• No results found

Mark van Beek (Gevorderd)

15.8 Kwaliteit garanderen

Na overleg met Aik Deveneijns, COO van SEOshop, zijn de volgende punten besproken om de kwaliteit te garanderen:

Partners

SEOshop is hard op weg om een indrukwekkend partneraanbod te creëren, bijvoorbeeld Webshophelpers voor design en OSEOO voor het beste SEO advies. Zij kunnen mee helpen met het creëren van content voor de verschillende cur- sussen. Er moet hierbij wel rekening gehouden worden dat de partners gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp en daar wel hun geld mee verdienen. Het zou dus kunnen zijn dat er cursussen zijn die wat algemener zijn, zoals de webinairs over deze onderwerpen, en diepgaande cursussen waarvoor wellicht een klein bedrag betaald moet worden door de klant. Een beetje vergelijkbaar met het aanschaffen van een partner thema waar de klant voor moet betalen, omdat de partner een deel van die winst krijgt.

Cursus video maken en spreken

Als voorbeeld om dit punt te verduidelijken gaf Aik de volgende uitleg, “TED sprekers zijn vaak hele goede sprekers. Dat komt niet omdat ze alleen mensen uitzoeken die goed kunnen spreken, maar die mensen krijgen allemaal een goede training om te spreken”. Hierin zal geïnvesteerd moeten worden, maar dat vindt Aik geen probleem. “Je leidt eenmaal mensen op als goede sprekers en je profiteert daar lange tijd van”. Op die manier worden de video’s en cursussen van goede kwaliteit en boeiend om naar te luisteren.

Goed materiaal

Continue iemand moeten inhuren om video’s te maken en in te spreken kost veel geld, maar eenmalig materiaal aanschaffen is ook een optie. “Je koopt gewoon een goede microfoon, die kost € 120,00 eenmalig. Daarna gaat de kwaliteit meteen stukken omhoog”, aldus Aik. Veel video’s zoals de backoffice zullen bestaan uit screen captures, waar- door je aan een microfoon voor goede kwaliteit geluid voldoende hebt. Studytube, een van de platformen die ik onder- zocht heb en waar ik ook op bezoek ben geweest, geven deze lessen voor het maken van een goede video bij een cursus en hebben daarnaast ook een studio. Dit bedrijf wordt, zoals vermeld in hoofdstuk 2, gesponsord door HENQ. HENQ zijn dezelfde investeerders die ook geïnvesteerd hebben in SEOshop. Moet er dus echt gefilmd worden in plaats van screen captures, dan is hun studio eventueel in overleg en tegen een kleine vergoeding een oplossing. Mocht dit te duur worden, dan kun je tegenwoordig goede camera’s kopen met goede lampen voor het opnemen van video’s. Kijk maar naar menig blogger tegenwoordig waarbij de video’s er steeds mooier en professioneler uitzien (Learn about

Camera

Filmen kun je al doen met een iphone of ipad, maar voor betere kwaliteit is een camera wat meer geschikt. De keuze die je moet maken is tussen een professionele camera, die toch snel al in de duizenden euro’s gaat lopen, een “gewone camera”, alleen bedoelt om mee te filmen, of zelfs een spiegelreflex camera. (Consumentenbond)

Pro Camera

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de Sony HDR-PJ780VE de beste camera is om mee te filmen Met een 7.8 kwam deze camera het beste uit de test. (Consumentenbond)

Beeldkwaliteit (40%): 8,7 Geluidskwaliteit (15%): 7,7 Gebruiksgemak (25%): 6,9 Fotograferen (5%): 8,3 Veelzijdigheid (10%): 8,1 Duur accu (5%): 4,2 3D-functie : N.v.t. Water- en schokbestendigheid : N.v.t. Spiegelreflex

De beeldkwaliteit van de films van een systeemcamera is bijna net zo goed als die van een camcorder. Maar de geluidskwaliteit zorgt voor een lagere score in de grafiek. De ingebouwde standaardmicrofoon op de camera vangt vaak veel (storend) omgevingsgeluid op. Wil je mensen aan het woord laten, kies dan voor een rustige, windvrije locatie. Is dit niet mogelijk of wil je een beter geluid? Dan is de aanschaf van een losse microfoon of audiorecorder nodig voor de beste geluidskwaliteit.

