• No results found

Levensfasebewust personeelsbeleid en overgangsregeling BAPO

In document JAARVERSLAG 2015 (pagina 34-0)

1 Algemene informatie over de instelling

5.4 Levensfasebewust personeelsbeleid en overgangsregeling BAPO

Met de komst van de cao 2014-2015 is de voordien bestaande BAPO regeling in een overgangsregeling-BAPO omgezet en is een nieuwe regeling vormgegeven, te weten het

levensfasebewuste personeelsbeleid. De GSF maakt in haar meerjarenbegroting voor een periode van 4 jaar een inschatting van de financiële gevolgen voor de loonkosten van die medewerkers die van de overgangsregeling BAPO resp. de nieuwe regeling gebruik maken.

SpaarBAPO verplichtingen

Per 31 december 2015 zijn de aanspraken voor het gespaarde BAPO op basis van een extrapolatie van de opname van voorgaande periode opnieuw doorgerekend. Het totaalbedrag aan

werkgeverslasten bij opname van het gespaarde BAPO bedraagt bruto circa € 0,51 mln. (ult. 2014 € 0,62 mln.). Met de aanname dat het opnamepercentage van het gespaarde BAPO 90% tot 95%

bedraagt, zijn de netto aanspraken berekend op € 0,46 tot 0,49 mln (2014 € 0,56 tot 0,59 mln) 5.5 Treasurybeleid

De GSF heeft een treasurystatuut; uitgangspunt voor dit statuut is de regeling ‘Beleggen en belenen’. Jaarlijks stelt de GSF een treasuryplan op, waarin o.a. is opgenomen een

liquiditeitsprognose voor het komend schooljaar en voorstellen voor het zo effectief mogelijk inzetten van de liquide middelen.

Jaarlijks in september / oktober bespreekt de treasurycommissie het treasuryplan voor het dan gestarte schooljaar. Het CvB stelt uiteindelijk het treasuryplan vast. Bij aanvang van het treasury-jaar 2015-2016 besloot het CvB het werken met verschillende bankrelaties (resp. ING en Rabobank) te continueren en een zo actief mogelijk treasurybeleid te voeren om de financiële baten te

optimaliseren. Dit laatste uiteraard binnen de kaders van het treasurystatuut. Alle middelen die in 2015 door de GSF zijn uitgezet, zowel in de effectenportefeuille als op de spaarrekeningen,

voldeden aan de regeling ‘beleggen en belenen’.

In overeenstemming met het treasuryplan is de effectenportefeuille in 2015 niet gewijzigd. Verder was het treasurybeleid er in 2015 op gericht om het rendement op spaarrekeningen te

optimaliseren.

Onderstaande tabel geeft het gemiddeld behaald rendement over 2015 weer.

De effecten betreffen drie obligatiefondsen, te weten Frankrijk, Bank Nederlandse Gemeenten (beiden vervaldatum 2016) en RABO (vervaldatum 2017)

Het gemiddeld rendement over 2015 van zowel effecten als spaarrekeningen bedroeg 0,82%, tegenover een gemiddeld rendement in 2014 van 1,18% De daling is vooral veroorzaakt door lagere rentevergoeding op de spaarrekeningen. Naar verwachting zullen de rentevergoedingen op de spaarrekeningen voor 2016 en verder nog verder afnemen.

De financiële baten en lasten zijn in de staat van baten en lasten opgenomen onder ‘financiële baten’, onder aftrek van de financiële lasten.

stand stand

1-jan-15 31-dec-15

- jaarlijks rentegevend € 1.149.000 € 1.150.000 € 1.149.500 € 41.381 3,60%

€ 9.324.788 € 10.486.254 € 12.273.526 € 75.165 0,61%

€ 1.082.879 € 1.280.968 € 843.775 € 0 0,00%

€ 11.556.667 € 12.917.222 € 14.266.801 € 116.545 0,82%

Treasuryrendement 2015 GSF Middelen

6 Toekomstige ontwikkelingen 6.1 Onderwijs en leerling

Begin 2016 zal het nieuwe strategisch beleidsplan van de GSF worden vastgesteld. Hierin wordt de ambitie voor de komende vier jaar beschreven. Op basis van dit schoolplan stellen scholen een schoolplan op. In dit plan sluiten we aan op maatschappelijke ontwikkelingen. Door technologie en digitalisering verandert de samenleving van een industriële naar een kennis- en

netwerksamenleving. In de toekomst zal technologie een nog grotere rol spelen. Werk dat nu wordt gedaan door mensen, wordt straks uitgevoerd door machines en we zien dat mensen bij hun werk veel meer door ict ondersteund worden. Veel functies veranderen daardoor drastisch.

