• No results found

Jeugdgezondheidszorg

In document Overtuigend basisonderwijs (pagina 34-0)

6. De zorg voor de leerlingen

6.10. Jeugdgezondheidszorg

De jeugdgezondheidszorg volgt de gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 0-19 jaar. De GGD is partner binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Alle kinderen ontvangen op 5-jarige leeftijd en in groep 7 een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek door de doktersassistent, arts of verpleegkundige.

Voorafgaand aan het onderzoek ontvangen de ouders/verzorgers een vragenlijst.

5-jarige kinderen

Dit onderzoek bestaat uit een uitgebreid lichamelijk onderzoek en een gesprek over opvoeding, gedrag en gezondheid, zoals groei, motoriek, spraak en taal.

Groep 7

Dit is een onderzoek van de lichamelijke groei en een gesprek over opvoeding, gedrag, sociale ontwikkeling.

Ouders, kinderen of de school (in overleg met ouders) kunnen bij vragen of zorgen altijd terecht bij de jeugdgezondheidszorg voor een extra onderzoek of gesprek. U kunt zelf contact opnemen met de jeugdarts of –verpleegkundige van GGD Fryslân Jeugdgezondheidszorg via 088 22 99 444.

Preventieve logopedie

Vergoeding vanuit de gemeente voor preventieve logopedie is per 1 januari 2014 komen te vervallen. Dit betekent dat het aan scholen zelf is om de screening voor 5-jarigen te doen. Deze screening zal door de leerkrachten zelf uitgevoerd worden. Daarnaast kunnen, op verzoek van ouders, leerkrachten of schoolarts, kinderen uit andere groepen worden gescreend.

Preventieve logopedie is erop gericht om stoornissen op het gebied van stem, spraak, taal en gehoor in een vroeg stadium op te sporen, zodat vroegtijdig hulp kan worden geboden. Tijdens de screening wordt gelet op articulatie, taal, stem, vloeiendheid van het spreken, spreken met nasale stem, en afwijkend

mondgedrag. Tevens wordt gelet op eventuele aanwijzingen voor gehoorproblemen.

Wanneer er naar aanleiding van de screening twijfels zijn ten aanzien van bepaalde punten of als er aanwijzingen zijn dat nader onderzoek en/of behandeling nodig is, dan wordt contact opgenomen met de ouders. De ouders worden schriftelijk op de hoogte gesteld van de resultaten van

de screening.

34 6.11. Hoofdluis

Omdat hoofdluis een hardnekkig probleem kan zijn, willen we in de schoolgids hier aandacht aan besteden.

Luizen zijn geen springbeesten zoals vlooien; vliegen kunnen ze al evenmin. Ze kunnen alleen maar lopen:

van de ene haar op de andere haar en van het ene

hoofd op het andere hoofd. Kinderen hebben de meeste kans om besmet te raken met luizen. Ze stoeien, hangen elkaar om de nek of zitten tijdens het spelen met hun hoofden zeer dicht bij elkaar. Besmetting met luizen kan dus iedereen overkomen, dat heeft niets met lichaamshygiëne te maken. Als je hoofdluis oploopt, merk je in het begin helemaal niets. Pas na een tijdje krijg je jeuk op je hoofd. Krabben is het gevolg. Hoofdluis is vast te stellen door het haar met een speciale kam te kammen boven een wit vel papier.

De luizen zijn gemakkelijk te herkennen tegen een witte achtergrond. Op het hoofd treft men de luizen meestal aan achter de oren en in de nek. De neten zijn gemakkelijker te vinden:

witte stipjes aan de haren die er met gewoon kammen niet uit te krijgen zijn.

Het is natuurlijk wel van belang dat wanneer u hoofdluis hebt ontdekt bij uw kind(eren), u dit goed gaat aanpakken. Voor informatie over hoe de hoofdluis te behandelen kunt u terecht op onze website of op de website van GGD Fryslân. http://www.ggdfryslan.nl/819/hoofdluis/

Wilt u, wanneer uw kind besmet geraakt is met hoofdluis, dit even op school melden.