De Olympus OM-D E-M1 met M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm 1:2.8 komt als beste uit de test, maar deze heeft meteen een prijs van € 2.199,00. Een prijs waar je voor kunt kijken naar professionele filmcamera’s.

Een veelgenoemd merk voor het filmen met een spiegelreflex is Canon. Dit merk doet het ook goed bij de Consumentenbond. Met een 7.5 en een prijs van €684 is de prijs van de Canon EOS 60D met EF-S 18-55mm IS een stuk aantrekkelijker. (Consumentenbon)

Fotokwaliteit (45%): 7,6 Resolutie / scherpte : - Snelheid (15%): 7,6 Bediening (9%): 7,7 Scherm (10%): 6,6 Zoeker : 8,4 Flitser (5%): 8,9 Videokwaliteit (10%): 7,2

Het voordeel is dat de kwaliteit van de foto’s zeer goed is waardoor de camera ook gebruikt kan worden voor foto’s in documentatie.

Professionele camera

Met de professionele camera’s, ook wel semi-professioneel genoemd, kunnen de kosten enorm stijgen. Onder de € 1000,00 kom je niet. Met een prijs van € 1.299,00 is de SONY HXR-MC2000E is goede

semi-professionele camera voor een redelijk “goedkope” prijs. De camera staat op 1 in de top 10 best

verkochte professionele camera’s op de website van coolblue. Er zijn camera’s die veel uitgebreider en wellicht vele male beter zijn, zoals de JVC GY -HM650 / HM600 en de Sony HXR-NX5U NXCAM, maar dan zit je al snel aan een prijs tussen de € 3000,00 en de € 8000,00. Het voordeel van de Sony HXR-MC2000E is dat er al een microfoon bijgeleverd zit (Coolblue).

Belichting

Goed licht zorgt voor beter beeld. Het SEOshop kantoor, als daar gefilmd zou worden, is erg donker. Het is daarom van belang om goede lampen te hebben met voldoende licht. Falcon Eyes is een bekend merk bij filmen. Op Bol.com vindt je verschillende merken waaronder Falcon Eyer, het merk met de meeste camera accessoires. Met de FALCON EYES DAGLICHTSET LH-ESB5050K2 2X40W kun je het effect creëren alsof het daglicht is. Deze set van 2 is € 125,00 (Bol. com).

Microfoons

Camera microfoons zijn onder te verdelen in verschillende typen microfoons. Dit hangt vooral samen met de toepassing: waar ben je van plan te filmen en welk geluid wil je opnemen. Wanneer je werkt met presentaties en interviews dan zijn de headsets, handmicrofoons of lavaliers geschikt, ook wel dasspeldmicrofoons genoemd (Camerashop). Ook bij Lavaliers verschillen de prijzen enorm. Vanaf € 40,00 kun je al een Lavalier kopen (Bol.com).

15.9 Wireframes

Home

Dit is het homescreen van de e-learningomgeving. De banner bovenin het scherm is gebaseerd op de website van SEOshop met daarin de inlog. Social media is ook voor e-learning nog steeds een grote trend, daarom wil ik de klant de mogelijkheid bieden om in te loggen met social media. Toch zijn er mensen die niet alles willen bekend maken op social media, waardoor ook gekozen is voor de inlog via e-mail. De structuur is gebaseerd op een combinatie van zowel best practices, waarbij de homepage vaak clean is met een banner bovenin en cursussen onderin en een combinatie van de SEOshop website. Klanten gaven aan het belangrijk is dat je meteen weet waarvoor het is en dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen drie categorieën. Om de klant te informeren en het stukje personaliseren toe te passen heb ik gekozen voor een uitleg per onderdeel, zodat klanten zelf kunnen kiezen bij welke groep ze behoren en wat de e-learningomgeving nou eigenlijk inhoudt. Daarnaast heb ik gekozen voor een menu bovenin het

