• No results found

Lesbrief voor de Tandem

In document Ondernemend leren overleggen (pagina 79-82)

Groene grondregels: 1. Elkaar uit laten praten

8.3 Lesbrief voor de Tandem

Plenaire sessie 1

Het is belangrijk dat de leerlingen een doel hebben om over te overleggen. Hierdoor gaat de

productiviteit van leerlingen omhoog. Tijdens deze sessie kan samen met de leerlingen een

doel afgesproken worden waar de komende weken over overlegd kan worden.

Plenaire sessie 2: het vastleggen van de grondregels

1. Ga met de kinderen in een kring zitten. De eerste uitleg aan de kinderen: omdat jullie de Groene schakel runnen, moeten jullie vaak met elkaar overleggen. Dit doen jullie eigenlijk zonder hulp van juffen en meesters en zonder les/voorbereiding. Daarom wilden we graag met jullie praten over wat jullie denken dat een goed overleg is.

2. Vragen die in het kringgesprek ter sturing gesteld kunnen worden:  Wat hoort er bij een vergadering/overleg? Hoe ziet dit er bij jullie uit?

Zit er een opbouw in jullie overleg/vergaderingen? Heeft het vaak één onderwerp? Of meerdere?

 Hoe gaat het overleggen bij jullie? Maken jullie bijvoorbeeld wel eens ruzie?  Durven jullie alles te zeggen in de groepjes? Zijn jullie het altijd met elkaar eens?  Als jullie het niet met elkaar eens zijn, wat gebeurt er dan?

 Kunnen jullie commentaar geven op elkaars ideeën? Mag iedereen dan meedenken om naar een oplossing toe te werken?

 Worden ideeën zomaar geaccepteerd of vinden jullie goede argumenten ook belangrijk voordat jullie een beslissing nemen?

79

 Kunnen jullie voorbeelden geven van wat wel en niet goed gaat of van wat jullie vervelend vonden?

3. Om het overleggen en vergaderen in de toekomst beter te laten verlopen, is het zinvol om een aantal grondregels op te stellen, samen met de leerlingen. In deze Groene Grondregels staat beschreven hoe iedereen zich hoort te gedragen tijdens een overleg. Deze regels zijn door de leerlingen gemaakt en de leerlingen zijn ook zelf verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.

4. De grondregels die door Mercer genoemd worden zijn:  Alle relevante informatie wordt met elkaar gedeeld.  De groep moet zoeken naar overeenstemming/compromis. De groep neemt verantwoordelijkheid voor beslissingen. Argumenten voor ideeën of uitingen worden verwacht. Uitdagingen en kritiek wordt geaccepteerd.

 Alternatieven worden besproken voordat er een beslissing genomen wordt.

 Iedereen in de groep wordt aangemoedigd om te spreken door de leden van de groep. Deze regels kunnen gebruikt worden als richtlijnen voor het opstellen van de grondregels voor de Groene Schakel.

5. Sturen bij het maken van de regels is wel nodig. Als er een regel wordt voorgesteld, kijk dan of dit lijkt op een van de bovenstaande regels of dat deze met één van de bovenstaande regels te combineren valt. Als een aantal belangrijke bovenstaande regels niet genoemd worden door de kinderen zelf: dan opperen we ze wel en kijken we hoe hierop gereageerd wordt.

6. Als de regels vastgesteld zijn, worden ze opgehangen in de klas, in het kantoortje en worden ze op a4-formaat verspreid onder de commissies.

Plenaire sessie 2: hoe gaat het en houdt iedereen zich aan de regels?

1. Ga in de kring zitten met de leerlingen om te vragen hoe afgelopen periode is gelopen. Vragen die gesteld zouden kunnen worden:

 Hebben jullie gelet op de regels? Heeft iedereen zich hieraan gehouden?  Nee? Wat ging er mis? Ja? Wat ging er beter?

 Zijn er dingen gebeurt die uit de hand zijn gelopen? Of is het juist heel goed gegaan?  Weten jullie de regels nog wel? Moeten er meer regels bij komen?

 Hoe staat het met het doel? Lukt het om een Groente- en fruitfeest te organiseren? Wat moet er nog allemaal gebeuren?

2. Wanneer de kinderen een aantal fragmenten getoond worden van de afgelopen weken., kunnen de leerlingen nog meer inzicht verkrijgen in hoe zij overleggen. Kies bijvoorbeeld twee voorbeelden van goed uitgevoerde grondregels en twee voorbeelden van minder goed uitgevoerde grondregels te vinden. Deze voorbeelden kan je vervolgens laten zien. Dan vragen: wat gaat er hier fout? Hoe kan dit beter? Hoe kan dit opgelost worden? Wat gaat er hier goed? Waarom gaat het goed? Zo moet het! Goed zo!

3. Nogmaals de regels benadrukken, waarvan wij de uitvoering niet goed hebben gezien in de opnamen van de afgelopen weken. Dit kan echt beter. Voorbeelden:

80

 Iedereen mag meedenken en zijn/haar beargumenteerde mening geven.

 Niemand krijgt de schuld als een beslissing slecht uitpakt. Jullie zijn met zijn allen verantwoordelijk voor de besluiten die genomen worden.

4. De kinderen gaan weer verder met het vergaderen over het bereiken van het doel. Plenaire sessie 3: hoe is het gegaan?

Voor deze sessie is de vorm vrij. Het is een goed idee het gesprek in een kring te laten plaatsvinden en het gesprek een evaluatief karakter te laten hebben.

Dit soort vragen zouden gesteld kunnen worden:

 Wat hebben jullie geleerd van de instructies over het overleggen?  Vonden jullie het leuk/vervelend?

Wat weten jullie van goed overleg?

Voor meer informatie of verdieping in het onderwerp kunnen de volgende boeken/websites geraadpleegd worden:

- Bovenstaand programma is gebaseerd op onderstaande website en artikelen.

http://thinkingtogether.educ.cam.ac.uk/about/ geraadpleegd op 06-04-2013.

- Littleton, K., Mercer, N., Dawes, L., Wegerif, R., Rowe, D., & Sams, C. (2005). Talking and thinking together at key stage 1. Early Years: Journal of International Research &

Development, 25(2), 167-182. doi: 10.1080/09575140500128129

- Mercer, N., Wegerif, R., & Dawes, L. (1999). Children's talk and the development of reasoning in the classroom. British Educational Research Journal, 25(1), 95-111. - Mercer, N. (2008). Classroom dialogue and the teacher's professional role. Education

In document Ondernemend leren overleggen (pagina 79-82)