• No results found

In dit hoofdstuk worden de deelvragen beantwoord op basis van de uitkomsten zoals die zijn beschreven in hoofdstuk 3.

4.1 Kenmerken van succesvolle bedrijfsuitjes

Overal om ons heen ontstaan samenwerkingsverbanden. Ook in het bedrijfsleven. In hedendaagse organisaties worden teams ingezet om complexe en dynamische taken uit te voeren. Een team bestaat uit individuele leden die elkaar nodig hebben, met elkaar communiceren en als groep verantwoordelijk zijn voor de resultaten. Voor bedrijven is het belangrijk dat de teamleden goed kunnen samenwerken. Hierdoor ontstaat een gevoel van verbondenheid wat leidt tot gelukkigere medewerkers en een versterkt teamgevoel.

Een goede manier om dit teamgevoel te versterken is om teambuilding toe te passen. Door middel van teambuilding verbetert de sociale binding, de samenwerking, het vertrouwen, de

groepsdynamiek en de efficiëntie van een team.

Teambuilding werkt het beste buiten de vertrouwde werkruimte. Op deze manier worden echte persoonlijkheden, houding en gedrag van de medewerkers opvallender. Daarnaast is het belangrijk dat er in groepen van tenminste 5 personen wordt gewerkt en dat er ruimte is om de uitgevoerde activiteiten te bespreken. Sport blijkt een populair middel onder bedrijven om resultaten te verbeteren en om medewerkers aan zich te binden

4.2 Invloed trends op bedrijfsuitjes

Op basis van de literatuur kan geconcludeerd worden dat actuele trends invloed hebben op het aantal, de omvang en de vormgeving van bedrijfsuitjes. Een belangrijke factor die van invloed is, is de economische situatie. Tijdens de afgelopen crisis is er bij veel bedrijven gesneden in het

personeelsbudget. Dit had als consequentie dat er minder en kleinere bedrijfsuitjes werden georganiseerd. Nu de economie aantrekt, zijn bedrijven bereid om meer te investeren. Dit kwam tevens terug in een gesprek met een bedrijf dat heeft meegewerkt aan het onderzoek.

Daarnaast spelen maatschappelijke belangen ook een rol in de keuzes die bedrijven maken. Op het moment is te weinig beweging een terugkomend onderwerp in de maatschappij en bedrijven proberen hier op in te spelen door onder andere sportiviteit toe te voegen bij onder andere bedrijfsuitjes.

4.3 Kenmerken bedrijfsuitjes Sportstad Heerenveen

Sportstad Heerenveen heeft al diverse bedrijfsactiviteiten en uitjes georganiseerd. De

verantwoordelijke en organisator vanuit Sportstad Heerenveen noemde zes activiteiten op die in het afgelopen jaar zijn georganiseerd. Bij vijf van deze activiteiten waren konden medewerkers van de bedrijven zichzelf opgeven. De zesde activiteit was in opdracht van een bedrijf georganiseerd. Deze bestond uit klimmen, een diner en aansluitend bingo voor het gehele personeel van dat bedrijf.

Sportstad Heerenveen promootte de activiteiten door een mail rond te sturen met de

desbetreffende activiteit en daarnaast werden er flyers in de businessclub van SC Heerenveen neergelegd waar de aangesloten bedrijven van de voetbalclub bijeen kwamen.

Ook op de website staat wat aangegeven maar deze site is niet overzichtelijk waardoor bedrijven hier afhaken.

Wanneer gekeken wordt naar de mogelijkheden die Sportstad Heerenveen te bieden heeft, is er veel mogelijk voor wat betreft het organiseren van diverse uitjes. Er is een buitengebied aanwezig waar veel sporten beoefend kunnen worden. Er is een grote accommodatie waar activiteiten

georganiseerd kunnen worden, gegeten kan worden, een borrel gehouden kan worden en waar mogelijkheden zijn tot samenwerken met partners zoals SC Heerenveen, Mountain Network en Beijk op het gebied van uitjes organiseren.

