• No results found

Bijlagen 1.1 Structuur codering

1.2 Interview Mobike

SP1: Vindt u het oké als ik dit gesprek opneem?

SP2: Ja, dat vind ik prima. Als je me gaat quoten moet je het vooraf laten weten. SP1: Oké. Dank u wel. Nou, ik heb een paar vragen meegenomen.

SP2: En misschien moet je eerst heel even kort zeggen hoe het ook weer zat met je studie. SP1: Oké. Ja. Ik studeer planologie aan de UvA. Momenteel ben ik bezig met mijn

afstudeerproject. En eigenlijk is het hoofdconcept smart cities. En daarin ben ik gaan focussen op de deelfiets en hoe technologie wordt gebruikt door gebruikers en mensen die smart city oplossingen aanbieden. En daarin focus ik dus specifiek op de deelfiets en ook op platformen-.

SP2: Leuk.

SP1: -en hoe dat eigenlijk een soort van effect heeft op de openbare ruimte. SP2: Ja.

SP1: En dan is mijn case study eigenlijk Amsterdam en vooral het centrum van Amsterdam, want dat was eigenlijk voornamelijk een hele interessante case vond ik omdat het eigenlijk een soort van in de soep is gelopen en dat er niemand meer mag eigenlijk op dit moment fietsen mag aanbieden in dat gebied.

SP2: Ja.

SP1: En dat er binnenkort weer een pilot wordt gestart waarin drie aanbieders weer de kans krijgen om hun fietsen aan te bieden in de binnenstad van Amsterdam. En voornamelijk heb ik nu in mijn onderzoek al onderzoek gedaan over de verschillende systemen en over de verschillende platformen die er bestaan. Ik ben al in gesprek geweest met de vervoerregio van Amsterdam over hoe zij tegen deze ontwikkelingen aankijken en wat hun ideeën hierover zijn. En nu ben ik eigenlijk in mijn dataverzamelingsfase. En met zoveel mogelijk actoren gesprekken proberen en interviews proberen te doen. Wat eigenlijk ook nog best wel moeilijk is kwam ik achter.

SP2: Ja? SP1: Ja.

SP2: Oh, dus je hebt met mij mazzel of niet?

SP1: Ja. Heel erg mazzel. Daarom wil ik je ook zeer bedanken. SP2: Nou, graag gedaan.

SP1: Ja.

SP2: Is grappig. Het is voor mij-. Het zijn heel veel studenten die afstuderen op bike sharing. Dus kan het ding zijn.

SP1: Ja, het is ook eigenlijk de gemeente van Amsterdam die is bijvoorbeeld heel erg voorzichtig om in gesprek te treden op dit moment.

SP2: Oké. Je kunt hen niet bereiken.

SP1: Ja, ik heb ooit daar een soort van stage gedaan dus nu kan ik met iemand van ordening openbare ruimte spreken.

SP2: Ja.

SP1: Maar niet met het team deelfiets. Die wil met niemand echt in-.

SP2: Ik kan ze ook nog eens bellen. Maar ze doen aanbieder ook wel zeggen van laat maar zitten. Ja, oké.

SP1: Dus dat is het eigenlijk. En verder ben ik ook nog eigenlijk probeer ik in contact te komen met een soort van bewonersverenigingen van het centrum die zich eigenlijk hard maken voor de openbare ruimte. En dan ben ik met de vrienden van de binnenstad van Amsterdam ga ik binnenkort waarschijnlijk een interview doen. En met het wijkcentrum van mensen van de Nieuwmarkt buurt.

SP2: Ja.

SP1: Die hebben ook wel een soort van input gegeven tijdens een inspraakmoment. SP2: Ja.

SP1: Voor de nieuwe pilot voor de gemeente van Amsterdam. SP2: Oké.

SP1: En ik kwam bij Mobike terecht omdat ik natuurlijk het beleidsplan, de nota deelfiets heb doorgelezen en ik zag toen dat jullie als een van de partijen zijn die mee hebben gedaan aan een marktconsultatie.

SP2: Ja.

