• No results found

Inzet van mensen en middelen Omvang capaciteit

5. Efficiënte verwijdering van fietsen

5.2.1 Inzet van mensen en middelen Omvang capaciteit

Het fietsenknipteam bestaat uit 18 fte. Hiervan is negen fte in vaste dienst bij het stadsdeel. Zij zijn aangewezen als bestuurlijk toezichthouder. Eén fte is de teamleider van het fietsenknipteam. Daarnaast huurt het stadsdeel acht fte aan uitzendkrachten in. Deze uitzendkrachten worden uitsluitend ingezet voor het verwijderen van fietsen

in de twee aangewezen gebieden in stadsdeel Centrum: het Centraal Station en het Leidseplein.

De planning die de teamleider maakt is mede afhankelijk van de beschikbare

capaciteit. Het fietsenknipteam wordt door de weeks dagelijks opgedeeld in minimaal vier teams die van samenstelling wisselen:

 Twee teams Centraal Station: per team vier personen;  Eén team Leidseplein: drie personen;

 Eén team verlaten fietsen: minimaal twee personen.

Indien de bezetting het toelaat, kunnen aparte teams worden ingezet voor:

 Fietswrakken: minimaal twee personen (alleen mogelijk bij volledige bezetting);  Projectteam: minimaal twee personen wordt bijvoorbeeld ingezet bij

burgerparticipatie (alleen mogelijk als de bezetting het toe laat). Het weekendteam bestaat uit twee fte aan handhavers.

In stadsdeel Centrum worden zeven dagen in de week fietsen verwijderd. Op doordeweekse dagen en zaterdag werken ze van 07:30 tot 16.30 uur. Op zondag starten ze een half uur later om 08:00 uur. In het weekend is één team aan het werk. Het fietsenknipteam beschikt over zes auto’s: één auto voor wrakken, één auto voor verwaarloosde fietsen, één voor projecten, één voor Leidseplein en twee auto’s voor Centraal Station. Vier van deze auto’s zijn eigendom van het stadsdeel. Twee auto’s worden gehuurd. Hiervoor zijn incidentele projectgelden beschikbaar. De inzet van de auto’s is afhankelijk van de werkzaamheden die per dag gepland staan.

Kwaliteit capaciteit

De meeste fietsenverwijderaars zijn in stadsdeel Centrum ouder dan 50 jaar en het gemiddelde opleidingsniveau is MBO/LBO. Alle medewerkers zijn ingeschaald in schaal 4, op één na die in schaal 3 zit.

Stadsdeel Centrum beschikt vanaf 2013 vaker over een volledige bezetting. Dit komt door een afname van het ziekteverzuim en een toename van de werktevredenheid van de medewerkers. Het team is echter wel kwetsbaar omdat de fietsenknippers relatief oud zijn. De teamleider verwacht daardoor dat hij op termijn niet meer continue over de volledige bezetting te kunnen beschikken.

Werkwijze

Het fietsenknipteam werkt dagelijks in wisselende teams. Op het Centraal Station en het Leidseplein worden doordeweeks dagelijks fietsen verwijderd. Voor het overig deel van stadsdeel Centrum geldt dat de inzet wordt bepaald door een jaarplanning. Het uitgangspunt daarvan is dat elke straat in stadsdeel Centrum eenmaal per jaar wordt gecontroleerd. Stadsdeel Centrum bekijkt niet of dit de meest optimale controlefrequentie is.

Vorig jaar hebben de stadsdelen en het Fietsdepot tijdens een lean bijeenkomst

concept werkinstructies. Tijdens de verschillende gesprekken die we gevoerd hebben en het meelopen met het fietsenknipteam zijn een aantal punten naar voren gekomen waaruit een mogelijk gebrek aan efficiëntie naar voren komt:

 De medewerkers van het fietsenknipteam pauzeren in sommige gevallen zowel bij het Fietsdepot als op de stadsdeelwerf;

 Stadsdeel Centrum brengt fietswrakken alleen naar de oud-ijzerhandel en niet naar het Fietsdepot;

 De fietsverwijderaars rijden soms met een halfvolle auto naar het Fietsdepot.;  Bij het verwijderen van verwaarloosde fietsen zijn veel gestickerde fietsen

verdwenen. Daarentegen zijn er ook signalen dat niet alle gestickerde fietsen door het stadsdeel worden verwijderd.

