• No results found

2.1.4 (Inter)nationaal Promoten van onze kennissectoren

Deelprogramma 2.2: Aantrekkelijke stad

In dit deelprogramma bundelen we ons beleid voor het versterken van de economische en toeristische betekenis van de stad. We willen een aantrekkelijke en gastvrije stad zijn die bezoekers, toeristen, talenten, kenniswerkers en nieuwe bedrijvigheid trekt en bestaande aan zich bindt. We richten ons daarbij op de ontwikkeling en organisatie van winkels, horeca en vermaak in de binnenstad en daarbuiten. We versterken de toeristische sector door het stimuleren van aantrekkelijke activiteiten en evenementen.

In onderstaande grafiek zijn lasten en baten verantwoord op kostencategorieën. Hier vindt u een toelichting van de verschillende kostencategorieën.

€5.957 €451.061 €169.294 €34.773 €129.000 €978.450 €1.383.064

02.2 Lasten

Apparaatskosten Goederen en diensten Kapitaallasten Overig Personeel van derden Salarissen en sociale lasten Subsidies en overdrachten €846.608 €187.332

02.2 Baten

Belastingen, leges en heffingen Overig

48

Met de volgende indicatoren wordt de werking van ons beleid in dit deelprogramma gemeten.

Effectindicator(en) Behaald 2015 Behaald 2016 Beoogd 2017 Beoogd 2018 Aantal binnenstadbezoekers (in miljoenen) 23-25 23,5-24,7 >2016 >2017

Bezoekerswaardering binnenstad 6,9 6,9 > 6,9 > 6,9

Aantal toeristische overnachtingen 471.315 554.190 > 2016 >2017

Hoeveelheid leegstaand winkelvloeroppervlak 7,6% 9,7% <2016 <2017 Bron:

1. Detailhandelsmonitor; 2. Detailhandelsmonitor;

3. Gemeente Groningen, afdeling Belastingen;

4. Locatus (stedelijk leegstandspercentage exclusief aanvangsleegstand).

2.2.1 Samenwerken met binnenstadondernemers

We willen de levendigheid van de stad bevorderen en daarmee meer bezoekers trekken. Samen met de binnenstadondernemers streven we naar een aantrekkelijk aanbod aan winkels, horeca, markten,

evenementen, festivals, congressen, gastvrijheidsacties en verrassende (winkel- en horeca) concepten. Voor bezoekers is levendigheid en beleving steeds belangrijker. Ondernemers spelen hier goed op in door steeds gerichter publiek aan te trekken, waardoor de programmering steeds meer verder naar ondernemers

verschuift. Wij moedigen hen daarin aan, betalen voor een deel mee en blijven verantwoordelijk voor de grote lijnen en de beleidskaders. Ondernemers en gemeente werken samen en stemmen af in het overlegplatform 'Binnenstadmanagement’ en met andere partners zoals de GCC, KHN, Ambulante handel en Marketing Groningen.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2015 Behaald 2016 Begroting 2017 Beoogd 2018 Aantal samenwerkingen en projecten met

binnenstadondernemers

- - > 4 > 4

Aantal nieuwe winkels of winkelketens naar de stad gehaald

- - >5 > 5

Hoe staan we ervoor?

In Groningen heeft de retail een positieve ontwikkeling laten zien. De ontwikkelingen in de aanloopstraten heeft zich doorgezet veel nieuwe concepten hebben zich hier gevestigd. Ook kent de binnenstad een laag leegstandscijfer. Ook zien we dat op de A-locaties veel nieuwe (internationale) formules een plek hebben gevonden. Nog steeds zien we dat het starten van dag-horecaformules en nieuwe concepten waarin horeca en retail gecombineerd wordt, populair is. Ondernemers werken samen om het verblijfsklimaat in straten te verbeteren. Het blijft belangrijk dat er naast een goed winkelaanbod genoeg te doen is in de stad. Met ons evenementenbeleid spelen we hierop in. De evenementen zijn gericht op levendigheid en beleving. Dit heeft een positieve uitwerking op de dag-horeca, de terrassen en de algehele aantrekkelijkheid van de stad. Wat willen we bereiken in 2018?

