• No results found

Jeugd in Beweging en Ruim Baan voor Talent

Overzicht continuerend extra beleid voorgaande jaren

Deelprogramma 5.2: Jeugd in Beweging en Ruim Baan voor Talent

We willen dat kinderen voldoende mogelijkheden hebben om te sporten en brengen bij jonge inwoners een breed scala van sporten onder de aandacht. Daarnaast zetten we sporten en bewegen in als middel voor de gezonde ontwikkeling van Stadjers en een actieve deelname aan de maatschappij. Dat doen we samen met de sportverenigingen, scholen en welzijnsorganisaties. We willen dat talentvolle sporters zich in Groningen kunnen ontwikkelen. Hiervoor bieden we hen, samen met scholen en sportbonden, extra faciliteiten.

128

In onderstaande grafiek zijn lasten en baten verantwoord op kostencategorieën. Hier vindt u een toelichting van de verschillende kostencategorieën.

De voortgang van dit beleidsveld wordt gemeten aan de hand van de onderstaande indicatoren. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Effectindicator(en) * Behaald 2015 Behaald 2016 Beoogd 2017 Beoogd 2018 % bewoners (18 jaar en ouder ) dat zegt (wel

eens) te sporten **

- 74% - toename

% jongeren (groepen 2 en 4 VO) dat voldoet aan de Nederlandse norm gezond bewegen (NNGB) ***

18% - - - ****

* in de Begroting 2017 zijn de hier betreffende indicatoren foutief gepositioneerd en daardoor van onjuiste uitkomsten voorzien ** nieuwe indicator (=0-meting)

*** jongeren voldoen aan de NNGB als zij dagelijks minimaal één uur matig intensief bewegen **** niet beschikbaar in dit peiljaar, 1x 4 jaar (bron GGD-jeugdgezondheidsenquête)

Daarnaast verantwoorden we onder dit deelprogramma voor zover bekend de volgende wettelijke indicatoren. De gegevens halen wij conform wet en regelgeving van de website "Waar staat je gemeente". Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Wettelijke effectindicator(en) 2012 2013 2014 2015

% niet wekelijkse sporters 38,2 - -

€(40.000) €114.000 €220.000 €1.224.000

05.2 Lasten

Apparaatskosten Goederen en diensten Reservemutaties Subsidies en overdrachten €206.000

05.2 Baten

Reservemutaties

129

5.2.1 Jeugd in beweging

Met Jeugd in beweging bundelen we onze activiteiten die de deelname aan sport stimuleren. We hebben hierbij de meeste aandacht voor de jeugd tot 15 jaar, omdat een sportieve basis de kans vergroot op een leven lang plezier in sport en bewegen. Het is ook de basis voor een gezonde leefstijl, een gezonde sociale

ontwikkeling en betere schoolprestaties. We sluiten hiermee aan bij de uitgangspunten van Positief Opgroeien.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2015 Behaald 2016 Begroting 2017 Beoogd 2018

Aantal school sportclubs in B-Slimwijken - 16 - 16

Aantal vakdocenten voor sport en beweging in het onderwijs

13,3 fte - 16 fte 16 fte

Aantal kinderen dat gebruik maakt van het jeugdsportfonds

1.039 988 1.200 tot 1.400 1.200 tot 1.400

% kinderen groep 6 met zwemdiploma - - 90% - 100% 90 - 100%

Hoe staan we ervoor?

Bslim is sinds 2006 het succesvolle programma om kinderen in acht aandachtswijken te stimuleren tot een actieve en gezonde leefstijl. De uitvoering gebeurt door een team van verschillende professionals die nauw met elkaar samenwerken. Brede vakdocenten bewegingsonderwijs op de basisscholen (Gym en naschoolse

activiteiten). Buurtsportwerkers Bslim in de wijken (sport op pleintjes en veldjes) en verenigingscoaches (organisatie clinics van sportverenigingen). We maken hiervoor gebruik van combinatiefunctionarissen die naast sport en bewegen ook aandacht hebben voor cultuur en talentontwikkeling. Nieuwe ontwikkelingen en een evaluatie hebben in 2016 – 2017 geleid tot het nieuwe beleidskader Bslim 3: versterking jeugd, sport en sportvereniging. Daarin handhaven we de succesvolle elementen van Bslim en maken een kwaliteitsslag om de doelgroep beter en meer duurzaam te bereiken.

Wat willen we bereiken in 2018?

We streven naar een goede basis voor alle kinderen, goed bewegingsonderwijs op alle scholen. We willen een samenhangend en effectief programma rond sport, bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren die dit het hardste nodig hebben, met kort lijnen tussen jeugdige, sportprofessional, school, sportvereniging en wijk. Alle jeugd (4-15) in de Bslim wijken beweegt en of sport ten minste 1 uur per dag en het gezonde en vreedzame gedrag neem toe. Meer inactieve kinderen en jongeren uit Bslim wijken en met name VMBO jongeren gaan sporten en worden/blijven lid van een sportvereniging. Meer sportverenigingen zijn jeugdminded en zijn een gezonde, veilige en positief pedagogische plek voor jeugdigen.

Wat gaan we hiervoor doen?

