• No results found

Interviews met ouders in Zeebrugge

In document Nodenanalyse (pagina 43-52)

10. Verwerking kwalitatief onderzoek naar de noden van kinderen en gezinnen (0-12 jaar)

10.3 Interviews met ouders in Zeebrugge

We hebben 21 unieke Zeebrugse gezinnen kunnen bevragen. We bereikten gezinnen met kleine kinderen alsook met schoolgaande kinderen. De gezinnen werden bevraagd door de regioverpleegkundige van K&G in Zeebrugge, Z.art-begeleiders en een organisator van de kinderopvang De Kikker.

Interviewers gaven aan dat de interviews meer tijd in beslag namen dan verwacht. Omwille van tijdsgebrek (vanuit de ouders) antwoordden sommige mensen relatief kort of helemaal niet. Ook het bevragen van anderstalige nieuwkomers verliep niet altijd vlot. Sommige vragen werden door deze doelgroep niet begrepen. Vaak werden deze vragen niet beantwoord.

Uit de interviews haalden we volgende info:

Ontmoeting en sociale cohesie

Aan ouders werd gevraagd naar hun contacten met andere inwoners (ouders, buren, enz) en hun noden hieromtrent. Ook werd er gepolst naar eventuele contacten op sociale media.

De meeste ouders geven aan dat ze geregeld contact hebben met andere Zeebrugse inwoners. Toch zijn er ook ouders die bijvoorbeeld nieuw zijn in Zeebrugge, anderstalig zijn, enz. … die niet beschikken over een eigen netwerk. Sommige gezinnen hebben een netwerk buiten Zeebrugge of binnen een anderstalige gemeenschap in Zeebrugge (vooral Roemeens, maar ook Rwandees komt aan bod). Anderen geven aan dat ze geen netwerk hebben.

Mensen ontmoeten elkaar vooral op straat, horeca, school, aan de tramhalte, in de kinderopvang of bij activiteiten georganiseerd door buurtsport en Z.art, enz. …

Ontmoetingen met andere ouders aan de schoolpoort of kinderopvang is niet voor elk gezin weggelegd. Sommigen hebben geen tijd of er geen nood aan. Anderen geven aan dat deze contacten vooral bestaan uit losse babbels.

Op de vraag of er nood is aan extra ruimtes en ontmoetingskansen werd er zeer

uiteenlopend geantwoord. Vaak werd deze vraag helemaal niet beantwoord. We vingen toch signalen op van sommigen dat extra ruimtes en ontmoetingskansen welkom zijn. Vooral de anderstalige inwoners gaven aan hier nood aan te hebben. Maar ook gezinnen met weinig tot geen netwerk in Zeebrugge geven aan hier nood aan te hebben. Een speeldorp,

ontmoetingsruimte binnen, natuurlijke parken en een plaats waar enkel vrouwen welkom zijn, zijn enkele van de voorstellen.

Op de vraag of ze terecht kunnen bij hun eigen netwerk voor advies en/of hulp kregen we weinig respons. Naast de positieve antwoorden gaven alsnog 5 gezinnen aan, niet terecht te kunnen bij hun eigen netwerk. Dit omdat deze onbestaande is binnen Zeebrugge.

Bepaalde mensen geven aan dat er te weinig buurt – en/of dorpsfeesten worden

georganiseerd. Vooral in de winter zou er weinig tot geen aanbod zijn. Eén iemand wist te

43 vertellen dat je hiervoor 200 EUR subsidie kan ontvangen vanuit het lokaal bestuur, maar dat dit nog volgens hem nog nooit werd aangevraagd. Mensen geven aan dat volgende

activiteiten wel worden gerealiseerd: rommelmarkt, kerstmarkt, dorpsfeest, feest door café De Vrede, havenfeesten, halloweentocht en carnaval. Het viel ook op dat één iemand zei dat er vaak activiteiten worden georganiseerd “aan de andere kant van Zeebrugge”.