We willen in 2018 meer dan vier projecten organiseren samen met binnenstadondernemers. We willen faciliteren dat meer dan vijf nieuwe (winkel)concepten zich in de stad vestigen in 2018.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Gezamenlijke projecten met het bedrijfsleven uitvoeren en ondersteunen;

• Aanvalsplan detailhandel uitvoeren (in relatie tot de Retailagenda): nieuwe winkels faciliteren en nieuwe (winkel)concepten aantrekken;

49 • Inspelen op veranderend winkel- en horecalandschap.

2.2.2 Bevorderen toerisme

We willen meer bezoekers naar de stad trekken die langer verblijven en meer geld uitgeven. Stadsbezoekers en toeristen komen vooral af op de gezellige binnenstad met interessante evenementen en activiteiten. Samen met onze partners en ondernemers werken we aan een aantrekkelijke en gastvrije binnenstad, aan een gevarieerd evenementenaanbod (programma 'Bruisende Binnenstad') en aan de promotie ervan. In dit beleidsveld is ook opgenomen de bediening van de bruggen, de verdeling van aanlegplaatsen voor hotelschepen, plezier- en beroepsvaart en kleine bootjes, inclusief toezicht en handhaving.

Indicatoren zoals het aantal toeristische overnachtingen, aantal binnenstadbezoekers en bezoekerswaardering zijn opgenomen als effectindicator bij deelprogramma 2.2 Aantrekkelijke stad.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2015 Behaald 2016 Begroting 2017 Beoogd 2018

Aantal overnachtingen op hotelschepen - - 5.000 5.000

Aantal overnachtingen van pleziervaart in gemeentelijke jachthaven*

- - 2.100 1.700

*Wij signaleren dat het aantal overnachtingen van plezier vaart in de gemeentelijke jachthaven de laatste jaren is afgenomen. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat steeds minder mensen, met name jongere generaties een boot bezitten. Dit is een landelijke trend die ook merkbaar is in de gemeente Groningen.

Hoe staan we ervoor?

De leisure-sector groeit, ook in Groningen. De toename van koopkracht en het grotere

consumentenvertrouwen werkt positief uit op diverse branches: de consument gaat graag uit eten, een dagje uit of een weekendje weg. De toename aan toeristische bestedingen is gunstig voor onder meer de

reisbranche, hotels en de verblijfsrecreatie. Ten opzichte van 2016 is het aantal overnachtingen in Groningen met 75.000 gestegen tot 554.000 (een toename met 16%). De Stad heeft geprofiteerd van de successen van de tentoonstelling van en over David Bowie (in totaal meer dan 200.000 bezoekers) in het Groninger Museum en Delfsail. De toeristische marketing campagnes die door evenementenorganisaties in samenwerking met Marketing Groningen zijn opgezet hebben hun vruchten afgeworpen. Naast speciale eenmalige evenementen weet de stad zich elk jaar verzekerd van grote publiekstrekkers met Eurosonic/Noorderslag, Winterwelvaart, Noorderzon en steeds meer internationale (wetenschappelijke)congressen en conferenties doen Groningen aan. Dit vormt een sterke basis, naast de aantrekkingskracht van de binnenstad op toeristen. We proberen deze lijn vast te houden door te blijven samenwerken met de leisure-sector.

Havenwezen

Ten behoeve van de veiligheid van onze brugbediening dienen de werkzaamheden van de operators voor de bruggen op afstand tussen de bediening en de communicatie (telefoon en marifoon) te worden gescheiden. In het hoogseizoen 2017 hebben wij dit incidenteel kunnen oplossen door de inzet van een extra medewerker in de control-ruimte. Voor het hoogseizoen 2018 zal het niveau van de dienstverlening worden aangepast aan de veiligheidseisen. Dit heeft consequenties voor de bedieningssnelheid van de bruggen. Naast deze scheiding van taken hebben wij werkinstructies en protocollen op gesteld en besteden wij aandacht aan opleiding en

oefening van onze medewerkers. Ten slotte bereiden wij de vervanging van ons besturingssysteem voor de bediening van de bruggen op afstand voor. Hiervoor heeft de raad op 30 november 2016 een

uitvoeringskrediet beschikbaar gesteld.

Wij signaleren een toenemende verkeersdrukte op de Eelderbrug als gevolg van veranderende verkeers- en busstromen door de uitwerking van de visie Binnenstad en door de komst van de Primark in de Westerhaven.

