

De leerlingenbegeleiding wordt op de hoogte gebracht van elk vermoeden van problematisch gebruik, doorgeven of verkoop van middelen door leerlingen.

Onderzoek en behandeling:

De leerlingenbegeleiding oordeelt of ze de cel leerlingenbegeleiding bijeen roept, aangevuld met de directie, klastitularis, het signalerend personeelslid, de CLB-medewerker, externe hulpverleners. De cel leerlingenbegeleiding beoordeelt de situatie en bepaalt de te volgen strategie. Het accent ligt op begeleiden, niet op sancties.

Sanctie:

Er wordt rekening gehouden met de aard van het gebruikte middel, het eenmalig of frequent gebruik, bezit, gebruik of dealen. De staf bepaalt de sanctie.

Begeleiding van gesanctioneerde leerlingen:

Wij geloven in de begeleiding van elke gesanctioneerde leerling. Binnen de school wordt een vertrouwenspersoon hiermee belast. In sommige gevallen kan de school aandringen op externe begeleiding.

De school wil ervoor zorgen dat de (geschonden) vertrouwensband tussen de leerlingen en zijn ouders niet verder breekt. Een gesprek tussen de

vertrouwenspersoon, leerling, directie en ouders om de crisis in een juist(er) perspectief te plaatsen, is aan te raden.

Schorsing - uitsluiting:

Alleen in zeer erge gevallen (systematisch dealen, als een leerling een gevaar vormt voor zijn medeleerlingen, als de leerling niet tot betere gevoelens en inzichten kan worden gebracht, de normale werking van de school verhindert) kan een leerling worden geschorst of (definitief) worden uitgesloten, als orde- en tuchtmaatregel. Hierbij wordt de voorziene procedure gerespecteerd.

Melding aan de politie:

Echte dealers die systematisch en frequent illegale drugs doorgeven, met de bedoeling anderen aan te sporen tot gebruik, worden steeds aan de politie gesignaleerd.

◊ Het reglement

Als wij het in dit onderdeel over drugs hebben, bedoelen we hiermee de 'illegale drugs' die in België door de wet verboden zijn. Zij kunnen een ernstig gevaar zijn voor je gezondheid en die van je medeleerlingen.

o Kort en duidelijk

Op onze school zijn het bezit, het gebruik, het onder invloed zijn en het verhandelen van drugs strikt verboden.

o Terreinafbakening: hoever reikt de schoolpoort?

Als je in de school en in de onmiddellijke omgeving van de school of tijdens schooluitstappen, drugs in je bezit hebt, gebruikt, verhandelt of onder invloed ervan bent, treedt de school sanctionerend op.

Het zorgbeleid van de school gaat wel verder dan de schoolpoort en

onmiddellijke omgeving. Als zopas gemelde feiten buiten de school vermoed of vastgesteld worden, zal je aangespoord worden om je te laten begeleiden. Het CLB-centrum zal deze taak op zich nemen of je na doorverwijzing blijven

volgen.

o Sancties

Als je betrapt wordt op het overtreden van het betrokken schoolreglement, is een sanctie voorzien. Zoals dit altijd het geval moet zijn, moet een straf op de eerste plaats gezien worden als hulp. Al was het maar dat je daardoor gewezen wordt op de ernst van de zaak.

Mogelijke sancties zijn: het ondertekenen van een contract met wederzijds

precies bepaalde afspraken, strafstudie(s), schorsing van één of meer dagen. Bij schorsing wordt de procedure, voorzien in het reglement, gevolgd. De school kan

ook zoeken naar een alternatieve invulling van de bovenstaande sancties, zoals bijv. hulpverlening aan een sociale instelling.

Als je in moeilijkheden geraakt of dreigt te geraken met drugs, dan zal onze school op de eerste plaats een hulpverleningsaanbod doen. Dit neemt zeker niet weg dat we in overeenstemming met het orde- en tuchtreglement sancties kunnen nemen. Dit zal het geval zijn wanneer je niet meewerkt met dit

hulpverleningsaanbod, wanneer je het begeleidingsplan niet naleeft of wanneer je medeleerlingen bij druggebruik betrekt.

Samengevat: TechnOV wil begeleidend, maar ook controlerend en sanctionerend optreden. Dat betekent:

o gebruik je tijdens de schooluren drugs, word je voor langere duur geschorst (zie verder in dit reglement);

o in zeer ernstige gevallen - wanneer je dealt of wanneer de school er niet in slaagt je tot betere gevoelens en een ander gedrag te brengen - word je definitief uitgesloten (zie verder in dit reglement).