Tot slot is social media als Hoplr door deze gezinnen niet gekend of maken ze er geen gebruik van. Facebook waarop Zeebrugse pagina’s te vinden zijn, zijn beter gekend. Niet iedereen maakt er gebruik van. De anderstalige gezinnen kennen het bestaan van deze pagina’s niet.

Kinderopvang en basisonderwijs

Aan ouders werd gevraagd naar hun noden op vlak van opvang baby’s en peuters, opvang schoolgaande kinderen en het basisonderwijs. Daarnaast werd gepolst of ouders bij deze voorzieningen terecht kunnen met bepaalde hulpvragen (vooral in kader van

opvoedingsondersteuning).

De nood naar kinderopvang zowel bij baby’s, peuters en schoolgaande kinderen blijkt hoog te zijn. Mensen vinden hun weg naar deze voorzieningen vooral via familie, vrienden en/of school. Sommige gezinnen zijn nog steeds op zoek. Het merendeel van de bevraagde gezinnen kent het loket kinderopvang niet. De meeste gezinnen geven dan ook aan dat er te weinig aanbod aan kinderopvang is om de bestaande nood in te lossen. 1 gezin haalt aan dat er te weinig keuze is binnen het aanbod. Haar voorkeur gaat uit naar kleinschalige opvang voor baby’s en peuters. Een ander gezin wil meer personeel in de bestaande initiatieven. Er zijn te weinig begeleiders voor het aantal kinderen.

Bij de opvang voor baby’s en peuters vinden gezinnen volgende zaken belangrijk: liefdevolle omgeving, structuur, inspraak van ouders, hygiëne, goeie mentaliteit, betaalbaarheid. De meeste gezinnen geven aan voldoende inspraak te hebben bij hun kinderopvanginitiatief.

Binnen de kinderopvang baby’s en peuters zeggen de meeste gezinnen geen nood te hebben aan opvoedingsondersteuning. Sommige halen aan dat wanneer ze advies vragen aan de kinderbegeleiders, ze deze ook krijgen. Ze kunnen er met andere woorden wel terecht, indien ze er nood aan hebben. De vragen die ouders stellen gaan vooral over zorggerichte thema’s zoals voeding, slaappatroon ed. …

Op de vraag of ouders contact zoeken met andere ouders binnen hun kinderopvanginitiatief krijgen we overwegend een negatief antwoord. Vooral het tijdsgebrek, het niet kennen van de Nederlandse taal, het niet aantreffen van andere ouders bij drop-off of pick-up worden aangehaald als voornaamste oorzaken.

De bevraagde gezinnen geven aan dat er vooral in de schoolvakanties een groot gebrek is aan opvanginitiatieven voor hun schoolgaande kinderen. Je moet ruim op voorhand op

44 zoek gaan naar een oplossing. Toch geeft dit geen enkele garantie op een plaats binnen Zeebrugge. Zowel de Zocjes als Moesje zijn meestal snel volzet.

Naast de Zocjes en Moesje blijven kinderen vooral thuis (alleen of ouders nemen zelf verlof), of bij familie en vrienden. 1 gezin brengt zijn kinderen naar de speelpleinwerking in Knokke, een ander gezin maakt gebruik van andere Brugse initiatieven zoal BKO De Paddenstoel, Kwibus of specifieke kampjes. Ook Oranje, BSCJ (Brugse socio-culturele jongeren) en Sportiek Knokke kwam aan bod. 1 gezin gaf aan naar het buitenland te gaan (naar familie) tijdens de schoolvakanties.

Bij de vraag welk aanbod ouders graag gerealiseerd willen zien kwamen volgende zaken aan bod. Speelpleinwerking en georganiseerde kampjes staan op de eerste plaats. Ook de aanwezigheid van een zwembad, activiteiten vanuit Oranje en een aanbod voor peuters en kleuters behoren tot de wensen. 1 gezin wil liever geen aanbod, omdat ze niet over de nodige middelen beschikken om een financiële bijdrage te betalen.

