• No results found

Kwaliteitseisen en overige kaders

Jeugdwet

In de Jeugdwet zijn meerdere kwaliteitseisen opgenomen. Hier noemen we alleen de eis van verantwoorde hulp en verantwoorde werktoedeling. In artikel 4.1.1 van de Jeugdwet is opgenomen dat jeugdhulpaanbieders verantwoorde hulp moeten bieden, dat wil zeggen hulp van goed niveau die in ieder geval veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht wordt verleend en afgestemd is op de reële behoefte van de jeugdige of ouder. Ook wordt in de wet en het Besluit Jeugdwet (artikel 5.1.1) gesproken over de norm van de verantwoorde werktoedeling. Dit houdt in dat jeugdhulp-aanbieders het werk in beginsel moeten laten uitvoeren door professionals die zijn geregistreerd in het BIG-register of het KwaliteitsBIG-register Jeugd (SKJ). Deze registratie-eis is een middel om het verlenen van verantwoorde hulp te borgen ("Kwaliteitskader Jeugd," 2016).

De brancheorganisaties, beroeps- en cliëntenorganisaties hebben dit, samen met de kennisinstituten NJi en Movisie, verder uitgewerkt in het Kwaliteitskader Jeugd. Hierin zijn richtlijnen opgenomen voor de toepassing van de norm in de praktijk. Een criterium hierbij is het werken volgens de professionele standaard en beroepsethische normen. Professionals kunnen hiervoor gebruik maken van de

kwaliteitsstandaarden die gepubliceerd zijn op https://www.GGZstandaarden.nl/. Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG)

De Wet BIG richt zich op het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de zorg die verleend wordt door beroepsbeoefenaren. Anderzijds richt de wet zich op de bescherming van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van beroepsbeoefenaren. De Wet BIG regelt registratie, titelbescherming en opleidingseisen van de BIG-geregistreerde beroepsgroepen.

Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO)

De WGBO regelt de rechten en plichten van patiënten/cliënten die een geneeskundige behandeling krijgen. De belangrijkste onderwerpen uit de WGBO zijn de informatieplicht, het toestemmings-vereiste, het (medisch) dossier, geheimhouding en wilsbekwaamheid. De regels van de WGBO gelden ook voor de jeugd-GGZ wanneer sprake is van een geneeskundige behandeling.

Kwaliteitstandaarden

Naast de wettelijke eisen wordt binnen de gehele breedte van de jeugd-GGZ (van vroegsignalering tot behandeling van specifieke stoornissen) aandacht besteed aan het bevorderen en borgen van de kwaliteit door o.a. het opstellen van standaarden en richtlijnen. Dit gebeurt binnen organisaties, beroepsverenigingen en landelijk. Zo heeft iedere beroepsgroep zijn eigen richtlijnen voor het professionele handelen en regels om de deskundigheid van de professionals op peil te houden (Akwa ggz). In de afgelopen jaren zijn echter ook multidisciplinaire richtlijnen en kwaliteitstandaarden ontwikkeld. Het gaat te ver om alle richtlijnen en standaarden hier te noemen. We noemen hier wel de grotere beroepsverenigingen:

Beroepsgroep Beroepsvereniging

Artsen

Nederlandse Vereniging van Psychiatrie (NVvP)

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)

De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) Psychologen

De Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie (NVGzP)

De Nederlandse Vereniging voor Orthopedagogen (NVO)

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)

De Nederlandse Vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) Psychotherapeuten

Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie (VKJP)

De Landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen & psychotherapeuten (LVVP)

Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt) Agogen

Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW) Verpleegkundigen

De Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) Vaktherapeuten

Federatie Vaktherapie:

 (Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Kindertherapie (NVPMKT)

 Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische Therapie (NVPMT)  Nederlandse Vereniging voor Beeldende Therapie (NVBT)

 Nederlandse Vereniging voor Danstherapie (NVDAT)  Nederlandse Vereniging voor Dramatherapie (NVDT)

Beroepsgroep Beroepsvereniging

 Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT)  Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten (NVVS)

P3NL is een bundeling van meerdere verenigingen zoals de NVGzP, NVO, VGCt en VKJP. De instellingen worden vertegenwoordigd door de branchevereniging GGZ Nederland.

Referenties

Akwa ggz. Generieke module: Landelijke samenwerkingsafspraken jeugd-GGz. Akwa ggz. Generieke module: Organisatie van zorg voor kind en jongere. CBS Statline.

Dijkshoorn P. & Menting J. (2018). Modellen voor aanvraag Transformatiefonds Jeugd. Retrieved from https://vng.nl/files/vng/nieuws_attachments/2018/20180702_begeleidend_schrijven_bij_transformatie fonds_ontwikkelvoorstellen.pdf.

Expertgroep BGZJ. (2017). Passende zorg en behandeling voor jeugdigen.

GGZ Nederland. (2016). Manifest jeugdhulp. Investeren in de toekomst van kwetsbare kinderen. Wat mag u van de jeugd-GGZ verwachten? . Retrieved from

https://www.ggznederland.nl/uploads/publication/GGZ1608-01%20Manifest%20Jeugdhulp_digitaal.pdf.

Kamerstukken II 2012/13, 3, (MvT).

KJP-VNG. (2018). Kennis samen ontwikkelen, delen en borgen. Aanzet voor een gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsagenda voor de kinder- en jeugdpsychiatrie. Retrieved from https://kenniscentrum-kjp.nl/wp-content/uploads/2018/04/Kennis-samen-ontwikkelen-VNG.pdf.

KJP. (z.j.). Retrieved from https://www.kenniscentrum-kjp.nl/over-ons/ Kwaliteitskader Jeugd. (2016). Retrieved from

https://professionaliseringjeugdhulp.nl/assets/brochures/kwaliteitskader-Jeugd-v2.1.pdf

LHV. (2019). Standpunt LHV Jeugd. Retrieved from https://www.lhv.nl/actueel/dossiers/jeugd#Standpunt-LHV.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. (2018). Gemeentefonds septembercirculaire. Retrieved from

https://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/2018/9/septembercirculaire-gemeentefonds-2018.pdf.

NVVP. (2014). Q&A lijst Vijftien veel gestelde vragen over DMS-5. Retrieved from https://www.nvvp.net/stream/qa-lijst-dsm-5

RIVM, Trimbos-instituut, & Amsterdam-UMC. (2019). Mentale gezondheid van jongeren: enkele cijfers en ervaringen. Bilthoven: RIVM Retrieved from

https://www.rivm.nl/sites/default/files/2019-05/011281_120429_RIVM%20Brochure%20Mentale%20Gezondheid_V7_TG.pdf.

Significant. (2018). Quickscan Academische functie Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Retrieved from https://vng.nl/files/vng/publicatie_bijlagen/2018/quickscan_academische_functie_ackjps.pdf. Stevens, G., van Dorsselaer, S., Boer, M., de Roos, S., Duinhof, E., T., t. B., . . . de Looze, M. (2017). HSBC

2017. Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland. Utrecht: Universiteit Utrecht. VNG. (2015). Handreiking Curatieve GGZ-zorg door kinderartsen. Retrieved from

VNG. (2019-2020). Lijst landelijke inkoop VNG. Functies & Zorgaanbieders 2019 – 2020. Retrieved from https://vng.nl/onderwerpenindex/jeugd/functies-zorgaanbieders-2019-2020.

VNG. (z.j.). Welke functies en zorgaanbieders komen in aanmerking? Retrieved from

https://vng.nl/onderwerpenindex/jeugd/jeugdhulp/welke-functies-en-zorgaanbieders-komen-in-aanmerking