• No results found

Bijlagen 1.1 Structuur codering

1.5 Interview Wijkcentrum d’Oude Stadt

SP1: En dan ook voornamelijk ook voor de bedrijven maar ook voor burgers die last hebben om, zonder waardoor nu dat verbod dan geldt, voor de deel fiets in de openbare ruimte.

SP2: Nou, het gaat, kip en het ei. SP1: Oké.

SP2: Als er op een gegeven moment mensen denken van; oh, veel publiek in Amsterdam. SP1: Ja.

SP2: En ik begin gewoon wat. Ik ga gewoon met een patatkar midden op de Dam staan. En dan de mensen; hé, hallo, heeft hij vergunnen en zoiets? Je hebt dus van allerlei organisatie die proberen gewoon wat en kijken,

SP1: Ja.

SP2: waar het schip strandt. Ze zien hier gewoon geld,

SP1: Ja.

SP2: dus één van de problemen met dat opeens allerlei deel fietsen kwamen was er iets van; kun je dat niet eventjes aankondigen? Wij willen een experiment doen, wij hebben een verzoek gekregen van firma’s,

SP1: Ja.

SP2: uit verschillende landen en die willen zo en zo en zo. En dan moeten we kijken van; heeft u daar ideeën over? Een zienswijze dat om toestemming te geven?

SP1: Ja.

SP2: Want wij kregen. Opeens zien wij overal van vijf verschillende firma’s, SP1: Ja.

SP2: allemaal fietsen dingen. SP1: Ja.

SP2: Terwijl al jaren fiets parkeer probleem, groot probleem. Oh jee, oh jee, ja, ja, bij het centraal station,

SP1: Ja.

SP2: en hoeveel? En daar, en dat, en dan gaan we race fietsen. En hoe onderhouden, hoe controleren we dat? En moeten er fietsrekken bij? Gaat het ten koste van auto’s? Dus, zeg maar, het fiets parkeer probleem,

SP1: Ja.

SP2: dus er zijn allerlei mensen van; ja, maar kun je het niet binnen zetten en dit? Dus het is een gevoelig iets.

SP1: Ja.

SP2: Dus dat is speciaal een onderwerp. Je kan niet zeggen voor elk wisse wasje dat gelijk aankondigt van; wij hebben een idee en geef je zienswijze erover,

SP1: Ja.

SP2: maar dit is gewoon omdat het al jaren een probleem is, maatwerk, precies. SP1: Ja.

SP2: En wat voor een rekken? En doen we het met nietjes of zonder? Of fietsvakken en daar, en hoe gaat het bij onder contract? Dus het is gewoon een heel, een probleem wat al jaren speelt. SP1: Ja.

SP2: De beperkte ruimte om ook scooters en andere dingen, SP1: Ja.

SP2: om je boel kwijt. En dat het dan opeens, werden wij overstort door gewoon allerlei. Bijvoorbeeld dit is één van die firma’s.

SP1: Ja.

SP2: Op de meest gekke plekken en in de gracht en daar en gewoon met ze iets, dan kan je inloggen.

SP1: Ja.

SP2: Dat is allemaal heel innovatief maar het maakt gebruik van wat al een probleem is. SP1: Ja, het verterkt het.

SP2: Ja, dat is het. En er was natuurlijk een los probleem van; hoeveel kwaliteit? En wie draagt er zorg voor als het kapot gaat? En daar, maar mensen worden overvallen van; hé, opeens heeft iemand er wat neer gepleurd om een business model te maken.

SP1: Ja.

SP2: En hierdoor vraag jij je af; wat betaal je daarvoor? Ik bedoel wat voor een vergunning? Ik bedoel als zij gewoon zeggen van; wij dragen bij, wij betalen aan die boel mee.

SP1: Ja.

SP2: Dan gaan wij kijken; is dat wel genoeg? En zoiets. Dus het probleem met die deel fietsen, ja, ik bedoel, in Peking is het gewoon deel fietsen, prima allemaal. Maar, althans, sommige dingen zijn ingeburgerd van daar.

SP1: Ja.

