• No results found

Interviews met intermediairs Zeebrugge

In document Nodenanalyse (pagina 52-55)

10. Verwerking kwalitatief onderzoek naar de noden van kinderen en gezinnen (0-12 jaar)

10.4 Interviews met intermediairs Zeebrugge

Aan de hand van de opgestelde leidraad die we in de interviews met ouders gebruikten werden ook intermediairs bevraagd naar hun ervaringen in Zeebrugge. We kregen antwoorden vanuit verschillende hoeken:

- De contactpersoon van studieondersteuning ’t Scharnier actief in Zeebrugge - De buurtsportanimator van Buurtsport Brugge actief in Zeebrugge

- De priester

- Leerkrachten van Roezemoes

- De voetbaltrainers van de lokale voetbalploeg

Het terugkerende thema in alle interviews is het thema kinderarmoede en de effecten van kansarmoede op alle levensdomeinen. Verder zijn de antwoorden en signalen divers.

Ontmoeting en sociale cohesie

Wat terugkeert in verschillende interviews is dat sociale media een verwaarloosbare factor is, zowel Hoplr als facebookgroepen. Daarnaast komt het dorps karakter van Zeebrugge aan bod, zowel in de positieve zin als in de negatieve zin. Mensen kennen elkaar, zijn soms letterlijk familie van elkaar. In de negatieve zin komt het gebrek aan faciliteiten aan bod en het relatieve isolement van groepen met een migratieachtergrond.

Opvallende citaten:

“Ik merk op dat ouders langs het voetbalveld elkaar wel opzoeken voor een gesprek. Ze zijn dus vrij sociaal ingesteld waardoor ik het vermoeden heb dat er ook op straat wel sociaal contact is.”

“De meeste van onze doelgroep gezinnen hebben een eerder beperkt sociaal netwerk. Eén Afrikaanse alleenstaande mama heeft veel steun van een vriendin uit de Afrikaanse

gemeenschap.”

“Er is nood aan extra ondersteuning op materieel en financieel vlak. Ons voetbalproject is toegankelijk voor iedereen met 140 leden. We hebben laag lidgeld, sporttechnisch minder vaardige spelers en veel kwetsbare jongeren. 10% van de leden betalen geen lidgeld omdat ze niet kunnen en nog 10% betaald met axibonnen of betaald in schijven.”

“Veel allochtone gezinnen vinden moeilijk aansluiting met anderen. Velen van hen leven in een isolement. Via de kinderen komen ze wel in contact met anderen en organisaties. Het lokaal dienstencentrum zou in dit verhaal misschien wat meer centraal moeten kunnen staan.”

“De zaterdagnamiddag gaat er een kinder- en jeugdwerking door van Roemeense kinderen in de Stella Mariskerk”

52 Kinderopvang en basisonderwijs

Terugkerend in alle interviews is een tekort aan plaatsen in de kinderopvang, zowel

buitenschoolse kinderopvang als tot drie jaar. Dit tekort uit zich in kinderen die alleen thuis zitten, de voetbalkampjes die meer een kinderopvang worden en een tekort aan

speelpleinwerking of andere vakantiekampjes. De intermediairs zijn tevreden over Roezemoes.

Opvallende citaten

“Ouders vragen verlof aan om voor hun kinderen te zorgen, oudere kinderen blijven alleen thuis. Kindvrije dagen zijn niet evident. Als kinderen alleen thuis zijn voelen ouders zich vaak schuldig, maar soms kan het niet anders.”

“Het moesje is een goede BKO, naast de basisschool. Tijdens de schoolvakanties hoor ik ouders toch vragen naar betaalbare speelpleinwerking. Speelberge in Blankenberge is een mogelijkheid maar voor een aantal ouders toch wel duur aan €5 per dag, per kind, zonder maaltijd.”

“Er is te weinig opvang tijdens de schoolvakanties. Voor de zes tot twaalf is er enkel ZOC maar dat zit vol, voor de 16+ is er helemaal niets.”

