• No results found

Mensen en middelen

7 Doelgroep analyse

8.2 Mensen en middelen

Le Paradise beschikt over een vaste Windows computer met besturingssysteem Windows 7 en een internetverbinding.

Volgens de manager zijn er voldoende jonge mensen met gedegen kennis in huis. Concreter werd het helaas niet. Voor de continuïteit, eenduidige content, consonantie tussen de diverse platforms en het meten van de resultaten is het niet wenselijk om verschillende mensen met deze taak te belasten. Geadviseerd wordt de taak tot te wijzen aan één gekwalificeerd persoon.

8.3 Meetinstrumenten

Het bedrijf kan om te beginnen veel informatie halen uit de tijdlijn van Facebook door het aantal likes, het aantal comments, het aantal keer dat de content gedeeld is en het soort reactie dat haar post oproept bij de doelgroep.

Aansluitend kan de gratis tool Facebook Insights de opdrachtgever behulpzaam zijn bij het monitoren van het aantal reacties, het bereik en engagement van de doelgroep. Facebook Insight biedt inzicht wat er met de posts van het bedrijf gebeurt. Het verstrekt onder meer informatie over het aantal actieve gebruikers, het aantal vind ik leuks, demografische gegevens en mediaconsumptie (Frankwatching, 2011).

Voor het bereik te meten van een video op YouTube zijn het aantal views een goede indicatie. Via YouTube Analytics is het mogelijk om inzicht te krijgen in het afhaakmoment en de demografische gegevens van de kijker.

Le Paradise zou kunnen overwegen om de gratis tool Google Analytics te gebruiken om gegevens te analyseren over de bezoekers van de website. Statistieken over het aantal bezoekers, de taal en locatie van de doelgroep, hoe lang de bezoekers op de website zijn gebleven, is slechts een greep uit de mogelijkheden (google analytics, 2015).

Coosto is een populaire tool om de effecten van een actie op verschillende netwerksites te meten. Alleen interessant voor de opdrachtgever als het besluit om zich op meerdere sociaalnetwerksites te presenteren. Een nadeel is dat het een betaalde tool is (Blokhuis, 2014).

8.4 Conclusie

De Post methode biedt de nodige structuur aan Le Paradise om op een zorgvuldige wijze sociale media te implementeren.

Voor de continuïteit, eenduidige content, consonantie tussen de diverse platforms en het meten van de resultaten wordt geadviseerd de beheerstaak van de sociaalnetwerksites toe te wijzen aan één gekwalificeerd persoon. Om te beginnen kan Le Paradise informatie halen uit de tijdlijkd van Facebook (aantal Likes/reacties) en het aantal views van de video’s op YouTube.

Voor een uitgebreide analyse zou Le Paradise gebruik kunnen maken van gratis meetinstrumenten zoals:

• Facebook Insights. • YouTube Analytics. • Google Analytics.

9

Conclusie

Le Paradise, een klein hostel zonder communicatie/marketing beleid, wil in contact komen met de Europese reiziger via sociale media. Zij heeft echter geen idee via welke

sociaalnetwerksites zij het beste de doelgroep kan aanspreken. Het huidige

socialmediagebruik bestaat uit een Facebookaccount, waarvan de opdrachtgever niet weet wie het account heeft aangemaakt. Voorts is er een website die onder beheer valt van Arvimedia, een particulier communicatiebureau. Uit deze interne analyse blijkt dat er nog veel winst is te behalen op het gebied van sociale media.

Uit onderzoek blijkt dat Facebook een significante rol speelt gedurende reisproces. Daarbij moet gedacht worden aan het delen van foto’s, reiservaringen en reisvideo’s met vrienden en familie. De oudere doelgroep kijkt via YouTube naar reisvideo’s uit interesse, niet als vast onderdeel van de customer journey. De jongere generatie gebruikt YouTube voor andere genre video’s. De jongeren zijn alleen geïnteresseerd in een groepsreis met goede vrienden of het moet om een themareis gaan.

Uit de doelgroepanalyse blijkt dat de joiners en de spectators verreweg de grootste groep vertegenwoordigen. Zij kunnen via de sociaalnetwerksites Facebook en YouTube en reviewsites worden aangesproken.

Hieruit volgt de volgende conclusie:

Voor het aangaan van een klantrelatie en interactie met haar Europese klanten zijn Facebook en YouTube geschikte sociaalnetwerksites. Voor het delen van video’s kunnen zowel Facebook als YouTube worden gebruikt. Le Paradise bereikt hiermee een aanzienlijk groter publiek.

Uit onderzoek is voorts vastgesteld dat de invloed van reviews op het keuzeproces van de reiziger toeneemt. TripAdvisor en Booking.com zijn reviewsites met enorme

bezoekersaantallen.

