• No results found

In dit hoofdstuk is het vervolg te lezen op de conclusie. Hierbij ga ik dieper in op mijn advies aan SEOshop voor het ontwikkelen van een e-learningomgeving en het prototype.

12.1 LMS voor SEOshop

Uit de resultaten van hoofdstuk 3 zou ik aan SEOshop het advies geven om gebruik te maken van Blackboard of Moodle. Beide systemen voldoen aan verschillende succesfactoren, denk aan de mogelijkheid tot scheiding, moge- lijkheid tot video’s en tentamen en ze zijn makkelijk te onderhouden. Zeker Blackboard, aangezien je hier geen server voor nodig hebt maar het een web-based LMS is. Echter missen hier nog teveel functionaliteiten om te voldoen aan de eisen van SEOshop voor de e-learningomgeving. Het moet bijvoorbeeld kunnen aansluiten op het design van

SEOshop. Geen van de LMS software biedt de mogelijkheid tot het volledig designen van je eigen systeem. Als je daarnaast kijkt naar de best practices dan zijn er een aantal dingen die opvallen. Zo wordt er eerst goede instructie gegeven over het systeem, wordt alles goed onderverdeeld in stappen en wordt ook bijgehouden in welke fase van een stap je je bevindt. Vooral het laatste is belangrijk en is met geen van de LMS mogelijk. In Moodle is er de mogelijkheid om aan te vinken of je een bepaalde stap gedaan hebt of niet. Dit moet je wel handmatig doen.

Daarnaast werken alle LMS voornamelijk meer als een soort opslagplek voor materiaal. Je kunt niet, zoals bij bijvoor- beeld Udemy en Khan Academy, direct de video bekijken. Ook het uitvoeren van opdrachten voor bijvoorbeeld HTML en CSS is niet mogelijk. Wel is het uitvoeren van tentamens mogelijk. Deze functie is in bijvoorbeeld Blackboard redelijk uitgebreid.

Een ander punt is het behalen van achievement/badges. Dit is alleen mogelijk Edmodo, maar dit LMS voldoet verder bij verre na niet aan de succesfactoren van de e-learningomgeving.

Mocht SEOshop toch willen kiezen voor een LMS software, dan gaat mijn advies uit naar Blackboard of Moodle.

Gratis LMS zijn dus geen goede oplossing voor SEOshop. Waar ze wel naar kunnen kijken is eventueel een betaalde versie, zoals Studytube. Ook dat is geen goede oplossing voor SEOshop. Studytube kost circa € 12.000,00 per jaar. Het design moet volledig aansluiten op de nieuwe backoffice van SEOshop. Dit is niet mogelijk bij Studytube. Ook een betaalde versie als Studytube is daarom geen goede oplossing voor SEOshop.

12.2 Eigen platform

Een andere mogelijkheid is het zelf bouwen van een dergelijk e-learningomgeving. Op die manier kan het volledig voldoen aan de goals en needs van SEOshop en haar klanten. Daarnaast kan het geheel naar eigen wens gedesignd worden, waardoor het volledig aansluit bij SEOshop en ook te herkennen is door de klant. Het bouwen van een eigen Udemy of Codecademy kost meer tijd en daardoor meer geld voor SEOshop. Dit is een afweging die gemaakt moet worden. Eén keer extra investeren in een goed opgezette e-learningomgeving, die volledig voldoet aan de wensen en eisen van SEOshop, of concessies doen bij het kiezen van een LMS. Het bouwen van een e-learningomgeving kan een afstudeeropdracht zijn binnen CMD, maar ook voor bijvoorbeeld voor informaticastudenten.

SEOshop werkt veel met stagiaires. Voor heel veel werkplekken worden stagiaires aangenomen, die begeleid worden door het hoofd van de afdeling. Werkdagen zijn van 9.00 tot 18.00 uur, met een uur pauze. Een afstudeerproject duurt gemiddeld zes maanden. Met gemiddeld 30 werkdagen in de maand komt dat uit op 7.200 uur.

8 x 5 = 40 40 x 30 = 1.200 1.200 x 6 = 7.200

Dennis Cuijpers, CEO en Head of Development, geeft aan dat het bouwen van zo’n platform zeker binnen zes maanden mogelijk is, afhangend van de ervaring en kennis van een afstudeerder, maar waarschijnlijk zijn er wel meer mensen voor nodig. De cursussen vallen onder de verantwoordelijkheden van de afstudeerders, maar binnen de verantwoordelijkheid van het marketingteam, en het design ligt al klaar om over genomen te worden.

Gemiddeld verdienen de stagiaires bij SEOshop € 300,00 in de maand:

6 x € 300,00 = €1.800,00

Het opzetten van zo’n e-learningomgeving zal dus minimaal € 1.800,00 gaan kosten. Ik gebruik de term minimaal, omdat er eventueel meerdere afstudeerders aan het project moeten werken om deze op gang te brengen. Ook zullen er cursussen ontwikkeld moeten worden en het platform moet worden onderhouden. Omdat SEOshop veelal met stagiaires werkt zal ook op dit onderwerp een stagiaire gezet worden. Uitgaande van jaarlijkse kosten, die je ook zou hebben als je een betaald LMS zou gebruiken, kom je per jaar met gebruik van één stagiaire per half jaar uit op de volgende rekensom:

€ 1.800 x 2 = € 3.600,00

Bij elkaar zal de e-learningomgeving dus € 3.600,00 per jaar kosten als er 1 stagiaire per half jaar mee bezig is.

De keuze is aan SEOshop. Mijn advies gaat uit naar het bouwen van een eigen platform. Een eigen platform maken kost tijd, maar de LMS systemen, gratis en betaald, passen totaal niet bij de uitstraling die SEOshop belangrijk vindt. Het prototype voor SEOshop zal dus ook gefocust zijn op het bouwen van een eigen platform dat volledig voldoet aan de user requirements en de eisen van de opdrachtgever. In het prototype zal de focus liggen op design, waarin ik redelijk vast zit aan de stijlkenmerken van SEOshop en de interactie met de gebruiker.

13.1 Wireframes

Voor het designen van wireframes heb ik vooral in mijn achterhoofd gehouden dat het design zo overzichtelijk mogelijk moet zijn. Daarnaast heb ik heel goed gekeken naar de verschillende best practices. In de bijlage vanaf blz. 67 is de uitleg te lezen per gemaakt scherm, waarbij alle keuzes worden uitgelegd.