• No results found

de piloT-TeaMs

7 Motor in de versnelling: toepassen principes van hoog betrouwbare organisaties (WWW: Waakzaamheid, Weerbaarheid, Wendbaarheid) en HPT (High Performance Team)

5.2 kennisMaking MeT de TeaMs

Zoals in de vorige paragraaf is aangegeven bleek er eind september, bij het verstrijken van de deadline voor aanmelding, voldoende belangstelling bij teams binnen Noorderpoort om aan het traject mee te doen. Begin oktober werd bekend met welke drie teams de adviseur/ onderzoeker een werkrelatie kon aangaan.

In de eerste helft van oktober 2013 vonden de kennismakingsgesprekken plaats tussen de onderzoeker/adviseur en de teammanagers van de drie teams, die voor de pilot waren gese-lecteerd. Tijdens deze gesprekken werden het doel en de beoogde werkwijze van het begelei-dingstraject ‘Kwaliteit maak je zelf ’ nog eens door de onderzoeker toegelicht. Verkend werd wat partijen van elkaar konden verwachten en wie waarop mocht worden aangesproken. Met name werd ook ingegaan op de taakverdeling tussen de teammanager, de beleidsme-dewerker OKI (bij twee van de drie teams vanaf aanvang en bij het derde team in de laatste fase van het traject betrokken) en de onderzoeker/adviseur. De rol van laatstgenoemde zou, zoals eerder is aangegeven, vooral zijn het schetsen van achtergrond en doel van het traject, verheldering van een visie op en het begrippenkader bij resultaatverantwoordelijk werken en het aangeven van de (mogelijke) stappen c.q. aanreiken van daarvoor nuttige hulpmiddelen en instrumenten, maar ook het meten van de mogelijke verandering. Gezien de aard van het traject (‘Kwaliteit maak je zelf ’) was het team vervolgens vooral zelf aan zet. De werktitel kon volgens sommigen daarom beter worden omgedoopt in ‘Kwaliteit maken we zelf ’ of zelfs ‘Kwaliteit maak ik zelf ’. Consequent aan zijn zelf verkozen rol nam de onderzoeker/ adviseur hier geen stelling in. De teams konden dus ook hun eigen werktitel kiezen.

TeaM Middenkader engineering, euVelgunnerweg groningen

Het team Middenkader Engineering (MKE) verzorgt niveau vier opleidingen Techniek met als uitstromen:

.

Mechatronica

.

Electrotechniek

.

Werktuigbouwkunde.

Het team bestaat uit twaalf personen, inclusief de teammanager en docenten algemene vakken. Team MKE maakt deel uit van de School voor Techniek en ICT in het gebouw aan de Muntinglaan. Hier wordt al bijna vijftig jaar technisch onderwijs gegeven. De school is niet alleen ín, maar ook (ver) búíten Groningen een begrip. Vanwege de verbouwing van het gebouw aan de Muntinglaan was het team in het schooljaar 2013-2014 tijdelijk gehuisvest aan de Euvelgunnerweg.

Team MKE biedt opleidingen op het hoogste technische mbo-niveau, in nauwe samen-werking met een groot aantal noordelijke bedrijven, verenigd in de stichting Engineering Noord, en met de Hanzehogeschool Groningen. Team MKE wil samen met zijn partners

toponderwijs bieden en studenten optimaal voorbereiden op een succesvolle technische carrière of een vervolgstudie in het hbo.

Tijdens het kennismakingsgesprek met de directeur van de school, de teammanager van team MKE en de OKI-stafmedewerker van dit team kwam aan de orde dat het team meer gezamenlijk verantwoordelijkheid zou kunnen nemen voor de eigen kwaliteit. Het team bewaakt weliswaar voortdurend de kwaliteit op de korte termijn (zaken die zich voordoen komen doorlopend in de teamvergadering aan de orde en worden direct aangepakt), maar het team checkt te weinig systematisch of aan kwaliteitsstandaarden wordt voldaan, formuleert onvoldoende consequent acties als dat niet het geval is, en controleert te weinig of gemaakte afspraken worden nagekomen. Het team voldoet aan de gestelde eisen op de gebieden onderwijs, begeleiding en examinering, maar is daarin nog te weinig bewust ‘in control’. De PDCA-cyclus functioneert onvoldoende op het niveau van het team. Men ziet kwaliteitsbewaking meer als een taak van de teammanager en de directie. Het team zou hierin meer als team kunnen opereren. Het gevolg van deze situatie is dat het team zich te weinig over de eigen kwaliteit kan verantwoorden.

TeaM deTailhandel, sTadskanaal

Het team Detailhandel Stadskanaal verzorgt detailhandelsopleidingen op de niveaus 2, 3 en 4. Het team bestaat uit negen personen, inclusief de teammanager en docenten algemene vakken. Het team verzorgt de volgende opleidingen:

.