Het antwoord op de vraag wat ze denken over de kostprijs van kinderopvang zijn eerder unaniem. De meeste gezinnen geven aan dat de kostprijs (te) hoog ligt. Dit voor de opvang van baby’s en peuters, maar vooral voor deze van de schoolgaande kinderen.

Axibonnen zijn gekend bij de helft van de bevraagde gezinnen. De andere helft kent dit recht niet.

De meeste ouders brengen hun kinderen naar Roezemoes. Dit vanwege de nabijheid van de school. 1 gezin zegt dat Roezemoes hun enige optie was. Toch zijn er kinderen die naar een andere school dan Roezemoes gaan. Lissewege Ter Poorten kwam aan bod. De keuze om hun kind(eren) naar deze school te brengen werd gemaakt omwille van de kleinschaligheid, visie of de nabijheid van familie. Ook Roezemoes wordt gekozen omwille van de kleinschaligheid. Toch brengen enkele ouders aan dat Roezemoes de laatste tijd enorm is gegroeid. Verder kwam De Schuit in Blankenberge aan bod, de gemeenteschool in Sint-Michiels, Duinenkind in Duinbergen en een OKAN-klas in Brugge.

De meerderheid van de ouders geven aan tevreden te zijn over Roezemoes. 1 gezin geeft aan meer nood te hebben aan ondersteuning tijdens de inschrijving (vb: wenmoment).

Enkele andere gezinnen geven aan dat de klassen te groot zijn. 1 gezin vindt dat er in de school teveel verschillende nationaliteiten aanwezig zijn.

Op de vraag of ze vinden dat ze als ouders voldoende inspraak hebben bij hun school, geven de meeste gezinnen aan hierover tevreden te zijn. Sommige gezinnen geven aan dat er meer inspraak mogelijk is vandaag dan in het verleden. Enkele ouders vinden dan weer dat er onvoldoende inspraak mogelijk is.

De meeste ouders ervaren dan ook geen moeilijkheden op hun school. De moeilijkheden die alsnog worden aangegeven zijn: het vinden van voor-en naschoolse opvang, het niet kennen van de Nederlandse taal en algemene communicatieproblemen. 1 ouder geeft aan dat ze onvoldoende mogelijkheden heeft om de leerkracht te spreken, wegens de aanwezigheid van vele anderstalige kinderen.

45 De kostprijs van de school valt voor de meeste ouders goed mee. Enkele geven aan

onderwijscheques te kennen en deze te gebruiken. De meeste gezinnen kennen

onderwijscheques niet. Deze ouders geven ook aan geen problemen te ondervinden bij het betalen van hun schoolfacturen. Er is 1 gezin die aangeeft dat de kostprijs voor hen te hoog is.

Spel en vrijetijdsbeleving

Ouders werden bevraagd naar hun beleving omtrent de spel-en vrijetijdsmogelijkheden die er zijn in Zeebrugge. Daarnaast werd de kennis van de ouders gepolst omtrent enkele bestaande initiatieven. Ten slotte mochten ouders hun wensen en noden hieromtrent kenbaar maken.

Allereerst polsten we naar de beleving over de aanwezige speelterreinen voor de kinderen in Zeebrugge. De meeste ouders geven aan dat er vandaag te weinig aantrekkelijke

speelterreinen zijn voor hun kinderen. Ze geven aan dat bvb de kinderboerderij een update kan gebruiken, er geen speelterreintjes zijn voor de allerkleinsten, er vaak grote kinderen rondhangen op de aanwezige pleintjes, er in de winter geen aanbod aan speelmogelijkheden zijn, de speelterreinen sluikstort kennen enz. … 1 gezin haalt de aanwezigheid van transmigranten aan in het park.

Op de vraag of hun kinderen hobby’s uitoefenen in Zeebrugge, kunnen we ook hier

antwoorden terugvinden die allemaal dezelfde richting uitwijzen: ‘ Er is te weinig aanbod in Zeebrugge’. Ouders geven aan dat er enkel een mogelijkheid is tot voetballen of deelnemen aan de jeugdbeweging zeescouts. Enkele ouders geven aan dat hun kinderen dit dan ook effectief doen. De meeste ouders zeggen dat er geen aanbod is voor hun kinderen met andere interesses dan voetbal en jeugdbeweging. 1 gezin haalt aan dat de recente mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten georganiseerd door buurtsport een grote aanwinst is. Ook Z.art wordt als zeer positief onthaald.