SP2: Dat is allemaal leuk maar omdat in een hele drukke stad waar het al millimeter is. SP1: Ja.

SP2: Voetpad, terras, verkeersborden, waar de vuilnis containers, de bakken, het is gewoon, het is hier gewoon heel erg passen. Dus heel veel mensen waren gewoon heel erg verontwaardigd van. Ik bedoel, het idee is aardig maar wij hebben allang deel fietsen. Wij hebben de OV fiets, bij het station.

SP1: Ja.

SP2: Ik koop dit en dat en die hebben een eigen stalling. SP1: Ja.

SP2: En we hebben Mac Bike. Mac Bike, alle fietsen hebben ze gewoon binnen staan. Je kan gewoon een fiets huren op allerlei manieren. Wij hebben verschillende, wij hebben Yellow Bike, we hebben allerlei.

SP2: We hebben allerlei bedrijven. Dus ook soort illegale concurrentie van; wij kunnen het gewoon op straat zetten en dan moeten mensen.

SP1: Ja.

SP2: En dan denk ik van; als je gewoon, het is natuurlijk een vrije concurrentie markt, maar dan moet je wel, level playing field, je rotzooi binnen boord houden en niet de hele straat vol zetten met daar. Dus was is ook iets van,

SP1: Ja.

SP2: dit kan, wij waren gewoon echt heel erg, zeg maar, het idee deel fietsen, deel auto, deel dit, deel gereedschap, deel alles, deel het park, wij delen de stad. Wij proberen samen van het park en andere dingen gebruik te maken.

SP1: Ja.

SP2: Maar dit is gewoon. dit was een hele brutale commerciële actie. En zo, ik bedoel, zo werkt dat niet. Dus, nou ja, het kwam van zoveel kanten van; dit is gewoon te gek. Maar wij gunnen iedereen een fiets. Wij zijn natuurlijk voor de fiets stad,

SP1: Ja.

SP2: en dit en ding en liever van auto daar en dat. Maar je moet niet, je kan overal fietsen huren en dan gewoon hups neerpleuren en daar.

SP1: Ja.

SP2: En de openbare ruimte is natuurlijk gevoelig dit. Die club Blauwe Bandjes is weer een heel ander ding. Dan heb je een soort service contract, dan lease je een fiets.

SP1: Ja.

SP2: En dan heb je dat, dan zit er onderhoud, en daar, zeg maar, zij zien zich als een service bedrijf. Dat is een heel andere,

SP1: Ja.

SP2: toestand. Want dan is het wel je persoonlijke fiets, je persoonlijke dat, dit is natuurlijk heel onpersoonlijk deze fietsen. Nou.

SP1: Dit is het ook probleem omdat, want deze dienst wordt niet direct aangeboden in de openbare ruimte,

SP2: Nee, nee, nee.

SP1: en ik was ook bij de gemeente bij dat gesprek. SP2: Nee, kijk. maar, je, oh met Green Wheels? SP1: Ja.

SP2: Met allerlei dingen. Je kan gewoon lid worden van een vereniging, auto sharing, allerlei sharing en allerlei dingen, kan je gewoon doen en dat.

SP2: Maar dit was iets van, ja, je kan het huren maar je plamt het in de openbare ruimte. Niemand heeft verantwoordelijkheid,

SP1: Ja.

SP2: als de boel kapot is, ja, hoe controleren zij hun eigen dingen? Het staat er, sommige mensen worden een beetje baldadig en die gooien de boel weg.

SP1: Ja.

SP2: Die dingen belanden in een gracht en in dingen daar. En dat is iets van, maar jij wil iets onderzoeken en er zijn natuurlijk heel veel vragen.

SP1: Ja.

SP2: Het heeft allerlei kanten maar ik geef eventjes het algemene beeld van; dit dus niet. SP1: Ja.

SP2: En de ene zit te zeiken over de kwaliteiten. Of een ander is van; in hoeverre draag je bij fiets parkeer voorzieningen. En er zijn allerlei van die aspecten.