Verkoper detailhandel BOL en BBL, crebo 93751, niveau 2

.

Verkoopspecialist detailhandel BOL en BBL, crebo 90383, niveau 3

.

Ondernemer detailhandel BOL en BBL, crebo 90290, niveau 4

.

Filiaalmanager Detailhandel BOL en BBL, crebo 93492, niveau 4.

Het team is onderdeel van de school voor beroepsonderwijs in Stadskanaal. Deze school werkt vanuit de formule van een Vakcollege. Dit is een zesjarige opleiding, waarbinnen vmbo en mbo op elkaar aansluiten door middel van doorlopende leerlijnen. Binnen het Vakcollege worden leerlingen opgeleid tot vakman of vakvrouw middels beroepsgericht en algemeen onderwijs, excursies en stages. Bedrijven en instellingen worden nauw bij de invulling van het onderwijs betrokken.

Speerpunten van het Vakcollege Stadskanaal zijn:

.

doorlopende leerlijnen van leerjaar 1 t/m 6 (mbo niveau 2/3),

.

vanaf leerjaar 1 twaalf uur beroepsgericht onderwijs,

.

stages en werk worden samen met bedrijven en instellingen ingevuld,

.

inhoud opleidingen sluit volledig aan bij de arbeidsmarkt,

.

bedrijven en instellingen participeren in de stichting ‘Vrienden van het Vakcollege’ en oefenen daarmee invloed uit op de onderscheiden onderwijsprogramma’s.

Tijdens het kennismakingsgesprek met de teammanager kwam aan de orde dat het team meer zelf de gestelde kaders zou kunnen bewaken, bij voorkeur op basis van objectief

vaststelbare criteria. Het team Detailhandel kent een traditie van intensief onderling overleg 5.2

k e n n is M a k in g M e T d e T e a M s

(een deel van het team werkt al heel lang samen), maar zou - met behoud van de cultuur van delen - bedrijfsmatiger kunnen opereren. Naast werken vanuit passie voor de leerling zou bewust sturen op kwaliteit en resultaat en zich kunnen verstaan met formele kaders een goede aanvulling op het functioneren van dit team kunnen zijn.

school Voor beroepsonderwijs, VeendaM

De school voor beroepsonderwijs Veendam werkt, omdat het een kleine school betreft, vanuit één team met twee subteams. De school verzorgt beroepsopleidingen binnen de beroepenvelden Gezondheidszorg en Welzijn en Administratie en Detailhandel. De school verzorgt de volgende opleidingen:

niVeau 1

Arbeidsmarktgekwalificeerd Assistent BBL/BOL, crebo 90440 Zorghulp BBL/BOL, crebo 91420

Horeca-assistent BOL/BBL, crebo 90660 Schoonmaak assistent BOL/BBL), crebo 95550

Aankomend verkoopmedewerker BBL/BOL, crebo 90910

niVeau 2

Helpende Zorg & Welzijn BBL/BOL, crebo 92640 Administratief medewerker BBL/BOL, crebo 90470

Administratief medewerker (Bedrijfsadministratief medewerker) BBL/BOL, crebo 90471 Administratief medewerker (Secretarieel medewerker) BBL/BOL, 90472

niVeau 3

Verkoopspecialist (Eerste verkoper) BBL, crebo 90384

niVeau 4

Manager handel (Filiaalmanager) BBL, crebo 93492

Binnen de missie en visie van Noorderpoort heeft Beroepsonderwijs Veendam een eigen ambitie geformuleerd:

.

kleine school met een duidelijke structuur en korte lijnen,

.

veel zorg en aandacht voor de studenten,

.

veilige en betrouwbare omgeving,

.

onderwijs op maat,

.

instroom van studenten het gehele jaar door mogelijk,

.

actieve samenwerking met het beroepenveld.

Het motto van de school is: ‘Leren werkt!’

Leerlingen van de school voor beroepsonderwijs Veendam vertellen dat zij zich ‘onmiddel-lijk’ op hun gemak voelen in het gebouw vanwege de kleinschaligheid en overzichtelijkheid. Elke afdeling heeft een vaste plek. Medewerkers kennen elkaar. Wanneer iets moet worden besproken of geregeld, spreekt men elkaar direct aan.

Tijdens het kennismakingsgesprek met de teammanager en twee teamcoördinatoren kwam aan de orde dat het team beroepsonderwijs Veendam na een moeilijke periode en een periode van wederopbouw toe is aan het maken van een volgende stap: meer zelfstandig opereren en meer verantwoordelijkheid nemen voor de eigen kwaliteit. Het team wil graag de continuïteit van de school waarborgen door versterking van het imago van de school en versterken van de rol van de school in de regio. Zeggen wat je doet en (aantoonbaar) doen wat je zegt, is daarmee een belangrijk streefdoel voor dit team.

5 .2 k e n n is M a k in g M e T d e T e a M s