• No results found

In dit hoofdstuk is de aanleiding tot dit onderzoek beschreven. Allereerst wordt de context van het probleem omschreven.

1.1 Inleiding

Sportstad Heerenveen is een multifunctioneel sportcentrum waar sport, zorg en onderwijs onder één dak gevestigd zijn. In het complex komen topsport, breedtesport en (sportmedische) zorg samen. Het sportcentrum kent een hoogwaardig topsportklimaat met optimale faciliteiten voor zowel de

professional als de amateur. Van cruciaal belang is de deskundigheid en de toewijding van de medewerkers waardoor het totale aanbod op een zeer hoog kwaliteitsniveau ligt (Sportstad Heerenveen, Z.D.).

Naast de activiteiten op (top)sportgebied zorgen de faciliteiten bij Sportstad Heerenveen ook voor kansen om andere, meer commerciële, activiteiten aan te bieden. Dit om de binding van de regio met Sportstad te vergroten. Eén van de partijen waarop men zich richt, is het bedrijfsleven in en om Heerenveen. Door middel van het opzetten en aanbieden van sportgerichte bedrijfsuitjes tracht men het bedrijfsleven te interesseren. Dit is ook weergegeven in het huidige jaarplan van Sportstad Heerenveen. Daarin zijn de volgende doelstellingen beschreven:

 Het organiseren van minimaal twaalf bedrijfsuitjes per kalenderjaar wat in totaal een omzet genereert van €15.000,-.

 Sportstad Heerenveen meer naamsbekendheid geven op het gebied van het verzorgen van bedrijfsuitjes.

 Genereren van leads- en vervolgacties naar aanleiding van de organisatie van bedrijfsuitjes (Sportstad Heerenveen B.V., 2018).

Sportstad Heerenveen heeft al eerder pogingen ondernomen om dergelijke bedrijfsuitjes te organiseren. Zo is er getracht om een squashcompetitie op te zetten en zijn er bootcamps georganiseerd voor de bedrijven uit Heerenveen. Echter waren deze pogingen niet naar

tevredenheid van Sportstad Heerenveen door te weinig animo van de bedrijven. (Hazenberg, Pijlers Sportstad Heerenveen, 2018).

1.2 Achtergrond

Cijfers bedrijfsuitjes

Naar schatting worden er jaarlijks 200.000 bedrijfsuitjes georganiseerd. Dit is een schatting van bedrijfsuitje.nl. Er zijn geen exacte cijfers te vinden doordat er geen organisatie is die het aantal bedrijfsuitjes registreert. Volgens dit bedrijf wordt er jaarlijks rond de 500 miljoen euro besteed aan bedrijfsuitjes. Dit komt neer op 50 euro per persoon waar de gemiddelde groepsgrootte ongeveer 30 personen bedraagt (bedrijfsuitje.nl, 2014).

Waarom een bedrijfsuitje?

Vanuit de literatuur worden verschillende redenen genoemd waarom bedrijven uitjes aanbieden aan het personeel. Hieronder zijn deze redenen benoemd.

Vergrijzing - Nederland is aan het vergrijzen waardoor de risico’s op gezondheidscomplicaties bij mensen groter worden. Ook op de werkvloer is dit zichtbaar. Bedrijven zouden hierop kunnen inspelen door deel te nemen aan bedrijfsactiviteiten met als doel om het personeel vitaler te krijgen (Kruijf & Langenberg, 2017).

investeren in personeel – Door te investeren in personeel op een manier waarop de medewerkers elkaar leren kennen op een andere manier dan op de vaste werkplek met de vaste taken, worden persoonlijkheden, houding en gedrag duidelijker. Hierdoor ontstaat meer betrokkenheid bij de medewerkers. Medewerkersbetrokkenheid zorgt weer voor een sterke en positieve verbinding tussen een persoon en zijn of haar baan. Betrokkenheid wordt geassocieerd met een breed scala aan substantiële tastbare resultaten, zowel op gebied van retentie als productiviteit. Goed betrokken medewerkers zorgen voor een betere klantenservice en zijn gemotiveerd om de belangen van de organisatie voor ogen te houden (sportzconsult.in, z.d.).

Sedentair gedrag- Door de ontwikkeling van de economie wordt het werk steeds minder fysiek en worden er producten ontwikkeld om het personeel fysiek te ondersteunen. Een gevolg hiervan is dat mensen steeds langer zitten en dat brengt risico’s met zich mee voor werkende mensen. Het

kenniscentrum Sport en het RIVM heeft in 2017 een Factsheet ontwikkeld waarin de feiten over langdurig zitten op een rij gezet worden. Hieruit blijkt dat mensen op een werkdag veel zitten en hierdoor een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en diabetes en een hogere kans hebben op vervroegde sterfte (RIVM, 2015)

Welke effecten hebben een bedrijfsuitje

In Nederland komt er bij bedrijven steeds meer aandacht voor bedrijfsuitjes voor het personeel. Dit komt omdat steeds meer bedrijven de opbrengsten hiervan zien. Het personeel leert elkaar op een andere manier kennen, de teamspirit verbetert en de productiviteit van het personeel gaat omhoog (RegioinBedrijf, 2015) (XpertHR Actueel, 2014).

 Doordat het personeel elkaar beter leert kennen, ontstaat er een goede sfeer en gaan ze beter samen werken. Daarnaast blijft een werknemer langer bij een bedrijf wanneer hij of zij het goed kan vinden met collega’s (XpertHR Actueel, 2014).

 Een personeelsuitje bevordert de groepsdynamiek en hierdoor vergroot de teamspirit. Een goede teamspirit bevordert de productiviteit, creativiteit en ondernemersgeest van werknemers (XpertHR Actueel, 2014).

Sportstad Heerenveen

Sportstad Heerenveen is op facilitair gebied de sportaanbieder binnen de regio en heeft dan ook de faciliteiten om bedrijfsuitjes te kunnen organiseren. Doordat Sportstad Heerenveen de economie ziet aantrekken en verwacht dat bedrijven meer gaan investeren in het personeel, wil Sportstad

Heerenveen inspelen op dit gegeven en bedrijfsuitjes gaan organiseren. De pogingen die tot dusver zijn gedaan, hadden niet het gewenste resultaat (Hazenberg, Eventmanager Sportstad Heerenveen, 2018).

Om te achterhalen op welke manier de door Sportstad Heerenveen geformuleerde doelstellingen gehaald kunnen worden, zal onderzocht worden welke succesfactoren een rol spelen bij het aanbieden en organiseren van bedrijfsuitjes.

1.3 Probleem- en doelstelling

Het probleem dat voorafgaande het onderzoek is ontstaan, is dat de bedrijfsuitjes die tot op heden zijn georganiseerd niet het gewenste resultaat opleverden.

De organisatie Sportstad Heerenveen wil erachter komen wat de succesfactoren zijn van een succesvol bedrijfsuitje. Met deze kennis is Sportstad Heerenveen beter in staat om de gestelde doelstellingen te behalen.

1.4 Vraagstellingen

Op basis van de doelstelling is de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Wat zijn de

succesfactoren voor Sportstad Heerenveen om bedrijfsuitjes te organiseren aan de bedrijven uit het netwerk van Sportstad Heerenveen?

Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag is er een aantal deelvragen opgesteld:

 Aan welke kenmerken moeten bedrijfsuitjes voldoen om deze succesvol te laten zijn?

 Op welke manier spelen trends een rol bij het succesvol zijn van bedrijfsuitjes?

 Wat zijn de kenmerken van de bedrijfsuitjes die momenteel aangeboden worden door Sportstad Heerenveen? Hier wordt er zowel gekeken naar organisatorische als

inhoudelijke kenmerken

 Wat vinden bedrijven die deelgenomen hebben van de uitjes die op dit moment aangeboden worden bij Sportstad Heerenveen?

 Welke motieven hebben bedrijven uit het netwerk van Sportstad Heerenveen om deel te nemen aan de bedrijfsuitjes van Sportstad Heerenveen?

1.5 Beroepsproduct

Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt een beroepsproduct ontwikkeld. Het

beroepsproduct wordt een flyer met daarop drie arrangementen die voldoen aan de uitkomsten van dit onderzoek. De arrangementen op deze flyer voldoen aan de succesfactoren die uit het onderzoek komen.