Hieruit volgt de volgende conclusie:

Aanwezigheid op de reviewsites Booking.com en TripAdvisor vergroot het bereik onder reizigers en heeft een positief effect op het consumentenvertrouwen.

De opdrachtgever wordt geadviseerd om te investeren in het aangaan van een dialoog met zijn klanten daarbij is een creatieve schrijfstijl essentieel. Het idee van de social marketeer van Koning Aap om een prijsvraag te organiseren om zo naamsbekendheid te genereren is waard om te overwegen.

De opdrachtgever wordt geadviseerd om vervolgonderzoek te doen naar de

sociaalnetwerksite Instagram, aangezien via dit kanaal de jongere doelgroep bereikt kan worden. Vervolgens naar het organiseren van themareizen, de jongere doelgroep heeft alleen interesse getoond voor groepsreizen in combinatie met een aansprekend thema. Tenslotte naar de doelmatigheid van het organiseren van gezinsvakanties, uit deskresearch kwam naar voren dat de regentijd in Senegal precies samenvalt met de Europese grote schoolvakanties.

10 Aanbevelingen

Le Paradise wordt aangeraden om zelf een Facebookaccount aan te maken onder de naam Le Paradise. En zodra de mogelijkheid zich voordoet wordt geadviseerd om een website te laten maken onder eigen beheer met een koppeling naar de sociaalnetwerksites Facebook en YouTube.

De content van de huidige website is onvolledig. Het dient aanbeveling om de doelgroep te informeren over de faciliteiten en diensten van Le Paradise. De sterke punten van Le Paradise zijn in de swot analyse omschreven en kunnen als voorbeeld worden gebruikt. Tevens mag Le Paradise best trots zijn op de positieve vermelding in the Lonely Planet en de goede recensies op de site van Le Guide du routard. Van dit soort publiciteit zou Le Paradise meer gebruik kunnen maken, door het te delen via sociale media. Visuele content wordt steeds belangrijker, om die reden wordt aanbevolen foto’s en video’s te laten maken van professionele kwaliteit. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van smartphones, het verdient aandacht dat de content geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik.

Le Paradise wordt geadviseerd om tijdens het uitchecken standaard aan zijn klanten te vragen om een recensie te schrijven. Indien Le Paradise besluit zich aan te melden op de reviewsites Booking.com en TripAdvisor zal bij het berekenen van de kamerprijzen rekening gehouden moeten worden met de af te dragen commissie per boeking.

Voor het beheren van de sociaalnetwerksites is het aan te raden deze taak aan één gekwalificeerd persoon toe te wijzen. Hiermee wordt de consistentie en consonantie in de boodschap naar de klant gewaarborgd. Bovendien is het bevorderlijk voor het meten en analyseren van de resultaten.

Een tip van een ervaren groepsreiziger aan de opdrachtgever is te zorgen dat de groepsreiziger niet verplicht wordt met de groep op te trekken en voldoende vrije dagen heeft.

Aangezien de regenperiode samenvalt met de grote schoolvakanties in Europa is het aan te raden om hiermee rekening te houden bij het vaststellen van toekomstige bedrijfsdoelen.

11 Evaluatie

Vanaf het eerste moment van de afstudeerperiode liep ik op tegen het feit dat het vinden van een afstudeerplek geen sinecure is. Uiteindelijk vond ik een opdracht waar ik blij van werd. Het begin verliep nogal stroef. Wat ik erg miste, was iemand om mee te sparren over mijn afstudeeropdracht.

Toen mijn Plan van Aanpak was goedgekeurd voelde het als een opluchting. Maar tijdens het schrijven merkte ik al dat er behoorlijk wat verbeterpunten waren. Zo waren bijvoorbeeld de best practices op het gebied van sociale media in de gastvrijheidsbranche nog niet aan de onderzoeksvragen toegevoegd. En zijn een aantal socialmediamodellen geschrapt die niet van toegevoegde waarde bleken te zijn voor mijn onderzoek.

De feedback op mijn conceptversie was een wake up call, in die zin dat nadat ik flink was geschrokken, even afstand heb genomen en daarna mijn scriptie van a tot z met een kritische blik heb doorgenomen. Eerlijk gezegd was dat ook hard nodig. Dit heeft

geresulteerd in een logischere volgorde van de hoofdstukken, over de hele lijn inhoudelijke tekstaanpassingen en daardoor scherpere conclusies.