Home na inlog

Dit is de home na inlog. Dit is de pagina waar alle cursussen samenkomen. Klanten zijn met de backoffice gewend dat het menu aan de linkerkant van het scherm staat. Verschillende niveaus was een wens van zowel klanten als Sales en Support. Echter is dit ook een onderdeel van de succesfactoren, waarbij het belangrijk is dat er verschil is in

moeilijkheidsgraad. De blokken die de cursussen voorstellen worden veel gebruikt in best practices. Een plaatje met een tekst maakt alles wat overzichtelijker. De percentages aan de linkerkant bij het menu en i de boxen heb ik toegevoegd omdat feedback heel belangrijk is, maar ook het bijhouden waar je bent in de cursus werd als criteria genoemd. Daarnaast zie je bij alle best practices een manier terug waarop aangegeven wordt waar je bent in de cursus.

Webinar

Webinars zijn een onderdeel van e-learning die SEOshop al aanbood. Aangezien deze populair zijn bij de doelgroep heb ik ervoor gekozen ook de aanmelding voor de volgende webinar toe te voegen aan de e-learningomgeving. Het design is exact hetzelfde als de aanmelding op de website van SEOshop, zodat er geen verwarring ontstaat bij de gebruiker. Ik heb er wel voor gezorgd dat er al wat webinars in beeld zijn onderin het scherm (de video’s). Deze vallen op de website van SEOshop, waar je je op dit moment kunt aanmelden voor de webinars, weg waardoor mensen de voorgaande webinars over het hoofd zien en dus niet weten dat ze die kunnen bekijken.

Whitepapers

De whitepapers en e-books zijn al e-learningmaterialen van SEOshop. Dit zijn documenten met allerlei onderwerpen die van belang kunnen zijn voor SEOshop. Ook deze heb ik op de e-learningomgeving toegevoegd aangezien tijdens de interviews is gebleken, dat niet iedereen de documenten kon vinden, maar ze wel interessant leken. Ook hier heb ik weer gekozen voor een overzicht van alle documenten in vakjes in plaats van een lijst met documenten. Dit om het zo overzichtelijk en duidelijk mogelijk te maken.

Cursus

Dit is het overzicht van de cursus. Als je deze cursus begint krijg je ook pop-ups met uitleg. Deze pagina wilde ik weer zo clean mogelijk houden, maar wel een duidelijk indeling weergeven. Dit beeld heb ik overgenomen van Khan

Academy. De bolletjes zijn erg belangrijk omdat die weergeven waar je bent in de cursus. Ook was het belangrijk dat er voldoende informatie bij stond, zodat de gebruiker weet waar hij aan toe is. Daarom heb ik erbij gezet hoe lang je bezig bent en hoeveel percentage je al hebt afgerond. Ook heb ik het niveau erbij gezet, mocht de gebruiker de cursus later nog een keer willen openen. Verder heb ik gekozen voor de startknop meteen bovenin het scherm voor de snelle gebruikers die niet eerst van alles willen weten. Zo valt het oog meteen op het starten van de cursus. Verder is hier te zien dat ik gebruik heb gemaakt van onderwerpen met verschillende stappen. Dit kwam zowel terug in de

Cursus volgen

De cursus zelf is het belangrijkste onderdeel van de e-learningomgeving. De doelgroep vindt vooral het gebruik van video’s belangrijk en zo min mogelijk tekst. Daarom heb ik gekozen voor een prominente video met een klein stukje uitleg eronder voor extra informatie, indien gewenst. Het moet vooral om de video draaien. Daarnaast was het belangrijk dat dit zo clean, simpel en overzichtelijk mogelijk was.Daarom heb ik gekozen voor een klein inklap menu aan de rechterkant en een kleine introductie aan de bovenkant, zodat klanten weten wat ze kunnen verwachten. Deze punten zijn belangrijk voor de gebruiker, maar moeten niet te prominent zijn. Het is wel belangrijk om weer feedback te geven door middel van die bolletjes die laten zien dat je een stap hebt afgerond.

Kennis testen

Het was voor de doelgroep belangrijk dat ze hun kennis konden testen. Dit kon tussendoor met kleine vraagjes, maar ook aan het einde met een examen. Dit werd als erg prettig ervaren. Daarnaast is een goede evaluatie in de vorm van een test ook een van de succesfactoren van een e-learningcentrum. De structuur heb ik hetzelfde gehouden om de gebruiker zo min mogelijk af te leiden. Ook wilde ik niet teveel poespas toevoegen maar de examens zo clean mogelijk houden zodat de gebruiker rustig kan werken.

