• No results found

Brede School

In document Overtuigend basisonderwijs (pagina 9-0)

4. Waar de school voor staat

4.7. Brede School

Onze school is samen met de Bonifatiusschool vertegenwoordigd in de Brede School Woudsend. Samen met kinderopvang “Thuis bij Thea”, Peuterspeelzaal “Beltsjeblom”, Lytse Bieb en Dorpsbelang is er een Brede School in Woudsend gerealiseerd. Hiervoor is een visiedocument opgesteld. U kunt dit document lezen op de website of op school een exemplaar opvragen. Inzet is om een optimale samenwerking te

9

bevorderen in opvang en scholing voor alle kinderen in Woudsend en omgeving. Dit schooljaar werken we vanuit een activiteitenplan waarin alle partijen betrokken zijn.

Binnen de Brede Scholen in Súdwest Friesland heeft de gemeente jaarlijks budget beschikbaar voor het coördineren van de gezamenlijke activiteiten en de activiteiten zelf.

Sinds schooljaar ‘15/’16 hebben we een coördinator aangesteld die zich bezighoudt met de gezamenlijke activiteiten en ideeën rond de Brede School Woudsend. Judith Rensink – Schaper is als coördinator aangesteld binnen de Brede School.

Zij coördineert de gezamenlijke activiteiten. Dit houdt in dat zij de activiteiten rondom o.a. Sinterklaas, Kerst, Pasen, Kinderboekenweek, Koningsspelen, contacten tussen Kinderopvang en Peuterspeelzaal; het dorp etc. gaat coördineren. Op dit moment zijn veel ouders actief in de activiteitencommissie. De taak van de coördinator is dat zij met deze groepen ouders de activiteiten gaat plannen, coördineren en organiseren.

Zij zal hier ondersteuning krijgen van de activiteitencommissies van beide scholen en zal daarnaast ongetwijfeld een beroep doen op alle ouders.

10 4.8. De organisatie van de Stichting Palludara

De Meester van der Brugschool maakt deel uit van Stichting Palludara.

Palludara is een organisatie voor Protestants Christelijk Basisonderwijs in de gemeente Súdwest-Fryslân. De stichting is op 1 januari 2011 ontstaan uit een fusie tussen Stichting Palludara en Spectrium. Stichting Palludara

beheert 15 basisscholen in Sneek, Oppenhuizen/ Uitwellingerga, IJlst, Bolsward, Gauw/ Tersoal/

Sybrandabuorren, Heeg, Hommerts-Jutrijp, Nijland, Oudega-Gaastmeer, Scharnegoutum en Woudsend.

De naam Palludara is opgebouwd uit twee Bijbelse termen: "Onderscheiden" (Pallu) en "Parel van wijsheid"

(dara). Deze laatste verwijst naar het voorrecht om jonge mensen naar een bepaald niveau te brengen, zowel wat betreft kennis als op andere ontwikkelingsgebieden. De parel staat tevens symbool voor kwaliteitsonderwijs, een tijdloos sieraad van onschatbare waarde dat continu streng bewaakt dient te worden.

Missie:

De missie van stichting Palludara beschrijft de kernopdracht van de organisatie. De missie geeft weer wat wij willen bijdragen aan de leerlingen en aan de samenleving als geheel. Hieruit blijkt bovendien welke waarden en normen wij belangrijk vinden.

Missie stichting Palludara

Palludara is een onderwijsinstelling die wil werken vanuit de christelijke waarden met een open blik naar een dynamische wereld.

Palludara wil een doorgaande ontwikkeling bieden die passend is voor haar leerlingen, zodat ze breed toegerust kunnen deelnemen aan de samenleving.

Visie stichting Palludara Leerlingen

Binnen het onderwijsaanbod van de scholen van Stichting Palludara staat het kind centraal. De organisatie en inhoud van het onderwijs krijgen vorm vanuit de behoeften en mogelijkheden van het kind. Onderwijs dient op maat te zijn. Als basis geldt daarvoor een pedagogisch klimaat dat veiligheid, geborgenheid en uitdaging biedt. Dit alles gebaseerd op de protestants christelijke waarden en normen.

Het onderwijsaanbod binnen de scholen van Palludara is samenhangend, aansluitend en houdt de doorgaande ontwikkellijn van het kind aan. Voor de leerlingen wordt een onderwijscontinuïteit

gerealiseerd die start bij de plaatsing en loopt tot aan het moment dat de leerling de school verlaat. Het onderwijsaanbod dient daarbij een goede basis te zijn en aansluiting te geven bij het voortgezet onderwijs.

