• No results found

Interview respondent 1

Duur: 27 minuten

Topic 1: Goede doelen steunen

Hoe denkt u over fondswerving/sponsoring?

Voor het werven van fondsen vind ik dat niet de goede/beste methode om geld binnen te halen. Dit doordat er geen wisselwerking is tussen degene die geld geeft en degene die geld ontvangt. Als er een goede wisselwerking is tussen die twee wordt de kracht veel groter. Sponsoring is een betere methode omdat hier een win-win situatie ontstaat. Een goed voorbeeld is tennistoernooi Challenger Zeeland. Dit biedt ons een prachtige

gelegenheid om klanten uit te nodigen en eens informeel te spreken. De sfeer bij zo een evenement spreekt iedere zakenpartner aan.” Sponsoren kan ook op een andere manier, namelijk het ondersteunen in natura. Op dit moment gebeurt dit nog veel te weinig terwijl dit eigenlijk een hele goede manier is om iemand te faciliteren. De meeste bedrijven denken enkel financieel.

Wat kunnen jullie eigenlijk bieden aan het sponsorobject?

Wij steunen bedrijven, instellingen, sporters, enz. met geld in de vorm van kleine

bedragen (donaties) en een groter bedrag, dit is dan sponsoring. Aan dit laatste is dan een contract gebonden waarin staat wat wij de verwachtingen inzetten. We steken hier tijd in en hebben een eigen insteek. We zijn graag betrokken bij wat het sponsorobject doet. We zijn bijvoorbeeld aanwezig bij evenementen, wedstrijden, enz. dat is wat wij zelf graag willen om betrokken te zijn bij het sponsorobject. Wij zullen nooit een groot geldbedrag geven en hier niets tegenover zetten. Als er sponsorverzoeken komen en deze vragen alleen geld dan doen wij hier niet aan mee. Dit gaat namelijk niet werken. Het moet echt van tweekanten komen. Je moet er allebei profijt van hebben, absoluut een win-win situatie. Hierdoor vind ik Sponsoring de beste methode.

Wij sponsoren onder andere topsport talenten. Een van die talenten is Tim Pleijte. Klanten en zakenpartners spreken me er ook op aan als ze ons logo op bijvoorbeeld Tims shirt gezien hebben in de krant of op televisie. Dat is de commerciële spin-off van het sponsoren.

Wij ondersteunen eigenlijk geen goede doelen in de vorm van sponsoring. Alleen door middel van kleine donaties. Bijvoorbeeld de plaatselijke EHBO vereniging, soms een campagne van stop pesten op scholen. Dit is binnen ons bedrijf een vorm van kleine donaties. Hierbij gaat het om het algemeen maatschappelijke gevoel maar daar verbinden we ons qua naam niet aan. Hier stellen ze verder ook niets tegenover.

Topic 2: Motieven

Wat zijn volgens u de motieven om een goed doel te ondersteunen?

Het moet een aansprekend doel zijn. Er moet een gevoel zijn bij het goede doel. Moet niet besmet zijn door wat dan ook. Geen hoge beloningen voor de directeuren in zitten ofzo. Het goede doel, als hier niets tegenover staat, heb ik daar geen gevoel bij of betrokkenheid. Als het een goed doel is in combinatie met een evenement, dan wil ik er ook bij zijn (betrokkenheid). Ga daarnaast nooit sponsoren om omzet te verhogen dit werkt namelijk niet. Als je bijvoorbeeld een evenement sponsort dan kan het wel zo zijn dat je een grotere klantenkring opbouwt maar we kunnen dit niet direct terugleiden naar het evenement. Je kan wel sponsoren voor de maatschappelijke goodwill. Daarnaast toont het ook de betrokkenheid van het bedrijf aan de maatschappij. Dit lijdt tot een goed imago en extra bekendheid. Zeker als het gaat om het sponsoren van een evenement. Hierop krijgen we vaak veel reacties van klanten.

Van welke factoren hangt het investeren of doneren af volgens u? (noodzaak, vertrouwen, verzoek, enz.)

Noodzaak heeft hier in principe niets mee te maken behalve als het gaat om een evenement want zij hebben geld nodig. In dit geval is het altijd een noodzaak qua sponsoring. Er moet een gevoel zijn dat je bijdrage meetelt. Sponsoring wil ook een bepaald gevoel hebben van niet exclusiviteit maar mijn bijdrage moet niet 1 van de 100 zijn. Dat voegt namelijk niet zoveel toe.

Wij stellen een aantal eisen als het gaat om sponsoring bij grotere bedragen:

 Betrokkenheid bijvoorbeeld door middel van aanwezigheid bij evenement dat zij sponsoren

 Soms cultuur,

 Maar voornamelijk investeren zij in sport. Sport is namelijk belangrijk in de maatschappij. Het is goed dat mensen bewegen daardoor zijn zij dynamischer. Daarnaast sporten veel kinderen te weinig of helemaal niet. Hier willen wij zeker verandering in brengen en dat doen wij doormiddel van het sponsoren van

bijvoorbeeld een sporttalent die de kinderen als voorbeeld kunnen zien maar ook door het ondersteunen van (sport)schoolprojecten.

In hoeverre is maatschappelijke betrokkenheid volgens u belangrijk voor een bedrijf? (is dit hoofdzakelijk de reden om een goed doel te steunen?)

Als het gaat waarom je sponsort heeft dit er zeker mee te maken. Als je het doet om je omzet te vergroten kom je bedrogen uit. Dit mag nooit de reden zijn van sponsoring. Het is een ander netwerk aanboren dan je al hebt en je naamsbekendheid vergroten en

maatschappelijke betrokkenheid. Je krijgt er ook een soort publiciteit voor terug. Maar dat kan je niet meten om te kijken wat er precies tegenover staat. Behalve dat de mensen je naam kennen en je kunnen verbinden met een bepaald evenement, sporter, enz. of zeggen jij bent betrokken bij….

Topic 3: Verbinding

Wat zou volgens u een voordeel kunnen zijn bij het ondersteunen van een goed doel?

Dat je jezelf sterk profileert als organisatie, ben je niet alleen op eigen winst uit is maar ondersteun je ook andere doelen in het leven. Zo laat je al bedrijf zien dat je niet alleen aan jezelf denkt maar ook aan een ander.

Wat zou volgens u een nadeel kunnen zijn bij het ondersteunen van een goed doel?

Je naam zou kunnen verbonden zijn met iets waar later een smet op kan komen.

bijvoorbeeld de Alpe d’huez waar later veel problemen zijn ontstaan (doping). Als je hier als belangrijke sponsor aan verbonden bent wordt je hiermee geassocieerd als organisatie. Door het doping schandaal heeft Rabobank zich vrijwel direct teruggetrokken als sponsor. Je naam werd namelijk in diskrediet gebracht in wezen.

Topic 4: Voorwaarden verbinding

Wat zou volgens u een voorwaarde kunnen zijn bij een verbinding tussen een bedrijf en een goed doel? En wat zou volgens u de belangrijkste voorwaarde zijn?

Er moet absoluut een klik zijn. Zelf ben ik een voorstander van een goed gevoel hebben bij elkaar. Je moet weten wat je aan elkaar hebt. Zodat je kan zeggen tegen elkaar dit wil ik hebben en dit staat er tegenover. Er moet een terugkoppeling zijn over wat er bedoelt is en wat er gerealiseerd is. eigenlijk zijn alle aspecten belangrijk. Zodra een van de

aspecten ontbreekt zal er geen verbinding tussen ons bedrijf en een sponsorobject plaats vinden.

In hoeverre heeft de doelstelling van een bedrijf invloed op de keuze tot een verbinding met een goed doel?

Sponsoring zelf is geen doelstelling maar wat wij wel hebben als doelstelling is ons zelf laten zien als maatschappelijk verantwoord ondernemers. In die zin past sponsoring daar uitstekend in. Dit doen wij niet alleen in de vorm van sportsponsoring maar ook in de vorm van bestuurslid van de plaatselijke verenigingen, regionale verenigingen. We laten ons ook op een andere manier zien dan alleen maar een uurtje-factuurtje sturen.

We hebben wel gekeken in ons doelenpakket naar waar we bijvoorbeeld in kunnen investeren en wat er bij ons past. Het moet allemaal passen binnen het verantwoord ondernemen. En dat kan breed zijn.

Bijlage 7: Interview respondent 2