Afronden cursus

Na het afronden van de cursus kom je weer uit op het homescreen. De gebruiker ziet dan meteen dat de cursus volledig is afgerond, wat weer die feedback geeft wat de gebruiker belangrijk vindt.

Profiel

Bij de profiel pagina heb ik vooral gekeken naar de Code Academy. Klanten gaven aan graag zelf een account te hebben waar ze kunnen bijhouden welke cursussen ze gedaan hebben en waar ze mee bezig zijn. Om een stukje personalisatie toe te voegen heb ik ook de optie “aanbevolen” toegevoegd onder profiel. Aanbevolen beveelt de klant cursussen aan op basis van afgeronde cursussen en/of niveau. Ook hier is ervoor gekozen het zo clean en

overzichtelijk mogelijk te maken, omdat dat een van de wensen van de klant was. Je ziet daarom direct met hoeveel cursussen je bezig bent, hoeveel badges je hebt gehaald en hoeveel je al hebt afgerond.

Badge

De badges pagina legt de focus alleen op de badges. Daarom is hier zo min mogelijk tekst aan toegevoegd. De manier waarop de badges gepresenteerd worden is per best practices anders. Wat me opviel is dat er eigenlijk vrij weinig informatie bij staat. Het is allemaal heel clean en alleen gefocust op de badges. Dit principe heb ik daarom toegepast op de badges pagina. De badges zijn belangrijk voor de gebruiker om te zorgen voor een stukje motivatie. Dit werd ook genoemd door verschillende gebruikers. Beloond worden is belangrijk.

Instellingen

Voor de instellingen heb ik vooral gekeken wat de best pratices aanbieden als instellingen. Om het design zoveel mogelijk een geheel te maken, heb ik ook hier weer gekozen voor het menu aan de linker kant. Alle instellingen vormen een combinatie van de instellingen die verwacht worden bij de backoffice van SEOshop, samen met de instellingen die standaard ingevuld kunnen worden bij de best practices. Met de doelgroep in mijn achterhoofd heb ik een selectie gemaakt van verschillende instellingen opties die op de afbeeldingen hierboven te zien zijn.

Instellingen

Hierboven zijn alle pop-ups te zien. Hierin zijn niet de meldingen te zien die gedaan worden bij bijvoorbeeld het opslaan van de instellingen. Hierbij gaat het alleen om echte pop-ups. Aan de linkerkant zie je de menu’s onder de navigatiebalk. Ik heb gekozen voor die menu’s bovenin omdat dit herkenbaar is voor gebruikers en omdat deze pagina’s bereikbaar moeten zijn vanaf elke pagina in de e-learningomgeving. De menubalk bestaat uit cursussen, die exact hetzelfde zijn ingedeeld als de navigatie aan de linkerkant bij home na inlog. Vanuit de dropdownmenu onder je profiel kun je direct naar je laatste cursussen, instellingen, badges en profiel. Daarnaast moet de klant ook de

mogelijkheid hebben om uit te loggen, bijvoorbeeld als ze op een publieke computer zitten. Na uitloggen of account verwijderen krijgt de gebruiker wel een melding of hij dit echt wil doen om een fout te voorkomen die niet

teruggedraaid kan worden. De pop-ups aan de linkerkant zijn de uitleg opties die gebruikt worden als je voor de eerste keer een cursus opent. Hier wordt de structuur uitgelegd van de cursuspagina, zodat de gebruiker weet wat hij kan verwachten. Dit kwam uit de succesfactoren van best practices. De pop-up in het midden krijg je te zien als je een badge hebt verdient bij bepaalde stappen.

15.10 Testrapport

15.10.1 Doelonderzoek

Het doel van het onderzoek is er achter komen of de interactie met de e-learningomgeving goed verloopt en of de e-learningomgeving prettig in gebruik is. Ik wil erachter komen of er bepaalde onderdelen zijn waar klanten op vastlopen en wat wel goed werkt. Na de tests met de wireframes ga ik de wireframes uitwerken tot design, waarvan ik een klikbaar prototype ga maken. Ook deze ga ik weer testen, maar hier ligt het doel zowel op interactie als op design.

