• No results found

Dit is een soort schriftelijk verhalend interview, een life-story interview. Er worden geen specifieke interviewvragen stellen maar ik zal vragen of je bepaalde fases en situaties in je leven kan

omschrijven voor mij. Het gaat hierbij om jouw levensverhaal, jouw ervaringen en jouw belevingen. Het idee erachter is niet om analyses of conclusies te trekken uit jouw antwoorden, maar om een breder en dieper beeld te krijgen achter jou als persoon. Dit doe ik in het kader van mijn scriptie waarin ik op zoek ben naar de bijdrage van keuzes en persoonlijke ontwikkelingen bij het beëindigen van delinquent gedrag.

Graag wil ik jou vragen de hieronder genoemde vragen naar bepaalde thema’s zo uitgebreid en zo eerlijk mogelijk in te vullen. Dit verhalende interview blijft anoniem en vertrouwelijk en onthoud dat het om jouw levensverhaal gaat. Er is geen goed of fout antwoord. Het gaat echter om het begrijpen hoe verschillende mensen hun leven invullen en om idee te krijgen achter de situatie rondom jouw delinquente verleden. Ik wens je veel succes en wil je alvast bedanken voor het invullen.

__________________________________________________________________________________

1. Zie jouw leven als een verhaal, een persoonlijk verhaal wat door jou en anderen wordt

ingevuld en geschreven. Elke fase is een nieuw hoofdstuk in het boek. Je weet niet wat er gaat komen in het volgende hoofdstuk, maar je weet wel welke hoofdstukken je al gelezen hebt. Kan je hieronder voor mij een paar hoofdstukken noemen die voor jou het meest belangrijk zijn geweest in jouw leven tot nu toe? Zie dit als een soort korte samenvatting van jouw boek, een korte blik op hoe jouw leven eruit ziet. Probeer elk hoofdstuk een titel te geven.

Nu je kort jouw leven in hoofdstukken hebt weergegeven gaan we over op specifiekere thema’s en situaties in jouw leven. Weet dat het gaat om jouw beleving en interpretatie en probeer bij elk thema te bedenken wat hierin voor jou het meest belangrijk is geweest. Denk hierbij ook na over wat dit thema, deze levensfase of situatie met jou gedaan heeft al persoon (wat heeft het bijgedragen, in hoeverre heeft het jou gevormd of veranderd?).

2. Benoem een hoogtepunt in jouw leven. Een periode of fase of waarin je vaak terugdenkt als opvallend moment in jouw leven: een periode waarin je je goed voelde, opgewonden, gelukkig of heel blij. Probeer deze fase zo goed mogelijk te beschrijven en denk terug aan deze momenten. Het hoeft niet één periode te zijn, het kunnen er ook meerdere zijn, maar probeer wel de belangrijkste fase te omschrijven. Wat was het voor periode, wanner vond het plaats, waarom was je gelukkig en waar dacht je veel aan?:

3. Nu je een hoogtepunt in je leven hebt omschreven, gaan we over naar een tegenovergestelde fase in jouw leven. Probeer terug te denken aan een dieptepunt waarin je je ongelukkig, niet goed of niet fijn voelde of waarin je niet lekker in je vel zat. Een fase die je zou omschrijven als negatief punt in jouw leven, het hoeft niet één fase in jouw leven te zijn, het kunnen er ook meerdere zijn. Probeer wel na te denken wat het belangrijkste dieptepunt was in jouw leven tot nu toe en omschrijf deze hieronder:

4. Nu je twee momenten tegenover elkaar hebt gezet, een positieve en negatieve fase, wil ik je vragen om na te gaan wat een keermoment was tussen deze periodes. Wat was het

waardoor je veranderde? Dit punt zal waarschijnlijk eerder een proces van veranderingen zijn geweest dan een moment op zich. Probeer terug te denken welke dingen, gedachten,

momenten of mensen betrokken zijn geweest bij dit keerpunt in jouw leven:

5. Nu we meerdere aspecten uit jouw leven hebben geconcretiseerd gaan we over naar een ander moment in jouw leven. Probeer terug te denken aan een moment van wijsheid, een moment waarop je bewust nadacht over de situatie en waarin je wijs gehandeld hebt. Wat gebeurde er op dit moment, hoe heb je gehandeld en wie of wat waren erbij betrokken? Denk hierbij ook na hoe je tot deze beslissing of dit inzicht(en) bent gekomen en hoe dit jou heeft gevormd:

6. Nu wil ik je vragen na te denken over hoe jij je leven tot nu toe hebt ervaren. Wie ben je, hoe ben je geworden wie je bent en waar sta je nu? Probeer vervolgens ook aan te geven of je trots bent op wie je nu bent of waar je nu staat. Ik snap dat dit een moeilijke en wellicht gevoelige vraag is maar weet dat alle informatie vertrouwelijk en anoniem is. Probeer bij deze vraag kritisch na te denken over jezelf als eigen persoon. Probeer ook aan te geven welke gedachten en gevoelens je daarbij hebt:

7. Nu je jezelf hebt proberen te omschrijven wil ik nog een blik op de toekomst werpen. Nu je hebt omschreven waar je nu staat wil ik je ook vragen na te denken over waar je heen wil gaan. Wat zijn je dromen, wensen, gedachten voor in de toekomst? Wat zou je graag willen en wat denk je wat er in de toekomst op jou staat te wachten? Natuurlijk weet je niet wat de toekomst je precies zal brengen, maar probeer te omschrijven hoe jij zou willen dat jouw toekomst eruit ziet:

