• No results found

Beheerdoelstellingen m.b.t. de economische functie

In document Uitgebreid bosbeheerplan (pagina 80-83)

Zeker in het deelgebied Muziekbos hebben de homogene Beukenbestanden een waardevol economisch belang. In de homogene bestanden worden er vrij intensieve dunningen of kleine groepenkappen uitgevoerd.

De homogene naaldhoutbestanden worden deels kaalgekapt in kader van de ontwikkeling van een historisch wastinegebied12 rond de Geuzentoren en worden deels versneld omgevormd naar inheems loofhout door groepenkappen.

In het Bos Ter Eecken is afgezien van de groepenkap van het lorkenbestand het kapbeheer minder intensief en beperkt tot een cyclische hakhoutkap in het oostelijk deel.

Grote delen van het plangebied zijn bijzonder gevoelig aan exploitatie door de aanwezigheid van het sterk reliëf en voorjaarsflora. De exploitatie dient dan ook met de nodige randvoorwaar-den te worrandvoorwaar-den uitgevoerd.

3.2.1 Kapkwantum

In het plangebied worden tijdens de planperiode aanzienlijke kappingen uitgevoerd, namelijk:

Intensieve dunningen met omlooptijd van 6 jaar en groepenkappen in de homogene Beu-kenbestanden.

Selectieve dunning van Lork en deels Beuk in de gemengde bestanden.

Groepenkappen in de homogene naaldhoutbestanden.

Kaalkap van de naaldhoutbestanden op de zandige kop (omgeving Geuzentoren).

Dunning in de aanplanten met aanduiding van toekomstbomen.

Hakhoutbeheer van de Es- en Tamme kastanjebestanden.

Aan de hand van de oppervlakte die verschillende boomsoorten innemen, is de totale jaarlijkse volumeaanwas geschat. Daarvoor werden de voornaamste boomsoorten weergegeven en wer-den de andere soorten in de groep inheemse loofbomen ingedeeld. Op basis van de boom-hoogte werd de standplaatsboniteit per soort bepaald en de gemiddelde jaarlijkse aanwas be-paald. Zeker de hellingsgronden met de drogere leembodems zijn gunstig voor een hoge aan-was.

12Een wastine bestaat uit een half open gebied met een vlekkenpatroon van struwelen en boomgroepen en veelal schralere (heide)vegetatie.

Tabel 3.30. verwachtingen gemiddelde jaarlijkse aanwas Boomsoorten(groep) lopende jaarlijkse aanwas

(m3/ha/jaar) Opp. (ha) totale jaarlijkse aanwas (m3/jaar)

Op basis van de berekeningen in Tabel 3.30 wordt de gemiddelde jaarlijkse aanwas in de bos-bestanden (excl. de recente aanplanten) van het plangebied op ongeveer 331 m3 of 6,9 m3/ha/jaar geschat. Bij de kappingen wordt onderscheid gemaakt in het wegkappen van de dunningsach-terstand, het kappen ikv. dunningen en het groepen- en eindkappen.

Dunningsachterstand

Op basis van het gemeten bestandsvolume, de oppervlakte van de bestanden waar zal worden gekapt en de na te streven volumes, is in Tabel 3.31 de te kappen dunningsachterstand weer-gegeven. In de te behouden delen ‘kathedraalbos’ met Beuken is de na te streven houtvolume minstens 450 m³/ha, voor de geleidelijk om te vormen Beukenbestanden 400 m³/ha en voor de naaldhoutbestanden minstens 250 à 300 m³/ha.

Er werd enkel rekening gehouden met de oppervlakte van de bestanden waar er zal worden gedund, dus bestanden waar er versneld wordt omgevormd door groepenkappen of waar er een nulbeheer zal worden gevoerd, worden hier niet vermeld. Hieruit blijkt dat er ongeveer 3.800 m³ moet worden gekapt om de dunningsachterstand weg te werken. Hiervan is in 2010 reeds ongeveer 500 m³ gekapt.