De onderwijskundige dimensie richt zich op de sociaal-emotionele, creatieve- en cognitieve vorming. Niet alleen de kerndoelen, maar ook de ontwikkeling van het kind stuurt het onderwijsproces. Daarvoor maakt men onder andere gebruik van moderne methodes en hulpmiddelen.

Personeel

Palludara kenschetst zich als een organisatie die de condities schept waardoor het personeel optimaal functioneert en de deskundigheid en competenties maximaal worden ingezet. Hierdoor kan kwalitatief hoogstaand onderwijs gegeven worden. Palludara geeft haar personeel de kans om zich door middel van scholing verder te ontwikkelen.

Bij aanname van personeel wordt gelet op de professionele kwaliteit als leerkracht. Ook wordt er op gelet dat de benoemden positief zijn betrokken bij het christelijk geloof en dat zij de Bijbel als grondslag

hanteren voor het vormgeven van het onderwijs.

Ouders

Het onderwijs aan de leerlingen krijgt vorm vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid met ouders, met respect voor ieders rol. Een goede samenwerking tussen school en ouders is daarbij van groot belang.

Dit om in gezamenlijkheid de kinderen te laten ontwikkelen tot evenwichtige, zelfstandige en

zelfverantwoordelijke mensen die op een volwaardige manier een plaats in onze dynamische samenleving

11 kunnen innemen.

Op onze scholen zijn alle kinderen welkom met als uitgangspunt, dat ouders instemmen met de christelijke normen en waarden en deze respecteren.

Organisatie

Palludara wordt zodanig ingericht dat er sprake is van een duidelijke, transparante organisatie. Open communicatie is het uitgangspunt. De scholen moeten binnen de gezamenlijk vastgestelde kaders van de collectieve ambitie, autonoom en slagvaardig kunnen werken aan hun onderwijskwaliteit.

Palludara ziet het als taak om de stichting, scholen en individuele leerkrachten dusdanig toe te rusten, dat zij kunnen inspelen op de open samenleving waar wij deel van uitmaken.

Dit alles binnen de financiële en wettelijke kaders die de overheid aan de scholen oplegt.

Motto Stichting Palludara: Ons onderwijs doet elke parel glanzen.

Ambitie

De strategische focus van Palludara richt zich op 3 punten:

• Palludara ontplooit! Talentontwikkeling door uitdagend onderwijs

• Zorgzaam in diversiteit

• ‘Waardenvolle’ ontwikkeling van 0-18 jaar

4.9. Geledingen

De medezeggenschapsraden (MR)

Aan iedere school is een medezeggenschapsraad, bestaande uit ouders en leerkrachten, verbonden die formeel adviesrecht of instemmingsrecht heeft bij bepaalde beslissingen van de schoolleider. In hoofdstuk 12.1 “medezeggenschapsraad” vindt u een uitgebreide beschrijving over de Medezeggenschapsraad.

De ouderraad

De Ouderraad adviseert de schoolleider op het gebied van organisatie, identiteit, onderwijs, financiën, personeelszaken en materiële zaken.

De Activiteitencommissie

De activiteitencommissie zorgt bij elk thema voor een leuke aankleding van de school en helpt het team bij het organiseren van de activiteiten.

De gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)

Omdat de stichting meerdere scholen in stand houdt, is er voor de school overstijgende zaken een GMR.

12

5. Schoolorganisatie

5.1. Algemeen

Onze missie en visie vindt u op pagina 7 en 8. We werken zoals in onze visie is beschreven. U mag en kan ons hier altijd naar vragen.

We werken op basis van jaargroepen. Dit houdt in dat de leerstof verdeeld is over acht leerjaren en de school verdeeld is in acht groepen.

Per schooljaar wordt de leerstof, behorende bij de groep, behandeld. Voor de verschillende vak- en vormingsgebieden wordt er een methode gevolgd.

Regelmatig vinden er vernieuwingen van methodes plaats, om zo het onderwijs volgens de nieuwste inzichten te geven.

Elke leerkracht heeft maximaal 2 groepen onder zijn/ haar hoede. Wij hanteren de volgende groepencombinaties:

onderbouw

groep 1 begint met 7 leerlingen. Hier komen ongeveer 7 leerlingen bij.

groep 2 begint met 13 leerlingen.

groep 3 + 4 heeft 28 leerlingen.

bovenbouw

groep 5 + 6 heeft 21 leerlingen.

groep 7 + 8 heeft 20 leerlingen.

