• No results found

PROGRAMMA 7 – SOCIAAL DOMEIN

7.2 KWETSBARE GROEPEN

7.2 Kwetsbare groepen Kwetsbare groepen

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 1b Nadat wij in 2019 de

mogelijheid hebben verkend en zo mogelijk een tijdelijke voorziening hebben gerealiseerd, gaan we in overleg met de SWA en voormalige gebruikers van het boerderijtje een definitieve plek realiseren voor een openbare 'huiskamer' in, of in de nabijheid van, de kern Rhoon dorp.

4e kwartaal 2020

Een laagdrempelige ontmoetingsplaats realiseren in, of in de nabijheid van, de kern Rhoon.

In 2020 bekijken we de

mogelijkheden binnen de huidige begroting. Vanaf 2021 structureel

€ 10.000.

1c Realiseren actieplan personen met verward gedrag.

p.m. Zie ook speerpunt 1.1a.

Mogelijk maken om verplichte zorg ambulant uit te voeren.

Verplichte opname blijft mogelijk.

1d Samen met relevante partners uitvoeren van het stappenplan dementievriendelijke

gemeenten

(samendementievriendelijk.nl):

Albrandswaard is eind 2021 een

- participeren in het dementienetwerk;

2020 - vergroten van de kennis over dementie;

2020/2021 - begeleiding op maat mogelijk

maken.

2020/2021 Wat willen we bereiken?

Onze (kwetsbare) inwoners voelen zich gezien en maken onderdeel uit van een sociaal netwerk. Hiermee willen we ontmoeting stimuleren en trachten te voorkomen dat er eenzaamheid ontstaat. Wonen, welzijn en zorg zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden.

Wat gaan we doen

4e kwartaal 2020

Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

77

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 1e Implementeren nieuwe

verplichtingen Beschermd wonen en Maatschappelijke opvang.

Binnen begroting

- onderzoeken onder welke voorwaarden

woonvoorzieningen worden verspreid over de regio;

2020

- onderzoeken op welke wijze uitstroom vanuit beschermd wonen naar zelfstandig (begeleid) wonen kan worden vergroot.

2020/2021

1b

1c

Helaas is er tot op heden geen geschikte locatie gevonden voor een wijkcentrum in Rhoon.

Gedurende de afgelopen tijd hebben de activiteiten plaatsgevonden in de Klepperwei. Omdat er binnenkort gestart wordt met de voorbereidingen van de nieuwbouw van de Klepperwei zijn de activiteiten verplaatst naar Het Lokaal. Door Corona liggen deze activiteiten op dit moment stil.

Inmiddels is gebleken dat niet iedere locatie gewenst is omdat er ook andere belangen van bv.

winkeliers spelen. Samen met de SWA en de mensen van het voormalig boerderijtje blijven we de mogelijkheden in de gaten houden. Op dit moment worden nog twee locaties onderzocht. De deadline van 31 december 2020 is echter niet haalbaar.

In het verleden zijn door de Stichting diaconaal centrum (het boerderijtje) afspraken gemaakt om een ruimte te reserveren in de nog te ontwikkelen "Palsgraaflocatie". Bij een mogelijke andere locatie in Rhoon betrekken we deze afspraken in de afwegingen.

Op 10 februari heeft uw raad een eerste presentatie gehad over Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang waarbij ook een ervaringsdeskundige aan het woord is geweest.

Omdat er nog onduidelijkheid over de financiële consequenties is de besluitvorming over de doordecentralisatie beschermd wonen uitgesteld. Deze was gepland voor eind 2020.

Daarvoor in de plaats is het "regionaal beleidsplan 2018 - 2020 beschermd wonen &

maatschappelijke opvang" met een jaar verlengd. De gemeenteraad heeft dit op 14 december 2020 besloten waarmee de deadline voor dit speerpunt, over het actieplan personen met verward gedrag, ook een jaar later komt te liggen.

Wat willen we bereiken?

Onze (kwetsbare) inwoners voelen zich gezien en maken onderdeel uit van een sociaal netwerk. Hiermee willen we ontmoeting stimuleren en trachten te voorkomen dat er eenzaamheid ontstaat. Wonen, welzijn en zorg zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden.

