• No results found

Label: SS

Organisatie: FH

Interview: 1 mei 2017 Thema één: Preventieve zorg

Met nieuwe klanten wordt een intake afgenomen, hier worden de behoeften van de klant besproken. Ze kunnen kiezen uit individuele- en groepstraining of een combinatie. Fysiofit en fit&vitaal zijn de groepstrainingen, met een maximum van zes. Alles wat er binnen de praktijk gebeurd is gebaseerd op leefstijl. De meeste leefstijlinterventies worden gefinancierd met

overheidsgeld. Er zijn potjes voor om leefstijlinterventies op te zetten. Mijn leefstijlinterventie, die ik een aantal jaar geleden heb gedraaid, is gefinancierd door middel van een sportimpuls aanvraag. Het nadeel van financiering vanuit de overheid is dat mensen minder gemotiveerd zijn om te sporten, omdat het de mensen toch niks kost. Eigen bijdrage zorgt ervoor dat de mensen gemotiveerd blijven om door te gaan, wat resulteert in een beter eindresultaat.

Thema twee: Het beweegcentrum

FH is een fysiotherapeutenpraktijk gecombineerd met een fitnessafdeling. De specialist is

verantwoordelijk voor de gehele fitnessafdeling. 70% van de mensen stromen door vanuit de fysio, de rest komt van buitenaf en er gaan mensen van de fitness naar de fysiotherapie.

De praktijk haalt inkomsten uit abonnementen in de vorm van individuele- en groepstrainingen, 80%

van de abonnementen zijn voor individuele trainingen en 20% zijn voor groepstrainingen. Verder geeft de specialist aan bezig te zijn met het opstarten van een aantal projecten om meer mensen binnen te krijgen, maar ook om te voorzien in bepaalde behoefte die er nog niet is.

Geen activiteiten om buiten de muren van het sportcentrum te verzorgen. Om buiten te treden met activiteiten, moet eerst alles binnen de muren in orde zijn. Dit is een on-going proces. De branche verandert continue, daarom moet je jezelf versterkend maken. Gezien de doelgroep die bij de fysio komt, is buiten training niet optimaal. We richten ons niet op een speciale doelgroep, omdat het is zo ontzettend breed wat hier komt sporten. Dit houd je ook weer scherp.

De verdienmodellen van de praktijk zijn puur de abonnementen die wij verkopen voor individuele- en groepsabonnementen, maar ook de losse trainingen die mensen volgen. Eind van de maand wordt een rekening verstuurd voor het aantal trainingen die ze hebben gevolgd.

Kostenreductie om je product zo goedkoop mogelijk te houden, zodat mensen met een lage sociaal economische status ook kunnen sporten. Wij doen dat middels groepslessen, door meerdere mensen per begeleider tegelijk te laten sporten, dalen de personeelskosten. Hier zit echter wel een

ondergrens aan, anders gaat het ten kosten van de kwaliteit van de begeleiding. Waar deze grens ligt is moeilijk te bepalen.

Maatschappelijke betrokkenheid is enorm belangrijk. Als het je passie is om mensen te helpen, hoeft dat niet altijd voor geld. Wij als professionals vertegenwoordigen een maatschappelijk belang, dat is om mensen gezond en fit te laten worden. Dat betekent dat je soms naast de basis dat je hebt, andere dingen moet gaan proberen. Als professional heb je de kennis en de knowhow en kun je een grote doelgroep helpen, zowel preventief als curatief.

Thema drie: Gebruiker

De mensen willen kwalitatief sporten. Ze vinden een grote sportschool niks, te massaal, te luidruchtig, te druk en geen goede begeleiding en service. De kracht van de beweeg- en

leefstijladviseur is om de mensen op algehele conditie te trainen: kracht, uithoudingsvermogen, balans en coördinatie.

Er is een stijgende lijn te zien in groepstrainingen en small-group training. Sommige mensen vinden het juist heel erg leuk om met andere mensen te sporten, ongeacht ze een andere training hebben.

Mensen vinden het leuk om het sociale aspect erin te doen.

Label: LH

Organisatie: PM

Interview: 3 mei 2017 Thema één: Preventieve zorg

In de praktijk hebben we abonnementen om te sporten en we bieden eenmalige leefstijlconsulten aan voor €69,95. Dit is een gesprek met een leefstijladviseur die de leefstijlfactoren test en meet, hieruit komt een persoonlijk advies dat aansluit op de behoeften van de klant. Dit kan ook zijn dat de ze worden doorgestuurd naar ander sportaanbod in de buurt, maar dan blijven ze onder controle bij ons.