SP1: En ik had eigenlijk daar een paar vragen over. En vooral met betrekking op de publieke ruimte. En mijn eerste vraag is eigenlijk, als Mobike heeft meegedaan aan deze aanbesteding met welke actoren heeft Mobike eigenlijk allemaal contact binnen, behalve met de gemeente als je in een nieuwe stad een project begint. SP2: Ja. Oké. Het was geen aanbesteding he. Het was een marktconsultatie.

SP1: Ja. Ja.

SP2: Het is vrijblijvend. En eigenlijk is je vraag algemeen. SP1: Ja.

SP2: In die gemeente. Dus misschien moet ik zeggen hoe we het in Rotterdam en Delft gedaan hebben, want daar zijn we nu live.

SP2: En Mobike is een bedrijf wat het heel erg in overleg met de overheid wil doen. Dus in contact treden van wat willen jullie? Welke wijken zijn handig? Wat is minder handig? Wat zijn de slechte verbindingen?

SP1: Ja.

SP2: Hier in Delft heb je bijvoorbeeld een tramlijn die maar nooit afkomt. En is een soort mobiliteitsprobleem. Dus dan kwam je in de situatie dat de gemeente heel graag deelfietsen wil. En je vroeg naar andere actoren. Dat is ook de universiteit hier. En er is een groep bedrijven die zich verenigd heeft op het bedrijvenpark, zijnde park zuid hier.

SP1: Oké.

SP2: En die hebben ook een soort mobiliteitsvraag want die hebben te weinig parkeerplaatsen en die willen ook een model shift hebben. Dus dat zijn wel ook actoren. Dus de gemeente is veruit de belangrijkste. En dan de universiteit en dan een groep bedrijven die ook gebruik van wil maken.

SP1: Ja.

SP2: En dat wordt dan aangevuld- Toevallig vandaag spreek ik dan met Delfts blauw van de-. Dat zit meer in de toeristen. Die ontvangen heel veel toeristen. Dus dat zijn allemaal andere nog kleine actoren.

SP1: Oké.

SP2: Veel minder van.

SP1: En die benaderen u dan of-? SP2: Ja, dat is een wisselwerking. SP1: Wisselwerking.

SP2: Soms doe ik het en de gemeente kloppen we meestal zelf aan als ik het interessant vinden.

SP1: Ja.

SP2: En er zitten ook nog allemaal consultancy firms. Zijn dan ook nog acteren natuurlijk in feite, die ook met mobiliteit bezig zijn.

SP1: Ja.

SP2: Die dan weer ergens een belang hebben of een mobiliteitsprobleem zien. En daar hebben we ook contact mee.

SP1: Oké. En met wat voor beleidsinstrumenten hebben jullie dan vaak te maken met betrekking op de openbare ruimte? Bijvoorbeeld, ik heb begrepen dat jullie een soort gebruik maken van een free floating systeem eigenlijk. Dat je-.

SP2: Ja.

SP1: -de fiets overal mag plaatsen op een legale fietsparkeerplaats. SP2: Je moet hem zo even proberen denk ik.

SP1: Ja.

SP2: Ja, dat is heel kort even over Mobike. Mobike is het allergrootse deelfietsbedrijf ter wereld. Het is een unicorn bedrijf waar veel meer dan een miljard investering inzit. Dus echt heel, heel groot.

SP1: Ja.

SP2: En het is free floating bike sharing. We hebben 8 miljoen fietsen waar 30 miljoen trips per dag op gemaakt worden. Dus gigantisch.

SP1: Ja.

SP2: En ja, het is allemaal free floating. Is helemaal nieuw, je kunt het overal neerzetten. Je kunt met software inregelen wat wel en niet kan. Dus je kunt wel dingen doen met virtuele gebieden waar het niet moet. of juist virtuele docking stations. Maar over het algemeen is dat niet zo handig. Op sommige plekken is het wel handig. Bij stations en zo. Maar in principe is een free floating systeem in je stad voor de gebruiker het fijnst omdat die gewoon de fiets kan pakken waar die hem nodig heeft en kan achterlaten waar die hem niet nodig, waar die hem weer wil achterlaten. Dus die docks maken het eigenlijk alleen maar vervelend voor hem. Uitzondering zei ik al bij echt de grote knooppunten. Als stations wil je dingen een beetje organiseren. SP1: Ja.