5.2. Activiteiten voor de kinderen Zelfstandig werken

Het zelfstandig werken staat centraal bij ons op school.

Kinderen leren middels het werken met een taakbrief hun werk zelf te plannen/in te delen. Ze leren zelfstandig problemen op te lossen, en leren door samen te werken ook verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar. Het motiveert kinderen, wanneer ze zelf

mogen kiezen en beslissingen kunnen nemen.

Om zoveel als kan, de kinderen op maat te laten werken, ontvangen de kinderen een taakbrief. Daarop staan opdrachten voor de kinderen met daarbij een aantal (vrije) taken. Hier staat tevens op wanneer en op welke wijze instructie plaats vindt.

De kinderen plannen en verwerken die taken en ze registreren die op de taakbrief.

De kinderen van de groepen 5 tot en met 8 ontvangen per week één taakbrief waarop de taken staan.

Ná de ingeplande en geregistreerde (gecorrigeerde) taken kunnen de kinderen, wanneer ze klaar zijn, extra taken uitvoeren. Deze taken zijn zo veel mogelijk toegespitst op het niveau van de kinderen. We proberen de kinderen uit te dagen en/of te prikkelen.

We houden op de taakbrief rekening met het niveau van de kinderen door middel van taken die verschillen in

moeilijkheidsgraad en hoeveelheid. Ook kunnen de

13

kinderen extra instructie ontvangen, terwijl kinderen die het al begrijpen, doorwerken. Deze extra instructie vindt plaats tijdens de zelfstandig werkentaak in (of bij) de groep.

Zo proberen we steeds meer aan te sluiten bij de individuele mogelijkheden van ieder kind.

Wij werken momenteel met een signalering, waarbij je kunt aangeven of je hulp nodig hebt, stil wilt werken, of wanneer er een klassikale instructie plaats vindt.

Kinderen kunnen aangeven of zij hulp willen of niet door middel van een blokje op de tafel:

rood

de leerling wil ongestoord werken.

groen

de leerling heeft hulp nodig en wil die hulp van een andere leerling uit het groepje of wil hulp geven!

Werken in groep 1 en 2

De aanpak in groep 1 en 2 verschilt van die in de andere groepen. Ook de inrichting van de lokalen en de manier van werken is anders.

Het werken in groep 1 en 2 gebeurt vanuit de kring. In de kring begint de schooldag en hier keren de kinderen ook steeds weer naar terug.

Daarnaast wordt gespeeld aan de tafels, in de hoeken, in het speellokaal en op het schoolplein.

In groep 1 (4/5 jarigen) ligt de nadruk op het wennen aan het naar school gaan. Er worden technieken aangeleerd zoals knippen, plakken, tekenen enz. Er is aandacht voor

gewoontevorming en regelmaat. Leren gebeurt vooral door spelen.

Dit gaat in groep 2 (5/6 jarigen) door. De kinderen krijgen

allerlei opdrachten die ze kunnen uitvoeren m.b.v. de al geleerde technieken.

Verder is er veel aandacht voor de ontluikende geletterdheid en gecijferdheid. De kinderen krijgen op een gegeven moment belangstelling voor letters en cijfers. Door middel van allerlei spelletjes proberen we deze belangstelling om te zetten in cijfer- en letterkennis.

De meeste vakken komen in samenhang aan de orde aan de hand van een bepaald thema.

In het lesschema worden verschillende leer- en vormingsgebieden onderscheiden. In de dagelijkse praktijk in de klas is dit nauwelijks merkbaar. Wanneer een kind in de poppenhoek speelt, is het ook bezig met taalontwikkeling. Wie speelt met een lotto leert getallen of kleuren en wie op een vel de golven van de zee tekent is bezig met voorbereidend schrijven.

Er is veel aandacht voor taalvorming, omdat dit de basis is voor heel veel ander leren. De kleuters worden voor zover mogelijk opgevangen in hun moedertaal. Dit houdt in dat uw kind Frysk kan praten in de klas.

De leerkracht in groep 1/2 hanteert het Frysk één dag per week. De rest van de week is Nederlands de spreek- en instructietaal. (voertaal)

Vanzelfsprekend begeleidt de juf de kinderen individueel zo nodig in de eigen moedertaal (“hurktaal”) Zo kunnen de kinderen beide talen goed leren.

Voor de taalvorming van de kinderen van groep 1 en 2 hebben we de methode ”Sil op school”.

Deze geeft een goede aansluiting bij het lees- taalonderwijs in groep 3.

