• No results found

Klimaatverandering en de overgang naar duurzame energie Klimaatverandering raakt de toekomst van onze deelnemers en werkgevers

én heeft gevolgen voor onze beleggingen. We willen dat bedrijven waarin we beleggen minder CO2 uitstoten en dat ze een strategie hebben voor de overgang naar een klimaatneutrale economie. Ook verkopen we onze belangen in producenten van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas.

ABP's visie voor 2050

• De wereldeconomie is klimaatneutraal

• De opwarming van de aarde is beperkt tot 1,5 0C

• Energie is voor iedereen betaalbaar

• De CO2-uitstoot van onze beleggingsportefeuille is per saldo tot 0 teruggebracht (net zero emissions)

Klimaatverandering en ons beleggingsbeleid

In het Klimaatverdrag van Parijs (2015) is afgesproken dat de aarde tot 2050 niet meer dan 2 graden Celsius mag opwarmen, maar liever nog 1,5 graad. Deze doelstelling is uitgewerkt in het Nederlandse Klimaatakkoord.

ABP heeft zich in het Commitment van de financiële sector verbonden aan

de afspraken van Parijs en het Klimaatakkoord. Wij streven naar de meer ambitieuze 1,5 graad. Dit betekent dat in 2050 de CO2-voetafdruk van onze beleggingsportefeuille per saldo tot nul (net zero emissions) is teruggebracht.

ABP heeft concrete en meetbare klimaatdoelstellingen voor 2025:

• de CO2-voetafdruk van onze aandelenbeleggingen is 40% lager dan in 2015;

• we beleggen € 15 miljard in het Duurzame Ontwikkelingsdoel ‘Betaalbare en duurzame energie’ (SDG 7);

• we stellen aanvullende en strengere normen om bedrijven beter te beoordelen op hun klimaatinspanningen volgens ons insluitingsbeleid.

Exit uit fossiele producenten

In 2021 constateerden we dat ons beleid ambitieuzer moest worden, wilden we daadwerkelijk bijdragen aan belangrijke transities, zoals de energietransitie.

Zo wilden we strenger worden bij het beoordelen van energiebedrijven op hun klimaatinspanningen. We maakten een begin met de aanscherping van ons beleid en de uitvoering ervan.

In oktober maakte ABP bekend zich terug te trekken uit beleggingen in producenten van fossiele brandstoffen (kolen, olie en gas). Uit recente rapporten van het Internationaal Energie Agentschap en het Internationale Klimaatpanel van de VN (IPCC) was gebleken dat mensen wereldwijd al de fysieke gevolgen van klimaatverandering ondervonden. Zonder steviger ingrijpen, zou de opwarming van de aarde op een onacceptabel niveau komen.

Om de opwarming tegen te gaan, moest de CO2-uitstoot snel en ingrijpend omlaag. Brede groepen deelnemers en werkgevers hadden aangegeven hoe belangrijk zij dit vonden, door brieven aan het bestuur te sturen, demonstraties bij de kantoren van ABP in Amsterdam en Heerlen te houden en diverse acties op social media te organiseren.

Het gaat om een belegd vermogen van ruim € 15 miljard, bijna 3% van het totale belegde pensioenvermogen. De beleggingen worden stap voor stap verkocht. Het merendeel is naar verwachting in het eerste kwartaal van Inhoud

Resultaten: Duurzaam en verantwoord beleggen ABP Jaarverslag 2021 44

2023 verkocht. Ons aandeel in hernieuwbare energie en onze betrokkenheid bij slimme oplossingen voor de energietransitie, zullen we waar mogelijk vergroten. Uiteraard gelden ook hier onze criteria voor rendement, risico, kosten en duurzaamheid. Naar verwachting is de verkoop niet nadelig voor het langjarig rendement en de pensioenen.

ABP gaat vooral grootverbruikers van fossiele brandstoffen - zoals elektriciteitsbedrijven, de auto-industrie en de luchtvaart - aansporen om versneld over te schakelen op schone energie. We gaan onze inspanningen dus richten op bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken (de vraagkant) in plaats van bedrijven die ze produceren (aanbodkant). Hiermee verwachten we betere resultaten te kunnen behalen. Ook zullen wij doorgaan met ons pleidooi bij overheden om over te gaan tot verdere CO2-beprijzing in de industrie. En we blijven ons hard maken om de subsidies op fossiele activiteiten te stoppen.

Al in 2021 verkocht ABP haar beleggingen in bedrijven die meer dan 30% van hun omzet uit kolenmijnen of meer dan 20% uit teerzand halen. Voorbeelden zijn Suncor Energy (teerzand) en Whitehaven Coal. Bij de verbranding van kolen en de productie van olie uit teerzand komt veel CO2 vrij, ook in vergelijking met andere fossiele brandstoffen.

In 2030 belegt ABP niet meer direct in kolengestookte elektriciteitscentrales zonder CO2-afvang (het opvangen en opslaan of hergebruiken van

broeikasgassen) in OESO-landen. In andere landen gaan we deze beleggingen flink verminderen.