Jongeren hebben 21ste eeuwse vaardigheden nodig om hierop voorbereid te zijn.

Het gaat dan om het vermogen tot kritisch denken, creatief denken, problemen oplossen, samenwerken, zelfregulering, communiceren, mediawijsheid en ook om sociale en culturele vaardigheden ICT-vaardigheden, informatievaardigheden, rekenkundige vaardigheden.

Alle GSF scholen besteden in hun schoolplan aandacht aan de wijze waarop deze vaardigheden in het onderwijs vorm krijgen.

Speciale aandacht zal hierbij besteed worden aan de toepassing van ICT in het onderwijs. In de schoolplannen worden de ICT-doelen op langere termijn beschreven en wordt een stappenplan opgesteld om deze doelen te bereiken.

Naast de aandacht voor 21ste eeuwse vaardigheden zal ook de brede maatschappelijke en culturele vorming van de leerlingen aandacht krijgen. Hiermee wil de GSF persoonlijke

ontwikkeling van leerlingen stimuleren zodat zij in staat zijn om zich met de opgedane kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen en in staat zijn zich in een snel veranderende samenleving staande te houden.

Deze combinatie van 21ste eeuwse vaardigheden en persoonlijke vorming vatten wij samen in het begrip ‘Betekenisvol leren’. Hiermee anticipeert de GSF op de uitgangspunten die ook in het eindadvies ‘Ons Onderwijs 2032’ zijn geformuleerd.

Door het instellen van een innovatiefonds wil de GSF onderwijsvernieuwing stimuleren. Aan docenten worden tijd en faciliteiten geboden om innovatieve projecten uit te voeren.

Op het niveau van de afzonderlijke scholen zijn de volgende ontwikkelingen van belang:

Gooise Praktijkschool: “Big Picture Learning’ wordt verder ontwikkeld. In het onderwijsprogramma zullen zgn. ‘Advisories’ een steeds belangrijkere plaats krijgen.

Casparus College en College De Brink starten in 2016 met de nieuwe vmbo programma’s.

Het Casparus College heeft per 1-8-2016 leerlingen de lwoo-licentie gekregen.

Huizermaat start per 1-8-2016 met een gymnasiumafdeling.

Ten aanzien van de kwaliteitszorg zal de GSF zich bezighouden met het ontwikkelen van een instrument om de kwaliteit van het onderwijsproces in beeld te krijgen.

In 2017 zal het Inspectiekader veranderen. Naast de toezichthoudende taak zal de inspectie de stimulerende taak versterken. Het inspectietoezicht wordt hierbij breder ingezet dan alleen op onderwijsresultaten: ook aspecten met betrekking tot financiën en personeelsbeleid zullen aan toezicht onderworpen worden.

6.2 ICT Devices

Het afgelopen schooljaar is een aantal pilots gestart met het gebruik van chromebooks voor leerlingen en docenten. De evaluatie van deze pilots zijn positief tot zeer positief en deze pilots zullen daarom zeker het komende jaren een vervolg krijgen. Een aantal scholen die nog niet met chromebooks werken, neemt deze nu in hun plannen voor de komende jaren op, waarbij in sommige gevallen afscheid wordt genomen van de Ipad of Windows tablets.

Het succes van de chromebook is voor een belangrijk deel gelegen in de relatief lage kostprijs.

Daarnaast start het apparaat snel op en is deze uitgerust met een compleet toetsenbord waardoor deze naast het raadplegen ook uitstekend geschikt is voor creatie van informatie.

Met de introductie van chromebooks bij de GSF heeft ook het Google ‘cloud’ platform nadrukkelijk zijn intrede gedaan bij de GSF. Met Google drive en Apps worden functionaliteiten geboden die vergelijkbaar zijn met Microsoft Office365. Het Google platform is laagdrempelig en wordt gratis ter beschikking gesteld.

Naast de relatief lage kosten van het device, de gratis drive en Apps, heeft het chromebook een eenvoudig beheerplatform waardoor de ICT-beheerkosten bij GSF in potentie kunnen dalen.

De toename in het gebruik van chromebooks zal in belangrijke mate gefinancierd kunnen worden door een afname van de Windows werkplekken op de scholen.