50

Wij onderzoeken of het bedienen op afstand van de Eelderbrug veilig kan plaatsvinden of dat het noodzakelijk is de brug lokaal te bedienen. In verband met de werkzaamheden in het kader van de visie Binnenstad en de ombouw van de Ringweg Zuid, onderzoeken wij of de bedieningstijden voor de bruggen gedurende deze projecten aangepast dienen te worden om de verkeersdoorstroming in onze stad zo goed mogelijk te reguleren.

Wat willen we bereiken in 2018?

Het gevarieerde aanbod van evenementen en willen we in 2018 verder doorzetten zodat nog meer bezoekers naar de stad komen, langer verblijven zodat ze een belangrijke economische impuls geven aan onze stad. Ook willen de toeristische 'hotspot' Groningen verder stimuleren door samen met ondernemers en andere stakeholders te werken aan de realisatie van recreatieve en toeristische projecten. Verder werken we samen met onze hoteliers aan de versterking van Groningen als aantrekkelijke overnachtingsstad.

Een veilige en vlotte doorstroming van land- en scheepvaartverkeer, waarbij het risico op ongevallen bij de bediening van onze bruggen op afstand zo veel mogelijk is gereduceerd, zowel voor gebruikers van onze bruggen (weg, water) als voor onze brugoperators.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Zorgen voor een gastvrije binnenstad met een gevarieerd evenementenaanbod; • Ondersteunen van Marketing Groningen;

• Faciliteren van ondernemers uit recreatieve en toeristische sector;

• Versterken van de positie van Groningen als aantrekkelijke overnachtingsstad; • Bruggen bedienen, aanlegplaatsen verdelen;

Vergroten van de (Arbo-technische) veiligheid van op afstand bedienbare bruggen.

2.2.3 Binnenstadontwikkeling

De stad Groningen heeft, met haar interessante mix van winkels, kantoren, woningen, horeca en cultuur, evenementen een belangrijke centrumfunctie voor de regio. We willen de aantrekkingskracht van de stad blijven versterken en het economisch functioneren stimuleren. De druk op de binnenstad is hoog. Dat uit zich onder andere in de vele veranderingen in het winkelaanbod. Winkels en formules verdwijnen, maar worden snel opgevolgd door nieuw aanbod. Onze binnenstad doet het goed en staat in de top 3 van meest

aantrekkelijke binnensteden van Nederland. Het is onze opgave mee te blijven bewegen. Groningen kiest er daarom voor om samen met betrokkenen te blijven investeren in een toekomstbestendige "Huiskamer van de regio". Zie daarvoor ook Paragraaf 1 Integraal Gebiedsgericht werken, onderdeel Binnenstad en de Paragraaf 7.3.1 Bereikbaarheid dynamo's auto - kop Stedelijke Distributie.

Hoe staan we ervoor?

De binnenstad is al lang geen plek meer waar alleen winkelen centraal staat. Het is steeds meer de huiskamer van de stad waar inwoners en bezoekers graag verblijven en waar beleving een steeds grotere rol speelt: van ‘place to buy’ naar ‘place to be’. Meer ruimte voor de voetganger, meer aangename verblijfsruimte, meer groen en een betere toegankelijkheid: dit zijn daarom de kerndoelen van de visie op de binnenstad Bestemming Binnenstad (2016), maar ook een leidende gedachtegang bij de realisatie van het Groninger Forum. Met deze doelen als vertrekpunt krijgt de Groningse binnenstad de komende jaren een enorme impuls. Er ontstaan nieuwe zwaartepunten, nieuwe pleinen en nieuwe loopstromen. Om te kunnen groeien en te kunnen verbeteren is (letterlijk) ruimte nodig. Door het verleggen van de busroutes naar de randen van de binnenstad komt die ruimte vrij, gaan we een nieuwe inrichting toepassen en ontstaan nieuwe mogelijkheden voor gebruik.

In maart 2017, één jaar na vaststelling van de visie Bestemming Binnenstad, is de realisatie van het Uitvoeringsprogramma gestart. Aan de westzijde van de binnenstad is de nieuwe busroute en -halte in gereedheid gebracht en rijdt de bus vanaf najaar 2017 niet meer langs de A-kerk. We doen daarbij een pilot

51

met duurzaam alternatief vervoer. Ook de planvorming voor Astraat/Brugstraat/Munnekeholm en de oostelijke nieuwe busroute over de Diepenring is in volle gang. Om de eenheid in de inrichting te bewaren en toch elke straat en gebied zijn eigen karakter te kunnen laten behouden, hanteren we vanaf nu de Inrichtingsleidraad Openbare Ruimte als kader en ter inspiratie. Ook zijn we gestart met de planvorming voor de nieuwe Kattenbrug en gaan we verder met de uitvoering van de Visie A-kwartier. We hebben nieuwe venstertijden stadsdistributie vastgesteld en zijn aan slag met voor iedereen zo optimaal mogelijke stedelijke distributie.

