• No results found

Datum: 20 november 2019

Locatie: Erasmus Medisch Centrum

Biografische vragen

Wat studeer je nu? Ik ben eerstejaars geneeskunde student aan de Erasmus universiteit. Hoe bevalt het eerste jaar? Ja, het bevalt heel goed, wel heel zwaar vooral in het begin. In het begin wist ik niet hoe ik het studeren moest aanpakken, maar nu gaat het eigenlijk steeds beter. Ik ben wel goed in plannen en ik ben heel gestructureerd dus dat heeft wel geholpen. Waar woon je momenteel en hoe zit je woonsituatie eruit? Ik woon nog thuis bij mijn ouders in Naaldwijk en heel soms logeer ik bij mijn zus want die woont in Rotterdam. Ik studeer relatief wel veel op het Erasmus medisch centrum (EMC). Ik ga vaak rond een 4 uur weer terug naar huis. Hoelang doe je erover met het openbaar vervoer? Ik ben ongeveer een uur onderweg met het OV. En vind je het fijn waar je nu woont? Ja, eerst wilde ik op kamers maar ik vind het toch wel prima zo ook omdat ik het zo druk heb. Dus ik blijf nog wel een tijd thuis wonen. Ik kan ook echt niet goed tegen alleen zijn, nu weet ik dat er altijd iemand thuiskomt. Hoe is je studie bezetting? Ik heb weinig verplichte uren, ongeveer 3 a 4 uur per dag. Ik probeer wel altijd naar de hoorcolleges te gaan ook al worden die opgenomen. Hoe is je dagelijkse tijdbesteding? Ik had het laatst uitgerekend en ik ben toch wel 60 uur per week met m’n studie bezig. Voor de rest probeer ik na 9 uur s ‘avonds niks meer te doen. Vorig jaar ben ik gestopt met hockey en momenteel sport ik niet. Ik ben wel zeilhoofdinstructeur geworden deze zomer dus in de zomer zeil ik wel veel. In het weekeinde spreek ik vaak af met mijn vriend en ongeveer een keer in de week spreek ik met een vriendin af. Daarnaast heb ik ook een hele leuke studenten groep waar ik werkgroepen mee heb.

Mismatch factoren

Ik geef uitleg over de mismatch factoren, herken je je in deze mismatch thema’s en welke zijn het meest op jou van toepassing?

Ik heb wel een gebrek aan beweging denk ik. Ik beweeg weinig en de enige beweging die ik op een dag heb is mijn reis met het openbaar vervoer. De laatste tijd heb ik wel meer behoefte om te bewegen, dus probeer ik wel vaker een rondje te wandelen bijvoorbeeld. Maar in vergelijking met vroeger beweeg ik een stuk minder. Je scoorde hoog op perfectionisme. Als ik zelf heel graag iets wil dan ga ik daar echt voor. Ook als ik planningen maak wil ik die allemaal uitvoeren hebben. Maar als ik er niet veel om geef, ben ik helemaal niet perfectionistisch en maakt het me niet uit. Ben je ook op andere gebieden perfectionistisch (relatie, leefstijl, vriendinnen)? Vooral op studiegebied ben ik perfectionistisch en niet zo zeer op alle andere gebieden. Je scoorde ook hoog op tijdgebrek maar je hebt wel het gevoel van vrijheid, klopt dat nog? Ja, inderdaad. Ik heb eigenlijk alle vrijheid naast de universiteit. Ik kan in principe doen wat ik wil, alleen ik kies ervoor om in m’n vrije tijd veel aan studie te doen. Het is alleen zo veel dat ik het dan nog niet afkrijg.

Denk je dat er nog andere mismatch factoren zijn, die wij missen en niet hebben bevraagd? Of een factor wat je juist helpt?

Voor mezelf zou ik wel mijn vrienden vaker willen spreken. In de ideale situatie zouden we dichter bij elkaar wonen en meer tijd hebben. Ik merk namelijk als ik weer met ze heb afgesproken dat ik het dan superleuk vind. Het komt vooral door gebrek aan tijd en iedereen heeft het heel druk.

Wij willen ook de tijdlijn achterhalen van mismatch factoren en depressieve klachten, kan jij daar wat over zeggen als je terugkijkt naar je studentenleven; begint het eerst met mismatch factoren of is het juist andersom?