Uw melding wordt vertrouwelijk behandeld en wij kunnen door middel van een e-mail/ briefje de andere ouders adviseren om weer goed te gaan controleren.

Het afgelopen jaar is een enkele keer hoofdluis waargenomen. We hebben daarop adequaat gereageerd door extra controle uit te laten voeren door een aantal “luizenmoeders”. Zij zullen ook het komend schooljaar regelmatig de kinderen op hoofdluis controleren.

6.12. Rookvrij schoolterrein

Meester van der Brugschool heeft vanaf 2019/2020 een rookvrij schoolterrein!

Een gezonde leeromgeving vinden wij belangrijk.

Daarom heeft onze school vanaf 2019/2020 een rookvrij schoolterrein. Er mag dan nergens meer op het schoolplein gerookt worden. Dit geldt voor iedereen: leerkrachten, ondersteunend personeel, ouders en bezoekers. Ook tijdens ouderavonden en andere activiteiten buiten schooltijd.

Waarom een rookvrij schoolterrein?

Vanaf 2020 moeten alle scholen een rookvrij schoolterrein hebben. Onze school wil leerlingen een gezonde en rookvrije leeromgeving bieden. Uit onderzoek blijkt dat ‘zien roken, doet roken’. Kinderen en jongeren beginnen gemakkelijker en eerder met roken als ze roken in hun omgeving zien. Een rookvrij schoolterrein helpt leerlingen niet te starten met roken en voorkomt ongewenst meeroken.

Wij vragen u ook om zelf niet te roken buiten het schoolplein bij de ingang van het plein of/en bij het hek in het zicht van de leerlingen. Bijvoorbeeld bij het brengen en ophalen van leerlingen.

Alvast onze dank voor uw medewerking! Met elkaar dragen we bij aan een gezonde leeromgeving voor onze kinderen.

35

7. De leraren

7.1. Personeel

Heel belangrijk zijn de mensen die aan onze school werken. Zij zorgen voor:

• een goede relatie met de kinderen.

• de kinderen geloven in eigen mogelijkheden.

• een onafhankelijke, zelfstandige houding.

Om te weten of wij deze kwaliteiten beheersen, brengen wij dit in kaart met behulp van het vastleggen van een aantal schoolcompetenties met daaraan gekoppeld een aantal leerkrachtcompetenties. Wij proberen onszelf te verbeteren/ ontwikkelen in deze competenties. Onze eigen ontwikkelingen leggen we vast in een Bekwaamheidsdossier.

De teamleden besteden veel tijd aan samenwerken en overleg, naar aanleiding van vastgestelde ontwikkelpunten. We kijken bij elkaar en bij andere scholen, om ons te verbeteren en ontwikkelen. We laten ons via deze ontwikkelpunten op diverse gebieden bijscholen.

Gelske Veltman en Anneke Bruinsma zullen het komende cursusjaar in oktober de herhalingslessen BHV volgen. Dit is bedrijfshulpverlening. Deze cursus bestaat uit EHBO, brandbestrijding en

ontruimingsoefening.

7.2. Vervanging

Op onze school werken op dit moment ongeveer elf personeelsleden. Een aantal daarvan werkt parttime.

Er zijn momenten waarop vervanging nodig is. Op school hebben we een procedure afgesproken omtrent vervangingen (ook als dit niet lukt).

Dit kan zijn bij: ziekte, arbeidsduurverkorting, buitengewoon verlof of scholing.

Meestal zoeken wij dan een leerkracht uit de vervangingspool van de Stichting Palludara. Als er in het geheel geen invalkracht gevonden kan worden, wordt intern naar een oplossing gezocht. Door interne verschuiving kan dan misschien toch worden vervangen.

7.3. Stagiaires

Jaarlijks kunnen er bij ons studenten op school zijn van de Stenden Hogeschool, Friesland College en/ of ROC De Friese Poort. In overleg met de student(e) wordt bepaald in welke groepen stage wordt gelopen.