We zijn niet een goedkoop concept, dus wij moeten het hebben van vernieuwing. De zorg gaat steeds meer naar preventie toe om de zorgkosten te verlagen en daarbij speelt eigen effectiviteit een grote rol. Zo zijn wij begin dit jaar in contact gekomen met een nieuw concept: feelgoodclubs. Dit is een platform dat leefstijlconsulten verkoopt, met daaraan gekoppeld een plan om te bewegen.

Vooralsnog houden we het heel erg bij onszelf, maar het streven is om in de toekomst de mensen uit te laten waaien naar lokaal sportaanbod (op basis van fitness 2.0). Het enige verschil met fitness 2.0 is dat de klanten betalen voor een leefstijlconsult in plaats van een maandelijks bedrag, maar het zou mooi zijn als je als beweegcentrum ook kunt faciliteren in het beweegaanbod en hier geld aan

verdienen.

De bedoeling is dat de mensen via feelgoodclubs bij ons terecht komen om een leefstijlconsult te doen, feelgoodclubs maakt hier reclame voor. De leefstijladviseur volgt bepaalde cursussen binnen feelgoodclubs, waar ze een aparte licentie voor krijgen. Vooralsnog zitten we in de opstartende fasen, maar ik verwacht dat er binnenkort veel gebruikt gemaakt gaat worden.

Daarnaast hebben we bedrijfsfitness. We zijn aangesloten bij bedrijfsfitness Nederland, dit betekent dat je een bepaalde eisen voldoet op het gebied van bedrijfsfitness. Bedrijven betalen geld aan ons, om sportabonnementen aan hun werknemers te geven. Ze kopen als het ware in bulk in, voor dat bedrag kan hun personeel onbeperkt sporten en leefstijladvies aanvragen. Voor ons is dit lucratief.

De bedrijven komen via bedrijfsfitness Nederland binnen, maar we zijn zelf ook actief bezig om bedrijven binnen te halen, zowel via marketing als via (bedrijfs)fysiotherapeuten.

Wij maken gebruik van controlPlus, dit is een ledenadministratieprogramma. We zijn net bezig om actief bezig te gaan met de retentie. De klanten krijgen een automatische mail wanneer ze een tijdje niet geweest zijn, of jarig zijn, afspraakbevestiging of andere zaken om de persoonlijke

betrokkenheid hoog te houden. Wat ook mogelijk is dat het administratieprogramma een lijst maakt met mensen die een lange tijd niet zijn geweest, zodat je hier zelf actie op kunt ondernemen. Bellen is altijd effectiever dan mailen, met een persoonlijk gesprek kan je iemand in de motivatie praten.

EHealth zetten we in door middel van bepaalde modules, zowel in de sport als in de fysiotherapie. In deze module krijgen ze educatie over een bepaald onderwerp en worden ze hier ook over getoetst.

Hieraan worden doelen gekoppeld, waarbij de leefstijladviseur fungeert als coach. De klanten komen

voor fysieke afspraken met de leefstijladviseur, maar doen de educatie thuis via internet. Intrinsieke motivatie is hier belangrijk in. Dit zijn vaak mensen die al bij ons aan het sporten. In combinatie met feelgoodclubs gaat EHealth een belangrijkere rol spelen. Vanuit de feelgoodclubs komen mensen apart modules volgen via EHealth. Dit is ook een vorm van kostenreductie. Wij hoeven niet zo veel zorg meer te verlenen, dit doen de online modules voor ons.

De praktijk verdiend het geld door abonnementen aan te bieden om te sporten, maar ook voor groepslessen, eenmalige leefstijlconsulten, leefstijlconsulten via EHealth en bedrijfsfitness.

We hebben zelf een tijd geleden een leefstijlinterventie gedraaid, gericht op ouderen om ze langer thuis te laten wonen. De zorgverzekeraar vergoedde een deel van de interventie onder het mom van preventie en de deelnemer zelf vergoedde een deel. Daarnaast hebben de gemeentes ook financieel bijgedragen.