Verder proberen we de leeromgeving te verrijken door veel

plaatjes/woordjes/ voorwerpen op te hangen die met het thema te

maken hebben. Dit nodigt uit om bezig te zijn met letters. Vaak kennen ze wel de eerste letter van hun naam. Langzamerhand herkennen de kinderen steeds meer letters.

Het komt soms voor dat een leerling van groep 2 al kan lezen.

Voorbereidend rekenen doen we zowel met behulp van de methode “Rekenrijk”, als met de methode

“Sil op school”.

14 Duur van het onderwijs

Veel kinderen zitten twee tot twee en half jaar in een kleutergroep. Dit is afhankelijk van hun geboortedatum, aard, aanleg maar vooral van hun ontwikkeling.

Een kleuter leert met zijn hele lijf, kan nog niet zo lang stil zitten en bekijkt dingen niet alleen met zijn ogen maar ook vooral met zijn handen en soms met zijn mond.

In groep 1 en 2 is het belangrijk om hier aan tegemoet te komen en ze veel ruimte te geven om zich te

ontwikkelen. Ontwikkeling kun je stimuleren door dingen aan te bieden die ze bijna kunnen. In onderwijstermen noemen ze dat “de zone van de naaste ontwikkeling”.

Maar oefenen op vaardigheden waar ze nog lang niet aan toe zijn is zinloos en vervelend voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen. “Het gras groeit niet harder als je er aan trekt”. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo met zijn eigen talenten en (on)mogelijkheden. Dat is de reden dat de ene kleuter soms wat langer in de kleutergroep blijft dan de andere. Sommigen kunnen deze ontwikkeling doormaken in anderhalf jaar, er zijn ook kinderen die twee en een half of drie jaar hiervoor nodig hebben.

In deze periode wordt wel de basis gelegd voor het meer schoolse leren. De basis moet goed zijn, anders kun je niet verder.

We proberen kinderen die al wat verder zijn in hun ontwikkeling, extra uitdagende opdrachten aan te bieden. Deze opdrachten vinden meestal plaats als onderdeel van reken of taalactiviteit. Bijvoorbeeld: Jij kunt wel tot honderd tellen. Dat is knap. Kun je dan ook tellen hoeveel stappen je nodig hebt om van de ene kant naar de andere kant van het schoolplein te komen. Misschien kun je voor elke tien stappen wel een streepje zetten. ( begin van de tafel van tien)

In de zorglijn, die we op school hebben, staan de procedures beschreven van het doorstromen en verlengen in de kleuterperiode.

Nog wat wetenswaardigheden voor groep 1 en 2

U kunt thuis ook bezig zijn met het thema dat op school aan de orde is. Wat het thema van de week is, vindt u op de deur van de klas. Samen naar voorwerpen, plaatjes en boeken zoeken en hierover met uw kind praten, stimuleert enorm. Uw kind mag dit ook laten zien in de kring.

‘s Morgens gaan we met elkaar fruit of brood eten. De kinderen mogen dan ook drinken meenemen in een beker. De beker zetten we op het aanrecht, het bakje blijft in de tas en die doen we in een grote mand.

Als het slecht weer is spelen we in het speellokaal. Vandaar dat we vragen de kinderen gymschoenen mee naar school te geven. Graag schoenen met elastiek of klittenband en geen veters! Deze schoenen worden op school bewaard.

In de laarzen graag de naam vermelden.

Op maandag is het “meeneem dag”. Uw kind mag dan iets (bijv. speelgoed) van thuis meenemen en er over vertellen in de kring.

Wilt u meegebracht speelgoed zoveel mogelijk voorzien van naam. Kleine losse voorwerpen, b.v.

knikkers, graag in een bakje.

Kinderen mogen op school een kleurplaat maken voor een familielid bij bijv. verjaardagen, ziekte, jubilea enz. Geeft u dan een briefje mee met de bijzonderheden.

Voor een kind is het op een bepaald moment belangrijk dat het de eigen naam kan schrijven. Als u de naam voor schrijft, wilt u dan de letters gebruiken die op school ook aangeleerd worden. Het is namelijk erg moeilijk om in groep 3 anders aangeleerde letters weer af te leren.

15 Schrijven in de onderbouw

Het vasthouden van de pen of het potlood. Het goed vasthouden van schrijfgerei is erg belangrijk. Verkeerd vasthouden kan leiden tot een krampachtige schrijfhouding. Dat is slecht voor het schrijfresultaat. De juiste manier om een pen vast te houden is tussen duim en wijsvinger en de middelvinger ondersteunt het potlood (zgn. pincetgreep). Het is van belang hier al op jonge leeftijd op te letten.

