• No results found

Om te kunnen toetsen of de gemaakte Toolbox een meerwaarde is voor het werkveld hebben we verschillende interviews gehouden met personen/bedrijven welke belangen kunnen hebben bij deze Toolbox. Als eerst hebben we de heer Schuurmans van Van Schijndel Bouwgroep geïnterviewd, nadat we zijn ideeën en voorstellen hebben toegepast in de Toolbox zijn we meerdere personen gaan interviewen. Als tweede hebben we de heer Elemans geïnterviewd, hierbij hebben we ook een aantal op- of aanmerkingen gekregen om de Toolbox nog verder te optimaliseren. Als laatste zijn we naar de heer Van De Steen gegaan om hem te interviewen. Nadat we deze interviews hadden afgenomen hebben we deze in een kort verslag samengevat.

Bij deze interviews is vooral naar voren gekomen dat de Toolbox goed te gebruiken is voor het werkveld. Ieder persoon die geïnterviewd is bekeek de Toolbox vanuit zijn eigen perspectieven, hierdoor kon je merken dat de Toolbox voor verschillende doeleinden te gebruiken is.

Interview met Geert Schuurmans Directeur projectontwikkeling bij Van Schijndel Bouwgroep. Datum: 03-12-2015

We hebben vooraf aan dit interview de handleiding getoond, en daarbij de volgende vragen gesteld.

Vraagstellingen Geert Schuurmans

Aan de hand van deze vragen willen we bekijken of de Toolbox bruikbaar is voor verschillende partijen.

Is de handleiding duidelijk?

De handleiding is duidelijk als je het stapsgewijs doorloopt. De Toolbox is makkelijk in te vullen als je de handleiding goed volgt. Het voordeel van Geert Schuurmans is dat hij de opbouw van de Toolbox vanaf het begin heeft kunnen volgen als begeleider.

Is de Toolbox overzichtelijk?

De Toolbox ziet er professioneel uit. In combinatie met de handleiding is de Toolbox ook duidelijk, je kan in de handleiding lezen dat je kunt kiezen voor een bepaalde doelgroep, of ze alle drie in te vullen. Verder is de opbouw van de Toolbox goed, zodat men ook een reëel rendement kan bepalen voor eventuele koop/verhuur van de woningen.

Wat vind je van de inhoudt van de Toolbox?

De Toolbox bevat zeer veel informatie. Voor een leek lijkt er misschien niet zoveel informatie in te zitten doordat alles aan elkaar gekoppeld is. Geert Schuurmans geeft aan dat er goede stappen zijn gezet vanuit vooronderzoeken naar de Toolbox, en deze dan gekoppeld aan de residuele

grondwaarde etc. Verder is het van belang dat je verschillende kostensoorten kunt aanpassen in de Toolbox, om ze beter te kunnen schakelen naar de wensen van de opdrachtgever.

Is de Toolbox duidelijk in combinatie met de handleiding?

Wanneer je de Toolbox voor het eerst wilt gaan gebruiken, is de handleiding zeer handig. Door de handleiding in combinatie met de Toolbox door te lopen heb je ook de goede stappen gezet bij het invullen zodat je er ook een gevoel bij kunt ontwikkelen (bij de eindbedragen, of deze acceptabel zijn).

Zou deze Toolbox bruikbaar kunnen zijn voor u als directeur Vastgoed, zoja wat is dan de meerwaarde hiervan voor u?

Deze Toolbox kan in de toekomst van waarde zijn voor Van Schijndel Bouwgroep. We krijgen namelijk steeds vaker de vraag van beleggers of opdrachtgevers of we niet iets met een leegstand

pand/kantoor kunnen doen. Als we dan aan de hand van deze Toolbox kunnen bekijken of het haalbaar is met een bepaalde doelgroep. Hierdoor kunnen we in de toekomst ook meer van dit soort opdrachten binnen halen verwachten we.

Wat vindt je van de uitkomst van het onderzoek? (aantal woningen etc.)

We hebben het in het begin van het onderzoek al gehad over eventuele winkels in de plint van het gebouw. Dit is in goed overleg met elkaar besloten om dit achterwege te laten, omdat we ons vooral wilden focussen op ‘woningen’. Verder is de uitkomst van de Toolbox helder, kantoren

transformeren naar woningen is een goede mogelijkheid om het vastgoed weer nieuw leven in te blazen. Je kunt hier een goed rendement uithalen volgens de Toolbox.