Thema twee: Het beweegcentrum

We zijn een beweeg- en leefstijlcentrum, met als corebusiness fysiotherapie. We hebben drie locaties, één van de locaties heeft een beweegcentrum die is gericht op de kwetsbaren. Hier komen ze voor gezondheid en om dingen te onderhouden, ze hebben allemaal of een aandoening of hebben een aandoening gehad. Het grootste deel komt vanuit de fysiotherapie. Het sportteam bestaat uit Hbo-opgeleide leefstijlcoaches(sgm). De patiëntendossiers worden overgedragen vanaf de fysio naar de sportprofessionals. Hier doen de sportprofessionals een intake om de behoeften van de klant te achterhalen en komen ze samen tot een abonnement. Zo kunnen ze kiezen voor een

abonnement/strippenkaart om te sporten, een groepsles per doelgroep, maar ook voor een leefstijlconsult. De kracht van de praktijk is dat de professionals iedereen kennen, hier gaat veel op goed vertrouwen.

Na de lunch en voor het diner is duidelijk te zien dat er niet veel mensen komen, daarom sluit het beweegcentrum in de daluren (met de lunch tussen 11:30u en 13:00u en in de middag van 14:30u tot 16:30u). We draaien volledig fitnesscentrum met 3 man personeel, mede hierdoor zijn de kosten voor de klant lager.

Verder bieden we een combiabonnement aan: onbeperkt sporten voor een laag bedrag in

combinatie met eens in de 2/3 maanden een evaluatiemoment met de fysiotherapeut, wat wordt gedeclareerd bij de ziektekosten. Dit is voor beide partijen winstgevend. Dit is niet voor iedereen. In principe is dit voor mensen die prima zelfstandig kunnen sporten en niet wekelijks fysiotherapie nodig hebben, maar bij wie het wel belangrijk is dat er eens in de 2/3 maanden wordt bekeken door de fysiotherapeut en de voortgang wordt gemeten. Zo kan de klant voor een relatief laag bedrag onbeperkt sporten en houden wij er een mooi bedrag aan over.

We zijn absoluut bewust van onze rol binnen de wijk. We adverteren in alle wijkkrantjes, er is jaarlijks een wijkfeest waar we opstaan en helpen. We hebben een vrij groot pand, waar niet alle kamers altijd bezet zijn. Het buurtteam hebben we een tijd in het pand gehad, die maakte gebruik van onze lege kamers. We zijn altijd met de huisartsen in gesprek over de problematiek dat speelt binnen de wijken. We maken programma’s gebaseerd op deze problematiek, met als voorbeeld obesitas bij kinderen. Fysiotherapie in combinatie met een diëtiste werden de ouders van de kinderen van alles geleerd over gezonde voeding, waar tegelijkertijd de kinderen een uur aan het sporten waren.

We hebben regelmatig contact met de huisartsenpraktijk hier tegenover. In de buurt is er een groot verzorgingstehuis waar we veel zorg en diensten aan verlenen. We hebben contact met verschillende sportverenigingen, GGZ en bedrijven.

Thema drie: Gebruiker -

Label: AV

Organisatie: FFV

Interview: 19 mei 2017 Thema één: Preventieve zorg

Allereerst de abonnementen, groepslessen en eGym. eGym zijn we pas net mee begonnen en dat blijkt een enorm succes te zijn. Onze sportinstructeurs zijn 12 uur per dag bezig met het

ondersteunen van klanten die met eGym sporten. Vanuit de klanten horen we alleen maar positieve reacties. Voor alle huidige leden bieden wij een “buy-out” aan. Dit houdt in dat zij hun abonnement als het ware af kunnen kopen voor €89,95, hiervoor krijgen zij een polsband voor eGym en kunnen zij zolang hun huidige abonnement duurt onbeperkt gebruik maken van eGym. Voor de nieuwe leden die binnen stromen gaan gelijk naar een duurder abonnement. Willen mensen geen eGym bij hun abonnement, dan is dat €5 in de maand goedkoper. Nogmaals, bij ons blijkt het in de opstartfase al een enorm succes te zijn en iedereen is er gewoon enthousiast over. Als ik kijk naar andere

sportscholen die met eGym zijn gestart is dat ook echt een succes en is dat ook “next-level” fitness waar je de toekomst mee in kan. Mensen willen toch dat alles meetbaar is, gekoppeld aan een app.