De betreffende groepsleerkracht is op dat moment de verantwoordelijke persoon met betrekking tot de student en de Hoge School. In overleg met de student(e) wordt een stage programma gemaakt. Om de student(e) veel ervaring op te laten doen geven wij enige ruimte. De betreffende groepsleerkracht is verantwoordelijk voor het jaarprogramma van die groepen. De stage mag het programma niet zo doorkruisen dat de gestelde doelen van onze school en groep niet gehaald worden.

36

8. De ouders

8.1. Het belang van de betrokkenheid van de ouders

Als personeel, ouderraad, medezeggenschapsraad en activiteitencommissie vinden wij de betrokkenheid van de ouders enorm belangrijk. Wij informeren u over belangrijke gebeurtenissen op school.

Een goede samenwerking tussen school en thuis bevordert het welzijn van uw kind. Van uw vragen en opmerkingen kunnen wij leren en, indien nodig, kunnen wij eventuele problemen oplossen.

Ook zullen wij als school een beroep doen op ouders om aan activiteiten mee te doen.

Wij willen samen school zijn, als personeel, ouders en leerlingen; de deur staat altijd voor u open.

8.2. Contact School - Ouders

Regelmatig vindt er contact plaats tussen de school en u als ouder. Wij zien de leerkrachten als professionals en ouders als deskundigen van hun kind.

Via het ouderportaal Social Schools. Alle ouders krijgen een inlogcode voor Social Schools als zij de kinderen bij ons inschrijven. In deze app worden nieuwsberichten, agenda-items, gespreksplanningen en oproepen geplaatst.

Ongeveer 15 maal per jaar krijgen de ouders een nieuwsbrief via de e-mail. Mocht er geen e-mailadres aanwezig zijn, dan geven we uw kind het mee naar huis.

Huisbezoeken. De ouders worden in uitzonderlijke gevallen bezocht door de betrokken groepsleerkracht.

Voor ouders is er 1x in de 2 jaar gelegenheid om een ochtend in de groep te komen kijken.

Rapport. Het rapport geeft u informatie over de vorderingen van uw kind en wordt 2x per jaar uitgereikt. Deze rapporten kunnen eventueel besproken worden. (zie daarvoor de agenda)

Voor u als ouders zijn er nog de informatie en “tien minuten gespreksavonden”.

De deuren staan altijd voor ouders open. We willen een laagdrempelige school zijn waarbij ouders en leerkrachten samen optrekken en samenwerken. Dit vanuit ieders eigen verantwoordelijkheden.

Eén keer per jaar wordt er een jaarvergadering/ thema-avond gehouden. Dan wordt door de school en verschillende geledingen verantwoording afgelegd.

De informatieavonden voor groep 1 - 8 zijn in september. In de week voorafgaand aan deze

informatieavonden, kunt u een bezoek brengen in de groepen. Zo proeft u even de sfeer en kunt u onze werkwijze bekijken.

De “tien minuten gespreksavonden” voor groep 1 - 8 zijn in november, februari en juni. Op deze gespreksavonden kunt u de resultaten van uw kind(eren) met de betreffende leerkracht bespreken. De precieze data vindt u in de jaarplanning die u aan het begin van het jaar ontvangt.

We hebben drie maal per jaar een schoolkrant: “Brêgenijs”. Hierin komen de kinderen aan het woord.

Eventuele mededelingen kunnen ook via deze schoolkrant aan u worden doorgegeven.

Tevens proberen we alle nodige informatie (voor- en achteraf), foto’s en andere belangrijke zaken op onze website te plaatsen. Tevens maken we gebruik van een Facebookaccount en een Twitteraccount (@mrvdbrugschool).

Hebt u vragen, kom dan gerust voor of na schooltijd, of maak een afspraak. De deuren staan altijd open!

8.3. Informatie vragen

De deuren staan altijd open voor ouders. U kunt ons altijd aanspreken en indien nodig maken we een afspraak. Overal waar gewerkt wordt zijn wel eens misverstanden en worden af en toe fouten gemaakt.

Dat is op onze school niet anders. U bent altijd welkom om dergelijke punten te bespreken of om een klacht in te dienen. Samen streven we naar een goede oplossing en komen we er niet uit, dan bespreken we wie ingeschakeld moet worden om het probleem wel op te lossen.