4.4 Mening van bedrijven over bedrijfsuitjes georganiseerd door Sportstad Heerenveen

De bedrijven die deelgenomen hebben aan de activiteiten geven aan dat de activiteiten leuk waren om aan deel te nemen en dat ze tevens goed georganiseerd waren. Dat er bij de organisatie van de evenementen studenten betrokken waren, werd als positief ervaren. Wel werd er gewaarschuwd dat dit niet ten koste moest gaan van de kwaliteit van de activiteit.

De bedrijven geven aan dat de activiteiten op zichzelf niet uitgebreid genoeg waren voor een bedrijfsuitje doordat een bedrijfsuitje bij de bedrijven uit meerdere onderdelen bestaat. Het zou echter wel een onderdeel van een bedrijfsuitje kunnen zijn.

4.5 Motieven en wensen van bedrijven om een bedrijfsuitje te organiseren

Alle bedrijven die hebben meegewerkt aan het onderzoek gaven aan dat ze bedrijfsuitjes

organiseerden voor hun personeel. De belangrijkste motieven om dit te doen zijn het bevorderen van de samenwerking door teambuilding en het binden van personeel aan het bedrijf.

Deze bedrijven hebben ook ieder aangegeven dat het bedrijfsuitje inhoudelijk moet bestaan uit een (sportieve)activiteit en een borrel of eten en/of de mogelijkheid om met elkaar te kunnen bijpraten over onder andere de activiteit.

De bedrijven zijn bereid om een budget van minimaal 50 euro per deelnemer te besteden aan een bedrijfsuitje. Wanneer Sportstad Heerenveen aan de wensen van de bedrijven kan voldoen dan geven alle deelnemende bedrijven aan dat Sportstad Heerenveen een reële optie is om in de toekomst een bedrijfsuitje te laten organiseren.

4.6 Succesfactoren waaraan Sportstad Heerenveen moet voldoen

Op basis van het literatuuronderzoek komt een aantal factoren naar voren dat in een bedrijfsuitje moet zitten om deze succesvol te laten zijn. Deze factoren zijn getoetst bij de bedrijven uit de

omgeving van Sportstad Heerenveen. Met de uitkomst hiervan kan de onderzoeksvraag: ‘’Wat zijn de succesfactoren waaraan Sportstad Heerenveen moet voldoen om bedrijfsuitjes te organiseren aan de bedrijven uit het netwerk van Sportstad Heerenveen?‘’ Beantwoord worden. De uitkomst is als volgt:

thema Literatuur Lokale bedrijven overeenkomst

Aantal deelnemers Meer dan 5 mensen 12-40 deelnemers Invulling bedrijfsuitje Activiteit in

teamverband

Activiteit (sportief) Invulling bedrijfsuitje Ruimte om te

communiceren over de uitgevoerde activiteit

Borrel/eten

Invulling bedrijfsuitje Buiten de vertrouwde werkomgeving

Bij organisator motief Verbinding/loyaliteit loyaliteit motief Kwaliteit/teambuilding teambuilding

Motief Gezondheid -

Motief Vergrijzing -

Motief Teamgevoel Gezelligheid onderling

creëren Kosten per

medewerker

€50,- €50,- of hoger

trends Afhankelijk van

financiële situatie

bevestigd

Trends Maatschappelijke

invloed; sport

Actieve activiteit is onderdeel van bedrijfsuitje.

Tabel 4. Input uit de literatuur vergeleken met de bedrijven uit het netwerk van Sportstad Heerenveen. Groen is bevestigd en rood is niet bevestigd (eigen bewerking).

Bij het ontwikkelen van een arrangement met bedrijfsuitjes is het belangrijk dat er ingespeeld wordt op de wensen van de lokale bedrijven. Er blijken veel overeenkomsten te zijn tussen de literatuur en de wensen van de ondervraagde bedrijven.