SP2: Maar het is eigenlijk-. Mobike is ook heel erg voorstander van echte free floating met een paar op echte knooppunten een paar toevoegingen.

SP1: Oké. Ja, zelf heb ik net een half jaar in Honk Kong gestudeerd. En toen ben ik ook in Shenzhen geweest. En daar zag ik al heel veel deelfietsen. Daardoor werd ik ook een soort van-.

SP2: Ja, leuke stage.

SP1: Ja. Ben ik een soort van in contact gekomen met het free floating concept. En daar zag ik het ook wel. Maar dat het ook wel heel erg uit de hand liep zeg maar. Dus en in Amsterdam is dat ook in een soort van (wat wordt gezegd? 00:06:50) gebeurd. Dat mensen er zo erg over gingen klagen dat het dusdanig-.

SP2: Ja, in Amsterdam is het een beetje een raar verhaal. Want er was eigenlijk niet zoveel overlast.

SP1: Oké.

SP2: Er waren wel-. Het was een beetje rommelig.

SP1: Oké. En bent u dan-. Zijn jullie dan als Mobike ook weer bereid eventueel in de toekomst weer in Amsterdam te-.

SP2: Wij zijn niet in Amsterdam geweest he. SP1: Nee.

SP2: Wat ik zei, Mobike wil altijd in heel goed overleg met zo’n stad in. SP1: Gemeente. Ja.

SP1: Oké.

SP2: Dus we zijn niet in Amsterdam geweest. SP1: Ja.

SP1: Oké. Ja. En dan interoperabiliteit. Dat is voor mij een hele mond vol, maar dat is een idee van de gemeente van Amsterdam om een soort van platform te creëren waar dan de drie aanbieders de fietsen via hetzelfde platform kunnen aanbieden, zodat de consument zeg maar makkelijker toegang heeft tot de deelfiets.

SP2: Ja.

SP1: Bent u daar een voorstander van? Want er is natuurlijk ook wel een soort van competitie tussen de verschillende deelfietsbedrijven.

SP2: Ja. Dus ogenschijnlijk (ben ik daar sowieso een heel groot voorstander van. En ook al jaren heel druk mee. Want ik denk dat het voor de gebruiker supermakkelijk is. Want een account, overal een fiets. Dan hoef je verder niet na te denken over de fietsen. Dus voor de maatschappij is het super, super handig. En voor Mobike zitten er twee kanten aan de zaak, net als voor alle andere aanbieders. Je wilt je eigen commerciële belang veiligstellen.

SP1: Ja.

SP2: Maar we zien ook het voordeel hiervan. Dus Mobike is ook één van die 12 bedrijven die een intentieverklaring getekend heeft om mee te werken aan die interoperabiliteit.

SP1: Ja.

SP2: Dus het is eigenlijk niet zo dat het van de gemeente Amsterdam komt. Die bedrijven hebben dat met elkaar bedacht.

SP1: Oké.

SP2: En dat gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger op een gegeven moment, van we hebben een intentieverklaring. Maar er zit nog een heel stuk tussen een intentieverklaring en een werkend systeem natuurlijk he.

SP1: Ja.

SP2: Goed, die intentieverklaring is er met 12 bedrijven en Mobike neemt daaraan van harte aan deel.

SP1: Oké. Ja. En dat is anders om te horen. Want dat het vervoersregio kwam weer met het idee dat zij het een beetje hadden bedacht. Dus dat vind ik wel interessant. Verder heb ik nog een andere vraag. In Amsterdam is bijvoorbeeld private fietsbezit zeer hoog. Op wat voor doelgroep richt u zich over het algemeen? Op een dagelijks gebruiker of net zoals u zei dat u een gesprek heeft gehad met Delfts Blauw, dat is een soort incidentele gebruiker. Hoe ziet u dat voor zich? Wat is uw doelgroep eigenlijk (wat wordt gezegd? 00:09:22)

SP2: En in bijna alle steden is het zorgen dat mensen gaan fietsen. SP1: Oké.