8. Nu je jouw dromen en wensen voor in de toekomst hebt omschreven wil ik je vragen na te denken over mogelijke uitdagingen die je nog wil aangaan in jouw leven. Welke dingen, momenten, situaties zullen lastig voor jou zijn? Probeer te omschrijven welke uitdagingen je voor jezelf wil aangaan en hoe je dit denkt te bereiken:

9. Een uitdaging voor jezelf stellen is goed om te doen, het is het opzoeken en aangaan van je grenzen. Nu je deze hebt proberen te verwoorden, wil ik je vragen na te gaan of je van momenten of fases in jouw leven tot nu toe spijt hebt gehad. Zijn er momenten geweest waarop je het gevoel had dat je faalde? Probeer dit moment of deze fase te omschrijven aan de hand van gevoelens die je toen voelde en probeer te bedenken waar spijt of een gevoel van falen vandaan kwam. Denk hierbij ook na hoe dit moment jou als persoon heeft gevormd: 10. Om af sluiten wil ik je vragen wat voor jou nu de meest waardevolle dingen zijn in het leven.

Dit lijkt misschien een zware vraag, maar ik doel op de dingen die jou goed doen, waar jij gelukkig van wordt, waar je trots op bent en waar je veel waarde aan hecht. Probeer uit te leggen waarom deze dingen voor jou zo waardevol zijn:

Dit was het life-story interview. Ik wil je ontzettend bedanken voor je inzet en tijd die je hebt besteedt aan het invullen van deze vragen! Ik snap dat sommige vragen wellicht lastig zijn geweest om in te vullen. Daarom wil ik je enkel nog vragen aan te geven hoe deze reflectie voor jou is geweest? Vond je het lastig bepaalde vragen te beantwoorden, welke vragen waren dat en waarom vond je dat lastig?

Ik hoop dat je dit life-story interview met positieve gedachten kan afsluiten en als je nog opmerkingen of vragen hebt mail me dan of schrijf ze hieronder op:

Instrument 5: Interview ex- gedetineerde

Interview Jengo Amadi Personalia:

24. Leeftijd:

25. Waar kom je vandaan (opgegroeid)?

Achtergrond:

26. Heb je broers/ zussen?

27. Welke normen en waarden heersten er vroeger bij jullie thuis/ op school? 28. Hoe was de band met je familie?

29. Kan je jezelf als puber omschrijven?

30. Had je het gevoel steun te krijgen van je familie of sociale omgeving om je heen?

(hulp, mensen om op terug te vallen bv.familie, broertjes / zusjes,verzorger, school, werk) 31. Ervoer je bepaalde verwachtingen over hoe jij je moest gedragen vanuit de sociale omgeving

om je heen? (conformeren aan geldende normen en waarden)  Zo ja, wat voor invloed hadden die verwachtingen op jou? 32. Oefende invloed uit de de sociale omgeving druk uit op je?

33. Beïnvloede de invloed/ druk vanuit de sociale omgeving jouw persoonlijke keuzes? (positief of negatief)

Delinquent verleden:

34. Op welke leeftijd pleegde jij je eerste delict?  Wat voor delict?

35. Heb je meerdere delicten gepleegd?

 Wat voor soort delicten waren dat en hoe ontwikkelde zich dat?

36. Wat was de aanleiding om die delicten te plegen? / welke factoren leidde er denk je uiteindelijk toe dat jij je delinquent ging gedragen?

37. Had je ook bepaalde vrienden(groep) waarmee je de delicten pleegde?

38. Heb je wel eens een moment gehad waarop je het gedrag wilde onderdrukken? / dus niet meedoen aan het plegen van het delict?

39. Heb je het gevoel dat je (toentertijd) bewust nadacht en doorhad wat je deed en wat voor consequenties het voor je kon hebben?

 Stond je stil bij de gevolgen voor anderen: bijvoorbeeld gevoelens van spijt/ schuld? 40. Hoe is het zo ver gekomen dat je in de gevangenis bent belandt?

 hoe heb je die periode in de gevangenis ervaren?

 gezien je boek heeft die periode je ook veel geleerd, nieuwe inzichten gegeven, kan je daar wat meer over vertellen?

Beëindigen delinquent gedrag:

41. Rond welke leeftijd heb je besloten te stoppen met het plegen van delicten? / heb je nadat je vrij kwam nog delicten gepleegd?

42. Wat was voor jou de aanleiding om uit de criminaliteit te stappen?  Geloof als beschermende factor gevonden?

43. Was de keuze om te stoppen met criminaliteit een persoonlijke keuze of werd je bij deze keuze ook beinvloedt door je sociale omgeving?

44. Ervaar je nu je anders in het leven staat ook een ander gevoel van verantwoordelijkheid? Reflectie:

45. Hoe kijk je nu terug op die (delinquente) periode?

Zou je je voorheen delinquente gedrag als rebelse tegenreactie op de maatschappij/ sociale omgeving en zijn verwachtingen kunnen omschrijven?

46. Kan je omschrijven wie je nu bent – en waar je nu staat? 75

47. Wat zijn je dromen en wensen voor in de toekomst?

48. Wat zijn voor jou nu de meest waardevolle dingen in het leven?

49. Tot slot: Hoe ervaar jij de samenleving waarin wij nu leven? / heb je het gevoel dat wij in een meer individuele samenleving leven, met veel sociale veranderinge, verleidingen en minder sterke sociale banden – wat ons misschien kwetsbaarder maakt?