• No results found

Martin Jonker, Gemeente Veere (Ruimtelijk Ordening en Bestemmingsplannen) 28 september

7. ZuidWest Zeeland

7.3 Martin Jonker, Gemeente Veere (Ruimtelijk Ordening en Bestemmingsplannen) 28 september

Hans Leneman

De heer Jonker houdt zich bij de gemeente Veere bezig met Ruimtelijk Ordening en Bestemmingsplannen en is ook betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe omgevingsplan van de Provincie Zeeland. Vandaar weet hij ook iets over het Nationale Landschap. Verder heeft de gemeente nog iemand die het Nationaal Landschap vanuit

'groen' benadert; ook een collega die zich met recreatie en toerisme en economische zaken bezighoudt, heeft aandacht voor het Nationaal Landschap.

Er is tot nu toe geen overleg geweest tussen die gemeenten in Zeeland die het Nationaal Landschap vormen. De provincie zorgt nu voor de contacten. Dhr. Jonker geeft aan dat de totstandkoming van het omgevingsplan nu prioriteit heeft. In dat verband overlegt Veere (samen met Middelburg en Vlissingen) met de Provincie. Dit is het Regio overleg.

Veere heeft in de voorfase van de Nota Ruimte aangegeven dat ze niet principieel tegen het Nationaal Landschap is, maar dat ze het belangrijk acht dat het geen nieuwe drempels op gaat werpen met betrekking tot wonen, recreatie en bedrijvigheid.

Het beeld van het Nationaal Landschap is nog vaag. In de Nota Ruimte zijn de kernkwaliteiten globaal beschreven. Kreekruggen en Vliedbergen zijn concreet, maar Openheid is een globaal begrip. Waar moeten deze kwaliteiten komen te liggen? In het Regio overleg heeft Veere voorgesteld om een landschapsvisie voor heel Walcheren op te stellen, die moet concretiseren waar wel en waar geen kernkwaliteiten aanwezig zijn. Dit voorstel is door de partners in het overleg met instemming begroet. Is een actie die dit najaar plaats gaat vinden.

In de uitwerking wil men reeds bestaande plannen gebruiken om het Nationaal Landschap in te vullen. 'Niet het wiel opnieuw uitvinden' is het motto.

Inpassing van activiteiten in het landschap is een hoofdzaak bij verdere invulling van het beleid. Dit geldt voor wonen, en ook voor toeristische infrastructuur. Er ligt een Toeristisch beleidsplan, waar dit ook in staat. Een ander belangrijk punt is het behouden van de waarden die er nu zijn.

Veere heeft veel moeite met het 'migratiesaldo 0'. Een beleid om alleen kernen uit te laten breiden voor natuurlijke aanwas is in de praktijk niet uit te voeren en niet te handhaven. Immers na verloop van tijd zal er toch weer worden verhuisd en komen er weer andere mensen in de uitbreidingswijken.

Hierover is ook met de provincie contact gezocht. Het probleem wordt erkend, men beziet het met name vanuit de woningbouwafspraken met het stadsgewest (Middelburg en Vlissingen).

De gemeente Veere ziet voor zichzelf een duidelijk rol bij het realiseren van de doelen van het Nationaal Landschap. In overleg met de Provincie moet daar goed uit zijn te komen, zo verwacht de heer Jonker. De gemeente wil prioriteiten kunnen stellen bij de uitvoering van het beleid.

De belangrijkste plannen die in de op te stellen landschapsvisie meespelen zijn het bestemmingsplan buitengebied uit 1999 en de regiovisie Walcheren 2000+. Het eerste plan geeft een bevestiging van de bestaande situatie en formuleert beoordelingscriteria waarbij landschapsdeskundigen moet oordelen. Landschap is daarin een item.

Het tweede plan is al bijna uitgevoerd. Vanuit de (hiermee gepaard gaande) landinrichting is bijvoorbeeld aan dorpsbossen gewerkt en aan het Landfront Vlissingen (Altlantikwall). Een vergelijkbaar initiatief zijn de heggen projecten (met het initiatief van de Zeeuwse Milieufederatie).

Een belangrijk Belvedèreproject in de gemeente is de inpassing van de N57 in het landschap, waarvoor een bestemmingsplan is opgesteld, dat binnenkort aan de orde komt bij de Raad van State.

Specifiek voor het Nationaal Landschap zijn nog geen initiatieven ontplooid door de gemeente. De heer Jonker denkt wel dat in zijn gemeente dat soort initiatieven succesvol kunnen worden ontplooid. Het netwerk van verschillende sectoren en de verschillende overheden is goed ontwikkeld en de lijnen zijn kort. Hij noemt hier de VVV's en het ondernemersplatform (onder andere winkeliers, horeca), dat met de betrokken wethouder maandelijks om de tafel zit.

De gemeente heeft met name naar de provincie gecommuniceerd in het kader van het concept omgevingsplan. Daarbij krijgt ze via de landschapsvisie ook ruimte om haar ideeen te ventileren.

Met de provincie is er een voorlichting gehouden voor de dorps- en stadsraden over het omgevingsplan, in combinatie met de Nota Ruimte. Daar is ook het Nationaal Landschap aan de orde geweest. Iedere kern heeft zo'n raad en deze spelen een adviesrol bij het beleid en hebben zo zeker enige invloed.

Deze raden waren met name geïnteresseerd in hetgeen het Nationaal Landschap voor hun dorp gaat betekenen (consequenties). Dit moeten de provincie en de gemeenten samen oppakken, zo vindt de heer Jonker.

Richting maatschappelijke organisaties heeft de gemeente geen acties ondernomen, dat doet de provincie op dit moment.

Over de begrenzing is in de provincie nog wel enige discussie, maar dan met name tussen provincie en stadsgewest (Middelburg en Vlissingen).

De heer Jonker geeft aan dat hij wel behoefte heeft aan informatie (bijvoorbeeld via het IPO of de VNG) over hoe andere Nationale Landschappen het oppakken. Wat zijn de ontwikkelingen in de rest van Nederland? Via de provincie hoort hij wel eens wat, maar een nieuwsbrief of iets dergelijks zou welkom zijn.

Met name informatie over rechten en plichten, mogelijkheden en onmogelijkheden, en ook inzicht in financiële mogelijkheden zou welkom zijn. Met name omdat in het kader van het uitvoeringsprogramma (dat uit de landschapsvisie moet voortvloeien) ook een prioritering moet volgen. Dan is deze info belangrijk.

Het ILG wordt door een andere collega behandeld en de heer Jonker geeft aan dat de provincie dit met betrekking tot het Nationaal Landschap in de gaten houdt.

7.4 Veronique Calus en Gabrielle Naaijer, Gemeente Sluis

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN