• No results found

Islam en seksualiteit. Website voor Marokkaanse jongeren over veilig vrijen en seksualiteit

PRAKTIJKPROJECTEN 1. Amor i salú

3. Islam en seksualiteit. Website voor Marokkaanse jongeren over veilig vrijen en seksualiteit

Uitvoerende organisaties: Soa Aids Nederland (SANL), Maroc.nl, NIGZ

Tijdspad: september 2003 – februari 2005

Samenvatting

In partnership met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap wordt een website (verder) ontwikkeld over seksualiteit en de islam. De website is een subsite van Maroc.nl.

Marokkaanse jongeren hebben geparticipeerd in de ontwikkeling van de website.

Het doel van de site is het bespreekbaar maken van seksualiteit en het ondersteunen van jongeren bij het maken van keuzes op het gebied van seksualiteit en relaties.

Onderdelen van de website zijn een vraagbaak, een forum, columns, enquêtes en polls. Daarnaast is er een sekswijzer (encyclopedie) en een kennisquiz en worden wisselende thema’s besproken.

Participatiefase

De doelgroep heeft geparticipeerd bij het initiatief, de Analyse, Ontwerp/ontwikkeling, Uitvoering/implementatie en Evaluatie Participanten

Hoe wordt doelgroep gedefinieerd?

Marokkaanse jongeren van 14-24 jaar

Door wie is doelgroep gedefinieerd?

Door de uitvoerende organisaties

Is er aandacht voor diversiteit van de doelgroep? Hoe?

Op de website zijn veel interactieve onderdelen zoals een forum en enquêtes. Ook kunnen vragen worden gesteld. Er is bijvoor-beeld een ‘kolom’ door een vrouw/meisje, door een

man/jongen, door deskundigen etc. Bezoekers kunnen hun mening laten horen; diversiteit in meningen en gedragingen zullen hierdoor naar voren komen.

Is er aandacht voor kenmerken van de community en/of de setting?

Bij de opzet van de website is contact gezocht met een

bestaande websites voor Marokkaanse jongeren. In methodieken en strategieën is aangesloten op de werkwijze die de bestaande website al hanteerde.

Wie uit de doelgroep participeren?

550 bezoekers van Maroc.nl hebben een vragenlijst over seksualiteit ingevuld. Deze vragenlijst diende als voorstel voor de subsite (analysefase).

Zo’n 500-800 jongeren hebben enquêtes ingevuld en meegedaan aan polls over het thema seksualiteit. De uitkomsten van deze enquêtes en polls hebben de inhoud van de site beïnvloed.

Het bestuur van Maroc.nl, dit zijn 8 mensen, jonger dan 30 jaar.

Zij hebben geparticipeerd in alle genoemde fasen. De verdeling binnen het bestuur naar leeftijd en sekse is niet bekend.

10 Jongeren in een jongerenadviesgroep. Deze adviesgroep heeft steeds meegedacht in de ontwikkeling van de website.

Daarnaast hebben zij teksten voor de site geschreven, andere jongeren geïnterviewd en onderdelen van de subsite gepretest.

Deze jongeren gebruikten ook hun vrienden als klankbord.

Onafhankelijke adviseurs en representanten van verschillende organisaties, in een adviesgroep. Dit zijn de organisaties Stichting maroc.nl, Stichting Tans (hoogopgeleide Marokkaanse jongeren), Forum, Stichting Yoesef (islam en homoseksualiteit), Rutgers Nisso Groep. Alle leden van de adviesgroep konden materiaal aanleveren voor de site. De productgroep (Maroc.nl, SANL en het NIGZ) besloten welke items op de subsite werden gepresenteerd en hoe dit gebeurde. De adviesgroep bevatte geen jongeren uit de beoogde leeftijdsgroep.

Bezoekers van de site Islam en seksualiteit is gevraagd vragenlijsten in te vullen voor de evaluatie van de site. De resultaten hiervan zijn nog niet beschikbaar.

Hoe is contact gelegd met de doelgroep?