Waar ik ook tegen aan liep was de problematiek van het organiseren van zowel de

interviews als de panelgesprekken. Zo heb ik vele malen gemaild en afgesproken via Skype met de social marketeer van Sarphati guesthouse, een aardige man, maar afspraken komt hij niet na. Uiteindelijk ben ik maar op de sociaalnetwerksites gaan kijken van de

guesthouse en was niet bepaald onder de indruk. Uit het beperkte aantal likes blijkt dat ik daar niet alleen zo over denk. Voorts bleek het onmogelijk om acht panelleden op dezelfde tijd en plaats te krijgen, dat heeft mij doen besluiten om twee panelgesprekken te houden, onderverdeeld in twee leeftijdsgroepen.

 

In het vervolg zou ik in een vroeg stadium een sparringpartner proberen te vinden dat voorkomt dat je gaat zwalken en te ver verwijderd raakt van de probleemstelling. Voor het zoeken van deelnemers voor een panelgesprek zou ik een bericht op Facebook plaatsen en daarbij de tool datumprikker gebruiken, dat scheelt een hoop energie en tijd.

Leermoment voor mij is dat ik goedbedoelde adviezen alleen moet volgen voorzover het een aanvulling is voor het onderzoek. Ik raakte hierdoor soms te ver verwijderd van hetgeen ik zelf voor ogen had.

Gladys Clements

12 Literatuurlijst

Algemeen Dagblad (2014). Nederlandse 'nuchtere' toerist niet bang voor ebola. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van:

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3811724/2014/12/19/Nederlandse- nuchtere-toerist-niet-bang-voor-ebola.dhtml

brandwatch (2015). 5 Best Practices to Help You Win at Sociale media in 2015. Geraadpleegd op: 14 april 2015, van: http://www.brandwatch.com/2014/12/win-at-social- media-in-2015/

Blokhuis, J. (2014). Trenddoc Contentstrategie. Trendsfactory. Lectric. Geraadpleegd: 9 april 2015.

casamance tourisme (2015). Office de Tourisme de Casamance. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van: http://www.casamance-tourisme.sn

CBS (2013). Zeven op de tien gebruiken sociale media. Geraadpleegd op; 15 maart 2015, van: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/vrije-tijd-

cultuur/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-3907-wm.htm

ddma (2012). Kennisbank tip: De customer journey van een vakantiereiziger.

Geraadpleegd op: 13 april 2015, van: https://ddma.nl/datadrivenmarketing/kennisbank-tip- de-customer-journey-van-een-reiziger/

Degoutte, G. (2012). Website: Campement Le Paradise. Geraadpleegd op: 2014-2015, van: http://www.cap-skirring.fr/campement/campement_paradise_cap_skirring.html

Duursma, J. (2013). Sociale media strategie in 60 minuten. Paperback. Uitgeverij: Haystack. Geraadpleegd op: februari-maart 2015.

Frankwatching (2013). Contentstrategie en klantrelaties. De kwaliteitsbeoordeling van content in 9 C’s. Geraadpleegd op: 18 april 2015, van: http://www.frankwatching.com/wp- content/uploads/gravity_forms/4-210751d6893a319070a2060a87d67913/2013/02/WP-Data- Direction.PDF

Frankwatching (2011). De wereld van Facebook analytics. Geraadpleegd op: 9 april 2015, van: http://www.frankwatching.com/archive/2011/07/20/de-wereld-van-facebook-analytics/

Frankwatching (2015). Sociale media strategie (training). Geraadpleegd op: 31 maart 2015, van: http://www.slideshare.net/JarnoJDTA/frankwatching-social-media-strategie-9-maart- 2015

Frankwatching (2015). 5 sociale media marketing trends voor 2015 [infographic].

Geraadpleegd op: 2 maart 2015, van: http://www.frankwatching.com/archive/2015/01/09/5- social-media-marketing-trends-voor-2015-infographic/

Frankwatching (2014). Zo maak je levensechte persona’s zonder duur gebruikersonderzoek. Geraadpleegd op: 31 maart 2015, van:

http://www.frankwatching.com/archive/2014/12/10/zo-maak-je-levensechte-personas- zonder-duur-gebruikersonderzoek/

gfm (2015). Intégralité du discours du president Macky Sall a l’occasion du 04 avril. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van:

http://www.gfm.sn/integralite-du-discours-du-president-macky-sall-a-loccasion-du-04-avril/

Google (2014). The 2014 Traveler’s Road to Decision. Geraadpleegd op: 13 april 2015, van: https://storage.googleapis.com/think/docs/2014-travelers-road-to-

decision_research_studies.pdf

ictworks (2012). Balancing Act. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van:

http://www.ictworks.org/2012/10/15/why-senegal-internet-adoption-behind-kenya-nigeria- and-other-african-nations/

isbw (2015). Erik Kessels Hans Brinker Budget Hotel. Geraadpleegd op: 8 mei 2015, van: http://www.isbw.nl/kenniscentrum/Artikel/Erik-Kessels-Hans-Brinker-Budget-Hotel.htm

Kietzmann, J.H. et al (2011). Sociale media? Get serious! Understanding the functional building blocks of sociale media. Sciencedirect.com. HvA Bibliotheek. Geraadpleegd op: februari/maart 2015.

