• No results found

Diversen

In document Overtuigend basisonderwijs (pagina 45-0)

Geldzaken op school

We vragen een bijdrage aan de ouders/verzorgers voor het bekostigen van het jaarlijkse schoolreisje/ -kamp en voor het uitje van de kleuters 1 maal in de 2 jaar.

Alle ouders krijgen in april/ mei een factuur waarop het totale bedrag staat wat u moet betalen. Let wel: de bijdrage geldt per schooljaar.

Bij het begin van de schoolperiode van het kind vult u een formulier in. Dit formulier blijft de gehele schoolperiode van kracht. (Zodra er iets verandert, kunt u dit doorgeven aan de penningmeester en passen we de gegevens aan)

Vanaf het schooljaar 2014-2015 is samen met de ouders besloten om de bijdrage voor schoolreisjes en schoolkamp voor alle kinderen gelijk te trekken. Dit betekent dat elk kind voor elk leerjaar hetzelfde bedrag betaalt. We vragen u de volgende bijdrage:

Gymnastiek

Groep 1 en 2: zie bij ‘informatie groep 1 en 2’.

Groep 3 t/m 8: heeft gymnastiekles op maandagmiddag en woensdag.

Tijdens de gymlessen dragen de kinderen gymkleding en gymschoenen.

In het M.F.C., waar de gymlessen gegeven worden, is het verplicht om schoenen met een lichte kleur zool te dragen. Voor groep 3 - 8 liever geen “balletschoenen”, omdat deze vrij glad zijn.

Bij mooi weer kan er ook gebruik gemaakt worden van de sportvelden van vv Woudsend.

Kerst- en paasvieringen

Donderdag vóór kerst organiseren we met de Bonifatiusschool een kerstfeest. Het afgelopen jaar hebben we een kerstdiner georganiseerd. Dit schooljaar zullen we met de andere school opnieuw gaan bekijken hoe we het kerstfeest gaan organiseren. De kerstviering doen we op onze eigen school.

De paasviering is in de vorm van een lunch, die plaats vindt in de middenruimte van onze school. Hierbij zijn kinderen en leerkrachten actief bezig met liederen, verhalen en een uitleg rondom het Paasfeest.

Buitenschoolse activiteiten

schoolvoetbaltoernooi groep 7/8

korfbaltoernooi 5/6

kerkdienst in het kader van “school, gezin en de kerk”

vogelwacht

Koningsspelen

Dorpsfeesten/ Waldseiner Wykein Cultuureducatie/ excursies

We willen de leerlingen kennis laten maken met de eigen cultuur en andere culturen, en zo begrip, wederzijds respect en kennis vergroten. Ze in aanraking brengen met vele vormen van kunst en

kunstuitingen. Het stimuleren en prikkelen van de eigen kunstzinnige ontwikkeling in praktische en ook geestelijke zin.

Gastlessen, bezoek aan theater, musea, culturele en educatieve locaties, creatieve uitingen van kunst, dansmanifestaties en excursies van educatieve aard zullen we proberen in te zetten. Zo bezoeken de kinderen in het kader van cultuur per leeftijdsgroep een theatergezelschap.

Afscheid groep 8

De kinderen van groep 8 nemen op bijzondere wijze afscheid van onze school; een door de ouders georganiseerde avond, waarbij verschillende activiteiten worden gedaan. Ook voert groep 8 elk jaar een musical op. Dit wordt samen met de groep 8 van de Bonifatiusschool gedaan.

€ 35,-

45 Onderwijstelefoon

0800-5010 is de landelijke vraagbaak voor ouders met schoolgaande kinderen Kleuterschoolreisje

Het ene jaar gaan we op schoolreis en het andere jaar wordt er een pannenkoekfeest georganiseerd.

Schoolkamp/ Schoolreisje

Groep 7/8 gaat ieder jaar op schoolkamp. Het ene jaar naar Ameland, het andere jaar naar een nog nader te bepalen bestemming.

Ieder jaar gaan alle kinderen uit Woudsend van groep 3/4 en 5/6 op schoolreisje.

Ouderavond

In april wordt een thema-avond voor ouders georganiseerd. Op deze avond worden o.a. de jaarverslagen van de verschillende commissies behandeld. En deze avond heeft een informatief/voorlichtend karakter.

Op deze avond is meestal een interessant onderwerp/ thema. Afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld de volgende onderwerpen/ thema’s gehad. Continurooster, Pesten, Schoolmaatschappelijk Werk etc.

Schoolbieb

Sinds schooljaar 2008-2009 kunnen de kinderen hun boeken lenen in een ruimte van de Bonifatiusschool.

De Lytse Bieb is iedere maandag open v.a. 9.30 uur. Wij gaan waar mogelijk met al onze groepen naar de Lytse Bieb. Kinderen kunnen gratis lid worden, waarna ze boeken kunnen lenen.

Goede doelen

We organiseren ieder jaar een project week voor goede doelen. Elk jaar gaan we op zoek naar een bijzonder project. Verder doen we jaarlijks mee aan de acties “Kinderpostzegel”, “Schoenmaatjes” en

“Schaatsen voor water”.