Eerlijke transitie

Samen met andere grote beleggers sporen we bedrijven aan om de energietransitie te versnellen. Daarbij zetten wij in op een eerlijke transitie.

Zo willen we dat energie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft. Ook moeten bedrijven misstanden aanpakken bij de winning van grondstoffen die voor de energietransitie belangrijk zijn (zoals kobalt). In sectoren waar door de

energietransitie banen verdwijnen, verwachten we dat bedrijven investeren in de inzetbaarheid van hun personeel.

Klimaatverandering en de overgang naar duurzame energie

Slim gebruik van restwarmte

Vang de warmte die een datacenter produceert af en gebruik die voor het verwarmen van woningen, kantoren en hotels.

Dat is de gedachte achter de samenwerking van Energie voor Elkaar, waarin ABP belegt, met een bestaand datacenter nabij Schiphol. De gebruikte restwarmte is duurzaam geproduceerd, want het datacentrum maakt gebruik van 100% hernieuwbare energie. De aangesloten gebouwen besparen op termijn 4.200 ton CO2 per jaar, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot door het elektriciteitsverbruik van 2.800 Nederlandse huishoudens.

Lees meer over dit onderwerp

Inhoud

Resultaten: Duurzaam en verantwoord beleggen ABP Jaarverslag 2021 45

In 2021 richtten we ons onder andere op de auto-industrie. Met het oog op het klimaat produceren autofabrikanten steeds meer elektrische auto's. Hoewel dit een goede ontwikkeling is, maken we ons zorgen over de gevolgen voor de medewerkers. Elektrisch rijden, digitalisering en automatisering hebben grote impact op de miljoenen mensen die in deze sector werken. We sporen autofabrikanten aan te investeren in de inzetbaarheid van hun medewerkers en trainingen aan te bieden. Ook vragen we fabrikanten om aantasting van arbeids- en mensenrechten in de toeleveringsketen aan te pakken.

Klimaatrisico's in kaart, beleggen in oplossingen

Via onze uitvoerder APG brengt ABP de risico’s van klimaatverandering voor de beleggingen in kaart. Daarvoor gebruiken we het raamwerk van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Ook nemen we maatregelen om klimaatrisico’s in de beleggingsportefeuille te beheersen.

We beleggen ook in oplossingen voor klimaatrisico’s. Bijvoorbeeld door te beleggen in duurzame obligaties van ontwikkelingslanden voor de aanleg van klimaatbestendige infrastructuur. In 2021 kondigde ABP samen met twee andere grote investeerders de overname aan van 80.000 hectare productiebos in Chili. Bossen halen veel CO2 uit de lucht. Het bos – circa 15 keer zo groot als De Hoge Veluwe – heeft het FSC-keurmerk. Dit betekent dat het duurzaam wordt beheerd, met behoud van biodiversiteit en met oog voor de belangen van werknemers en de lokale gemeenschap.

Minder CO2

Onze vermogensbeheerder berekent wat het ABP-deel is van de CO2-uitstoot van bedrijven waarin we via aandelen beleggen. Deze CO2-voetafdruk is sinds maart 2015 met 48% afgenomen (2020: -40%). De doelstelling voor 2025 (-40%) is daarmee ruimschoots behaald. Dat komt onder andere doordat we het insluitingsbeleid hebben aangescherpt, waardoor we onze beleggingen in een aantal CO2-intensieve bedrijven hebben verkocht. Ook richten we ons op bedrijven die in vergelijking met andere bedrijven in hun sector weinig CO2

uitstoten. In 2022 publiceren we een aangescherpte doelstelling. Lees hier hoe wij de CO2-voetafdruk vaststellen.

ABP publiceert ook de CO2-voetafdruk van de beleggingen in bedrijfsobligaties, private equity en vastgoed. Dit sluit aan bij afspraken in het Commitment van de financiële sector. Hiervoor gebruiken we, net als andere Nederlandse financiële instellingen, de standaard van het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF). In 2022 koppelen we hieraan klimaatdoelstellingen

voor 2030.

Beleggen in betaalbare en duurzame energie

In 2025 wil ABP € 15 miljard hebben belegd in het Duurzame Ontwikkelingsdoel 7: Betaalbare en duurzame energie. Eind 2021 hadden we hierin € 18,5 miljard belegd. Een van deze beleggingen is Stockholm Exergi (SE), de grootste leverancier van stadsverwarming in Zweden. ABP nam in 2021 ook een 25%-belang in Windpark Krammer in Zeeland. Tijdens de levensduur levert het park ongeveer 4 miljoen ton CO2-besparing op.

Afname CO2-voetafdruk aandelenportefeuille sinds 31 maart 20151 (Doelstelling -40%)

-28% -28%

-37% -40%

-48%

2017

2017 20182018 20192019 20202020 20212021

-75 -50 -25 0

1 De CO2-voetafdruk van de aandelenbeleggingen wordt berekend op basis van de aandelenportefeuille op 31 maart volgend op het verslagjaar.

Inhoud

Resultaten: Duurzaam en verantwoord beleggen ABP Jaarverslag 2021 46