• BSlim 3 uitvoeren (binnen en buitenschools). Zie ook beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien;

• Integratie van de thema's sport, bewegen, gezonde en vreedzame leefstij. Zie ook beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeienl;

• Binnen BSlim 3 de motorische ontwikkeling van kinderen vastleggen en volgens. Zie ook beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien;

• Uitbreiden aantal schoolsportclubs en bereik hiervan vergroten. Zie ook beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien;

• Continueren Sporthopper om kinderen kennis te kunnen laten maken met verschillende sporten. Zie ook beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien;

• / In Oude Wijken door middel van Bslim bijdrage leveren aan integrale opgave Positief Opgroeien. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken en . Zie ook beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien.

130

5.2.2 Ruim baan voor talent

Topsport en breedtesport horen bij elkaar en versterken elkaar. Topsport is ook citymarketing en heeft onder andere door topsportevenementen betekenis voor de economie en cultuur. In Groningen hebben we kennis en opleidingen op het gebied van topsport en talentontwikkeling (Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool, Middelbaar Beroeps Onderwijs, Topsport Talentschool). Door de jeugdige bevolkingssamenstelling zijn er veel talentvolle sporters.

We willen Groningen een City of Talent laten zijn, ook voor de sport. We willen dat zeer talentvolle sporters zich in Groningen verder kunnen ontwikkelen. Hiervoor bieden we ze, samen met scholen en sportbonden, extra faciliteiten.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2015 Behaald 2016 Begroting 2017 Beoogd 2018 Aantal ondersteunde RTC’s. 6 8 7 7

Aantal ondersteunde topsport-talentevenementen.

6 6 5 5 - 6

% talenten dat doorstroomt naar een hogere status.

- - 4% -

Aantal topsporttalenten dat vanuit een RTC doorstroomt naar een hoger niveau.

- - - -

Hoe staan we ervoor?

Sinds 2014 ligt het accent van ons topsportbeleid op het stimuleren van talenten. We ondersteunen Regionale Trainingscentra (RTC's) van zeven sporten: basketbal, roeien, volleybal, atletiek, schaatsen, waterpolo en korfbal. Dit doen we door ze voorrang te geven in onze accommodaties, door ze te subsidiëren in de huur van accommodaties en door de inzet combinatiefunctionarissen als trainer. Topsport Noord faciliteert de RTC's. Veel kinderen die trainen bij een RTC zitten op een topsporttalentschool: een school voor voortgezet onderwijs, waar ze extra faciliteiten krijgen (flexibel rooster, spreiding eindexamen). We willen dat talentvolle sporters kunnen excelleren in hun eigen stad. Dat kan elk jaar bijvoorbeeld bij het Holland Nordic Basketball

Tournament, de 4 mijl en op het Schaakfestival Groningen.

In 2017 evalueren we de topsportnota. Talenten kunnen zich op verschillende manieren ontwikkelen. Enerzijds door vanuit een RTC door te stromen naar een hoger trainingsniveau (bijvoorbeeld van regionaal naar

landelijk), anderzijds door het behalen van een hogere talentstatus van NOC*NSF (bijvoorbeeld van regionale talentstatus naar landelijke talentstatus). Criteria om een (hogere) talentstatus van NOC*NSF te behalen zijn per tak van sport verschillend. Dat maakt een vergelijking tussen sporten lastig. We zijn in gesprek met

TopSport Noord om te kijken welke aanpassingen we in ons beleid willen doorvoeren en hoe we de monitoring van gegevens goed kunnen opzetten. De evaluatie loopt nog, hierdoor kunnen we nog geen beoogde cijfers voor 2018 leveren.

Wat willen we bereiken in 2018?

We willen dat talentvolle sporters zich in Groningen verder kunnen ontwikkelen. De samenwerking en kennisuitwisseling tussen topsportclubs, kennisinstellingen en gemeente is verbeterd. We willen een beter beeld krijgen van de breedtesportverenigingen met ambities op het gebied van talentontwikkeling en de kennis van de Regionale Trainingscentra (RTC's) aan deze verenigingen ten goede laten komen. We voeren regulier overleg met Topsport Noord om de RTC's optimaal te ondersteunen en we gaan onderzoeken of een gemeenschappelijke trainingsfaciliteit voor de RTC's in Martiniplaza haalbaar is.

Wat gaan we hiervoor doen?

131 • Faciliteren RTC's door inzet van Topsport Noord; • Subsidiëren topsporttalentevenementen;

• Uitreiken sportstimuleringsprijs en sportpenningen;

• Versterken verbinding top- en breedtesport door kennisuitwisseling en clinics van RTC's bij breedtesportverenigingen die ambities hebben op het gebied van talentontwikkeling;

• Versterken van de samenwerking tussen topsportclubs, kennisinstellingen, gemeente en anderen partijen in de gesprekstafel Centrum van Sporttalent.

Financiën

In dit onderdeel werken wij de financiën behorende bij dit programma uit door het financiële overzicht op deelprogrammaniveau te geven en daarbij inzichtelijk te maken welke extra beleidsmiddelen en bezuinigingen zijn verwerkt. Per deelprogramma is een toelichting op de afwijking in de baten en de lasten.

Financieel overzicht lasten en baten