Al doe je maar één herhaling op eGym, dit registreert hij al en krijg je dat trainingsresultaat al in de app. Je ziet je spierdisbalansen, je ziet waar je meer op moet focussen, je ziet hoe je totaalkracht vooruit gaat, je kan alle denkbare apps eraan koppelen. Mensen kunnen alles bijhouden en dat is wat de mensen willen, het moet meetbaar zijn. Hoe ik er bij ben gekomen: ik was op zoek naar wat nieuws en toen liep ik toevallig tegen eGym aan. Toen zijn we een keer naar een sportschool gegaan met eGym om het te proberen, toen was ik direct verkocht.

Je hebt de Milon Cirkle, wat al een beetje dezelfde lijn is. Alleen eGym is veel uitgebreider. eGym is vele malen slimmer. Hij past zich direct aan, aan de situatie en is volledig gepersonaliseerd. Zo train je altijd zo effectief mogelijk. Dit is één van de succesfactoren, plus dat de software gewoon heel erg goed is. Updates worden ’s nachts doorgevoerd, zodat je er zo weinig mogelijk zelf last van hebt en de volgende dag heb je in één keer een nieuw display met andere trainingsmethodes. Het is echt goed. Het is wel een grote investering, je hebt het over meer dan een ton. Met zo’n lijn trek je direct nieuwe leden aan. Direct in de eerste week hebben we 6/7 nieuwe leden aangetrokken vanuit een andere sportschool, omdat ze wel eens van eGym gehoord hadden en zich direct hebben

ingeschreven. Op zo’n manier ga je de investering snel terugverdienen. eGym zelf garandeert een terugverdientijd van een jaar. De scholen waar ik ben geweest is dat ook echt zo gebleken, mits je het volledige concept volgt. Je wordt vanuit eGym heel goed begeleid. We hebben trainingen gehad binnen ons centrum hoe we er mee om moeten gaan en hoe we het naar de klant moeten brengen.

Dit is een traject van een half jaar om eGym met succes te implementeren. Wij zijn de 110de sportschool in Nederland die het concept gebruikt en ze zeggen ook: “als je je aan ons concept houdt, wordt het gegarandeerd een succes”. Zo is er een sportschool ergens in het noorden die hebben gekozen om alleen de apparaten te kopen en niet het concept te volgen. Deze heeft het nu heel erg moeilijk. Wij hebben ons aan het concept gehouden en dan voelen de mensen ook. De training is zo effectief, de mensen merken na één of twee keer al resultaat en zijn ze overtuigd. Dat verkoopt zichzelf. Plus wat ik zelf ervaar binnen onze praktijk is dat het personeel al een beetje

vastgeroest zaten achter de balie, aangezien de klanten na verloop van tijd zichzelf goed kunnen redden. Met dit concept ben je weer actief met je leden bezig, je loopt mee, je praat met de klanten.

Kortom, de instructeurs zijn zelf ook een stuk actiever.

Verder hebben we wel personal training, maar dat hebben we uitbesteed. Zij hadden ook maaltijden die we verkochten binnen onze praktijk, maar dat bleek niet een succes te zijn en zijn ze toevallig net vorige maand mee gestopt. Onze doelgroep is door de fysiotherapie veel patiënten en ouderen, maar we zijn nu heel erg bezig om meer jonge leden aan te trekken door leeftijdsabonnementen. Zo kunnen we nog enigszins concurreren met de basic fits en de fit-for-free’s. Onze winst zit gewoon in de persoonlijke aandacht.

Dan hebben we ook nog bedrijfsfitness via bedrijfsfitness Nederland en bedrijfsfitness online. Als de werkgever hier ook bij aangesloten is, kunnen de werknemers zich inschrijven via deze platforms en dan betaald de werkgever een stuk mee, of het is belastingtechnisch een stuk voordeliger. Verder zijn we zelf niet actief op zoek naar bedrijven die bij ons willen komen sporten. De bedrijven gaan zelf als eerst op zoek naar via deze platforms.

Thema twee: Het beweegcentrum

Begonnen als fysio-praktijk. Later de combinatie gemaakt met fitness, omdat de patiënt nog niet belastbaar genoeg was om zelfstandig te sporten. Als verdienmodellen hebben wij dan gewoon de abonnementen om te sporten. Continue hooghouden van de aandacht naar de mensen om het ledenaantal goed te krijgen. Je retentie goed doen door mensen na te bellen. Ons software

programma houdt de activiteiten per klant bij en zo komt er iedere week een lijst uit van mensen die een week of langer inactief zijn. Zo houdt je je ledenbestand zuiver en schoon en krijg je direct feedback van de klanten. Daarnaast draaien wij een goeie baromzet. Niet een hele uitgebreide bar:

we verkopen tosti’s, proteïne-shake, koffie, thee en fris.