Toolbox: Bij de bouwkosten een optie aanmaken, waarbij je eventueel de m² prijzen van de gevel kunt aanpassen mochten deze eventueel zeer luxe afgewerkt worden.

Heeft u nog tips/aanbevelingen voor het bepalen van het aantal woningen voor een gebouw? In de vooronderzoeken hebben jullie onderzocht wat de woonwensen zijn van de verschillende doelgroepen dat is helder natuurlijk. Je zou eventueel ook combinaties kunnen maken in een gebouw van verschillende doelgroepen, zoals jongeren/doorstromers met ouderen. Je kunt dan namelijk schuiven met je plattegronden in het gebouw (aantal m²).

Interview met Peter Elemans van Architecten bureau Elemans van den Hork Datum: 07-12-2015

Wij hebben vooraf een korte presentatie gegeven over de handleiding en de Toolbox aan Dhr. Elemans, daarna hebben wij de onderstaande vragen gesteld.

Vraagstellingen Architect Elemans

Aan de hand van deze vragen willen we bekijken of de Toolbox bruikbaar is voor verschillende partijen.

Is de handleiding duidelijk?

De handleiding is duidelijk als je het stapsgewijs doorloopt, Dhr. Elemans verwacht echter dat deze Toolbox lastig in te vullen zal zijn voor een leek. (Dit is voor ons ook helder, maar we verwachten ook enige bouwkundige achtergrond van de persoon die deze Toolbox gaat gebruiken).

Is de Toolbox overzichtelijk?

De Toolbox is goed overzichtelijk, Dhr. Elemans staat er van te kijken wat er allemaal uit één Excel- document gehaald kan worden. Vooral de kleuren per hoofdstuk met wat je wel zelf moet invullen en wat automatisch wordt doorgerekend is zeer duidelijk.

Wat vind je van de inhoudt van de Toolbox?

De Toolbox bevat zeer veel informatie. Ze hebben denk ik goed naar de breedte van het probleem gekeken bij leegstand van kantoorpanden. Er zijn namelijk meer soorten problemen die bij het

ontwerpen van bestaande gebouwen komen kijken, zoals brandveiligheid etc. Deze eisen zijn allemaal meegenomen in de Toolbox, zodat deze ook aan de huidige eisen kan voldoen. Verder vind ik het goed dat er schetsen van de indelingen zijn gemaakt per verdieping en zo dan de koppeling is gemaakt tussen Casus en Toolbox.

Is de Toolbox duidelijk in combinatie met de handleiding?

Als je de handleiding gebruikt bij het invullen van de Toolbox, maakt het de Toolbox een stuk

duidelijker. Ook kun je dan volgen wat de gedachtes zijn geweest bij de stappen die gezet zijn. Je kan bijvoorbeeld goed zien dat je nog kunt schakelen tussen verschillende ontwerp fases/mogelijkheden. Je kan namelijk de kosten van de schil etc. handmatig aanpassen zodat je de gedachten van het ontwerp mee kunt laten wegen in de kosten.

Zou deze Toolbox bruikbaar kunnen zijn voor u als architect, zoja wat is dan de meerwaarde hiervan voor u?

Wij als architecten zijn vaak niet zo bezig met budgetten voor projecten. We denken dat deze Toolbox wel zeker zijn meerwaarde zal hebben voor een eventueel project team of opdrachtgever, met deze Tool kan die eventueel vooraf al sturen op kosten van het ontwerp en eventuele mogelijkheden voor luxe- of standaard afwerkingen.

Wat vindt je van de uitkomst van het onderzoek? (aantal woningen etc.)

Vind het goed onderbouwd allemaal, wel moet je bekijken of je de plint niet kan gaan gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld geen woningen maar winkels. Je kunt hierdoor de leegstand

eventueel terugdringen.

Nee voor de Toolbox niet, wel zou Dhr. Elemans ons adviseren om toch eens verder te gaan kijken voor de begane grond van de Casus. Als dit in een soort commerciële plint uitgevoerd kan worden, wat heeft dit kan voor consequenties voor het ontwerp, maar ook voor de financiële zijde voor de belegger/eigenaar.