Wilt u er thuis ook aandacht aan schenken?

Werken in de groepen 3 t/m 8 Godsdienstonderwijs

Er wordt sinds 2011 gewerkt volgens het rooster van onze nieuwe methode `Trefwoord`.

Trefwoord is een methode voor godsdienstige en levensbeschouwelijke vorming voor het primair onderwijs.

Uitgangspunten

Trefwoord brengt met behulp van leef thema’s twee werkelijkheden bij elkaar: de belevingswereld van het kind - in de hedendaagse, multiculturele en religieuze samenleving - en de wereld van de Bijbel. In dit treffen van twee werelden leert het kind in dubbel opzicht. De eigen levenservaringen dragen er toe bij de Bijbelverhalen beter te begrijpen. Omgekeerd biedt de Bijbel een andere blik op de dagelijkse

werkelijkheid. Het is een ontmoeting waaraan kinderen vooral ook van elkaar leren.

Verder worden er liederen aangeleerd uit het Liedboek en andere Bijbelse liedbundels (o.a. Hanna Lam, “ Alles wordt nieuw”). Verder is er allerlei aanschouwelijk materiaal, dat bij dit vak wordt gebruikt.

Eén maal per jaar organiseren wij in samen werking met de Protestants Christelijke kerk een kerkdienst.

Rekenen

Sinds 2016 werken we met de nieuwe methode “Rekenrijk”.

Deze methode bevat:

een duidelijke leeropbouw

een goed overzicht over leerstof en didactiek (voor de leerkracht)

voldoende momenten voor zelfstandig werken

veel aanwijzingen voor begeleiding van kinderen met rekenproblemen, een individuele lijn die kinderen de kans geeft op een aangepaste wijze het werk te kunnen doen.

ook gevarieerde verrijkingsstof “Compacten”, een eigen lijn voor kinderen die méér kunnen.

voldoet aan de kerndoelen.

naast de methode besteden we veel tijd aan automatiseren en meten, tijd en geld omdat we de resultaten van deze onderdelen willen versterken.

16 Lezen

In groep 3 wordt officieel een start gemaakt met het leren lezen. Er wordt gewerkt met de nieuwste methode “Veilig leren lezen”.

Sinds enkele jaren krijgen de leerlingen van de groepen 4 tot en met 8 technisch lezen met behulp van een nieuwe methode voortgezet technisch lezen: “Estafette”.

Deze methode:

• is volledig afgestemd op de nieuwe AVI-niveaus.

• sluit goed aan op onze aanvankelijk lezen methode Veilig Leren Lezen.

• geeft prioriteit aan plezier in lezen. Geen schoolse teksten, maar o.a.: raadsels, gedichten, interviews, dialogen en recepten.

• hanteert een doorgaande leerlijn voor groep 4 t/m 8 niet alleen om de leesvaardigheid te onderhouden, maar ook om de leesontwikkeling voort te zetten.

Duolezen wordt vaak gebruikt voor een vorm van leesonderwijs waarbij de ene leerling de andere helpt.

Het is een vorm van samenwerkend of coöperatief leren lezen. Het kan gaan over technisch lezen. Ook stillezen de kinderen aan het begin van iedere dag.

Eén van de voordelen is, dat de kinderen “kilometers” kunnen lezen, ze ontvangen (soms) instructie, en ze kunnen vragen stellen.

Heel bijzonder zijn de voorleesactiviteiten van kinderen uit groep 7/8 in groep 1/2.

Hoewel we het “technisch lezen” (Estafette) in de hogere groepen blijven doen, is het begrijpend en later ook het studerend lezen in die groepen erg belangrijk.

Begrijpend Lezen

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de methode “Nieuwsbegrip”.

Nieuwsbegrip is een methode met aansprekende teksten en opdrachten aan de hand van de actualiteit. De methode hanteert vijf niveaus (basisonderwijs en voortgezet

onderwijs/MBO) en vijf leesstrategieën. De methode richt zich nadrukkelijk op meer plezier in begrijpend lezen!

Nieuwsbegrip kan als complete aanpak voor begrijpend lezen worden ingezet, maar ook als aanvullende methode.

Nieuwsbegrip voldoet aan de kerndoelen voor begrijpend lezen van het basisonderwijs.

We leren de kinderen niet alleen technisch en begrijpend lezen, we proberen ze zo ook te laten zien dat

We leren de kinderen niet alleen technisch en begrijpend lezen, we proberen ze zo ook te laten zien dat

In document Overtuigend basisonderwijs (pagina 9-0)