• No results found

Om de Toolbox goed te kunnen invullen heb je een vooronderzoek nodig van de Casus. In dit geval is dat de Maasvallei te Oss. Hierbij hebben we onderzocht wat voor een soort omgeving er is rondom de Maasvallei. We hebben bekeken waar de Maasvallei gesitueerd is, en bekeken of er belangrijke aspecten aanwezig waren in de omgeving (1. Onderzoek omgeving). Verder hebben we bekeken welke voorzieningen er aanwezig zijn in de directe omgeving van de Maasvallei (2. Locatie

Maasvallei). Nadat we dit allemaal onderzocht hebben, hebben we gekeken wat de mogelijkheden in het gebouw zijn. We hebben de soort en het aantal van de woningen bepaalt per doelgroep (3. Gebouw Maasvallei).Verder hebben we onderzocht wat de actuele koop/huurprijzen zijn van appartementen in de directe omgeving van de Maasvallei zodat we de Toolbox met actuele koop/huurprijzen konden doorrekenen (4. Huur/koop Maasvallei)

1. Onderzoek omgeving

Om de Casus te kunnen toetsen aan de hand van de Toolbox hebben we een vooronderzoek gedaan naar de omgeving van het gebouw. Hierbij is het belangrijk wat de ligging is, maar ook wat de faciliteiten in de buurt zijn. Hieronder hebben we in het kort de ligging van het gebouw aangegeven, dit hebben we aan de hand van Google Earth gedaan zodat je er een visueel beeld bij krijgt. We hebben het van landelijk niveau tot en met regionaal niveau weergegeven.

Figuur 1 bron: Google Earth

Figuur 2 bron: Google Earth

Hierboven de kaart van een Noordoost Brabant, hierbij kun je goed zijn dat Oss dichtbij ’s- Hertogenbosch ligt.

Figuur 3 bron: Google Earth

Hierboven is de kaart van de Raadhuislaan, hierbij kun je zien dat het een gebied is dat geheel bebouwd is.

Figuur 4 bron: Google Earth

Hierboven is een ‘street view’ te zien van de Raadhuislaan, daarbij is het witte gebouw de Maasvallei zoals aangeven hierboven. Hierbij kun je goed zien dat er diverse groenstroken aanwezig zijn. Ook is het belangrijk dat het aan een doorgaande weg ligt, en dat de parkeerplaatsen (23 stuks) aan de achterzijde van het gebouw gesitueerd zijn (men kan door middel van de doorgang links van het gebouw de achterzijde bereiken).

2. Locatie Maasvallei te Oss

Voordat we bij de Maasvallei inspectie hebben uitgevoerd hebben we eerst nog wat extra onderzoek gedaan naar de verschillende voorzieningen in de buurt. Voor de Toolbox hebben we een aantal belangrijke eisen bepaald voor de dagelijkse behoeftes van de bewoners. We hebben onderzocht wat voor soort winkels/horeca/openbaar vervoer etc. in de buurt aanwezig is. Zie hieronder voor de faciliteiten in de buurt van de Maasvallei.

Figuur 5 Faciliteiten in buurt van de Maasvallei

Hierbij kun je zien dat er aan de Raadhuislaan vele faciliteiten aanwezig zijn waar men gebruik van kan maken. Het openbaar vervoer, Horeca en de overige faciliteiten als een bibliotheek, theater zijn alle gesitueerd binnen een straal van 500 meter.

Figuur 6 Supermarkten in de buurt van de Maasvallei

Verder hebben we ook gekeken of er winkels aanwezig zijn voor de dagelijkse voorzieningen, hierbij hebben we vooral gekeken naar de supermarkten in de buurt. Hierboven kun je zien dat er

3. Gebouw Casus Maasvallei te Oss

We hebben in samenwerking met Elemans van den Hork Architecten de tekeningen van de Maasvallei mogen ontvangen. Zodat we de Maasvallei als Casus konden gaan gebruiken voor het toetsen van de Toolbox. Hierbij hebben we de tekeningen geanalyseerd, en bekeken of deze casus voldoet aan de door ons gestelde eisen voor de Toolbox, hierbij ging het vooral over de constructie. Verder hebben we bekeken wat de eventuele indelingen kunnen worden voor de verschillende doelgroepen zie hiervoor bijlage 2.