Het doel van de e-learningomgeving is meer kennis te brengen naar klanten waardoor ze zelfstandiger kunnen werken. Het beroepsproduct zal uiteindelijk een ontwerp zijn van de e-learningomgeving:

• die makkelijk te gebruiken is door SEOshopklanten (hoe het beste in te delen). Dit is dus ook gericht op meerdere leeftijden.

• een logische indeling heeft waardoor klanten de leermaterialen kunnen vinden waar ze naar zoeken. • die past bij de SEOshop style.

De bovenste twee punten ga ik testen met de gebruiker. Eerst met wireframes en vervolgens met het uitgewerkte design en een klikbare demo.

Omdat de structuur van de verschillende doelgroepen (starter, overstapper en gevorderde) in de e-learningomgeving hetzelfde is, zal de test gefocust zijn op starters zodat de test voor iedereen hetzelfde is.

15.10.2 Onderzoeksvragen

Wireframes en prototype

1. Hoe navigeert de gebruiker door het systeem heen?

2. Welke problemen komen de gebruikers tegen tijdens het testen? 3. Op welke onderdelen gaat alles goed tijdens het testen?

4. Welke onderdelen missen er nog in de e-learningomgeving? 5. Welke onderdelen zijn er nog nodig?

6. Wat vind de gebruiker van het design van de e-learningomgeving?

7. Is er ervaring met e-learningomgeving nodig om het centrum te begrijpen?

Prototype

1. Sluit het design aan bij de wensen van SEOshop? 2. Is het design overzichtelijk genoeg?

3. Zijn de call to actions duidelijk?

4. Kan de gebruiker vinden wat hij of zij zoekt in het design?

15.10.3 Testen

De test wordt uitgevoerd door middel van een paper prototype. Alle wireframes zijn gemaakt en uitgeknipt en door middel van een aantal opdrachten zal de gebruiker navigeren door de wireframes.

Tijdens de test zal ik samen met de testpersoon aan tafel zitten waarbij ze beginnen met het homescreen voor zich. Tijdens de test zal de gebruiker steeds op een onderdeel klikken waarna er op het homescreen nieuwe plaatjes neergelegd of weggehaald worden. De test wordt opgenomen door middel van beeld. De beelden zijn terug te vinden op de bijgeleverde cd-rom.

De testpersonen bestaan uit verschillende soorten mensen. De personen bestaan uit SEOshop medewerkers, webwinkeleigenaren (doelgroep) en toekomstige klanten (met eventueel oog voor design). Met deze drie groepen mensen kan ik elk aspect onderzoeken: de wens vanuit SEOshop, of het te gebruiken is voor webwinkeleigenaren en of het te gebruiken is voor toekomstige webwinkeleigenaren (starters).

15.10.5 Usecase scenario

Jan is gek op sport en vooral op tennis. Hij weet dan ook veel van tennis en de benodigde materialen. Om van zijn hobby zijn werk te maken, besluit hij een webwinkel voor tennis artikelen te openen bij SEOshop. Jan is totaal niet bekend met het runnen van een webwinkel, maar hij is wel erg gemotiveerd. Tijdens zijn salesgesprek wordt hij gewezen op SEOshop Academy, een e-learningcentrum speciaal gericht op e-commerce. Jan is enthousiast want de handleiding doorlezen zag hij niet zo zitten. Hij opent het e-learningcentrum. Als hij op aanmelden klikt, merkt hij dat hij kan aanmelden met zijn SEOshop account. Dat scheelt weer informatie invullen. Na het aanmelden komt hij uit op het nieuwe homescherm. Hij kijkt eerst een beetje rond wat de bedoeling is. Hij opent starter in het menu. Na het lezen van de instructie is het duidelijk dat dit niveau bij Jan past.

Omdat hij net begonnen is met de webwinkel en nog volledig zijn webwinkel moet opbouwen, besluit Jan de cursus over de backoffice te gaan doen. Hij opent de cursus en komt op een overzicht uit. Hij ziet dat de cursus is