Wat willen we bereiken in 2018?

We willen onze stad goed voorbereiden op de toekomst. Daarom monitoren we de nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad, spelen we in op deze ontwikkelingen en trekken we samen op om de aantrekkelijkheid en de economische potentie van de (binnen)stad te vergroten.

Wat gaan we hiervoor doen?

• BINNENSTAD: Verbeteren van het verblijfsklimaat door het uitvoering van het programma

Bestemming Binnenstad (aanpak openbare ruimte, toegankelijkheid en veiligheid). Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken;

• Ontwikkelen Grote Markt, Nieuwe Markt en Groninger Forum

• Analyseren en faciliteren van de ontwikkeling en samenwerking van de detailhandel en horeca (specifiek in Binnenstad-Oost )

• Uitvoeren plan van aanpak Slimme Binnenstad • Monitoren van ontwikkelingen in de binnenstad

2.2.4 Winkels buiten de binnenstad

Detailhandel vormt een wezenlijk onderdeel van het dagelijkse leven van de inwoners van de Gemeente Groningen en van onze regio. Men doet dagelijkse boodschappen en koopt andere benodigdheden.

Detailhandel is ook belangrijk voor de economie van stad; de sector "handel' is goed voor 23.420 banen. Ook buiten de binnenstad heeft onze stad een gevarieerd aanbod aan winkels, waarvan de meeste in

wijkwinkelcentra en op onze locaties voor grootschalige detailhandel. De Groningse detailhandelsstructuur functioneert goed. In onze Structuurvisie Detailhandel (uit 2011) staat dat we de verschillende soorten en locaties van en voor detailhandel faciliteren en zetten daarbij in op versterking van de huidige structuur. We kijken hierbij naar de specifieke functie en betekenis zodat de winkels elkaar versterken en niet in de weg zitten.

Hoe staan we ervoor?

In 2017 zien we duidelijk afnemende leegstandscijfers, ook buiten de binnenstad, in de detailhandel. In Nederland stijgen de huren voor winkels weer. Ondanks goede algemene cijfers voor de sector blijft het per locatie verschillend. Verschillende winkelcentra en detailhandelscentra hebben het moeilijk en kennen nog wel hoge leegstand. Vernieuwing en verandering blijft nodig om een passende beleving aan de consument te kunnen bieden. Winkelcentra veranderen steeds meer naar een ontmoetingsplek om te verblijven en minder alleen een plek om doelgericht te kopen. Een goede verbinding met de bewoners in de wijk is daarbij

belangrijk. Door samen op te trekken kunnen we ruimte bieden voor passende groei en toekomstbestendigheid van de detailhandel in Groningen. In 2017 hebben we voor het Sontplein-gebied in gezamenlijkheid een Masterplan opgesteld voor de doorontwikkeling van het gebied. Ook is in 2017 in samenwerking met de bedrijvigheid rondom het Hoendiep is een toekomstvisie opgesteld, waarbij rekening is gehouden met de ontwikkeling van het Suikerfabriek Terrein. Deze ontwikkelingen bekijken we ook in het licht van de Nationale en Regionale Retailagenda.

Wat willen we bereiken in 2018?

We willen investeringsplannen van ondernemers, ook buiten de binnenstad, maximaal faciliteren. Dit doen we binnen een logische detailhandelsstructuur die ertoe leidt dat Groningen, als koophoofdstad van het Noorden,

52

een groot en compleet aanbod heeft, zonder dat er afbreuk wordt gedaan aan de bestaande structuur. Binnen die structuur moeten onze bewoners en bezoekers van de stad voldoende winkels in hun omgeving kunnen vinden.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Wijkwinkelcentra ondersteunen (zoals in WEST: de doorontwikkeling van winkelcentrum Paddepoel. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken);

• Faciliteren van investeringsinitiatieven van detailhandel;

• Oost: Analyseren van de detailhandelsstructuur van Beijum. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken;

• Faciliteren van de doorontwikkeling van het Hoendiep en het Peizerweg-gebied. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken;

• Oude wijken: Faciliteren van de doorontwikkeling van het Sontweggebied. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken;

• Binnenstad: Realisatie van een aantrekkelijke (fiets/loop)route vanaf Sontplein naar de binnenstad. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken.