Er zijn ons ook een aantal punten opgevallen die de efficiëntie van het verwijderen van fietsen kunnen vergroten:

 De fietsverwijderaars kunnen snel oordelen over de staat van de fiets;

 Bij het stickeren van de verwaarloosde fietsen worden al enkele kenmerken van de fiets ingevoerd in het systeem. Dit maakt het makkelijker om daarna te constateren of de verwaarloosde fiets na twee weken nog steeds aanwezig is. Bij het daadwerkelijk verwijderen van de fiets worden alle kenmerken ingevoerd (lakschade, verlichting, kleur, merk, heren/dames, remmen, frame,

jasbescherming, snelbinders, kettingkast);

 Fietswrakken en fietsen buiten de voorzieningen worden direct verwijderd zonder te waarschuwen;

 Voor de fietswrakken die naar de oud-ijzerhandel gebracht worden, ontvangen de fietsverwijderaars geen contact geld, maar een bon en wordt het geld gestort op rekening van het stadsdeel;

 In de toekomst wil de teamleider handhavers de instructie geven om aan het einde van de dag een ‘dagrapportage’ in te leveren. Hierin staat een kort verslag van wat ze gedaan hebben, waar ze zijn geweest en welke problemen ze

ondervinden, zoals een agressieve bejegening.

Bij evenementen ontvangt de teamleider van het fietsenknipteam minimaal twee weken voor het evenement van zijn collega’s welke gebieden fietsvrij moeten zijn. Op die manier kan hij tijdig zijn capaciteit inzetten. Tot en met oktober 2013 zijn er ruim 200 verzoeken geweest om fietsen te verwijderen in het kader van evenementen, werkzaamheden en extra opschoonacties. Stadsdeel Centrum houdt dit vanaf september 2012 bij.

Burgers kunnen meldingen over verwaarloosde fietsen doorgeven via meldingen openbare ruimte. In het weekend worden deze meldingen openbare ruimte nage- lopen. Doordeweeks worden deze meldingen opgespaard. Volgens de fietsverwijde- raars ontvangt het stadsdeel zo’n 25 à 30 meldingen per week.

Automatisering

Stadsdeel Centrum werkt met een digitaal handhavingsysteem om de gegevens van het fiets verwijderen in bij te houden. Ieder fietsenknipteam in het stadsdeel heeft een

iPhone met daarin de applicatie iHandhaving, onderdeel iFiets. Op het moment dat de handhavers een fiets stickeren wordt de fiets via de barcode op de sticker

geregistreerd in het systeem, waarbij de locatie wordt aangegeven. Bij het verwijderen wordt de barcode gescand en maken ze een foto van de fiets en vullen ze een consta- teringformulier in. In dit formulier staat de overtreding en de uiterlijke kenmerken van de fiets.

Informatiegestuurd

Stadsdeel Centrum maakt geen gebruik van de beschikbare gegevens om de fietsverwijderaars aan te sturen.

Samenwerking

Het fietsenknipteam ontvangt signalen van de politie, burgers, organisatoren van evenementen en de gebiedsbeheerders van de Directie Omgevingsmanagement over locaties waar fietsen verwijderd moeten worden. Daarnaast heeft het fietsenknipteam contact met juridische zaken van stadsdeel Centrum, bijvoorbeeld over de invulling van het constateringformulier.

De teamleider van het fietsenknipteam heeft maandelijks overleg met het Fietsdepot. Dit overleg gaat met name over het aantal verwijderde fietsen bij het Centraal Station. Daarnaast hebben stadsdeel Centrum en het Fietsdepot afgesproken dat de team- leider tijdig aangeeft dat de druk op het Fietsdepot sterk wordt vergroot, bijvoorbeeld wanneer er veel verwijderingverzoeken (bij evenementen) zijn. Het Fietsdepot kan in totaal maximaal 200 harde fietsen per dag ontvangen, maar stadsdeel Centrum levert, inclusief de verwijderingverzoeken, soms alleen al 150-160 fietsen aan.

Stadsdeel Centrum neemt actief deel aan het Platform fietshandhaving. De teamleider van het fietsknipteam heeft daarnaast maandelijks overleg met de opdrachtgever van het Stationseiland (CS). Daarbij is ook de teamleider van het Fietsdepot aanwezig. Daarnaast is er weinig contact met andere stadsdelen. Stadsdeel Centrum kan zich voorstellen dat samenwerking met stadsdeel Oost handig is bij het verwijderen van fietsen aan de Oostzijde van het Centrum. Hiervan is nog geen sprake.