Schoolfotograaf

Eén keer per 2 jaar komt de schoolfotograaf op school. Er wordt een portret, een groepsfoto en eventueel een foto met broertjes/ zusjes gemaakt. De schoolfotograaf komt elk jaar op school om een groepsfoto te maken van de groepen.

A.M.V.

De Algemene Muzikale Vorming wordt gegeven door een docent van de muziekschool Sneek.

Op dinsdagmiddag onder schooltijd worden de lessen hier in school gegeven aan groep 4. Na schooltijd zijn er muzieklessen voor de kinderen uit groep 5 of hoger.

Koningsspelen

Elk jaar doen wij, samen met de Bonifatiusschool mee aan de landelijke Koningsspelen. Dit jaar doen wij mee op vrijdag 21 april. De kinderen uit groep 1/2 worden deze dag ook op school verwacht.

Fietsen

Om te voorkomen dat er erg veel fietsen op het plein komen te staan, de volgende regel: kinderen die buiten de borden van Woudsend wonen mogen op de fiets naar school komen. Ook de kinderen die “over de brug” wonen mogen fietsen. De andere leerlingen laten de fiets thuis.

Samenwerkingsverband

Samenwerkingsverband primair onderwijs Friesland Fonteinland 11 8913 CZ Leeuwarden

T 058 294 89 37

M s.bomas@swvfriesland.nl

46 12.1. Medezeggenschapsraad

Iedere school heeft verplicht een medezeggenschapsraad (MR). De MR is een orgaan voor

medezeggenschap, oftewel inspraak. De MR overlegt met de directie en het schoolbestuur over belangrijke schoolzaken, zoals verbeteringen in het onderwijs, geldbesteding, de keuze van een lesmethode,

verandering van klassenindeling, de invoering van ict, veiligheid op school, fuseren met een andere school en de manier waarop men ouders wil laten meehelpen in het onderwijs en bij andere activiteiten.

Taken medezeggenschapsraad

De MR neemt standpunten in over datgene wat de schooldirectie doet of laat. De MR oordeelt over de (beleids-)voorstellen van de directie; de lijnen die door de directie worden uitgezet en de wijze waarop die lijnen worden uitgevoerd. Daarbij kan de MR ook zelf met voorstellen komen. Kort gezegd gaat het maar om één ding: het reilen en zeilen van de school. Alle rechten van de medezeggenschapsraad staan in de Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS).

Samenstelling van de MR

In de medezeggenschapsraad van het basisonderwijs zitten vertegenwoordigers van de ouders (de oudergeleding) en vertegenwoordigers van de personeelsleden (de personeelsgeleding). Alle ouders en personeelsleden kunnen zich verkiesbaar stellen voor de medezeggenschapsraad. De zittingsduur van de MR is 4 jaar. Het aantal leden in de MR is afhankelijk van de grootte van de school en bestaat uit evenveel ouders als vertegenwoordigers van het personeel (PMR). De MR van de Meester van der Brugschool bestaat uit 2 teamleden en 2 ouderleden:

Jeltje Oerlemans (PMR) Annikki Schotanus (PMR) Rixt Schaap

Bauke van Delft

De MR komt ongeveer 1 keer per 5 weken bijeen. De agenda wordt opgesteld door de voorzitter en de secretaris in overleg met de directeur. Daarnaast kunnen de andere leden ook agendapunten inbrengen.

Vergaderingen zijn (gedeeltelijk) openbaar en daarmee toegankelijk voor niet-leden. Mocht u een vergadering willen bijwonen, dan horen we dit graag vooraf van u.

Bevoegdheden

De MR heeft algemene en bijzondere bevoegdheden, oftewel rechten. De algemene rechten zijn het informatierecht, het recht op overleg en het initiatiefrecht. De bijzondere bevoegdheden zijn het instemmingsrecht en adviesrecht.

Instemmingsrecht wil zeggen dat het bestuur een voorgenomen besluit niet eerder mag uitvoeren dan nadat de medezeggenschapsraad ermee heeft ingestemd. Bij het adviesrecht geldt dat het schoolbestuur serieus moet reageren op elk advies dat de medezeggenschapsraad geeft, maar hoeft het advies niet over te nemen.

Elke geleding heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn. De andere geleding heeft dan adviesrecht. Als zaken voor beide van wezenlijk belang zijn, hebben beide geledingen instemmingsrecht. Ouders en personeel moeten bijvoorbeeld beide instemmen met het schoolplan, de schoolgids en de manier waarop ouders betrokken worden bij hulp op school. De oudergeleding van de MR heeft bijvoorbeeld instemmingsrecht over de hoogte en de besteding van de ouderbijdrage. Over een aantal andere zaken heeft de medezeggenschapsraad adviesrecht.

De MR kan alle aangelegenheden die de school betreffen bespreken met de directie. Iedere ouder of personeelslid kan dus contact opnemen met de MR over zaken die de school betreffen. Mocht u een bepaald onderwerp graag behandeld zien, dan kunt u dit via de MR aankaarten.