Naast de chromebooks zullen de komende jaren binnen de GSF ook Windows werkplekken, MacBooks en Ipads een belangrijke rol binnen de GSF blijven spelen.

Belangrijk thema voor de komende jaren is hoe wij op GSF niveau het gebruik het Google platform combineren met Office365 of hier wellicht een principiële keuze in gaan maken.

Netwerk

De netwerkvoorzieningen, bekabeld en draadloos, zijn dit schooljaar op alle scholen van de GSF op

‘onderwijsniveau’ gebracht. Daarnaast zal eind dit schooljaar een nieuw netwerk tussen onze scholen en ons rekencentrum/internetontsluiting zijn gerealiseerd.

Hiermee kunnen de ICT plannen van de scholen voor de middellange termijn worden ondersteund terwijl de basis is gelegd om verder in capaciteit te kunnen groeien ter ondersteuning van de lange termijn plannen van de scholen.

Met het groeiend aantal devices en dataverkeer zal de komende jaren de netwerk- en informatiebeveiliging een belangrijk aandachtsgebied van ICT blijven.

Organisatie

Hoewel de verwachting is dat door de afname van het aantal vaste werkplekken als gevolg van de inzet van chromebooks, de beheers inspanning hieromtrent zal afnemen zal de ICT afdeling op de korte/middel lange termijn beheersmatig nog steeds te maken hebben met beheer op het Google, Windows en Apple platform.

Teneinde de dienstverlening met betrekking tot alle ICT voorzieningen op het gewenste niveau te houden zal de komende jaren een grote inspanning van de ICT afdeling worden gevraagd. Om dit waar te kunnen maken zal er een goede balans moeten worden gevonden in wat de afdeling zelf doet en welke taken moeten worden uitbesteed aan externe partijen.

Een projectgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de scholen, de ICT afdeling en het College van Bestuur werkt op dit moment aan een blauwdruk met betrekking tot de inrichting van de ICT dienstverlening voor de komende jaren.

Een belangrijk thema hierbij is de (toekomstige) verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen OOD-ICT en de scholen.

Deze blauwdruk zal einde dit schooljaar klaar zijn, realisatie zal in schooljaar 2016-2017 plaatsvinden.

6.3 Personeel Professionalisering

In 2016 wordt een visie op professionaliseren ontwikkeld. Hierin wordt onder andere vastgelegd wat de GSF onder professionaliteit verstaat, welke vormen van professionalisering er binnen de GSF worden gestimuleerd en welke eisen aan de ontwikkeling van een medewerker worden gesteld.

De Academie biedt in 2016 een aantrekkelijk en gevarieerd aanbod aan van trainingen en cursussen voor alle medewerkers van de GSF. Daarnaast biedt de Academie ondersteuning in de facilitering van specifieke professionaliseringstrajecten op de scholen zelf. De leergang

Middenmanagement wordt in het schooljaar 2016-2017 voor de tweede keer via de Academie aangeboden. De leergang wordt verzorgd door Penta Nova in nauwe samenwerking met de GSF en is post-HBO geaccrediteerd. De leergang is bedoeld voor docenten die ambitie hebben om

teamleider te worden.

Het werken in leergemeenschappen binnen de eigen school en GSF breed wordt in 2016 actief gestimuleerd en zo nodig gefaciliteerd vanuit de Academie. Dit om het uitwisselen van expertise en het met en van elkaar leren in de GSF een zichtbare plek te geven in de organisatie. Op de GSF onderwijsconferentie in maart 2016 wisselen secties van verschillende scholen ervaringen en leervragen uit.

Toekomstige docenten professionaliseren zich in de GSF Opleidingsschool. Naar aanleiding van de positieve beoordeling in 2015 door de NVAO, is een aantal ontwikkelpunten voor de komende jaren geformuleerd. Het ontwikkelen van een GSF breed driejarig inductieprogramma voor startende docenten heeft in 2016 de hoogste prioriteit. In het schooljaar 2016-2017 zullen de acht scholen van de GSF hiermee van start gaan. Daarnaast staan de volgende punten in 2016 op de agenda: samenwerking tussen de lerarenopleidingen en de scholen, scholing van begeleiders van studenten en startende docenten via de Academie en de koppeling van onderzoek aan

onderwijsontwikkeling.

