• No results found

Knelpunten

In document Uitgebreid bosbeheerplan (pagina 74-77)

Het Muziekbos is een bosgebied waar er veel wordt gerecreëerd, dit brengt wel een aantal aan-zienlijke knelpunten in enkele zones van het bosgebied met zich mee. Op kaart 2.12 zijn de be-langrijkste knelpunten in het plangebied weergegeven.

Voor de knelpunten in verband met mobiliteit rond het Muziekbos wordt verwezen naar het rap-port van de mobiliteitsanalyse (Traject, 2010).

Verdwijnen vegetatie en voorjaarsflora

Door de hoge recreatiedruk, die sinds begin de jaren ’80 al is begonnen, is in een belangrijk deel van het Muziekbos de vegetatie gedegradeerd. Door overbetreding vooral in de omge-ving van de Boekzitting (bestanden 2a, 2b en 2c) werden de bodems meer en meer gecom-pacteerd en verdween over grotere delen de kwetsbare vegetatie met vooral oud-bosplanten als Wilde hyacint. In de hoogste delen van bestand 2b en 2c en ten westen van de vijver in 2b is er compactie van de bodem en is over grote delen helemaal geen vegeta-tie meer aanwezig.

Hoewel de kwetsbare bronzone in bestand 2b afgesloten is, zijn het merendeel van de kwetsbare bronvegetaties (met soorten als goudveil) verdwenen.

Ongewenste recreatie en vandalisme

Met uitzondering van de Muziekbosstraat, de Bosrede en de speelzone zijn de andere pa-den in het plangebied enkel toegankelijk voor wandelaars. Toch worpa-den regelmatig de wandelpaden zoals het pad door bestand 2b gebruikt door MTB’ers. Ook niet toegelaten gemotoriseerd verkeer als quads rijden af en toe in de Muziekbosstraat.

Het vandalisme in het Muziekbos is hoog, vooral de zone in en rond de speelzone is gevoe-lig aan vandalisme waarbij infoborden, afsluitingen, … worden vernietigd.

Erosie

Door het sterk reliëf is het grootste deel van het Muziekbos gevoelig aan erosie. Erosiepro-blematiek is beperkt tot enkele locaties zoals op de steile helling met heiderelicten in be-stand 2b.

In de vijver in bestand 2b is er aanzienlijke slibafzetting door afspoeling van grond door on-dergrondse waterstroming.

Toestand paden

Enkele paden zijn door gebruik als exploitatiepad in mindere staat en zijn minder goed toe-gankelijk voor wandelaars. Dit is het geval voor het deel van de Muziekbosstraat tussen de Boekzitting en de ingang naar de Geuzentoren,

Lozing afvalwater

Het afvalwater van de woning aan Maneschijn komt terecht in een gracht die loopt op de westrand van bestand 4a en zorgt voor beperkte verontreiniging van die gracht.

Het afvalwater van een aantal huizen die langs de Tenhoutestraat zijn gelegen, wordt ge-loosd in een gracht van de Holle weg. Deze gracht loopt bestand 6a op de noordrand van Bos Ter Eecken binnen en zorgt voor verontreiniging van de waardevolle natte zone in dit bestand.

Dichtgemaakte gracht (Bos Ter Eecken)

Om te vermijden dat de (bovenvermelde) verontreinigde gracht bijna rechtstreeks in een private vijver ten westen van bestand 6a terechtkomt, werd de gracht langs het pad deels dichtgemaakt en omgeleid door de natte zone in de noordrand van bestand 6a. Hierdoor wordt een waardevolle bronzone verontreinigd.

Onrechtmatig gebruik bestand 2e

Het vrij recent (2006) aangekocht bestand 2e wordt momenteel door een particulier nog verder gebruikt als paardenweide. Er dient in het grasland een afsluiting te worden ge-plaatst om de eigendomsgrens duidelijk af te bakenen.

Invasieve soorten

Het voorkomen van agressief uitbreidende uitheemse soorten is beperkt. Amerikaanse vo-gelkers is maar weinig aanwezig en is vooral in bestanden 3b, 3c, 3e en 3d in beperkt aan-tal in de kruid- en struiklaag aan te treffen. Amerikaanse eik werd in het verleden aange-plant maar vormt momenteel weinig problemen gezien er weinig verjonging aanwezig is en de soort selectief wordt gedund. Laurierkers verjongt minder agressief maar is wel aanwe-zig op de noordrand van bestand 1a, in bestand 6a (weinig) en de zuidrand van bestand 3h (talrijk).

Bij de kruidachtigen is vooral Japanse duizendknoop een probleem in bestand 3f, daar is de soort in de omgeving van de twee vijvers aanwezig over een oppervlakte van meer dan 1.000 m² en breidt nog verder uit. De exoot Parelvederkruid is aanwezig in de vijver in be-stand 2b en in een vijver in 3f. Reuzenberenklauw komt voor langs de Bosrede en een an-dere verwilderde tuinsoort, Bonte gele dovenetel, is aanwezig op de oostrand van bestand 4a en langs de Bosrede. Op de oostrand van bestand 2b, nabij de woning, is de exoot Ierse klimop aanwezig.

Afval

Er zijn enkele kleinere sluikstorten aanwezig. Zo is er aan de parking aan de zuidrand van bestand 1a een deponie van groenafval en langs het pad in bestand 6a is er een hoop grond gedumpt.

Constructies

In bestand 4b is er een vervallen serre aanwezig.

Homogene bestanden

Het Muziekbos wordt sterk (80%) gedomineerd door Beuk en zijn heel wat bestanden van dezelfde leeftijd (tussen de 80 à 100 jaar). Op de zandige kop in de bestanden 3b en 3c en ook in bestand 6b zijn er homogene bestanden met Lork aanwezig.

De meeste bestanden zijn vrij gesloten en weinig structuurrijk zodat er veelal geen of een weinig ontwikkelde onderetage en struiklaag aanwezig is. De hoge sluitingsgraad zorgt er ook voor dat waardevolle lichtminnende soorten als Bosroos, Mispel, Rode kornoelje, … ge-leidelijk uit de bosbestanden aan het verdwijnen zijn.

Scherpe begrenzing

Vooral op de oostrand van bestand 6c is er een scherpe grens met de aanpalende akker.

Hierdoor dringt de negatieve invloed (meststoffen, herbiciden) van de aanpalende akker door tot in het bosbestand.

foto links: Wilde hyacint platgetrapt in 1a – foto rechts: velden met hyacint in 2b verminderen door (over)betreding en kwetsbare bronzone is afgesloten

foto links: erosie door overbetreding westrand 2b – foto rechts: vervallen serre in 4b

foto links: lozing van afvalwater in gracht aan 6a – foto rechts: scherpe begrenzing met aanpalende akker in 6c

3 Beheerdoelstellingen

In document Uitgebreid bosbeheerplan (pagina 74-77)