SP1: Ja. Ik heb zelf voornamelijk nu onderzocht eigenlijk over het beleid van de gemeente van de nota deel fiets en wat hun plannen zijn. Ze schetsen zeven scenario’s en eigenlijk drie soorten fiets systemen, deel fiets systemen, die er bestaan. En waar ik eigenlijk heel erg naar benieuwd naar ben is eigenlijk; hoeveel burgers actief hebben, zienswijzes hebben ingediend en?

SP2: Oh, het aantal zienswijzes? SP1: Ja.

SP2: Ik kan dat natuurlijk. Ik kan eventjes googelen naar de gemeente Amsterdam, SP1: Ja.

SP2: en dan even kijken naar die datum. Ik heb zelf ook een zienswijze ingediend. SP1: Ja.

SP2: Maar daar kan je op een gegeven moment, hè, de afzender is anoniem, SP1: Ja.

SP2: maar dan zie je op dat onderwerp, SP1: Ja.

SP2: en die druppelen soms over drie maanden tijd binnen. SP1: Ja.

SP2: Dus op zichzelf kan je gewoon met www.amsterdam.nl en dan kijk je naar van, onder welke wethouder valt het,

SP1: Ja.

SP1: Ja.

SP2: en daar zitten dus die zienswijzen bij.

SP1: Ja. En bijvoorbeeld, zeg maar, jullie als wijkcentrum, zijn er? Jullie zetten zich echt in voor de leef kwaliteit van de binnenstad.

SP2: Ja, ja. Het gaat erover, dus, natuurlijk gewoon een leefbare binnenstad, SP1: Ja.

SP2: voor bewoners en ondernemers, hè. SP1: Ja.

SP2: Voor jong en oud. Dus een begaanbare, niet struikelen maar dat het gewoon leefbaar een, nou ja, een stad in balans heet dat, hè.

SP1: Ja.

SP2: Gewoon een evenwicht van. Men moet kunnen ondernemen, men moet kunnen wonen, men moet kunnen studeren, al die dingen.

SP1: Ja.

SP2: En daar, maar over die ruimte omdat in evenwicht te houden. En er zitten heel veel van die knelpunten en dan denk ik van; ja, als groepen te groot worden, je kan niet meer over, kunnen de groepen kleiner.

SP1: Ja.

SP2: Als de straat geblokkeerd door mensen die met een koetsje of een ander, SP1: Ja, de buurt taxi.

SP2: ding.

SP1: Ja, dan denk ik; ja, het is geen speelkwartier. Maar voor sommige mensen is het wel speelkwartier. Kan je thuis niet doen, in de grote stad wel.

SP1: Ja.

SP2: Dus wij hebben een hele hoop mensen die denken; wij kunnen feest vieren, het is een pretpark.

SP1: Ja.

SP2: En, nou ja, als je dan ’s ochtend over de kots en de kapotte glazen en de hele boel struikelt dan denk je van; ja, ik bedoel.

SP1: Ja, waar is de balans gebleven of? Ja.

SP2: Ja, en het is niet alleen, dat heb je in Barcelona, Venetië, er zijn allerlei plekken waar gewoon denk je van; dit is, ja, dit klopt niet meer.

SP2: En. Ik hoor mijn telefoon gaan. Hoi Hans Broek. Ja, maar ja, ik ben bij Katrien geweest en lekker zitten kletsen en de piepjes verholpen. Dat was even met die schakelaar en dat soort dingen. En wij het nu over jouw eenjarig kindje ook prachtige verhalen over dit en daar en hoe en wat. Nee, ik heb heerlijk zitten kletsen en dat gaat behoorlijk relaxt. Maar ik zit ook. Ja? Jij zou nog even. Dus ik heb. Ze heeft het heel terzijde over de buurman gehad, over gisteravond. Maar even een ander ding, nee, op zich, en straks hebben we eventjes vanwege het vierde lustrum van het tweede uitleg waar ze vrijwilliger is en daarheen. Maar, nee, wij hebben eventjes heel genoegelijk, ruim zitten kletsen. Ik heb nu eventjes een bezoek hier maar ik spreek je later. En jij zou nog het nummer doorgeven van die man uit de Kerkstraat, de begeleider. Ja, en dan daar. Maar ik het zie dus niet als een kritiek situatie. Dus ik, ik bedoel, ik gaf haar alle kansen om dat aan te stippen, we hebben het meer over boten en andere dingen gehad. En over haar eigen, hoe heet dat? Ligplaats toestanden. Jawel, jawel maar in ieder geval ik kan heel goed lekker gezellig vervolgdingen. En ik roep ook gewoon binnenkort met haar lekker eten en met Corien bij mij zo. Dus, maar ik heb weer even contact, ja? Ja, maar dat adres van die man uit de Kerkstraat dat vind ik ook wel heel prima. Om eventueel te raadplegen van; waar moet ik op letten? Ja? Dank je wel. Hoi Maaike. Nou, dat is een beetje iemand die dacht van; het is een crisis ding, SP1: Oké.