In mijn omgeving ken ik wel een aantal personen die problemen hebben of hadden met depressieve klachten. Ik denk dat het vooral per persoon verschilt. Sommigen hebben gewoon meer

eigenschappen die depressie in de hand kunnen werken. Bijvoorbeeld een vriendin van mij is heel onzeker en dat heeft haar zeker niet geholpen. Maar ik denk wel dat het veel scheelt als je veel buiten bent en vrienden hebt bijvoorbeeld. Ik denk wel dat dit per persoon verschilt.

Depressie

Heb je je wel eens last gehad van depressieve klachten (of misschien veel piekeren)? Piekeren sowieso niet want ik denk gewoon niet zo heel veel na. En depressieve klachten ook niet, soms wel dat ik me een dag minder voel maar nooit voor een langere periode.

Is er een reden waarom je daar geen last van hebt denk je of heb je bepaalde factoren of technieken die helpen? Ik maak me niet snel zorgen en heb best veel schijt aan dingen. Daardoor maak ik me niet snel druk. Ik ben denk ik vrij gemakkelijk in m’n denken.

Hoe was je als kind, was je toen ook al zo? Ik had heel veel energie. Als ik thuis ben, ben ik ook heel anders dan dat ik bij anderen ben. Op school ben ik een heel ander persoon, ik ben daar veel rustiger en timide. Thuis ben ik een bom van energie. Ik denk dat ik toch een soort van onzeker ben omdat ik dan bij mensen ben waar ik tegenop kijk. Ik kan dan niet opeens raar gaan doen. Die splitsing is denk ik vanaf de basisschool gekomen. Het ligt er ook wel aan met wie ik ben. Als ik met m’n beste vrienden ben dan ben ik wel uitbundig. Ook ben ik wel verlegen.

HSP

Ben je bekend met het begrip HSP? Ja, mijn zus vertelt daar wel af en toe over omdat zij HSP is. Ervaar je dat je bepaalde veranderingen, stress of chaos slechter kan verdragen dan anderen of juist niet? Ik vond het wel heftig de enorme omslag van drie maanden zomervakantie naar studeren. Ik wil heel graag alles goed doen, als er dingen niet goed gaan voel ik me schuldig tegenover mezelf. Het maakt me dan niet uit hoeveel ik ergens voor moet doen of hoeveel tijd dat kost, als het maar lukt. Sommigen maken zich om de studie niet zo druk maar ik wil er gewoon helemaal voor gaan. Als ik minder mijn best zou doen zou het ook slechter gaan. Ik vind het niet erg om veel te doen omdat ik weet dat het loont. En je krijgt van deze druk ook geen psychische klachten? Nee, af en toe moet ik soms wel opeens huilen en dan even later is het weer over. Heb je een bepaalde manier om stress te verlagen? Soms pak ik wel een boek en ga ik lezen, dat deed ik voorheen eigenlijk nooit. Het zijn wel boeken die over artsen gaan, geen fantasie boeken.

Heb je moeite met sociaal beoordeeld worden (socially judging) en wedijveren (competing) met anderen? Ik denk dat het lijkt alsof het me niet uitmaakt wat anderen vinden (dat zegt m’n zus ook vaak), dat is soms ook wel waar maar niet bij iedereen. Bij mensen waar ik in de toekomst veel te maken mee ga hebben wil ik wel een goede indruk bij maken. Maar bij mensen die ik niet ken en niet meer ga zien, maakt het me ook niet veel uit. En competing? Als ik voor iets moet concurreren waar ik goed in ben dan ga ik er echt voor. Maar als het om iets gaat wat ik niet goed kan dan ga ik niet graag zoiets aan. Alleen als ik ergens zeker over vind ik het leuk.

Zie je jezelf meer als een introvert of extravert persoon? Ik denk dat als ik echt me zelf ben, dat ik dan extravert ben. Bij anderen of in onbekende situaties ben ik juist meer introvert maar thuis niet. Dus van nature meer extravert.

Doe je ook iets met creativiteit? Ik heb wel kunstvakken gedaan op de middelbare school. Nu doe ik het alleen tijdens sommige opdrachten waar wordt gezegd gebruik je creativiteit. Dan ga ik wel helemaal los en dan vind ik het heel leuk. Nu heb ik er ook minder tijd voor.

Heb je een bepaalde levensfilosofie of religie?

Ik hang geen religie aan en ik geloof eigenlijk helemaal niks. Ik ben daar heel nuchter in.

Interview Elianne

USDI: 74, MM: 35, HSPS: 5.9 Datum: 22 november 2019

Locatie: Via de laptop door middel van een Zoom meeting.