47 Jaarplan MR

In het jaarplan wordt vastgelegd welke onderwerpen in welke maand besproken moeten worden tijdens de vergadering. Op deze manier kan rekening worden gehouden met onderwerpen die jaarlijks terugkeren en met onderwerpen die het komende schooljaar zeker op de agenda moeten worden geplaatst. Voorbeelden zijn het schoolplan, de schoolgids, het zorgplan, de begroting van het bevoegd gezag, financiële middelen die het bevoegd gezag van het rijk heeft ontvangen, jaarverslag school en het jaarverslag van de

medezeggenschapsraad. Daarnaast zullen gedurende het schooljaar onderwerpen worden besproken die meer een ad hoc karakter hebben. Op rustiger momenten kan de MR onderwerpen bespreken waar anders geen tijd voor is.

Wat doet de MR?

De MR is er om de belangen van ouders en kinderen in de school te behartigen. De MR is er niet om individuele problemen tussen ouders/ kinderen en de school te bespreken. Uw individuele problemen moet u bespreken met de leerkracht, de directie of het schoolbestuur. De MR kan wel uw signalen

oppikken om dit te gebruiken als 'kapstok' om het onderwerp (algemeen) ter bespreking in de vergadering met de directie te brengen.

Wanneer u vragen of opmerkingen over algemene zaken binnen de school heeft dan kunt u contact opnemen met één van de leden of op ons gezamenlijke e-mailadres: MrvdbMR@palludara.nl

48 12.2. Kinderopvang (bron: Thuis bij Thea)

De buitenschoolse opvang in Woudsend, wordt, voor zowel de Meester van der Brugschool als de Bonifatiusschool, verzorgd door Kindercentrum Thuis-bij-Thea.

Kindercentrum Thuis-bij-Thea is in Woudsend gevestigd in het Reidhintsje, Kleasterstrjitte 2. Wij bieden hier naast BSO (4 tot 12 jarigen) ook dagopvang (6 weken tot 4 jaar)

De voordelen van opvang via kindercentrum Thuis-bij-Thea:

• Opvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

• We zijn 24 uur per dag 7 dagen in de week geopend.

• We staan dus ook in het weekend, tijdens feestdagen en vakanties voor u klaar.

• De tarieven zijn voor alle soorten opvang hetzelfde, dus geen flexibiliteittoeslag of hoger tarief `s avonds of in het weekend.

• U hoeft bij ons geen hele dagen of dagdelen af te nemen.

• U kunt opvang per kwartier afnemen

• U betaalt geen inschrijfgeld of andere bij komende kosten

• U kunt ruim van te voren opvang reserveren, of op het laatste moment.

• U kunt gereserveerde uren tot 10 dagen van te voren kosteloos afzeggen.

• U mag binnen deze 10 dagen met gereserveerde uren schuiven.

• U kunt ons ook gebruiken als achter de hand opvang

• Binnen een straal van 15 kilometer kunnen we het vervoer van uw kind(eren) van en naar school, vriendjes, sport, andere opvang enz. regelen.

Ons zéér enthousiaste en professionele team streeft er naar om kinderen een liefdevolle, veilige, gezellige en uitdagende omgeving te bieden, waar ze zorgeloos kunnen spelen. groeien en zich kunnen ontwikkelen.

We willen u als ouder graag ondersteunen in het combineren van werk en gezin. Wij zetten zonder probleem een stapje extra en denken graag met u mee. We zijn allemaal in het bezit van een relevant diploma en een verklaring omtrent gedrag.

Mocht u meer informatie wensen, dan kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen M: 06 2933 7756 Woudsend

T: 0515 856 926 Algemeen E: info@thuis-bij-thea.nl W: www.thuis-bij-thea.nl Hartelijke groeten,

Het Thuis-bij-Thea Team

49

13. Namen en emailadressen

13.1. Personeel:

Naam: Functie Mailadres

Doutzen van der

50 Anneke de Vries

Aanwezig:

Ma, di, woe, do

Onderwijsassistent zorg

annekedevries@palludara.nl

Rixt IJdema - Vellinga Ma t/m vrij

Onderwijsassistent groep 1 en 2

rixtijdema@palludara.nl

Annita van der Meer Aanwezig:

Ma t/m vrij

school assistent

annitavandermeer@palludara.nl

13.2. Ouderraad: mrvdbor@palludara.nl

13.3. Medezeggenschapsraad: mrvdbmr@palludara.nl

13.4. Activiteitencommissie:

Gelske Veltman Personeel

Fokje Hylkema

Rob Hartman Oud papier

Carin van der Meulen Klazina van Netten

Jilke Folmer Oud papier

Evalien de Vries-Tjalsma

Rinske Dijkstra-Akkerman Voorzitter

Simon de Jong Penningmeester

Jelma Rinkema Secretaris

Berend Okma Roos Redecker Esther Jansma Diana van der Kooij

Annikki Schotanus (P) Voorzitter

Jeltje Oerlemans (P) Secretaris

Bauke van Delft (O) Rixt Schaap (O)

In document Overtuigend basisonderwijs (pagina 45-0)