• No results found

PROGRAMMA 3 – BUITENRUIMTE

3.1 BUITENRUIMTE

3.1 Buitenruimte Duurzaamheid en milieu

Openbare ruimte

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 1a Doorvertalen van maatregelen

en acties uit de Regionale Energie Strategie (in BAR-verband) en opstellen en ten uitvoer brengen van een uitvoeringsagenda voor

Uitwerken en uitvoeren van een meerjaren

Wat willen we bereiken?

Brede invulling geven aan duurzaamheid waarbij alle portefeuilles worden betrokken. De energietransitie is geprioriteerd onderdeel uit het beleid m.b.t. duurzaamheid.

Wat gaan we doen

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

Er is inmiddels een (concept-)RES beschikbaar, waarop op dit moment lokaal wordt gereageerd in een wensen- en bedenkingenprocedure.

Mede op basis hiervan zal regionaal een definitieve RES worden vastgesteld; ondertussen vormt de concept-RES een bruikbare basis voor beleidsoverwegingen op lokaal niveau en het opstellen van een uitvoeringsagenda. In BAR-verband wordt nu bestudeerd hoe medewerking gegeven kan worden aan de uitvoering van de RES en binnen de aangegeven kaders en planning, en hoe in aansluiting op de regionale strategie lokaal passende maatregelen en voorzieningen getroffen kunnen worden.

De uitvoeringsagenda zal naar verwachting begin 2021 in procedure worden gebracht, en nog voor de zomer van 2021 ter vaststelling worden voorgelegd.

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 Verhogen verkeersveiligheid.

- uitvoeren acties 2020-2023

- inrichting 30 km/h-zones;

- veilige fietsroutes;

- verlagen snelheid autoverkeer.

2b Realisatie inrichtingsplan Park Rhoon.

2020-2022 Een park naar de wensen en behoeften van

gebruikers en omwonenden.

Binnen begroting.

Wat willen we bereiken?

De gemeente streeft een kwalitatief hoge en duurzaam openbare ruimte na, waarbij aandacht is voor veiligheid en leefbaarheid die wij samen met onze inwoners realiseren.

Wat gaan we doen

2a - inzet op Veilige vanaf 2019 extra investeringskre- diet van € 2 miljoen in 4 jaar.

Al in begroting.

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

51

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 2c Effectiever afval scheiden.

- uitvoering geven aan afvalbeleidsplan

4e kwartaal 2020

2d Verkeer.

- onderzoek naar

parkeerproblemen nabij centra.

- verbeteren verkeersveiligheid Stationsstraat

2020 Veiligheid fietsers vergroten.

Binnen begroting.

2e Kwaliteit verhogen van groenonderhoud. Bewoners actief benaderen voor onderhoud groen.

Continu Door samenwerking met inwoners het

groenonderhoud op een hoger niveau brengen.

Binnen begroting

2f Beleid opstellen begraafplaatsen en kostendekkendheid onderzoeken.

4e kwartaal 2020

Helder uitgangspunten voor beheer en begraven en goede onderbouwing kosten begraafplaatsen.

Binnen begroting

2g Ecologisch beheer vergroten: Binnen begroting

- opstellen visie 2e kwartaal - uitvoering geven 4e kwartaal

2020

2a

2b

Door afvalscheiding een bijdrage te leveren aan de verbetering van het milieu.

Kosten dekken uit

reserve/bijdrage afvalstoffenhef- fing.

Wat gaan we doen

De biodiversiteit in

Albrandswaard verbeteren.

Binnen de agenda van de samenleving zijn er extra financiële middelen beschikbaar gekomen om de verkeersveiligheid verder te kunnen verbeteren. Er is een maatregelenpakket opgesteld om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te kunnen besteden. Veilige school- en leefomgevingen en veilige verbindingen voor langzaam verkeer (fiets en voetgangers) hebben hierbij prioriteit. Via raadsinformatiebrief 56318 is de raad afgelopen september geïnformeerd over de maatregelen die we de komende jaren gaan uitvoeren. Deze planning wordt jaarlijks geactualiseerd en uitgewerkt in een projectenlijst. Ondanks de lastige omstandigheden om goed afstemming te hebben met bewoners wordt geprobeerd om de projecten op te pakken en uit te voeren.