SP2: Dus dat zijn mensen die geen eigen fiets hebben. Dus dan targetten we op dat je geen eigen fiets hoeft te hebben.

SP1: Oké.

SP2: En Nederland is daar duidelijk een hele andere situatie in. SP1: Ja.

SP2: Want Nederlanders hebben hartstikke mooie fietsen. De meesten meer dan 1. En die moeten ze ook vooral houden. Onze stelling is eigenlijk, iedere Nederland moet ten minste 1 mooie fiets houden, want die staat meestal bij je huis. En in de cirkel rond je huis gebruik je je eigen fiets en dat is fantastisch. Moet je niks aan veranderen. Maar je hebt dus die cirkel rond je huis, maar in de rest van Nederland kan je eigenlijk niet fietsen. Dat is eigenlijk ook een soort van paradox. Nederlanders fietsen heel veel. En als je dan gaat inzoomen dan blijkt dat ze in dat cirkeltje rond hun huis fietsen.

SP1: Ja.

SP2: En jij bent nu vandaag in Delft maar je kan hier niet fietsen als je geen deelfiets hebt. SP1: Ja.

SP2: Dus Mobike target op dat je overal in het land altijd een fiets hebt. Dus buiten de cirkel van je eigen huis.

SP1: Oké.

SP2: Dus houdt een fiets maar doe niet een tweede en een derde fiets in de stad waar je studeert. Want dat zie je natuurlijk ook heel vaak. Heel veel mensen studeren in Amsterdam en hebben in de gratis stalling gooien ze een extra oud wrakje neer zodat ze daar kunnen fietsen. Dat is hier in Delft ook.

SP1: Ja.

SP2: Dus wij targetten wel op tweede en derde fietsbezit. Voor zover mensen die fietsen zetten in stallingen waar ze werken of studeren.

SP1: Ja.

SP2: Want wij zetten verhaal achter een fiets die beweegt, is heel goed voor een stad, dat is een maatschappelijke opbrengst. Hoe meer bewegende fietsen, hoe minder auto’s en bussen. Dat is hartstikke goed. Als je die fiets neer gaat zetten, hij staat geparkeerd, dan komt daar een kostenpost aan. Dat is eigenlijk de maatschappelijke kosten die je hebt voor die fietsrit. En je wilt zo hoog mogelijke opbrengst. Zoveel mogelijk fietsen in die fietsen (wordt dit gezegd? 00:10:50) tegen zo laag mogelijke kosten. Dus je wilt zo kort mogelijk laten stilstaan. Een fiets, zo’n tweede en derde fiets in die stalling die staat bijna altijd stil. Alleen als je af en toe als je van de universiteit gaat, pak je die fiets. En dat zijn dus de slechts presterende fietsen voor de fietsenstalling in het station bijvoorbeeld. En dan is het sprongetje naar de deelfiets heel eenvoudig gemaakt. De deelfiets presteert verreweg het beste, omdat

die steeds van baasje wisselt, heeft die een hele hoge maatschappelijke opbrengst. Veel fietsbeweging tegen een heel korte stilstand.

SP1: Ja.

SP2: Dus er zit enorm maatschappelijke baat aan de inzet van een deelfiets voor al die tweede en derde fietsen van mensen.

SP1: Ja. Dat merk ik bijvoorbeeld ook met mijn broertje. Die studeert hier in Delft en woont ook in Amsterdam, maar die heeft dan meer swapfietsen. Dus dat is eigenlijk-. die staat dan ook wel redelijk vaak stil. Dus dan is het eigenlijk een soort van het tegenovergestelde-. Eigenlijk ook een soort van een beetje haaks op de swapfiets. Want de swapfiets is eigenlijk en fiets die je per maand huurt.

SP2: Ja. Ja, dus op zich is het natuurlijk een heel interessant fenomeen, de swapfiets. SP1: Ja.