Exit analyse

In de eerste helft van 2016 zal een studente van de Hanzehogeschool Groningen, onder begeleiding van de afdeling P&O, een onderzoek uitvoeren naar de vertrekmotieven van de

medewerkers die in het schooljaar 2014-2015 de GSF hebben verlaten. Op basis van de uitkomsten kunnen mogelijk maatregelen genomen worden die er toe leiden dat toekomstig ongewenst verloop verminderd wordt.

sHRM en bevoegdheid

De GSF investeert in strategisch HRM beleid (sHRM). De afdeling P&O vertaalt de strategische doelstellingen van de GSF en de scholen in concreet personeelsbeleid.

De GSF streeft naar meer bevoegde docenten voor de klas. Eén van de belangrijkste P&O vraagstukken is de vraag hoe het percentage bevoegde docenten verhoogd kan worden.

Medewerkersonderzoek

Om de drie jaar wordt er een medewerkersonderzoek gehouden. In 2016 vindt dit onderzoek wederom plaats. Het onderzoek wordt voorbereid door een werkgroep met geledingen uit de gehele organisatie. In afwijking van de vorige vragenlijst zullen in de huidige lijst ook

onderwerpen als duurzame inzetbaarheid, professionaliteit en professionele ruimte opgenomen worden. Het bureau dat het onderzoek uitvoert, neemt veel onderzoeken af in het onderwijs.

Hiermee wordt het mogelijk om een gedegen benchmark te krijgen.

Arbeidsmobiliteit

Het komt al regelmatig voor dat medewerkers binnen de GSF een andere functie aanvaarden. Dit komt de duurzame inzetbaarheid zeer waarschijnlijk ten goede. In 2016 zullen deze incidentele gevallen echter ondersteund worden door een beleid omtrent arbeidsmobiliteit.

Werving schooldirecties

Net als in 2015 zal er in 2016 een flink aantal directieleden geworven moeten worden. De te verwachten vacatures zijn op de Huizermaat, het A. Roland Holst College en het Vechtstede College. De afdeling P&O zal de diverse procedures begeleiden.

Leraarregister

Het laat zich aanzien dat met ingang van 2017 het vrijwillige lerarenregister een verplicht register wordt.

Om de leraren op de komende verplichting voor te bereiden, wordt hier in 2016 ruimschoots aandacht aan besteed in de communicatie. Zodra de Tweede Kamer de wet heeft aangenomen, worden de leraren nadrukkelijker gestimuleerd zich te registreren.

Schoolleidersregister

In april 2016 zal het schoolleidersregister opengesteld worden. Dit register is in het leven geroepen om de kwaliteit en de professionalisering van de schoolleiders te waarborgen. Het eigenaarschap van het register ligt volledig bij de beroepsgroep schoolleiders. De GSF heeft zich gecommitteerd aan dit register. Daar waar nodig wordt er beleid rondom dit thema ontwikkeld.

6.4 Financiën; continuïteitsparagraaf

Met een positief jaarresultaat over 2015 van € 637.000 tegenover een begroot positief resultaat van € 83.000 heeft de GSF een financieel bevredigend jaar achter de rug. Voor de komende jaren kunnen de volgende tabellen en toelichtingen gegeven worden. Daarbij is de door OCW

geadviseerde indeling en paragraafnummering aangehouden.

A1 Personele bezetting en leerlingenaantallen

In onderstaande tabel staat het verloop van de FTE inzet opgenomen. In het begrotingsjaar 2015-2016 is sprake van een hogere FTE bezetting dan de andere jaren, vooral bij het Onderwijzend personeel en in mindere mate bij management en onderwijs ondersteunend personeel. Bij het onderwijzend personeel is de hogere fte-inzet te verklaren uit een hoger aantal leerlingen dan de andere jaren. De verwachte afname in inzet van onderwijzend personeel de komende jaren is een gevolg van de daling van het aantal leerlingen enerzijds en een verwachte noodzaak tot

vermindering van de loonkosten.

De leerlingenaantallen vertonen een lichte afname als gevolg van verwachte demografische ontwikkelingen. Het aantal leerlingen is een gemiddelde in het verslagjaar: 7/12de deel resp. 5/12de deel.

A2 De meerjarenbegroting

De Gooise Scholen Federatie kent een begroting per schooljaar. Voor de vertaling naar

onderstaande tabellen zijn de schooljaarbegrotingen voor 7/12de resp. 5/12de deel toegewezen naar de kalenderjaren. Ook wordt opgemerkt, dat gebruik is gemaakt van de

meerjarenbegrotingen die in het voorjaar van 2015 door de Gooise Scholen Federatie zijn vastgesteld.