Enkele gezinnen wijken uit om hun kinderen te laten deelnemen aan verschillende hobby’s of om bepaalde activiteiten uit te oefenen. De activiteiten die vooral aan bod kwamen zijn:

fitnessen, zwemmen in Knokke, turnen in Blankenberge, judo in Lissewege, bowlen in

Blankenberge. Toch zijn er ook gezinnen die helemaal niet uitwijken en binnen Zeebrugge blijven. De activiteiten die binnen Zeebrugge worden aangehaald zijn: rommelmarkt, triatlon, activiteiten georganiseerd door de voetbal, zeewijding, kaas – en wijnavond,… De meeste gezinnen halen echter aan dat er weinig tot geen activiteiten in Zeebrugge worden georganiseerd, of dat ze er in elk geval geen weet van hebben.

De meerderheid van de ouders die werden bevraagd hebben geen weet over het concept sportshoppen. Anderen kennen het bestaan ervan, maar maken er geen gebruik van wegens het niet passen van de tijdstippen waarop activiteiten doorgaan (opvang kinderen), de

onbereikbaarheid en de afwezigheid van activiteiten in Zeebrugge. Ook het concept speelstraat kennen vele gezinnen niet. De meerderheid kent wel de speelstraat die wordt georganiseerd door de jeugdbeweging Zeescouts. Ook de buitenspeeldag georganiseerd door de Zocjes werd aangehaald als gekend initiatief.

46 Alhoewel de locatie van de sporthal De Landdijk gekend is, is het aanbod dat niet. De

overgrote meerderheid vindt dat er weinig tot geen aanbod is in de sporthal. 1 gezin kent de sporthal helemaal niet.

De bevraagde gezinnen wensen volgende activiteiten/ speelgelegenheden / hobby’s te spotten in Zeebrugge: een zwembad en een cinema staan op de eerste plaats.

Speelterreinen voor de kleinsten en een indoor speelpark staat op de 2de plaats. Ook een verscheidenheid van aanbod in groepssporten, activiteiten die aansluiten op de school, sport en spel voor kleuters, meer horeca, een dancing en een aanbod aan sportshopactiviteiten zijn zaken die worden aangehaald.

Plaats voor kinderen en gezinnen in de publieke ruimte

Hier werd er gepolst naar de noden, ervaringen en wensen die ouders met kinderen hebben op vlak van publieke ruimtes in Zeebrugge.

Op de vraag of Zeebrugge voldoende is voorzien van bruikbare publieke ruimtes zien we ongeveer dezelfde antwoorden als bij de antwoorden die aan bod komen bij spel en

vrijetijdsbeleving. Zowat alle ouders geven aan over onvoldoende kwaliteitsvolle publieke ruimtes te beschikken. De publieke ruimtes die er nu zijn, worden aanzien als weinig tot niet bruikbaar vanwege kapotte materialen, gebrek aan spelmateriaal, te weinig groen (werd door merendeel van de gezinnen vermeld), onveilig, vuil, de aanwezigheid van hangjongeren en/of transmigranten. Slechts 3 gezinnen geven aan dat het aanbod voldoende is. Ze geven aan nood te hebben aan leeftijdsgebonden spelmateriaal, groene zones, brede en

afgesloten fietspaden, verkeersveilige straten, publieke ruimtes binnen, picknickplaatsen, hondenweide enz. …

Er heerst een grote consensus over het onveilige gevoel in het Zeebrugse verkeer. Vooral zwakke weggebruikers geven aan over onvoldoende veilige verplaatsingsmogelijkheden te beschikken. Er is nood aan meer verkeersluwe straten, veilige zebrapaden en fietspaden.