Het definitief ontwerp van het park is eind december 2019 vastgesteld door het college. In maart 2020 is gestart met de aanleg van het basisontwerp d.m.v. de aanleg van de natuurvriendelijke oevers en het vervangen van een deel van de beschoeiing. De daarop volgende periode is de buurt geïnformeerd over de plannen en is afstemming gezocht met het zwembad en de school. Als gevolg van de afstemming is het ontwerp iets aangepast en zijn de voorbereidingen gestart voor de aanbesteding van de werkzaamheden. De aanbesteding om het ontwerp te realiseren heeft in november 2020 plaats gevonden. Start van de

werkzaamheden zal eind januari 2021 aanvangen en naar verwachting rond de bouwvak zijn afgerond. Hierbij wordt ook de Sportlaan meegenomen in de verdere omvormingen. De basis van het ontwerp is hiermee gerealiseerd en waarna er gewerkt gaat worden aan de nadere detaillering en invulling van de verschillende functies in het park.

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

52

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 2c

2d

2e

2f

Wat gaan we doen

Op 23 september 2019 heeft de raad variant 2 van het beleidsplan Afval en Grondstoffen 2019 - 2023 aangenomen. Deze variant wordt nader uitgewerkt, in 2020 zijn ook de eerste stappen gezet om de infrastructuur hiervoor in te richten. Hiertoe zijn in de tussentijd de oude kliko's vervangen door nieuwe die zijn uitgerust met een chip. Daarnaast is de laagbouw voorzien van papiercontainers. Wel is duidelijk geworden dat de coronacrisis een forse wissel heeft

getrokken op de NV BAR-Afvalbeheer en leveranciers. Als gevolg hiervan zijn vertragingen ontstaan bij leveranciers maar is ook de inzet van NV verschoven van invoering van het afvalbeleidsplan naar het garanderen dat het huishoudelijk afval wordt ingezameld en

afgevoerd. De invoering van het afvalbeleidsplan en het variabel tarief loopt hierdoor grofweg een jaar vertraging op. Inmiddels is er weer een doorstart gemaakt met de invoering van het nieuwe afvalbeleid en worden de voorbereidingen getroffen voor de invoering van het variabel tarief.

Eind 2019 is de parkeerdrukte in het centrum van Rhoon opnieuw gemeten. De uitkomsten hiervan zijn vergeleken met 2 voorgaande onderzoeken en aan het college gepresenteerd. Het college heeft daarop de opdracht uitgezet om een maatregelpakket op te stellen met daarin acties hoe de parkeersituatie in het centrum verbeterd kan worden. Onderdeel hiervan is gesprekken voeren met de winkeliersvereniging en hun betrekken bij mogelijke oplossingen.

Vanwege de corona is het nog niet mogelijk geweest om een bijeenkomst te organiseren met de winkeliersvereniging en samen te zoeken naar oplossingen. Wel is in 2020 met het bestuur van de winkeliersvereniging gesproken en zijn zij op de hoogte gebracht van de uitkomst van het onderzoek. In 2021 verwachten we dit weer op te kunnen pakken.

In 2019 is onderzocht of het aanpassen van de onderhoudsbestekken van beeldkwaliteit naar frequentie een oplossing kan bieden om de beeldkwaliteit van de buitenruimte te verbeteren en de communicatie met bewoners kan vergemakkelijken. In de wijk Valckesteijn is daartoe in 2020 een proef gestart om te bekijken hoe de resultaten zijn. Deze zijn positief uitgevallen omdat meer lokaal gericht onderhoud kan worden gepleegd, we beter kunnen sturen op wanneer en waar ingrepen dient te worden en duidelijkere communicatie mogelijk is. Voor de aanbesteding van de onderhoudscontracten die in 2020 heeft plaats gevonden is gekozen voor beheer op frequentie i.p.v. van beeld. Uiteraard blijven de afgesproken kwaliteitseisen met de raad hierin leidend.