Heeft u nog tips/aanbevelingen voor het bepalen van het aantal woningen voor een gebouw? Dhr. Elemans adviseert ons om per verdieping te bekijken wat het aantal woningen kunnen worden. En dan daarna één plattegrond uit te werken van de standaard variant (welke het meest repeterend is). Verder is het voor Dhr. Elemans helder dat onze prioriteit tijdens het afstuderen niet specifiek op het ontwerpen van de woningen. Dhr. Elemans gaf aan dat je het dan het best schetsmatig kon uitwerken met behulp van Autocad of Revit.

Interview met Roel van der Steen, werknemer bij Van den Berk & Kerkhof makelaars en taxateurs. Datum: 07-12-2015

We hebben voordat het interview begon onze handleiding aan Dhr. Van der Steen gepresenteerd en deze hebben wij samen met hem doorgenomen. Nadat de handleiding helemaal was

doorgenomen hebben wij een interview gehouden en daarbij de volgende vragen gesteld.

Vraagstellingen Roel van der Steen

Aan de hand van deze vragen willen we bekijken of de Toolbox bruikbaar is voor verschillende partijen.

Is de handleiding duidelijk?

De handleiding is duidelijk als je het stapsgewijs doorloopt. De Toolbox is makkelijk in te vullen want je hoeft alleen maar de lichtblauwe vakken in te vullen en dat kan niet missen.

Is de Toolbox overzichtelijk?

De Toolbox is efficiënt en overzichtelijk, doormiddel van de lichtblauwe vakken in te vullen wordt er snel en efficiënt getoetst of het haalbaar is om het kantoorgebouw te transformeren naar woningen. Hierbij wordt ook nog gekeken naar huur en koop en zo kan je gemakkelijk de verschillen zien die er ontstaan.

Wat vind je van de inhoudt van de Toolbox?

De Toolbox bevat veel informatie, de jongens hebben goed gekeken naar het probleem bij leegstand van kantoorpanden en hebben de juiste vragen in de Toolbox verwerkt. Ze hebben heel goed gekeken naar het financiële gedeelte van de Toolbox maar ook naar andere problemen zoals de constructie, gebouwschil, brandveiligheid enz. De eisen die hierbij horen hebben ze allemaal verwerkt in hun Toolbox en dat vind ik echt heel knap dat het allemaal gelukt is.

Is de Toolbox duidelijk in combinatie met de handleiding?

Als je de handleiding van tevoren doorleest en dan de Toolbox invult heb je geen probleem om de Toolbox in te vullen.

Zou deze Toolbox bruikbaar kunnen zijn voor u als makelaar / taxateur, zoja wat is dan de meerwaarde hiervan voor u?

Wij werken vaak samen met projectontwikkelaars en geven hun advies op het gebied van

herontwikkeling. Doormiddel van deze Toolbox kan ik snel inzicht krijgen of het financieel rendabel is om het pand te herbestemmen voor de verkoop of verhuur. Hierin kan ik de Toolbox goed gebruiken om ontwikkelaars advies te geven of het financieel haalbaar is.

Wat vindt je van de uitkomst van het onderzoek? (aantal woningen etc.)

Ik vind dat ze goed onderzoek hebben verricht naar de doelgroepen en het aantal m² per woning nodig is voor deze doelgroep. Hierdoor kunnen ze een mooi rendement halen met de aantal woningen dat Jordy en Renz hebben bepaald.

Heeft u nog tips/aanbevelingen voor de Toolbox?

Nee voor de Toolbox niet, Dhr. Van der Steen vond de Toolbox duidelijk, wel had zei hij dat het moeilijk wordt om de begane grond te gaan verhuren of verkopen. Alleen zijn antwoord luidde dat hij het wel kon verkopen.

Heeft u nog tips/aanbevelingen voor het bepalen van het aantal woningen voor een gebouw? Jullie hebben onderzocht wat de woonwensen zijn van de verschillende doelgroepen en dat is helder. Om meer winst te behalen adviseerde Dhr. Van der Steen ons om de woningen te combineren met de verschillende doelgroepen. Je kunt dan namelijk schuiven met je plattegronden in het gebouw (aantal m²).