• No results found

Hoofdstuk 5: De ondernemers en de kiosken “ki·osk (de; v(m); meervoud: kiosken)

6.1 De klanten van Vleesch Noch Visch

Steff Veldkamp, de ondernemer van Vleesch Noch Visch, had geen specifieke doelgroep in

gedachte toen hij de onderneming opzette. Na bekendheid te hebben gecreëerd via (food)festivals, kwam hij erachter dat veel mensen uit de buurt van het Westerpark Vleesch Noch Visch inmiddels kennen. Bij het openen van de kiosk had hij het idee dat de kiosk veel van deze buurtbewoners zou aantrekken.

Over het algemeen zijn deze klanten van westerse Amsterdamse afkomst. Daarnaast zijn de meeste klanten buurtbewoners die, door nieuwsgierigheid of bekendheid met (food)festivals uit het Westerpark, langskomen voor het broodje gyros. Daarnaast werden tips van buurtbewoners veel genoemd als reden voor een bezoek aan Vleesch Noch Visch. Deze zijn te onderscheiden op basis van beroep/dagelijkse hoofdactiviteit en leeftijd. De klanten kunnen gecategoriseerd worden in: yuppen, beginnend werkenden, studenten en ouderen.

Uit de antwoorden op de vragenlijst over burgerlijke staat, leeftijd, aantal kinderen en inkomen blijkt dat de eerste en meest voorkomende groep in het klantenbestand van de kiosk Vleesch Noch Visch de yupp is. Zoals omschreven in hoofdstuk vier zijn yuppen jonge stedelijke professionals die, naast een carrière en een leven in de stad, kiezen voor het krijgen van kinderen (Karsten, 2009). De meest genoemde reden voor een bezoek aan de kiosk is een eerdere ervaring van Vleesch Noch Visch op de Sunday Market. De yuppen komen meestal zonder partner, maar wel met één of meerdere kinderen, voor wie ze ook een gyros kopen. Ze komen op de fiets, lopend met of zonder een kinderwagen. Daarnaast zijn studenten de tweede gevonden groep in het

klantenbestand van Vleesch Noch Visch. Opvallend is dat studenten vaker aan het eind van de week langs komen, vanaf donderdag tot en met zondag. Uit de interviews blijkt dat de reden van de komst naar de kiosk te maken heeft met de feestavonden die ze daarvoor hebben bezocht, waardoor de gemakzucht de overhand neemt. Tot slot, vormen de ouderen de laatste groep in het klantenbestand

van de kiosk. Dit zijn voornamelijk buurtbewoners, gedeeltelijk alleenstaand, die geen kinderen hebben of waarvan de kinderen al uit huis zijn.

Door deze groepslagen heen kunnen twee typen klanten worden onderscheiden in verhouding tot het fenomeen eco-chic. Allereerst de omnivoor, de alleseter, die het meest komt bij Vleesch Noch Visch. De voornaamste reden voor het bezoek van deze klanten is dat het de gyros lekker is en het makkelijk af te halen is. Ook op Instagram en Facebook blijkt uit de reacties van de klanten dat lekker en smaak veel genoemd worden:

Afbeelding 22: Bericht van klanten op de Facebook-pagina van Vleesch Noch Visch.

Bron: www.facebook.com/vleeschnochvisch

De omnivoren blijken bewust te zijn van het belang van gezond eten, maar dat is niet per se leidend in de keuze voor het broodje gyros. Het onderscheidende vegetarische kenmerk is voor de

omnivoren meer een aanvullende positieve bijkomstigheid dan dat het een bewuste keuze is. Daarom zijn de omnivoren niet vegetarisch. De vraag waarom ze niet voor de de snackbar aan de overkant van de kiosk hebben gekozen wordt door deze groep beantwoord met te wijzen op het verschil in kwaliteit van de producten van de snackbar en Vleesch Noch Visch. Vleesch Noch Visch promoot duidelijk dat ze verse producten gebruiken. De omnivoren proberen verantwoorder te eten. Hieruit blijkt een lichte vorm van eco-chic naar voren te komen. Deze klanten zijn zich er namelijk bewust van dat Vleesch Noch Visch versere producten gebruikt en kiezen daarom voor de gyros in plaats van de producten van de snackbar.

Het tweede type klant van Vleesch Noch Visch is de flexitariër. Zoals in hoofdstuk vijf besproken, is het begrip flexitariër een eco-chic woord. Ook zij noemden de smaak als een belangrijke factor voor de keuze van de gyros. In tegenstelling tot de omnivoren beschrijven de flexitariërs zichzelf als ecologisch bewuste mensen. De manier waarop zij een ecologisch leefstijl hanteren wordt door hen uitgebreid omschreven. De omschrijvingen lopen uiteen van altijd thuis het licht uit doen of

zonnepanelen op het dak hebben tot een hybride auto rijden. Hierdoor blijkt dat een ecologische leefstijl verschillend wordt gedefinieerd. De flexitariërs hoeven niet elke dag vlees of vis te eten. Ook wordt biologisch vlees als voorkeur genoemd wanneer ze wel vlees willen eten. Volgens Barendregt & Jaffe (2014) past dit in eco-chic, omdat ze het eten van vlees lijken goed te praten door te zeggen dat ze het minder eten en door te kiezen voor biologisch vlees op het moment dat ze wel vlees eten.

De vegetariërs zijn zo een kleine groep dat ze niet genoemd kunnen worden als een aparte type klant. Dit kan verklaard worden doordat smaak de grootste reden van de klanten vanVlees Noch Visch is voor het kopen van een gyros. De vegetariërs vallen onder het type flexitariërs, maar houden er door het vegetarisme een meer ecologische leefstijl op na.

Afbeelding 23: Klanten van de kiosk Vleesch Noch Visch