Het actief betrekken en benaderen van bewoners voor het onderhoud van openbaar groen is het afgelopen jaar on-hold gezet. Vanwege de coronacrisis vinden we het niet verantwoord om daar op dit moment actief op in te zetten. De prioriteiten liggen op dit moment ook elders, het onderhoud organiseren en zo goed mogelijk blijven uitvoeren vraagt nu de volledige

aandacht. Wel blijven we bewoners ondersteunen die zich bij ons melden als ze iets willen betekenen in de buitenruimte.

Voor het beheer van de begraafplaatsen wordt onderzocht hoe de kostendekkendheid is opgebouwd en op welke onderdelen de kostendekkendheid verbeterd kan worden. Om uiteindelijk goede keuzes te kunnen maken is het wel noodzakelijk om helder en inzichtelijk te krijgen welke richting we op willen gaan met onze begraafplaatsen en daarmee het beleid wat we gaan voeren. Vooruitlopend hierop is in 2020 naar de verordening lijkbezorgingsrechten en de verordening begraafplaatsen gekeken en wordt deze op onderdelen aangepast om

onjuistheden eruit te halen. In het 2de kwartaal worden deze verordeningen in de raad gebracht.

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

53

Wijkregie

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 2g

Wat gaan we doen

Ecologische en duurzaam beheer speelt een steeds belangrijker onderdeel bij het dagelijks groenbeheer. Binnen de belangrijkste beleidsdocumenten blijkt hier echter weinig aansluiting in te zitten. In het dagelijks beheer wordt nu op zo goed mogelijke wijze invulling gegeven aan nieuwe initiatieven waaronder het verbeteren van het ecologisch beheer. Hierdoor ontstaan diverse initiatieven die mogelijk niet volledig op elkaar aansluiten. Om heldere kaders te krijgen hoe we als gemeente met groen omgaan, welke richting we in de toekomst op willen en hoe we nieuwe ontwikkelingen als bijv. ecologische beheer vormgeven gaat het grote geheel van het groenbeheer bekeken worden. In het kader van de motie regels voor groen en bomen zal de komende periode gebruikt worden om alle beleidsplannen te inventariseren en door te nemen om te zien of een actualisatie nodig is. Indien blijkt dat actualisatie nodig is dan zal de visie op ecologische beheer hierin worden meegenomen.

Wanneer is het klaar

Wat is het streven Extra kosten + FTE in 2020 3a Faciliteren en stimuleren van

burgerinitiatieven t.b.v. de verbetering leefbaarheid, bijvoorbeeld zelfbeheer groen, opruimen zwerfafval, sociale cohesie, veiligheid.

Continu Inwoners betrekken bij hun leefomgeving.

Binnen begroting

3b Verder ontwikkelen van online burgerparticipatie door gebruik te gaan maken van best-practise tools en vernieuwing.

Continu Inwonersbereik vergroten (meer mensen doen mee) door de zwijgende

meerderheid te activeren.

Binnen begroting

3c Bevorderen van de samenwerking tussen organisaties.

Continu Verbindingen leggen en samenwerking opzoeken om krachten te bundelen en daar waar nodig te versterken.

Binnen begroting

3d Landelijke thema's koppelen aan lokale initiatieven.

Continu Meer betrokkenheid bij landelijke thema's gericht op de verbetering van leefbaarheid in de wijk.

Binnen begroting

3a

Wat willen we bereiken?

Bevorderen van de sociale samenhang door in te zetten op gerichte communicatie ter verbetering van burgerparticipatie, overheidsparticipatie en het integraal werken.

Wat gaan we doen

Wat hebben wij bereikt en wat hebben wij gedaan.

De maatregelen rond Covid-19 hebben een erg grote invloed gehad op de doelstellingen van het faciliteren en stimuleren van burgerinitiatatieven. Voor de Landelijke opschoondag hadden zich weer veel inwoners aangemeld. Helaas was dit één van de eerste acties die dit jaar zijn geannuleerd. Ondanks alle beperkingen bleven inwoners zoeken naar mogelijkheden om zich in te zetten voor hun buurt en straat. Samen met initiatiefnemers is gezocht naar mogelijkheden om een idee uit te laten voeren waarbij de op dat moment geldende maatregelen leidend waren. Helaas bleek vaak dat er te weinig ruimte was om een activiteit verantwoord te organiseren. Dit speerpunt loopt door in 2021.

Gemeente Albrandswaard – Jaarstukken 2020

54