In onderstaande tabel is de prognose van de baten en lasten zichtbaar gemaakt, herrekend naar kalenderjaar: Onderwijzend personeel       483,7       486,6       482,3       475,1       471,6 Onderwijs Ondersteunend Personeel       123,2       123,5       121,6       121,6       121,6

Totaal       622,5       627,2       619,5       612,3       608,8

aantal leerlingen (verslagjaar gemiddeld)       7.101       7.130       7.101       7.046       7.045

Aan de batenzijde is sprake van een verwachte toename van inkomsten, vooral vanuit de

Rijksbijdragen, veroorzaakt door een stijging van de prestatiebox uit hoofde van het sectorakkoord.

Daarnaast neemt ook de GPL nog enigszins toe op basis van de afspraken uit het Convenant leerkracht ten behoeve van de functiemix.

V.w.b. de verklaring van de personele en overige lasten in het verslagjaar 2015 wordt verwezen naar de paragraaf ‘exploitatie’ in dit bestuursverslag.

Aan de kostenzijde is sprake van toenemende loonkosten, vooral als gevolg van de functiemix in combinatie met de entreerechten. De GSF gaat vooralsnog uit van een huisvestingssituatie waarbij het economisch eigendom van de gebouwen bij de gemeenten rust. Wel verkent de GSF de

mogelijkheden rondom doordecentralisatie.

De GSF heeft een bevredigende financiële positie, die een tegenvaller kan opvangen. In

onderstaande tabel is de geprognosticeerde balans van de Gooise Scholen Federatie opgenomen.

Basis voor deze tabel zijn de balans per 31 december 2015 en de verwachte mutaties op basis van de meerjarenbegroting 2015-2016 en verder.

Staat / raming van baten en lasten

Verslagjaar 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018 BATEN

Rijksbijdragen OCW 55.726.741 55.983.758 56.373.892 56.440.308

Overige rijksbijdragen en subsidies 121.955 61.758 19.700 19.700

Overige baten 2.928.452 2.631.263 2.626.483 2.639.358

TOTAAL BATEN 58.777.148 58.676.779 59.020.075 59.099.367

LASTEN

Personele lasten 46.784.342 46.884.375 46.998.683 47.116.133

Afschrijvingen 1.385.072 1.508.442 1.519.933 1.535.600

Huisvestingslasten 1.978.022 1.995.575 1.973.750 1.992.892

Overige lasten 8.100.083 8.296.529 8.314.425 8.345.542

TOTAAL LASTEN 58.247.519 58.684.921 58.806.792 58.990.167

SALDO BATEN EN LASTEN 529.629 -8.142 213.283 109.200

Saldo financiële baten en lasten 107.420 98.583 88.042 82.650

RESULTAAT 637.049 90.442 301.325 191.850

Op basis van de geprognosticeerde resultaten neemt de reservepositie van de GSF enigszins toe.

Wanneer we de reservepositie ad ruim € 10 mln. afzetten tegen het berekende benodigde weerstandsvermogen zoals in onderstaande paragraaf verder toegelicht van € 3,85 mln. kan de conclusie getrokken worden dat de financiële positie van GSF voldoende robuust is om de continuïteit van de organisatie te waarborgen.

B1 Rapportage risicobeheersingssyteem

Het interne risicobeheersingssysteem is ingebed in de planning en controlcyclus van de GSF. Zowel expliciet, door een aparte risicoparagraaf in de begroting, jaarplannen en rapportages op te nemen, als impliciet door het op de diverse beleidsterreinen confronteren van gestelde doelen met realisatie, analyse van afwijkingen en bijsturen.

In 2014 heeft de GSF, in samenwerking met een daartoe gespecialiseerd extern adviesbureau, een actualisatie van de risico-inventarisatie en risico - analyse opgesteld. De GSF heeft dit ook in 2012 en 2010-2011 uitgevoerd. De resultaten van deze actualisatie worden opgenomen in de relevante documenten van de planning en controlcyclus.

Het College van Bestuur gaat in haar gesprekken over begroting, jaarplannen en rapportages in gesprek met de schoolleiding in op de risico’s, ontwikkelingen daarin en werking van de

beheersmaatregelen. Alhoewel dit tot tevredenheid werkt, wil de GSF het risicomanagement de komende tijd nog verder verinnerlijken en op een constructieve manier onderdeel laten uitmaken van de reguliere bedrijfsvoering.