Auto’s rijden er te snel, waardoor er een vraag is om meer zone 30 te voorzien. Het vele vrachtverkeer op de grotere straten wordt als storend ervaren. Gezinnen geven aan hun kinderen dan ook niet vaak alleen op pad te sturen, behalve in de omgeving van hun huis, waar ze het verkeer als iets veiliger ervaren. 2 tot 3 gezinnen ervaren het verkeer als

voldoende veilig (binnen hun eigen straat). 1 gezin stelt dat de meeste delen van Zeebrugge niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. De voetpaden zijn in slechte staat of niet voldoende breed.

Op de vraag of gezinnen deelnemen aan activiteiten die worden georganiseerd in

publieke ruimtes zijn de antwoorden uiteenlopend. Enkele gezinnen zeggen hier inderdaad aan deel te nemen, anderen hebben hier geen nood aan. Opmerkelijk is dat veel van de gezinnen zeggen geen weet te hebben van dergelijke initiatieven.

47 Ook de beleving van het aanbod aan openbaar vervoer werd bevraagd. Opvallend is dat de meeste bevraagde gezinnen beschikken over een wagen en bijgevolg het aanbod toereikend vinden of de dienstregeling niet kennen. Vele gezinnen verwijzen naar de goede

dienstregeling van de tram. Mensen die gebruik maken van de bus zijn minder tevreden, ze vinden het aanbod eerder ontoereikend. 1 gezin haalt aan dat de belbus werd afgeschaft. De gezinnen verwijzen nauwelijks naar de aanwezigheid van het aanbod NMBS. Enkele gezinnen halen aan dat Brugge beter bereikbaar zou moeten zijn met het openbaar vervoer.

Indien de bevraagde gezinnen Zeebrugge opnieuw mochten ontwerpen is het volgende een samenvatting van hun ideaalbeeld.

Zeebrugge is een bruisende, verzorgde gemeente die over voldoende groene ruimtes , retail en horeca beschikt. Er zijn voldoende zones waar er plaats is voor natuur,

picknicks, rustplaatsen en spelprikkels. Er is een voldoende groot aanbod aan activiteiten en ontmoetingsplekken zowel in de zomer als winter. Zeebrugge is een plaats waar men zich veilig kan verplaatsen (met aandacht voor het openbaar vervoer) en waar er verbinding is tussen de verschillende wijken. Kinderen hebben er een voldoende groot aanbod aan naschoolse activiteiten, waarbij er ook aandacht is voor kinderen met een specifieke zorgbehoefte.

(preventieve) gezinsondersteuning en (preventieve) gezondheidszorg

In dit domein werd gepolst naar de kennis omtrent de aanwezige initiatieven inzake gezinnen en gezondheid. Ook hun ervaringen, beleving en noden werden uitgebreid bevraagd.

Eerst en vooral werd gepolst bij de gezinnen naar de nood aan opvoedingsondersteuning.

Het merendeel van de gezinnen kunnen op bepaalde momenten ondersteuning gebruiken. De meerderheid vindt deze ondersteuning bij Kind en Gezin en hun eigen

netwerk. Sommige ouders verwijzen naar Z.art, school, de kinderopvang, het CLB, de huisarts en de politie. 1 gezin vindt de nodige ondersteuning via internet of sociale media. 1 iemand geeft aan dat ze geen weet heeft van diensten die haar hierin kunnen ondersteunen. Enkele gezinnen maken ons duidelijk dat er voor hen in Zeebrugge geen instanties zijn waar ze terecht kunnen met hun opvoedingsvragen. Voor de gezinnen zonder netwerk voelt dit aan als een gemis.

Belangrijke opmerking: slechts 6 gezinnen hebben al gehoord over het huis van het kind.

Wanneer we bij de gezinnen polsen naar de gezondheidszorg binnen Zeebrugge valt ons op dat sommige gezinnen aangeven dat er te weinig huisartsen aanwezig zijn op het grondgebied. 1 gezin zegt ons soms pas na 22u30 langs te kunnen gaan bij hun huisarts.