37 8.4. De Activiteitencommissie (A.C.)

De A.C. die uit 9 personen bestaat, (zie namenlijst achter in de schoolgids) verricht het hele jaar werkzaamheden. Onder andere ter ondersteuning van de leerkrachten.

In de periode rond december is er altijd veel te doen.

• Cadeautjes inpakken, foto’s maken tijdens het Sinterklaasfeest enz.

• Meehelpen tijdens het kerstfeest met traktaties klaarzetten en rondbrengen.

• De kerstboom in de hal wordt door de A.C. versierd.

• Rond de jaarwisseling zetten enkele A.C.-leden altijd de klimtoestellen binnen en zetten die later ook weer buiten.

• Eén of twee keer per jaar hebben we een klusdag. Dan worden bijvoorbeeld bepaalde toestellen op het plein geverfd en worden dingen gerepareerd enzovoort.

8.5. Schoonmaak

Uit de schoolraad kwam het verzoek of we een aantal mensen bijeen zouden kunnen krijgen om extra

schoonmaakwerkzaamheden te doen. Voor extra (grote) klussen is vaak geen tijd. Vooral om de school goed schoon te maken en vanwege een groeiend aantal kinderen met astma, is het toch erg belangrijk dat dit wel gebeurt. Het is de bedoeling dat van elk gezin iemand komt helpen. We houden 4x per jaar een schoonmaakronde houden. De eerste 3x willen we iedereen verdelen. U ontvangt een briefje met data waarop schoongemaakt

gaat worden. U kunt inschrijven op de datum die u past. De laatste schoonmaakronde (de laatste maandag van het schooljaar) is iedereen welkom om te helpen.

8.6. Oud papier

Eén maal per twee maanden wordt door de ouders van onze school het oud papier opgehaald. In het begin van het schooljaar wordt er een oud papier lijst samengesteld. Het is de bedoeling dat er van elk gezin iemand één keer per jaar meehelpt. Wie niet met papier kan sjouwen, kan misschien wel auto rijden. U hoeft hier niet persé zelf een kar voor te hebben. Er zijn diverse karren die we wel mogen lenen, als we dit maar op tijd melden. Mocht u niet in staat zijn om op het afgesproken tijdstip te komen, dan dient u zelf voor vervanging te zorgen.

We verdienen op deze wijze geld. Hierdoor hoeven we geen extra ouderbijdrage te vragen.

9. Verzekeringen

De school, het personeel, de vrijwilligers en het bestuur zijn verzekerd op basis van een basispakket.

De tussenpersoon is Raetsheren van Orden. Voor het actuele verzekeringshandboek kijkt u op:

https://www.verusverzekeringen.nl/Information/Default.aspx?page=447

38

10. Regeling school- en vakantietijden

10.1. Continurooster en schooltijden

Wij hebben in 2011 besloten om het continurooster in te voeren. Daarbij is gekozen voor het 5 gelijke dagen model.

De schoolweek ziet er als volgt uit.

De school begint ‘s morgens om 8.30 uur en eindigt om 14.15 uur.

Groep 1 en 2 zijn vrijdags de hele dag vrij Groep 3 en 4 zijn vrijdagmiddag vrij.

De argumenten om dit rooster in te voeren zijn:

• Uit het oogpunt van concentratie en effectieve lestijd benut men liever de ochtenden intensiever en houdt men de middag korter;

• Kinderen hoeven opgestarte activiteiten niet wezenlijk te onderbreken door een lange middagpauze;

• De tijd na schooltijd tot het avondeten is langer wat ruimte biedt aan het uitoefenen van hobby' s, clubs, buiten spelen en andere sociale contacten.

