• No results found

Interviewleidraad docenten en curriculumcoördinator

Interviewleidraad docenten en curriculumcoördinator

Inleiding

Goedemorgen/-middag/-namiddag. Fijn dat u de tijd heeft om mee te werken aan dit onderzoek, hier wil ik u hartelijk voor bedanken. Ik zal beginnen mijzelf voor te stellen waarna ik kort in zal gaan op het onderzoek en het verloop van dit interview. U kunt mij te allen tijde vragen stellen. Ik ben Lotte Hoebe en ik ben masterstudent Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zoals u reeds via mail te weten bent gekomen, voer ik in het kader van mijn masterscriptie onderzoek uit naar de voorbereiding op de rol van ‘teacher leader’ binnen lerarenopleidingen’. Bij de vragen zal het ook duidelijker worden en kan ik uitleggen wat ik hier precies mee bedoel. Concreet is het doel van dit onderzoek om inzicht te krijgen in de mate waarin binnen de opleiding aandacht wordt besteed aan kennis, vaardigheden en houdingen die van belang zijn voor leraren-in-opleiding om in hun toekomstige beroepspraktijk een bijdrage te kunnen leveren aan onderwijsverbetering en/of -innovatie. Met dit interview wil ik nagaan hoe de voorbereiding door de lerarenopleiding wordt vormgegeven. Verder wil ik met dit interview een genuanceerd beeld krijgen van uw persoonlijke visie en ervaringen op de voorbereiding van de

lerarenopleiding. Het is dus zeker niet de bedoeling om u of de opleiding op een of andere manier te beoordelen. Er zijn dan ook geen goede of foute antwoorden, er is enkel uw antwoord. Dit interview zal ongeveer een 45 minuten duren en ik zou dit gesprek ook graag willen opnemen. Op die manier hoef ik niet alles te noteren en kan ik mij beter concentreren op wat u vertelt. De gegevens uit dit gesprek zullen strikt vertrouwelijk behandeld worden, zowel bij de verwerking als de rapportage van de resultaten. Alles wat u vertelt, blijft dus anoniem. Dit betekent concreet dat ik in de uitwerking van de mastersciptie gebruik zal maken van pseudoniemen voor de namen en personen.

Voordat we gaan starten: heeft u de vooraf opgestelde informatiebrief gelezen? Geeft u bij deze dan toestemming voor deelname aan het onderzoek en de bijbehorende audio-opname? Mag ik u enkele dagen na het interview een samenvatting van het gesprek toesturen per mail, zodat u kunt checken of het een goede weergave is geworden van uw antwoorden?

Algemeen beeld van de respondent - (Wat is uw geslacht?) - Wat is uw leeftijd?

- Wat is uw opleidingsachtergrond (hoogst behaalde opleiding)? - Sinds wanneer bent u werkzaam binnen deze opleiding?

- Welke functie heeft u op dit moment en wat houdt deze functie precies in? - Wat zijn specifieke thema’s waarmee deze opleiding zich profileert?

- Wat houdt de term leiderschap van leraren (Nederlandse term voor ‘teacher leadership’) volgens u in?

o Vervolgens de definitie van leiderschap van leraren uitleggen

o Toelichten dat het leiderschap betreft in situaties die de context van de eigen klas overstijgt (belangrijke voorwaarde)

Inhoudelijk deel: over het geïmplementeerde curriculum en de opvatting van de respondent Algemene vragen

- Wat is de visie van de opleiding m.b.t. teacher leadership?

- In welke mate wordt teacher leadership gestimuleerd vanuit de opleiding? o En hoe dan?

- Wat leren studenten over leiderschap in de school? o Hoe leren studenten dat?

o Wanneer leren studenten over leiderschap?

Denk aan: binnen vakken, modules, leerjaren, stage o Wordt dat leren getoetst? Zo ja, hoe?

- In hoeverre doen studenten praktijkervaring op met een leidende rol die de context van de eigen klas overstijgt?

o En hoe dan? Specifieke vragen

Gericht op vaardigheden

- Welke sociale vaardigheden die gericht zijn op de klasoverstijgende context worden door de opleiding gestimuleerd?

Bij geen reactie: voorbeelden noemen (samenwerken met collega’s, bouwen aan vertrouwensband, effectieve communicatie, etc.)

o En hoe dan?

o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende?

- Welke vaardigheden gericht op ontwikkeling, verbetering en vernieuwing in de school worden door de opleiding gestimuleerd?

o En hoe dan?

o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende?

- Op de lerarenopleiding is steeds meer aandacht voor onderzoek; praktijkonderzoek, waarbij studenten leren om onderzoeksmatig te kunnen werken in hun school. In hoeverre is er daarbij aandacht voor de rol van teacher leader (d.w.z. dat studenten leren op de lerarenopleiding hoe ze een leidinggevende rol op zich kunnen nemen op het gebied van onderzoeksmatig werken)?

o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende? Gericht op kennis

- Wat leren studenten over de schoolorganisatie? o Hoe leren studenten dat?

o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende? - Wat leren studenten over veranderprocessen en innovaties in de school?

o Hoe leren studenten dat?

o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende?

- In hoeverre wordt er in de opleiding aandacht besteed aan de nieuwste inzichten over goed onderwijs?

o Hoe wordt daar aandacht aan besteed?

o In hoeverre worden studenten actief gestimuleerd om op de hoogte te zijn van de nieuwste inzichten, en hier iets mee te doen?

o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende? Gericht op houding

- Wat voor houding wordt er verwacht van de afgestudeerde student binnen de schoolorganisatie (dus klasoverstijgend)?

Indien nodig: voorbeelden noemen van houdingen

o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende?

- Wat voor houding wordt er verwacht van de afgestudeerde student ten aanzien van onderwijsvernieuwing?

Indien nodig: voorbeelden noemen van houdingen

o En hoe en in hoeverre wordt deze houding op de opleiding gestimuleerd? o Bent u daar tevreden over? Vindt u die voorbereiding voldoende?

Oordeel/opvatting van de respondent

Inleidend bruggetje vanuit vaardigheden, kennis en houdingen:

De zojuist besproken vragen gingen over aspecten die nodig zijn voor leiderschap van leraren; voor de rol van teacher leader.

- In hoeverre denkt u dat die voorbereiding op leiderschap van leraren een plaats zou moeten krijgen in de lerarenopleiding? (of daarna, wanneer anders)