SP2: en die heeft vaak psychose en daar en dat is het weer, want er is wel een conflicten en zoiets maar dat is weer een heel ander verhaal.

SP1: Oké. Je bent heel actief, vind ik.

SP2: Nee, maar ik bedoel, dat is gewoon van waar je woont maar op mijn werk en ik bedoel, de volkstuinen zijn aan. De weer, fietsen aspect, ik heb ook een fiets.

SP1: Ja.

SP2: Ik fiets naar mijn werk, klaar. En ik mijd het spitsuur uur maar. Even kijken, heb ik jou nou gestoord in een vraag of in een opmerking?

SP1: Nee, ja, mijn vraag is eigenlijk van; ik heb bijvoorbeeld ook met het stadsdeel, van stadsdeel centrum gepraat,

SP2: Ja.

SP1: en dat was wel interessant, met het dagelijks bestuur. Die zitten eigenlijk ook helemaal niet te wachten op de deel fiets. Het is meer de gemeente Amsterdam.

SP2: En zijn het ambtenaren zijn soms, oh ja, even heel voorzichtig, dit met juridische dingen en daar dat hebben wij ook bijvoorbeeld, dat is weer een heel ander onderwerp, dat pak ik er even bij, dat is een oude nummer.

SP1: Ja.

SP2: Dat gaat over de, over de Mupi reclame toestand daar. SP1: Ja.

SP2: Zo. Hè, want daar, van de bewegende reclame, wat betalen ze ervoor? Maar als ik even hier verder kijk dan zie ik hier van; ja, hier moeten de fietsen weg want het terras moet uitgebreid worden. Ik denk; ja, fietsen. Wij hebben een probleem met de,

SP2: fietsen dingen. Het staat altijd vol. En van hoeverre? Dus de, en je hebt ook mensen die zich heel erg gaan hechten aan een auto. Dan wordt er een hele dure garage gemaakt, € 80.000 per parkeerplek.

SP1: Ja.

SP2: Ondergrondse parkeergarage. Nieuwe ding. En dan auto's van de straat. Maar wat als nou de mantelzorger langskomt en moet parkeren? Nee, die moet daarin.

SP1: Ja.

SP2: Dan kan je één auto dan kun je dus zes fietsen neerzetten. En dat kost dan € 80.000,- om zo’n parkeerplek ondergronds te doen.

SP1: Ja.

SP2: Om dat te maken. En er zit natuurlijk ook onderhoud en dingen bij. Dus één van de dingen was van; als je dus opeens, zeg maar, zes deel fietsen neerzet op een rijtje daar,

SP1: Ja.

SP2: wat betaal je dan? Betaal je dan dat je dus, zeg maar, één auto parkeerplek weg hebt en zes fietsen ga je dan € 80.000 betalen, afgeschreven voor dat? Ik bedoel,

SP1: Ja.

SP2: als je meebetaald aan de ruimte, openbare ruimte, en gewoon van het verkeer alternatief, dan haken ze af. Dan is het niet interssant.

SP1: Ja.