• Het continurooster speelt goed in op de (gewijzigde) maatschappelijke inzichten en ontwikkelingen van deze tijd waarin steeds vaker in een gezin door meer dan een persoon buitenshuis gewerkt wordt;

• Het is voor de kinderen een toegevoegde waarde om samen de maaltijd tussen de middag te

gebruiken. Ze leren van elkaars gewoonten en gebruiken en de school kan gemakkelijk inspelen op haar doelen op het gebied van bevordering van gezond en redzaam gedrag en hygiëne;

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 8.30- 10.15 onderwijs onderwijs onderwijs onderwijs onderwijs 10.15-10.30 pauze pauze pauze pauze pauze 10.30-12.00 onderwijs onderwijs onderwijs onderwijs onderwijs 12.00-12.30 lunch/ 12.30-14.15 onderwijs onderwijs onderwijs onderwijs onderwijs 14.15-18.30 vrije tijd/ Ochtend gedeelte: 8.30 uur- 12.00 uur

12-00 – 12.15 uur: Alle kinderen gaan lunchen. Tijdens de lunch vinden onderwijsactiviteiten plaats als (voor)lezen, schooltv-weekjournaal en sociale vaardigheden.

12.15 – 12.30 uur: Alle kinderen van de groepen 3 t/m 8 gaan naar buiten en hebben pauze.

12.30 – 12.45 uur: keuzewerkkwartier (KWK). Deze benaming gebruiken ze ook in het voortgezet onderwijs.

De kinderen blijven onder verantwoordelijkheid van de leerkrachten actief met onderwijskundige activiteiten.

Middag gedeelte: 12.45 – 14.15 uur:

Aansluitend is het mogelijk om gebruik te maken van de naschoolse opvang als u daar behoefte aan heeft.

Van 14.15 – 14.45 uur hebben de leerkrachten pauze.

Tips en adviezen

Waar moet u als ouder(s) op letten?

De kinderen blijven over, dus ze moeten hun lunch en drinken meenemen. Het drinken kan (zo nodig) in de koelkast die in de gemeenschapsruimte staat. Het is goed om er rekening mee te houden dat de kinderen van alle groepen iedere middag v.a. 14.15 uur vrij zijn.

39

Behalve groep 1/2 (vrijdag de hele dag vrij) en groep 3/4 (vrijdagmiddag vrij).

Omdat we tussen de middag met veel kinderen overblijven, samen in de groepen eten, drinken en van de toiletten gebruik maken, hebben we hygiënische maatregelen genomen. In de groep zijn flesjes zeep en desinfecterende handgel aanwezig. Alle toiletten worden dagelijks schoongemaakt. Wanneer u dit wenst, kunnen de kinderen na het eten hun tanden poetsen.

Gebruikt uw kind medicijnen, dan kunt u contact opnemen met de leerkracht.

10.2. Vakantiedata

Vakantierooster

Herfstvakantie 1 week 10-10-2020 tm 18-10-2020 Kerstvakantie 2 weken 19-12-2020 tm 3-1-2021 Voorjaarsvakantie 1 week 20-2-2021 tm 23-2-2021 Goede vrijdag 1 dag 2-4-2021

Pasen 1 dag 5-4-2021

Koningsdag 1 dag 27-4-2021

Meivakantie 1 week 1-5-2021 tm 9-5-2021 Bevrijdingsdag 1 dag 5-5-2021

Hemelvaart 2 dagen 13-5-2021 14-5-2021

Pinksteren 1 dag 24-5-2021

Zomervakantie 6 weken 10-7-2021 tm 22-8-2021 Vrijdagmiddag vrij bij kerst 20-12-2019

Studiedagen:

Palludaradag (3 mrt. 2021) Planning-/ studiedagen:

Woensdag 25 nov 2020, Vrijdag 5 februari 2021, Dinsdag 25 mei 2021, 10.3. Eten en drinken

Regelmatig worden er vragen gesteld over snoepen/ eten en drinken op school: wat geef je kinderen van groep 1 en 2 mee, zijn er ook regels voor groep 3 t/m 8, en hoe zit het met trakteren?

Trakteren met Verjaardagen

Bij verjaardagen trakteren we op een gezonde traktatie, dus niet op snoep en dergelijke.

Bij speciale gelegenheden zoals: Sinterklaas, schoolreisje e.d. mag best wel eens gesnoept worden.