Tabel 3.31: huidige en na te streven houtvolumes per bestand en dunningsachterstand Bestand 0pp.*

* oppervlakte waar wordt gedund Normale dunningen

In Tabel 3.33 is er een verdere detaillering gebeurd naar de werkelijk uit te voeren kappingen binnen de verschillende bestanden. Dit is gebaseerd op een kapkwantum van 6,9 m³/jaar voor

de te dunnen bestanden. Ook wordt de te verwerken dunningsachterstand werd meegeteld, dit gebeurt door bij de eerste twee dunningen telkens ongeveer de helft hiervan te kappen.

Groepen- en eindkappen

Volgende groepenkappen (= binnen een deel van een bestand) en eindkappen (= een volledig be-stand) zullen plaatsgrijpen.

Tabel 3.32: groepen- en eindkappen in het Muziekbos Bestand 0pp.* (ha) huidig volume

(m³/ha)

* enkel de oppervlakte van de groepen- of eindkap

Er wordt geschat dat er binnen de planperiode ongeveer 10.500 m³ zal worden gekapt of een kapkwantum van 10,9 m3/ha/jaar. Dit hoog kapkwantum is te wijten aan het groot aandeel kaal- en groepenkappen die binnen de planperiode zal plaatsgrijpen en aan de vrij intense dunningen die vooral in de Beukenbestanden –met deels een dunningsachterstand- zullen worden uitge-voerd.

Dit betekent dat tijdens de planperiode het kapkwantum de houtaanwas zal overschrijden.

Tabel 3.33:: te kappen volumes per bestand in het Muziekbos Bestand 0pp.

Kappingen worden gekoppeld aan beschermende exploitatievoorwaarden en voorzorgsmaatre-gelen die bodemverdichting, erosie en andere schade aan kwetsbare bosbodems en schade aan kwetsbare (voorjaars)flora tot een minimum moeten beperken. Bodembeschadiging verhin-dert een natuurlijke regeneratie van standplaatsgeschikte soorten en kan belangrijke erosie veroorzaken in het plangebied dat grotendeels in een zeer gevoelige zone is voor erosie en grondverschuivingen.

Een duurzame houtoogst vereist dus dat kwetsbare zones worden gespaard en/of aangepaste exploitatietechnieken worden toegepast.

Meer in het bijzonder betekent dit:

 In reeds structuurrijke en meer kwetsbare bestanden (o.a. 6a) wordt er maar erg beperkt en selectief gedund.

 Gebruik van vaste uitsleeppistes en stamstapelplaatsen in de te exploiteren boszones waarbij kwetsbare zones en steile zones worden vermeden.

 In de bron- en kwelzones wordt normaliter niet aan exploitatie gedaan.

De verkoop van dunningsproducten gebeurt zowel aan professionele bosontginners als aan particulieren (verkoop van kleine loten (< 50m³) aan de bevolking). De kwaliteit van de producten die aan particulieren wordt verkocht zal vooral dienen als brandhout. Bij kappingen in enkele loof-houtbestanden kan er een beperkt aandeel kwaliteitshout van vooral Beuk bekomen worden.

Het hout afkomstig uit het openbaar deel van het Muziekbos kan als FSC-gelabeld hout worden verkocht.

3.2.2 Jacht

Er is geen verpachting van de jacht en dit zal tijdens de planperiode ook zo blijven.

Wel kan er bestrijding van schadelijke soorten binnen de regels van de jachtwetgeving plaatsvinden. In het Muziekbos kan dit ondermeer het geval zijn voor Ree, Damhert of eventueel Wild zwijn die door hoge populatiedichtheden schade veroorzaken buiten het openbaar bos. Indien dit zou optreden, kan er onder strikte voorwaarden tijdelijk jacht toegelaten worden op grofwild.

3.3 Beheerdoelstellingen m.b.t. de ecologische

In document Uitgebreid bosbeheerplan (pagina 80-83)