2.2.5 Warenmarkten en standplaatsen

De warenmarkt in de binnenstad en de wijkmarkten vormen een wezenlijk onderdeel van de stad Groningen en zorgen voor een aanvulling op het bestaande winkelaanbod. De markten worden vanuit de gemeente

gefaciliteerd door het beschikbaar stellen van de marktterreinen en voorzieningen, vergunningverlening en de handhaving hierop. We willen de markten behouden en waar mogelijk hun functie versterken. Diversiteit, kwaliteit en continuïteit zijn de sleutelbegrippen. We willen een toekomstbestendige warenmarkt voor Stadjers, regionale bezoekers en toeristen die kostendekkend is. Aan de hand van 'Bestemming Binnenstad' ontwikkelen wij de warenmarkt verder op kwaliteit.

Hoe staan we ervoor?

De implementatie van de nieuwe regelgeving voor de warenmarkten in het centrum wordt in 2017 afgerond. Bij de implementatie hebben wij zorgvuldige afstemming gehad met de individuele marktondernemers. Aan het einde van het jaar hebben alle ondernemers een geactualiseerde marktstandplaatsvergunning conform de nieuwe regelgeving. Daarmee is er ook een basis om indien nodig handhavend op te treden op de warenmarkt. Daarnaast hebben wij in goed onderling overleg met de marktondernemers van de Grote Markt een nieuwe van de Grote Markt gerealiseerd. Deze is gelegen aan de noord- en zuidzijde van de Grote Markt en langs de voorkant van het Stadhuis. De opstelling zorgt voor een meer compacte warenmarkt en biedt meer ruimte om tijdens de warenmarkt kleine evenementen te laten plaatsvinden op het plein van de Grote Markt.

Helaas is het ons niet gelukt om met een pilot de wijkmarkt Paddepoel nieuw leven in te blazen. Er werd niet voldoende verkocht waardoor het voor ondernemers niet aantrekkelijk was om te blijven staan. Wij houden de mogelijkheid tot een nieuwe wijkmarkt in stand, gelet op mogelijke nieuwe ontwikkelingen in het

winkelcentrum. Wel hebben wij een nieuwe wijkmarkt op de locatie Reitdiephaven ingesteld. Een wekelijkse warenmarkt aan de Reitdiephaven draagt bij aan de levendigheid van het gebied en vormt een aanvulling op het bestaande winkelaanbod. Tevens komen wij hiermee tegemoet aan de wens van meerdere

marktondernemers en van de ondernemersvereniging Reitdiephaven.

In het Masterplan voor de warenmarkt bekijken we eerst de ruimte en opstelling. In een later stadium werken we aan de kwaliteit, promotie en branchering. In nauw overleg met de marktondernemers en de CVAH bekijken wij eerst welke ruimte de warenmarkt in de binnenstad in de toekomst inneemt. Uitgangspunt hierbij is dat in de toekomst op de Grote Markt meer ruimte voor evenementen wordt gemaakt. De Vismarkt behoudt haar karakter als handelsplein en vormt daarmee de uitwijklocatie voor marktondernemers van de Grote Markt bij evenementen. Wij beogen in 2017 een besluit te nemen over de ruimte die de warenmarkt in de binnenstad

53

in de toekomst zal innemen. Vervolgens zullen wij in nauwe samenspraak met de marktondernemers binnen deze vastgestelde ruimte de nieuwe opstelling van de warenmarkt vormgeven.

Wat willen we bereiken in 2018?

In 2018 werken wij met de marktondernemers en de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel aan het Masterplan voor de warenmarkt, waarin aan de hand van 'Bestemming Binnenstad' de warenmarkt zich verder ontwikkelt op kwaliteit. De focus ligt hierin eerst op de opstelling van de warenmarkt in aansluiting bij de ontwikkelingen in de binnenstad.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Organiseren, faciliteren en vergunningen verstrekken voor markt- en standplaatsen Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken;

• Vormgeven aan de toekomstige opstelling van de warenmarkt in het kader van het Masterplan voor de warenmarkt Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken.