• No results found

Interview

In document Samen veilig werken (pagina 61-65)

Open interview met Norbert Leus over het ambitieniveau R: Remy Eidhof

N: Norbert Leus RW: Roy de Witte

R: Goedemiddag meneer Leus en meneer de Witte N: Goedemiddag Remy

RW: Goedemiddag

R: Bedankt voor de koffie. Ik heb alvast de OHSAS- norm en een overzicht van de huidige situatie voor u uitgeprint.

N: Alsjeblieft. Bedankt voor het uitprinten. R: Bent u op de hoogte van de OHSAS- norm?

N: Ik weet wel wat OHSAS is en ik weet ook dat Voortman heel graag over wil gaan op implementatie, eigenlijk is Roy degene die hier alles over moet weten

RW: En daarom zit ik ook bij dit interview, om aan te vullen waar het mis gaat in de interpretatie R: Nou, laten we dan maar beginnen. Ik zou graag met u alles eisen van OHSAS door willen nemen en de score die ik er achter heb gezet die een indicatie geeft van de huidige situatie. Dan kunt u zeggen of u het daar mee eens bent en wat u graag wilt zien als ambitieniveau

RW: Ja ik heb het al een beetje nagekeken en de huidige situatie is goed weergegeven door Remy N: Oké, nou laten we het maar even doornemen

R: Oké, op de eerste bladzijde ziet u de eerste twee eisen, het Arbobeleid en

Arbomeerjarenbeleidsplan. Ik heb dit lager dan een 5.5 gegeven omdat binnen Voortman geen Arbobeleid bestaat

N: Nee dat klopt en ik denk ook dat dat cijfer juist is. Laten we er nu vooral van uitgaan dat ik het cijfer 5.5 ook niet juist vind voor deze implementatie. Daar heb ik gewoon geen goed gevoel bij. Dus deze eis moet een 7.5 worden. Ik zou graag een uitgebreid Arbobeleid zien die winstgevend is voor de werknemers.

RW: Er bestaat al wel een KAM- beleid maar deze is natuurlijk nog gericht op VCA. Wil je dan eerst een Arbobeleid opzetten of wil je alleen de A van het KAM- beleid richten op OHSAS?

N: Nou als de norm zegt dat een Arbobeleid nadrukkelijk aanwezig moet zijn, dan zou ik zeker zeggen een uitgebreid Arbobeleid die daarna geïntegreerd kan worden in het KAM- beleid.

R: Oké. Dan noteer ik dat. Dan gaan we nu naar de volgende bladzijde. Hier zie je ook de huidige situatie op een 5.5.

N: Deze moeten dus ook naar een 7.5. Ik zie ook een stukje over wet- en regelgeving. Ik zou graag zien dat dit ook extern getoetst wordt, want ik denk niet dat de werknemers hiervan op de hoogte zijn. De procedure is er wel, maar ik vraag me af of werknemers zich eraan houden.

62 R: Oké dan noteer ik dat. Gaan we naar de volgende bladzijde. Hier zie je twee eisen staan die lager dan een 5.5 scoren.

N: Ook deze weer op een 7.5 zetten. Arbodoelstellingen zijn voor VSG erg belangrijk. Deze zijn natuurlijk al wel opgesteld, zoals de verzuimpercentages en frequenties worden wel bijgehouden. Maar hier kan natuurlijk nog erg veel aan worden toegevoegd. De programma’s die eronder staan bestaan inderdaad ook nog niet.

R: Oké dan noteer ik twee keer 7.5.

RW: De doelstellingen zijn ook nog niet SMART geformuleerd. Denk dat dit ook een puntje van aandacht is

R: Oké

R: Op de volgende pagina staat nog een eis. Ik wist deze niet goed. Heeft Voortman een contract met de Arbodienst?

N: Ja, Voortman heeft een contract met de Arbodienst. Ik geloof met Assist Verzuim B.V. Maar ik heb hier zelf mijn twijfels over. Het liefst zou ik een eigen regime model zien, maar ik weet niet of dat mogelijk is voor OHSAS

R: Wat bedoelt u hier precies mee?

N: Dat Voortman zelf de taken kan uitvoeren die de Arbodienst doet. R: Oké. Dat weet ik niet, Roy weet jij dat?

RW: Ik moet dat nog even nazoeken, maar volgens mij is het volgens de wet verplicht om een

contract af te sluiten met de arbodienst, ik weet niet of een regime model wettelijk toegestaan is, dit ga ik nog even nazoeken.

R: Oké dan noteer ik dat en dan zoeken we dat nog even uit

R: Nu zijn we bij hoofdstuk 3 aangekomen. Zoals u ziet heb ik een eis een 5.5 gegeven.

N: Ja ik zie het, de eerste twee zijn inderdaad terecht dat het hoger is dan 7.5. Ik kan als lid van de directie zeggen dat wij hier aan voldoen. We maken namelijk fte’s vrij om dit te regelen.

R: Ik heb de derde kolom een 5.5 gegeven omdat ik eigenlijk niet goed weet of dit is geregeld binnen Voortman

N: Nou, de taakverdelingen en verantwoordelijkheden zijn nog niet voor alle functies vastgelegd. Maar ik weet zeker dat elke werknemer prima weet wat hij/zij moet doen.

R: Oké, dus een 5.5 is wel terecht gegeven, volgens ohsas moet je namelijk alles vast stellen en op papier zetten

N: Ja dan klopt dat wel, ik denk dat ik deze eis ook wel hoger dan een 7.5 wil zien, want het is wel erg belangrijk dat in de toekomst niet iemand zomaar iemand aan gaat wijzen van: ik heb dit niet gedaan want dit niet mijn taak, dat is zijn taak. Snap je?

R: Ja dat is zeker duidelijk. Ik zal hier een hoger dan een 7.5 neerzetten

N: Oké prima. De volgende klopt inderdaad ook, maar niet zozeer dat ik de verantwoordelijkheid erover heb. Roy die rapporteert aan mij, maar ik hou me er zelf niet zo zeer mee bezig.

RW: Ja dat klopt inderdaad. Als je van mij niks te horen krijgt weet je het niet haha N: Daarom ben jij ook zo belangrijk Roy

R: Ja oké, dan zal ik hier een 7.5 neerzetten in plaats van en hoger dan 7.5? N: Ja dat lijkt me beter, want zo zal het ook zijn

RW: Ja dat is goed

R: Oké dan gaan we naar de volgende pagina. Ik had eerst een vraag: is er een overzicht van alle opleidingen aanwezig? Want dat kon ik nergens terug vinden

63 RW: Ja als het goed is wel

R: Oké dan laat ik de 7.5 hier staan. Identificeert Voortman ook de trainingsbehoefte dan? Die staat in de volgende kolom

N: Ik denk niet dat deze op een 7.5 uitkomst in de huidige situatie. De behoefte wordt naar mijn idee niet echt meegenomen.

RW: Dit is ook pijler voor de HRM afdeling. Ik denk dat hier nog veel in kan gebeuren, bijvoorbeeld een opleidingsplan maken met alle gerichte opleidingen die kunnen en moeten worden gevolgd voor optimale kwaliteit van werk en product en of hier investeringen voor vrij gemaakt kunnen worden. N: Ja dat denk ik inderdaad ook. Zet deze maar op een 5.5 in de huidige situatie.

R: Oké, dat noteer ik. De volgende eis is ook lager dan 5.5, dat gaat over het bewust maken van personen van de gevolgen van arbeidsomstandigheden, gedrag en als ze afwijken van procedures. RW: Ik denk dat dit wel een belangrijk puntje is. Maar ik denk ook dat dit in wezen wel aanwezig is, maar nog niet is omgezet in procedure.

N: Ja het bewust maken van werknemers over veiligheid enzo is natuurlijk wel belangrijk, want de werknemers zijn wel de slagingsfactor van ohsas denk ik en dat gaat moeilijk als ze niet bewust zijn R: Oké, dus werknemers worden in principe wel bewust gemaakt? Hoe dan?

N: Nou vooral door de maandelijkse toolboxen die worden gegeven. Hier wordt steeds weer op gehamerd hoe belangrijk veiligheid is en proberen we werknemers bewust te maken.

RW: Ja inderdaad, dus het bestaat wel, maar het moet nog in een procedure worden gezet R: Oké, dan zet ik deze op een hoger dan 7.5

N: Ja dat lijkt mij ook goed

R: Oké, gezien de tijd kunnen we er wel iets sneller doorheen gaan, omdat het duidelijk is dat overal en 7.5 moet worden gescoord of hoger.

N: Ja dat klopt, 5.5 vind ik niks. Maar neem je tijd hoor.

R: Oké, dan gaan we naar pagina 7. Hier zie je ook weer twee kolommen die lager dan een 5.5 scoren. Hier moet niet zo veel aan gedaan worden, behalve dat de procedure moet worden opgesteld en alle documentatie op orde moet zijn.

N: Ja dat is duidelijk

R: Oké dan pagina 8. Vindt u de 5.5 terecht die ik gegeven heb?