Ook kaarten er veel het gemis aan specialisten (o.a logopedie, fysiotherapie,..) en tandartsen aan. Enkele gezinnen gaan naar Knokke of Blankenberge voor de

gezondheidszorg van hun gezin. 6 gezinnen vinden het aanbod aan gezondheidszorg in Zeebrugge voldoende. De kostprijs van de gezondheidszorg valt voor de meeste

48 gezinnen goed mee. Ze geven wel aan dat specialisten eerder duur zijn (ook al wordt nadien een stuk terug betaald). Enkele gezinnen vinden ook de kostprijs van hun huisarts duur. 1 gezin deelt mee slechts in uiterste nood aan te kloppen bij de dokter.

Gezinnen zien graag het aanbod in kader van preventieve gezinsondersteuning en gezondheidszorg uitbreiden. Een consultatiebureau K&G /ontmoetingsruimte voor ouders staat op de eerste plaats, gevolgd door politie die 24/24 en 7/7 aanwezig is. Daarna worden een ziekenbond, uitbreiding van paramedici en infomomenten omtrent specifieke topics (EHBO, borstvoeding) ook nog vermeld.

Ondersteuning van de uitoefening van grondrechten, onthaal en maatschappelijke dienstverlening

Bij dit thema werd gepolst bij de ouders naar de kennis en het gebruik van de aanwezige diensten maatschappelijke dienstverlening. Ook hun ervaring met hulpverleners en hun nood aan ondersteuning werd bevraagd.

In Zeebrugge zijn er verschillende diensten i.k.v maatschappelijke dienstverlening aanwezig o.a in buurtcentrum ‘d Oude Stoasie. Op de vraag of de gezinnen dit buurtcentrum kennen en gebruik maken van deze diensten, viel ons het volgende op:

De meerderheid van de gezinnen kent het buurtcentrum, maar hebben nog geen gebruik gemaakt van hun diensten of kent de dienstverlening niet. 1 ouder geeft aan er enkel te gaan om haar budgetmeter op te laden. Een ander gezin maakt gebruik van de

schuldhulpvelening. Enkele gezinnen geven aan dat het buurtcentrum er vooral is voor de oudere inwoners van Zeebrugge en minder is gericht op gezinnen met kinderen. De zitdag van de wijkagent lijkt wel gekend te zijn.

Op de vraag of de gezinnen vertrouwen hebben in hulpverlening met hun hulpverleners geeft de meerderheid aan hier geen idee van te hebben. De meeste mensen kennen de aanwezige hulpverleners niet. Dit vooral omdat ze er geen gebruik van maken Enkele gezinnen zeggen vertrouwen te hebben in deze mensen, maar halen aan dat er een groot verschil is tussen de verschillende personen. Sommigen zeggen soms tegenstrijdige info te krijgen. Ook hier komt de wijkagent positief in beeld. Al geeft 1 gezin aan dat de wijkagent werd vervangen en het opbouwen van vertrouwen bijgevolg tijd zal vragen.

Wanneer de gezinnen problemen hebben met bvb energieleveranciers, betalen van facturen, buren, huurbaas,… geven ze aan dit vooral zelf op te lossen. Dit door de betreffende persoon of dienst aan te spreken, of hulp te vragen binnen hun eigen netwerk. 1 gezin zegt geen idee te hebben hoe ze dit kunnen oplossen. Oplossingen zoeken op het internet is voor sommigen ook een oplossing. Het valt ook op dat sommige gezinnen aangeven dat er in

Wanneer de gezinnen problemen hebben met bvb energieleveranciers, betalen van facturen, buren, huurbaas,… geven ze aan dit vooral zelf op te lossen. Dit door de betreffende persoon of dienst aan te spreken, of hulp te vragen binnen hun eigen netwerk. 1 gezin zegt geen idee te hebben hoe ze dit kunnen oplossen. Oplossingen zoeken op het internet is voor sommigen ook een oplossing. Het valt ook op dat sommige gezinnen aangeven dat er in

In document Nodenanalyse (pagina 43-52)