SP2: Zij willen gewoon gratis staan. Je hebt ook mensen die zeggen van; alle fietsen die moeten met een ding dat je iedereen heeft dan, één bewoner die mag gratis één fiets. Heb je meer fietsen dan moet je bijbetalen. Dat is een heel ingewikkeld systeem.

SP1: Ja.

SP2: Met bordjes, met zoals met scooters en brommers en dingen. Dus zij zitten gewoon voor nop gaan ze dat doen. En dan zeggen ze van; ja, nee, wij rijden wel eens een rondje en dan zien we of er een lekke band is of dat iemand een zadel gejat heeft. Of dat het in de gracht ligt en dan gaan we er naar kijken. Maar ja, dat is ook, je moet het ook onderhouden. Maar je moet ook gewoon voor die ruimte betalen.

SP1: Ja.

SP2: En dan heb je dus van, als je er woont heb je gewoon recht dat je gewoon op straat gewoon een fiets kan neerzetten want niet iedereen kan gewoon drie hoog zijn fiets zetten. Ik bedoel, dat heb je niet.

SP1: Nee.

SP2: En dan komt er iemand en die zegt van; ik maak een heel groot terras of ik zet gewoon allemaal fietsen neer.

SP2: Ik bedoel, het is hier al heel krap. Dus dan is het; wat voor een prijs betaal je? Als je gewoon reëel prijskaartje aanzit, zoals ze we nu af en toe, dan is het te krap. Bijvoorbeeld de Utrechtste straat, die en die, smalle stoepen.

SP1: Ja.

SP2: Dan moeten de fietsen opzij dus moeten er een paar autoplekken, mensen helemaal; auto, ik moet mijn auto weg.

SP1: Ja.

SP2: Ja, en dan moet er dus een garage. En wat kost dat? Dus gewoon zo’n plek voor zes fietsen is eigenlijk € 80.000.

SP1: Ja.

SP2: Dat gaan ze absoluut niet betalen.

SP1: Nee. Ik heb, ik ben ook met MoBike in gesprek geweest. Dat is dan een fietsen verhuur, zo’n deel fiets verhuurbedrijf uit Delft en die is ook in gesprek geweest met.

SP2: We hebben de Obike, de DropBike de, wij hebben de, SP1: Flik bike.

SP2: de Donkey Republic, de Flik Bike, SP1: Ja.

SP2: ja, nee, de Hello Bike. Wij zijn het, opeens van kwam er van allemaal mensen dat. SP1: Ja.

SP2: En toen op een gegeven werd er gezegd van; hé, wij zijn overvallen, dit pakken we niet, dus even weg. Dus ook de aanvakken,

SP1: Ja.

SP2: en de dingen die hebben ze elke keer zo weggehaald want het moet in een normale procedure. Dus pas na die overval techniek toen kwam er dus zo’n rapport, de voordelen en de nadelen en daar.

SP1: Ja.

SP2: En dan kon je daar op reageren. En wat voor een randvoorwaarden? En, nou, daar heb ik en vele andere mensen hebben daar op gereageerd wat voor een randvoorwaarden.

SP1: Ja.

SP2: Maar één van de dingen is van; wat betaal je dan? Het is een verschil of je iets commercieel uitbuit van; ik ga hier een terras neerzetten. Dat vinden de mensen misschien lastig maar,

SP1: Ja.

SP2: ik kan hier mijn koffie verkopen, ik denk; er lopen veel mensen langs. En dan zeg je; ja, maar als je dus je openbare ruimte, die al beperkt is, dit,

SP1: Ja.

SP2: dan moet je gewoon flink storten in de kas bij vergunningen. En alleen een vergunning als je er nog langs kan. Dat je niet de hele boel blokkeert.

SP1: Ja.

SP2: Maar je moet wel gaan betalen. Want jij zit daar een business te maken. SP1: Ja.

SP2: En als ze zeggen; ja, het is veel te duur. Nou, dan maak je geen business. SP1: Ja.

SP2: Ik bedoel van, en, omdat dit een heel attractieve stad is, woning probleem dit, SP1: Ja.

SP2: allemaal mensen die dit vanwege cultuur en allerlei andere grappen. Dan denk van; ja,