Er zijn natuurlijk een aantal randgevallen bijvoorbeeld: soesjes met slagroom.

Wij willen u hierbij vragen, denk met ons mee. Er zijn zoveel leuke traktaties te bedenken.

In school is een map, gemaakt door de A.C., met traktatie ideeën. Deze map is te vinden bij de kapstok van de kleuters.

Pauze

De kinderen van groep 1 en 2 eten hun fruit binnen op. Ook nemen de meeste kinderen drinken mee in een beker. Deze wordt op het aanrecht geplaatst i.v.m. lekken. Regels:

Drinken: Dit kunt u zelf uitkiezen, als er maar geen “prik” in zit. Bekers waar prik in zit gaan lekken.

Liever drinken in een beker dan in een pakje ( i.v.m. de afvalberg).

Eten: Geef uw kind iets gezonds mee bijvoorbeeld: fruit, komkommer, rozijntjes, boterham.

Geef uw kind wel iets dat hij /zij lust, u hebt er niets aan als ze het toch niet opeten.

40

Groep 3 t/m 8: Ook voor de “grote” kinderen, die naar buiten gaan in de pauze, vragen we om brood of fruit mee te geven.

Ook de schoolarts adviseerde ons om hierin beleid te maken i.v.m. het hoge aantal te dikke kinderen in Nederland.

10.4. Leerplicht en verlofregeling Wat betekent leerplicht precies?

Leerplicht betekent dat kinderen verplicht zijn naar school te gaan. Ouders moeten hun dochter of zoon inschrijven op een school. Verder moeten ouders ervoor zorgen dat hun kind naar school gaat. Zij kunnen hun kind dus niet zo maar thuis houden. Niet alleen de ouders, ook de leerlingen zelf kunnen erop worden aangesproken als ze niet naar school gaan. Zo kunnen zowel ouders als leerlingen een boete krijgen vanwege langdurig spijbelen. In het ergste geval kunnen ouders in de gevangenis terecht komen.

Wie is leerplichtig?

Een kind moet naar school uiterlijk op de eerste dag van de nieuwe maand na zijn of haar vijfde verjaardag.

De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt. (Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli.) Daarna komt de partiële leerplicht. Die omvat twee dagen per week. Jongeren die een leerovereenkomst hebben gesloten, dat wil zeggen in een bedrijf of instelling worden opgeleid, zijn één dag per week leerplichtig. De partiële leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zeventien is geworden.

Mag je je kind zo maar thuis houden van school?

De wet kent twee mogelijkheden tot vrijstelling.

Ten eerste is er de vrijstelling tot inschrijving. Ouders kunnen een beroep doen op vrijstelling van de plicht hun kinderen in een school in te schrijven als er bijvoorbeeld sprake is van ongeschiktheid door lichamelijke of psychische oorzaken. De gemeentelijke leerplichtambtenaar beoordeelt of er redenen zijn om vrijstelling te verlenen. Als het gaat om ongeschiktheid, wordt een arts of psycholoog ingeschakeld om de jongere te onderzoeken.

Ten tweede is er de vrijstelling van schoolbezoek. Een leerling hoeft niet naar school als hij of zij

bijvoorbeeld ziek is. Ook godsdienstige of levensbeschouwelijke of ander belangrijke verplichtingen kunnen reden zijn om niet naar school te gaan. Als een leerling reden heeft om te verzuimen, moet dat altijd aan de school worden gemeld. In de regel beoordeelt de schooldirecteur of er sprake is van een gegronde reden voor verzuim. Als een leerling gegronde redenen heeft om meer dan tien dagen te verzuimen binnen een

bijvoorbeeld ziek is. Ook godsdienstige of levensbeschouwelijke of ander belangrijke verplichtingen kunnen reden zijn om niet naar school te gaan. Als een leerling reden heeft om te verzuimen, moet dat altijd aan de school worden gemeld. In de regel beoordeelt de schooldirecteur of er sprake is van een gegronde reden voor verzuim. Als een leerling gegronde redenen heeft om meer dan tien dagen te verzuimen binnen een

In document Overtuigend basisonderwijs (pagina 34-0)