Wij hebben instructeurs die multi-inzetbaar zijn. Groepslessen zijn een vorm van kostenreductie, zo hebben we de personeelskosten van één instructeur, terwijl er meerdere klanten tegelijk aan het sporten zijn. We doen wel eens mee aan bepaalde onderzoeken. Laatst hebben we de fysieke gesteldheid en conditie van mensen tussen de 60 en 70 jaar onderzocht voor een

bevolkingsonderzoek van “stichting Mens”. Hier komen dan ook weer inschrijvingen uit voort.

Daarnaast doen we veel dingen voor stichtingen als MS, Parkinson, etc.

We hebben de hockey- en voetbalclub in de buurt. Die komen dan één keer in de zoveel tijd voor de teamspirit bij ons een groepsles doen, bijvoorbeeld een bootcamp. Dit soort dingen doen we best veel mee. Verder hebben we een samenwerking met het “Groenhorst College” in de buurt. De leerlingen van deze school komen 6/7 keer per jaar bij ons sporten, als gymles. Ze moeten ook echt komen trainen om een voldoende te krijgen voor dit vak. Dan zie je later ook weer dat heel veel mensen weer terugkomen, omdat ze bij ons al eerder hebben getraind.

Thema drie: Gebruiker

Je ziet toch dat veel mensen blijven hangen vanuit die fysiotherapie, maar andersom lopen mensen ook blessures op met sporten en gaan dan naar de fysiotherapeut. Onze doelgroep is door de fysiotherapie veel patiënten en ouderen, maar we zijn nu heel erg bezig om meer jonge leden aan te trekken door leeftijdsabonnementen. Zo kunnen we nog enigszins concurreren met de basic fits en de fit-for-free’s.

Label: NJ Organisatie: FFB

Interview: 24 mei 2017 Thema één: Preventieve zorg

Twee van de instructeurs zijn voedingsconsulent en zij bieden leefstijl coaching aan. Mensen kunnen daar ofwel losse consulten voor aanvragen, of ze kunnen een voedingspakket kiezen waar we dit jaar mee zijn gestart. Daarbij hebben zij een driemaandelijks programma, waarbij ze een intake krijgen en elke zes weken een meting. In die drie maanden is het de bedoeling dat ze hun doel bereiken. Hierbij worden ze op alle leefstijlfactoren ondersteund. Dit wordt vaak in een driehoek gebruikt: bewegen, voeding en een gedragscomponent. Alleen bewegen of alleen voeding aanpakken is simpelweg niet effectief genoeg. Dit is individuele coaching, maar mensen kunnen wel in groepjes gaan trainen als ze dat leuk vinden. In het hedendaagse fitness is dat natuurlijk heel populair, de small-group training en de kleine groepjes om de binding te bevorderen, zodat ze langer lid blijven en hogere frequentie scoren. Het sociale component is belangrijk in het sporten. Mensen haken vaak af, omdat ze fitness toch een eenzame sport vinden. Bij ons is het zo: je meld je aan bij de medewerker, je maakt een

Twee van de instructeurs zijn voedingsconsulent en zij bieden leefstijl coaching aan. Mensen kunnen daar ofwel losse consulten voor aanvragen, of ze kunnen een voedingspakket kiezen waar we dit jaar mee zijn gestart. Daarbij hebben zij een driemaandelijks programma, waarbij ze een intake krijgen en elke zes weken een meting. In die drie maanden is het de bedoeling dat ze hun doel bereiken. Hierbij worden ze op alle leefstijlfactoren ondersteund. Dit wordt vaak in een driehoek gebruikt: bewegen, voeding en een gedragscomponent. Alleen bewegen of alleen voeding aanpakken is simpelweg niet effectief genoeg. Dit is individuele coaching, maar mensen kunnen wel in groepjes gaan trainen als ze dat leuk vinden. In het hedendaagse fitness is dat natuurlijk heel populair, de small-group training en de kleine groepjes om de binding te bevorderen, zodat ze langer lid blijven en hogere frequentie scoren. Het sociale component is belangrijk in het sporten. Mensen haken vaak af, omdat ze fitness toch een eenzame sport vinden. Bij ons is het zo: je meld je aan bij de medewerker, je maakt een