SANL en het NIGZ kwamen samen op het idee voor een

Marokkaanse website over seksualiteit. Zij hebben hierover een oproep gedaan aan een aantal Marokkaanse sites, waarvan Maroc.nl enthousiast reageerde. Zij zijn mede initiatiefnemer.

De leden van de jongerenadviesgroep zijn jongeren uit de omgeving van twee mensen uit het bestuur van Maroc.nl. Zij hebben deze jongeren benaderd. De andere participanten (enquêtes en polls) zijn benaderd via Maroc.nl.

Hoeveel mensen uit de doelgroep participeren?

Zie eerder Participatiedoel

Waarvoor wordt doelgroepparticipatie ingezet, voor beleid of praktijk?

Voor beide. De praktijk, de invulling van de site, wordt door de doelgroep bepaald.

Het bestuur van Maroc.nl en de jongerenadviesgroep denken ook mee over het beleid t.a.v. het thema seksualiteit op de site.

Hun inbreng heeft ook invloed op de beleidskeuzes van SANL en van het NIGZ. Aangegeven is dat het project veel kennis heeft opgeleverd die gebruikt kan worden in bestaande en toekomsti-ge interventies van deze doelgroep. Zij stellen voor een analyse van deze data te laten maken door de Universiteit van

Maastricht.

Wat is hoofddoel participatie?

Een doel van de participatie is het verkennen van de doelgroep, inzicht krijgen in de doelgroep, t.a.v. het onderwerp seksuali-teit. Daarnaast het bereiken van de doelgroep (via Maroc.nl).

Empowerment van de doelgroep (de jongerenadviesgroep) was een nevendoel.

Voorwaarden/competenties bij de doelgroep

De jongeren waren niet getraind om te kunnen participeren. Het is de bedoeling dat ze in de toekomst wel een training gaan volgen over soa/aids/seksualiteit.

Voorwaarden en competenties bij de professionals en de organisaties

SANL en het NIGZ zijn niet speciaal getraind voor de doelgroep-participatie. Zij hebben contact met Maroc.nl, die weer zorgt voor het contact met de doelgroep.

Randvoorwaarden

Het programma jongeren van SANL heeft van VWS de opdracht gekregen intensief aandacht te besteden aan allochtone jongeren. SANL zal het project voorlichting via communitysites een plaats geven in een nieuw meerjarenplan; dit biedt de garantie dat de projectresultaten structureel en langdurig worden geïmplementeerd.

Participatiebereik

Wat is het participatiebereik ofwel de terreinen waarop participatie plaatsvindt?

Participatie vindt plaats op het gebied van inhoud en organisatie van het project.

Financiering vindt o.a. plaats door het fonds OGZ.

Hoe structureel is de participatie, eenmalig of doorlopend tijdens het gehele project?

Doorlopend tijdens het hele project Participatieniveaus

Het niveau is 5, interactieve participatie.

Participatieresultaat

Participatiedoel bereikt? Is de participatie effectief gebleken en wie vindt dat?

Ja, het project heeft veel nieuwe informatie opgeleverd op het gebied van kennis, houding en gedrag van Marokkaanse jongeren over seksualiteit, soa en zwangerschapspreventie, maagdelijk-heid, Islam etc. Dit vinden SANL en het NIGZ.

De verschillende onderdelen van Islam en seksualiteit trokken veel bezoekers (geen concreet aantal bekend). De vraagbaak ontving van mei 2004 tot juni 2005 800 vragen.

Bevorderende en belemmerende factoren?

Bevorderend:

Goede keuze samen te werken met Maroc.nl: veel relevante expertise en kennis.

Belemmerend:

Het betrekken van jongeren uit de doelgroep kostte veel meer tijd dan gepland. Omdat het vrijwilligers zijn die alles in hun vrije tijd moeten doen; daardoor zijn ze niet altijd inzetbaar en zijn deadlines overschreden.

4. Kanaleneiland gezond: opvoedingsondersteuning