SP2: Omdat die al heel erg van bezit naar gebruik opschuift. SP1: Ja.

SP2: En het is ook waanzinnig populair. Het groeit enorm. Dus dat is hartstikke goed. Maar Mobike gaat eigenlijk nog een stap verder. Want die zegt, die ene fiets die kan je ook met meerdere mensen delen.

SP1: Ja.

SP2: Het is echt een deelfiets. Dus is een heel ander concept. En ik denk ook voor een deel andere markten.

SP1: Ja. En dan heb ik nog een andere vraag over zeg maar hoe je balancing van de Mobike fiets. Hebben jullie al ondervonden dat de fiets bijvoorbeeld zich op een bepaalde plek centreerde en dan weer dat ze hem niet meer terugvloeien bijvoorbeeld naar een station? Of hebben jullie dat al zelf actief fietsen moeten ophalen en terug moeten brengen naar een locatie waar de vraag kwam.

SP2: Ja, maar dat is de core business van Mobike. Wij doen dat 7 dagen per week. SP1: Oké.

SP2: Dus wij zijn altijd aanwezig met die mensen om te zorgen dat die fietsen onderhouden worden of als ze omvallen of als ze eens verkeerd gedeeld zijn. En in de app kunnen-. We hebben een administrator app. Dan krijgen die fietsen een kleurtje als ze stuk zijn, als er iets niet goed is. maar ze krijgen een ander kleurtje als ze op zich helemaal goed zijn maar ze zijn een tijdje niet gereden. Want dat is wat er gebeurd met die-. Iemand fietst naar een buitenwijk toe-.

SP1: Ja.

SP2: -en daar is niet een nieuwe klant. Als er een nieuwe klant is, is het prima. Maar als die fiets er na 3 of na 5 dagen nog staat dan is dat jammer. Want dan gaan de mensen misschien klagen hé, wat doet die deelfiets hier in mijn nietje? En we hebben ook geen business. Want ja, die fiets staat er. Dus alle fietsen die langer dan een aantal dagen staat die worden door ons opgehaald. En die worden weer teruggebracht naar een plek waar juist veel vraag is, bijvoorbeeld hier bij het station.

SP1: Ja. En dat weegt dus wel op tegen de kosten die ervoor worden gemaakt zeg maar. Want het is best wel denk ik arbeidsintensief om bijvoorbeeld twee mensen de hele dag met een, 7 dagen per week te laten werken.

SP2: Ja, dat is duur. SP1: Ja.

SP2: Ja. Ja. Over kosten kan ik niet zo heel veel zeggen. Want dat heeft met grote investeringen te maken. Het is een essentieel onderdeel van free floatend systemen. SP1: Ja.

SP2: En fee floating systemen hebben uiteindelijk, werken ze tegen veel lagere kosten dan die oude situaties met die docking stations. Even ander topic maar die docking stations zijn ongeveer 10 keer zo duur als die fiets. Dus de totale kosten van een heel free floating systeem kan veel lager zijn.

SP1: Oké.

SP2: Maar herverdelingskosten is een serieuze kostenpost. SP1: Oh.

SP2: En er zijn ook wel strategieën voor om de gebruiker de herverdeling te laten doen. Dus er zijn wel dingen mogelijk maar tot nu toe-.

SP1: Ik heb ook wat papers gelezen over bijvoorbeeld prijzen. Dat je dus als je dan gratis gebruik kan maken als je hem weer daar aflevert bijvoorbeeld. Heeft u al ooit trial gedaan met zoiets? Geprobeerd hoe dat in de praktijk dan zeg maar functioneert? Want mensen moeten toch naar-.

SP2: In Nederland doen we het nog niet, maar Mobike heeft wel ervaring mee. Want uiteindelijk is het wel de visie dat je de herverdeling als je door de gebruiker kan laten doen, is het veel goedkoper. En maar in Nederland is dit zo nu nog heel goed te doen.

SP1: Oké. En dan heb ik nog een andere vraag. Bent u als Mobike zijnde ooit benaderd door mensen die last hebben van de Mobike? Dus dat jullie worden opgebeld van,