Onderdeel van het risicobeheersingssysteem is het financieel kwantificeren van de risico’s en deze af te zetten tegen de reservepositie van de GSF. De reservepositie dient immers als dekking voor mogelijke risico’s.

De uitkomsten van deze analyse hebben tot een bedrag aan benoemde risico’s van ca. € 3,85 miljoen geleid.

B2 Beschrijving van de belangrijkste risico’s en onzekerheden

Belangrijke risico’s betreffen onder andere een onverwachte daling van het aantal leerlingen, een hoger ziekteverzuim dan geraamd, mogelijke personeelsconflicten die leiden tot hoge

uitstroomkosten en een mogelijk nadelig effect van een nieuw bekostigingssysteem. Daarbij is

Balans / prognose

Materiele vaste activa 7.636.160 8.409.543 8.032.585 7.348.443

Financiele vaste activa 1.150.561 500.561 0 0

TOTAAL VASTE ACTIVA 8.786.721 8.910.104 8.032.585 7.348.443

VLOTTENDE ACTIVA:

Voorraden 0 0 0 0

Vorderingen 993.269 993.269 993.269 993.269

Kortlopende effecten 0 0 0 0

Liquide middelen 11.767.226 12.009.647 13.388.329 14.692.571

TOTAAL VLOTTENDE ACTIVA 12.760.495 13.002.916 14.381.598 15.685.840

TOTAAL ACTIVA 21.547.216 21.913.021 22.414.183 23.034.283

PASSIVA:

EIGEN VERMOGEN 10.254.755 10.345.197 10.646.522 10.838.372

VOORZIENINGEN 3.907.985 4.213.348 4.443.186 4.899.165

LANGLOPENDE SCHULDEN 87.730 57.730 27.730 0

KORTLOPENDE SCHULDEN 7.296.746 7.296.746 7.296.746 7.296.746

TOTAAL PASSIVA 21.547.216 21.913.021 22.414.183 23.034.283

uiteraard ook stilgestaan bij de beheersmaatregelen die de GSF neemt om de risico’s ofwel te verminderen ofwel daarop te kunnen anticiperen.

Om het risico van onverwachte terugloop van leerlingen te verminderen maakt de GSF jaarlijks gebruik van in- en externe leerlingprognoses, in combinatie met een flexibele schil in haar personeelscapaciteit. Aan de raming van de leerlingenaantallen besteden de scholen van de GSF uiteraard aandacht, en zowel t.a.v. de leerlingontwikkeling als de Rijksbijdragen wordt voorzichtig geraamd. Voor beheersing van het ziekteverzuim resp. ter voorkoming van personeelsconflicten voert de GSF een actief personeels- en verzuimbeleid.

B3 Rapportage van het toezichthoudend orgaan.

De Raad van Toezicht overlegt vier keer per jaar met het College van Bestuur en legt per jaar twee werkbezoeken aan scholen af. Op de agenda van de vergaderingen staan doorgaans strategische onderwerpen. Deze kunnen het onderwijsbeleid betreffen, zoals passend onderwijs of

betekenisvol onderwijs, maar ook onderwerpen als huisvesting, leerlingenaantal en

(meerjaren)begroting worden behandeld. De Raad van Toezicht adviseert het bestuur gevraagd en ongevraagd over deze onderwerpen en verleent haar instemming inzake het meerjarenbeleid, de (meerjaren)begroting en de jaarrekening. Daarnaast rapporteert het College van Bestuur in de verschillende vergaderingen met de Raad van Toezicht omtrent de stand van zaken rond exploitatie, bedrijfsvoering, personeel, beleid, uitkomsten inspecties e.d. opdat de Raad van Toezicht haar controlerende functie naar behoren kan uitoefenen.

De samenstelling van de Raad van Toezicht is gebaseerd op verschillende competentieprofielen, waardoor de raad beschikt over brede kennis van en ervaring op het gebied van onder andere juridische zaken, financiën, onderwijs, bestuurskunde en personeelszaken. De Raad van Toezicht

De samenstelling van de Raad van Toezicht is gebaseerd op verschillende competentieprofielen, waardoor de raad beschikt over brede kennis van en ervaring op het gebied van onder andere juridische zaken, financiën, onderwijs, bestuurskunde en personeelszaken. De Raad van Toezicht

In document JAARVERSLAG 2015 (pagina 34-0)