“Er is een goede zorgleerkracht, vlotte samenwerking. Kent de leerlingen goed. Weet wat de noden zijn en spreekt de ouders aan de schoolpoort.”

Spel en vrijetijdsbeleving

Zeer opvallend is hoe vaak gemeld wordt dat gezinnen vrijetijdsbesteding zoeken buiten Zeebrugge. Daarnaast is er gezien de schaal van de gemeente (4400 inwoners) eigenlijk vrij veel aanbod en goede faciliteiten aldus de intermediairs.

Opvallende citaten

“De Landdijk kan je zelf huren, maar doordat er geen kantine is mist het een groot deel van haar sociaal karakter.”

“Zeescouts en voetbal zijn populair, mede omwille van de zeer lage prijs.”

“De jongeren van WUK gaan naar de scouts, dansen of voetballen. Daarnaast zijn er skaters, maar die hebben geen ruimte in Zeebrugge, dus gaan ze naar Blankenberge of Heist.”

Plaats voor kinderen en gezinnen in de publieke ruimte

53 Terugkerend thema: het verkeer en de (perceptie van) verkeersonveiligheid. Men verwijst ook naar gebrekkig openbaar vervoer en slechte fietspaden. De Site Knaepen wordt aangehaald als mogelijke toekomstsite.

Preventieve gezinsondersteuning en preventieve gezondheidszorg

Men verwijst naar Z.ART en de school als belangrijke partners binnen de preventie.

Opvallende citaten

“Er zijn voldoende dokters en ze werken met vastgelegde tarieven. De artsen sturen ook wel eens kwetsbare jongeren door naar het voetbal, dat is heel positief”

“Dokters van de wereld komen langs in de pastorie. In de eerste plaats was dat voor transmigranten, maar meer en meer gezinnen in Zeebrugge komen op consultatie. De

pastoor springt soms ook bij voor apotheekkosten omdat die vaak niet betaalbaar meer zijn.”

Ondersteuning van de uitoefening van grondrechten, onthaal en maatschappelijke dienstverlening

Opvallend in de antwoorden is de nadruk op geografie en het verschil tussen de wijken.

D’oude Staosie is een belangrijk punt, maar onbereikbaar voor mensen uit de dorpswijk volgens een respondent. Het Huis van de Bruggeling is te ver weg, maar een andere

respondent is dan wel tevreden over wat er telefonisch en online mogelijk is in contacten met de stad. Buiten het lokaal bestuur wordt Z.ART, het CLB, De Kaba (Vereniging ’t Sas) en de priester vermeld als belangrijke partner.

Opvallende citaten

“Gezinnen moeten soms naar Brugge, bv. Huis van de Bruggeling maar geraken daar moeilijker, zowel qua tijd, manier van werken als kostprijs van een treinticket.”

“De aanvragen voor voedselhulp zijn wat teruggedrongen bij de kerk, dankzij de

aanwezigheid van de Kaba. In de kerk komen nu gezinnen die uit de boot vallen bij de Kaba terecht voor voedselhulp.”

Belangenverdediging

Terugkerend thema is de afstand tot Brugge. In de perceptie wordt Zeebrugge nog te vaak vergeten door het lokaal bestuur.

Opvallende citaten

54

“Buurt aan de beurt was tijdens de haventhriatlon, daardoor konden we met de voetbal niet gaan”

“Er kan nog veel meer, zoals een pendeldienst op het strand met een tractor van het sportstrand naar de zee.”

“Er moet geïnvesteerd worden in fietsinfrastructuur, kinderopvang, jeugdhuis en skatepark in die volgorde. We zouden die twee bergen met olievaten weghalen en daar publieke ruimte van moeten maken.”

“Een belangrijk punt is dat de mensen van Zeebrugge niet steeds naar Brugge moeten gaan als ze hulp/advies/ondersteuning nodig hebben.”

In document Nodenanalyse (pagina 52-55)