Klicc (2015). Sociale media marketing trends 2015. Geraadpleegd op: 11april 2015, van: http://www.klicc.nl/blog/marketing/social-media-marketing-trends-2015

Marketingbureau Deniels (2011). De (on).zin van Sociale Media in de gastvrijheidsbranche. Geraadpleegd op: 19 februari 2015, van: http://www.deniels.nl/wordpress/zoek-en-

boekgedrag-van-vakantiegasten-op-social-media/

Marketingfacts (2014). Facebook travel: near and now! Geraadpleegd op: 13 april 2015, van: http://www.marketingfacts.nl/berichten/facebook-travel-near-and-

now?sqr=facebook%20travel&

mediaweb (2014). 15 sociale media trends 2015. Geraadpleegd op: 15 april 2015, van: https://mediaweb.nl/blog/15-social-media-trends-2015/

Parool (2015).  Facebook ontvangt maandelijks 1,4 miljard gebruikers. Geraadpleegd: 25 april 2015.

http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3975956/2015/04/23/Facebook- ontvangt-maandelijks-1-4-miljard-gebruikers.dhtml

Playforward (2014). YouTube Marketing: Hoe meet je resultaat? Geraadpleegd op: 9 april 2015, van: http://www.playforward.nl/nw-24170-7-

3515944/nieuws/youtube_marketing_hoe_meet_je_resultaat.html

procommwp (2015). Honeycomb framework. Geraadpleegd op: 14 april 2015, van: http://procommwp.fcad.ryerson.ca/w2015-cmn288-jhodson/2015/03/11/honeycomb- framework/

Rijksoverheid (2015). Reisadviezen. Geraadpleegd: 16 januari 2015. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/senegal

seneplus.com (2014). Les chiffres du tourisme au Sénégal. Geraadpleegd: 16 februari 2015. http://seneplus.com/article/les-chiffres-du-tourisme-au-sénégal

Skift (2014). Skift Trends Report, “Online Video Strategies in the Travel Industry” Geraadpleegd op: 13 april 2015, van: http://skift.com/2014/02/14/skift-qa-google-insider- shares-youtube-tips-for-travel-brands/

Slideshare (2011). Sociale media honeycomb slideshare. Ian McCarthy. Geraadpleegd op: 7 april 2015, van: http://www.slideshare.net/IanMcCarthy/social-media-honeycomb-slideshare 7smodel. z.j.). 7s-Model van McKinsey. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van:

http://www.7smodel.nl

socialemediamodellen (2011). POST methode. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van: http://www.socialmediamodellen.nl/social-media-strategie-implementatie-modellen/post- methode/

socialemediamodellen (2011). Social Technographics Profile. Geraadpleegd op: 10 april 2015, van: http://www.socialmediamodellen.nl/weergavemodellen/social-technographics- profile-forrester-model/

sprout (2014). De 9 sociale mediakanalen van dit moment. Geraadpleegd op: 10 april 2015, van: http://www.sprout.nl/artikel/social-media/de-9-social-mediakanalen-van-dit-moment

tak2 sen-info (2015). Macky Sall prend enfin les problèmes du tourisme au sérieux. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van: http://tak2.00221.info/node/2401

Travel Next (2014). De kracht van authentieke visuele content – bouw een virtueel podium. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van:

TripAdvisor (2009). Handling Online Reviews: Best Practices. Geraadpleegd op: 9 april 2015, van: http://cdn.tripadvisor.com/pdfs/ExpertTips_HandlingOnlineReviews.pd

Veldmerk (2012). Sociale media doelgroepen segmenteren naar gedrag. Geraadpleegd op: 31 maart 2015, van: http://www.veldmerk.nl/2012/05/08/social-media-doelgroepen-

segmenteren-naar- gedrag/

Verduin CRM (z.j.). Begrippenlijst. Geraadpleegd op: 31 maart 2015, van: http://www.verduin.nl/crm-kennisbank/wiki/?Tag=personas

Verhagen, B. (2009). Grondslagen van de marketing. P.126-136. Uitgeverij: Noordhoff Groningen. Geraadpleegd op: 10 april 2015.

Verhoeven, N. (2011). Wat is onderzoek? Den Haag: Boom Lemma. Geraadpleegd op: februari/maart 2015.

Wikipedia (maart 2015). 7-S model. Geraadpleegd op: 11 april 2015, van: http://nl.wikipedia.org/wiki/7S-model

Wikipedia (april 2015). SWOT Analysis. Geraadpleegd op: 12 april 2015, van: http://en.wikipedia.org/wiki/SWOT_analysis

13 Bijlagen