RW: Ja het management of change is nog niet genoeg geïmplementeerd hier. Dit moet intern veel beter geregeld worden.

N: Ja dat denk ik ook. Er worden nog niet elke keer beheersmaatregelen opgezet bij nieuwe risico’s. Ik denk dat dit veel meer moet gebeuren, maar dan moeten de werknemers zich er wel bewust van zijn.

R: Oké de 5.5 kan ik dus laten staan. En het ambitieniveau? Als dit zo belangrijk is, moet deze dan niet op een groter dan 7.5?

RW: Ja dit is wel een belangrijk punt voor ons en ook belangrijk voor ohsas

N: Ja zet deze maar op groter dan >7.5. Ik denk ook dat dit intern moet worden geregeld. R: Oké dan noteer ik een groter dan 7.5.

N: Oké. Ik zie dat je bij de volgende een 7.5 hebt gegeven, maar ik denk dat hier ook nog wel veel verbeterd kan worden. We hebben volgens mij maar één keer een oefening gehad of niet? Misschien moet dit wel vaker.

RW: Ja dat klopt, dit organiseren we eigenlijk nooit. We zijn wel bezig met de mensen op te leiden maar we hebben de praktijk nog niet zo veel geoefend.

R: Oké dus deze moet eigenlijk op een 5.5 of niet? Want volgens ohsas moet je dit wel regelmatig oefenen.

64 N: Ja dat denk ik ook. Maar ook hier is een 7.5 absoluut gewenst, want dit mag eigenlijk nog wel wat meer gebeuren.

RW: Ja daar sluit ik mij ook bij aan.

R: Oké ik noteer het. Dan gaan we naar de volgende bladzijde. Hier wordt hoofdstuk 4 weergegeven, controle. Zoals je ziet is de eerste lager dan een 5.5, omdat de procedure nog niet bestaat.

RW: Maar naar mijn mening is dit proces in de praktijk wel aanwezig. Het is namelijk verplicht om dit te doen.

R: Oké dus eigenlijk moet alleen de procedure ervan nog worden opgesteld? RW: Ja dat klopt.

N: Oké dan zet deze maar gewoon op een 7.5 ook.

R: Ja dat noteer ik. Dan op de volgende bladzijde zie je nog een lager dan 5.5 Dit komt alleen omdat nog niet alle registraties bestaan. Deze kunnen wel opgesteld worden, aan het einde van dit document zie je welke nog moeten worden opgesteld.

N: Ja dat is akkoord.

R: Oké dan hebben we nog 1 hoofdstuk te gaan en dit is de directiebeoordeling, dit gaat overal om de input en output ervan.

N: Ja ik zie dat er nog een aantal dingen ontbreken. Maar daar ben ik het niet helemaal mee eens. Alles wat als input genoemd wordt in de norm worden wel besproken, maar nog niet optimaal. Ik zou dit in de huidige situatie wel en 5.5 noemen. Maar je hebt inderdaad wel gelijk, de overlegstructuur binnen Voortman is absoluut niet optimaal en iemand van HRM is nu ook bezig om dit te

optimaliseren. Dus het gewenste niveau moet wel naar een 7.5, en hier zijn nu al mensen mee bezig. R: Oké dan zet ik dit op een 5.5 bij huidig en 7.5 bij gewenst. Als we naar de volgende bladzijdes gaan, zie je een overzicht van de documentatie en registraties. Dit heb ik gemaakt als duidelijkheid op wat er nog ontwikkeld moet worden en wat niet. Bent u het eens met deze opstelling?

N: Ja het ziet er goed uit. Als deze documenten nodig zijn voor een certificatie dan moeten ze natuurlijk gewoon opgesteld worden.

RW: Ja een andere keus is er niet

R: Oké. Dan zijn we eigenlijk wel klaar met het interview. Heel erg bedankt voor uw tijd. N: Graag gedaan. Stuur je met de uitkomst nog even op?

RW: Ja ik denk dat je gewoon dit interview uittypt?

R: Ja ik typ het interview uit en ik maak van de uitkomst van dit interview een actieplan. Zou ik u die opsturen?

N: Ja dat zou ik graag willen zien.

RW: Oké dan moet je die maar even opsturen als je daar klaar mee bent R: Oké dan doe ik dat. Nogmaals hartelijk bedankt.

N: Succes nog met je afstuderen. Ik ben benieuwd naar de uitkomst. R: Ik ook. Bedankt. Tot ziens.

65

In document Samen veilig werken (pagina 61-65)