Wat gaan we doen

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

Een zorgvuldige overgang van de

verantwoordelijkheden voor Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang van de centrumgemeente naar onze gemeente is gewaarborgd (op zijn vroegst vanaf 2021).

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

78

1d

1e

Door Corona heeft het stappenplan dementie vertraging opgelopen. In 2019 is de

samenwerkingsovereenkomst dementie getekend en 2020 zou in het teken staan van het verbeteren van het zorgpad dementie. De stuurgroep ketenzorg dementie heeft diverse

overleggen gevoerd. Helaas zijn de geplande informatiebijeenkomsten voor de BAR gemeenten, keten coördinatoren en bestuursleden van het dementienetwerk, om kennis te delen en

zodoende het zorgpad dementie te verbeteren, dit voorjaar en dit najaar niet door gegaan. We benaderen de partners nu apart en bekijken wanneer we alsnog een gezamenlijke bijeenkomst kunnen plannen. Dat zal nu in 2021 worden.

Ondanks Corona heeft de Stichting Welzijn Albrandswaard zich ingezet om mantelzorgers, die te maken hebben met dementie, extra te ondersteunen.

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

Voor de BAR KCC medewerkers was een cursus 'omgaan met dementie' gepland. Ook deze is verzet naar volgend jaar

Het incidentele budget, ad € 10.000, dat voor 2020 beschikbaar was gesteld wordt doorgeschoven naar 2021.

Het college heeft in januari 2020 het ‘Regionaal Plan van Aanpak doordecentralisatie Maatschappelijke Opvang-Beschermd Wonen’ vastgesteld. Op 10 februari 2020 is dit in de commissie "beraad en advies welzijn" gepresenteerd.

In december 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met de verlenging van het "regionaal beleidsplan 2018-2020 Beschermd Wonen en Maatschappelijke opvang" voor een jaar. De verplichtingen voor de implementatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang zijn hiermee ook een jaar opgeschoven.

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

79

Participatiewet

Werk en inkomen, minima en schuldhulpverlening

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 Optimaliseren samenwerking

met Werkgevers Service Punt Rotterdam Rijnmond.

4e kwartaal 2020

Meedoen aan het project 'Hallo Werk".

- alle jobready kandidaten hebben een profiel in Hallo werk;

- de 144 nieuwe klanten die in Delta worden geplaatst, hebben allen op tijd een uitkering gekregen.

1a

In 2020 hebben we als doel om het nog onbenutte arbeidspotentieel te ontwikkelen en re-integratietrajecten efficiënter in te richten.

Wat gaan we doen

1a - de ontwikkeling van ons

bestand van

bijstandsgerechtigden die niet in een inrichting verblijven, houdt gelijke tred met, of is beter dan, het landelijk gemiddelde;

Binnen begroting

We zetten nieuwe instrumenten in om voor mensen zonder startkwalificatie de mismatch te verminderen of op te heffen.

Maatregelen nemen om onrechtmatig beroep op sociale voorzieningen tegen te gaan.

- 75% van de klanten met arbeidspotentieel, inclusief vergunninghouders, neemt deel aan een passende activiteit in het kader van re-integratie;

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

Vanuit het Werkgevers Service Punt Rotterdam Rijnmond (WSPR) is in samenwerking met alle regiogemeenten een plan van aanpak gemaakt voor de bemiddeling van kandidaten richting werk en scholing. Ook Albrandswaard is hier onderdeel van. Voor het WSP van de BAR is er een accountmanager die specifiek voor Albrandswaard ingezet gaat worden. Deze

accountmanager is de verbindende schakel tussen WSPR en de BAR/Albrandswaard. Er vinden regelmatig op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau overleggen plaats. Hiermee is een grote stap gezet om de samenwerking met het WSPR verder te optimaliseren.

Eind november 2020 is het leerwerkakkoord Transport en logistiek, waar wethouder van Ginkel ambassadeur voor is, ondertekend.

Wat willen we bereiken?

Onze inwoners die dat echt nodig hebben, kunnen gebruik maken van vangnetregelingen om armoede te verkomen. Ieder kind kan zijn/haar eigen keuzes maken voor wat betreft onderwijs, sport en cultuur. Door begeleiding, opleiding etc. willen we de inwoners helpen de regie (over hun eigen inkomen en financiën) weer zoveel mogelijk zelf in handen te nemen.

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

80