Hieronder kun je in Figuur 7, een overzicht zien met het aantal mogelijke woningen per doelgroep.

Maasvallei: Ouderen Jongeren/doorstromers Studenten

Oppervlakte woning in m² 95 80 30 Begane grond 3 3 10 1e verdieping 5 6 13 2e verdieping 5 6 13 3e verdieping 5 6 13 4e verdieping 3 3 9 Totaal 21 24 58

Figuur 7. Aantal mogelijke woningen in de Maasvallei, Bron: Funda.nl/koopappartementen

Verder hebben we een inspectie gedaan bij de Maasvallei, hierbij hebben we bekeken wat we nog moesten weten om de Toolbox geheel te kunnen invullen. Hierbij moet je denken aan, soort kozijnen/beglazing/entree/staat van gevel/parkeerplaatsen en leegstand van het gebouw. Helaas konden we niet het gebouw zelf naar binnen, we kregen hier helaas geen toestemming voor. We hebben hierdoor een aantal aspecten aangenomen zoals, nieuwe installaties. In bijlage 1 kun je nog verschillende foto’s zien van de Casus.

4. Huur/koop Casus Maasvallei te Oss

Nadat we de Maasvallei hebben geanalyseerd hebben we bekeken wat de gemiddelde huur/koop prijzen zijn van appartementen in Oss. Dit hebben we gedaan door middel van de site Funda.nl/huur of koopwoningen. We hebben hierbij alle appartementen meegenomen dit verkocht of verhuurd waren, hierdoor hebben we ook een reëel beeld van deze kosten. In bijlage 3 kun je de overzichten zien van de verschillende huur/koop prijzen per doelgroep, studenten/ jongeren &

doorstromers/ouderen. Hieronder hebben we alle prijzen van koop/huur appartementen in Oss op een rijtje gezet.

Koop prijs casus Oss per m² BVO:

Studenten € 2.027,24 Per m² BVO

Jongeren/doorstromers € 2.027,24 Per m² BVO

Ouders € 2.027,24 Per m² BVO

Figuur 8. Koopprijs woningen Oss, Bron: Funda.nl/koopappartementen Koop prijs casus Oss per m² BVO/maand:

Studenten € 16,50 Per m² BVO/maand

Jongeren/doorstromers € 10,77 Per m² BVO/maand

Ouders € 10,77 Per m² BVO/maand

Bijlage 1 Foto’s Casus

Afb. 1 Omgeving Maasvallei

Afb. 2 Voorzijde Maasvallei

Afb. 3 Omgeving Maasvallei

Afb. 5 Groenstrook aan de voorgevel Afb. 6 Groenstrook aan de voorgevel

Afb. 9 Raampartij aan de voorgevel Afb. 10 Doorgang voor voetgangers en fietsers naar de parkeerplaats

Afb. 13 Achtergevel met parkeerplaatsen Afb. 14 Achtergevel Maasvallei

Afb. 15 Achtergevel met parkeerplaatsen

Bijlage 2 Mogelijke indeling plattegrond

Maasvallei

Plattegrond Ouderen

Afb. 16 Principe ontwerp ouderenwoning

Afb. 17 Begane grond Ouderenwoning

Plattegronden Jongeren/Doorstromers

Afb. 19 4e Verdieping Ouderenwoning

Afb. 20 Principe ontwerp Jongeren/Doorstromerswoning

Plattegronden Studenten

Afb. 22 1e t/m 3e Verdieping Jongeren/Doorstromerswoningen

Afb. 25 Begane grond Studenten

Afb. 26 1e t.m 3e verdieping Studenten