• No results found

Appendix III: Interview over strategie, MCS, organisatie en rapportages Appendix IV: Interview over strategy maps / balanced scorecard

Appendix I: Interview opbouw

Het boek van Emans (2002) is gebruikt om tot een goed wetenschappelijk verantwoord interview te komen. De auteur (Emans, 2002, p119) adviseert om tien stappen te doorlopen voor het opstellen van een interviewschema. De relevante stappen voor dit onderzoek zijn hieronder beschreven.

Doel van het interview

Het doel van de interviews is drieledig:

1. De strategie kunnen beschrijven en classificeren aan de hand van de generieke strategieën gedefinieerd door Porter.

2. Het kunnen bepalen welke vormen van MCS toegepast worden bij Domo-Beilen.

3. Het kunnen bepalen wat de belangrijkste processen binnen Domo-Beilen zijn om de gewenste strategie te kunnen behalen.

Variabelen definiëren

Om ervoor te zorgen dat men de juiste informatie verzamelt stelt Emans (2002) voor om theoretische variabelen te definiëren. Er is sprake van een variabele wanneer er sprake is van een verzameling van personen of objecten. Een variabele wordt gedefinieerd als een eigenschap die een persoon of object in die verzameling heeft (Emans, 2002, p120). De personen en objecten zelf worden ook wel elementen genoemd. De elementen worden gekenmerkt door specifieke waarden en elke element kan maar één specifieke waarde bevatten. Dus om een waarde (B) te kunnen beschrijven, moet er eerst een variabele en een element (A) beschreven worden. In de tabel hieronder zijn voor dit onderzoek de variabele en elementen beschreven.

Nr. Variabele Element (A) Waarde (B)

1. De strategie van Domo-Beilen

Alle geïnterviewden werkzaam bij Domo-Beilen

Alle mogelijke beschrijvingen van strategie waardoor deze geclassificeerd kan worden aan de hand van Porter’s generieke strategieën.

2. De toegepaste MCS bij Domo-Beilen

Alle geïnterviewden werkzaam bij Domo-Beilen

Alle mogelijke beschrijvingen van MCS met betrekking tot de informatiestroom tussen operationele managers en het locatiemanagement

3. De belangrijkste processen bij Domo-Beilen

Een geïnterviewde

werkzaam bij Domo-Beilen

Alle mogelijke beschrijvingen van kritische processen die benodigd zijn om de geformuleerde strategie te kunnen behalen.

Bij de tweede variabele is het doel om te bepalen welke MCS gebruikt worden om tot een goede beheersing van de organisatie te komen. De managementrapportage die gebruikt wordt bij Domo-Beilen zal afhangen van de type gebruikte MCS. Bij de derde variabele wordt per perspectief bekeken wat de belangrijkste processen zijn.

Naast de theoretische variabelen zijn er (om praktische redenen) ook een aantal technische variabelen opgesteld.

Nr. Variabele (A) Element (B) Waarde (C)

4. Geïnterviewde Alle geïnterviewden werkzaam bij Domo-Beilen

A-C

5. Datum Alle interviews Exacte datum (dd-mm-yy) 6. Tijdstip Alle interviews Exacte starttijd (hh:mm) 7. Duur Alle interview Exacte duur (hh:mm)

Beantwoording en noteerinstructie

De aard van dit onderzoek is dat het een beschrijvend onderzoek is. Hierdoor ligt het voor de hand om gebruik te maken van een combinatie van open en gesloten vragen. De exacte bewoording van de vragen ligt dan niet vast en de interviewer en de geïnterviewde hebben hierdoor vrijheid in het stellen of beantwoorden van vragen. Omdat het rapporteren zeer arbeidsintensief is worden zoveel mogelijk sleutelwoorden genoteerd. Helaas was het niet mogelijk om gebruik te maken van opname apparatuur omdat men dit liever niet wilde in verband met anonimiteit. De technische variabelen worden ter plekke schriftelijk genoteerd. Hieronder is de voorgaande tabel nogmaals weergegeven, maar dan aangevuld met de wijze van rapporten.

Nr. Variabele (A) Element (B) Waarde (C) Soort

vragen Rapportage wijze 1. De strategie van Domo-Beilen Alle geïnterviewden werkzaam bij Domo-Beilen

Alle mogelijke beschrijvingen van strategie waardoor deze

geclassificeerd kan worden aan de hand van Porter’s generieke strategieën. Open vragen Sleutel-woorden 2. De toegepaste MCS bij Domo-Beilen Alle geïnterviewden werkzaam bij Domo-Beilen

Alle mogelijke beschrijvingen van MCS met betrekking tot de informatiestroom tussen operationele managers en het locatiemanagement

Open vragen

Sleutel-woorden

3. De belangrijkste processen bij Domo-Beilen

Een geïnterviewde werkzaam bij Domo-Beilen

Alle mogelijke beschrijvingen van kritische processen die benodigd zijn om de geformuleerde strategie te kunnen behalen. Open vragen Sleutel-woorden 4. Gegevens geïnterviewde Alle geïnterviewden werkzaam bij Domo-Beilen

Namen geïnterviewden (A-C) Gesloten vragen

Direct opschrijven

5. Datum Alle interviews Exacte datum (dd-mm-yy) Gesloten vragen

Direct opschrijven 6. Tijdstip Alle interviews Exacte starttijd (hh:mm) Gesloten

vragen

Direct opschrijven 7. Duur Alle interview Exacte duur (hh:mm) Gesloten

vragen

Direct opschrijven

Doorvragen

Semigestructureerde interviewopstellingen bevatten onder andere open vragen welke ervoor zorgen dat doorvragen mogelijk is (Emans, 2002, p140). Voor een gedegen onderzoek is het dan ook van kritisch belang dat de vragen dieper op de materie ingaan. Om de kans op diepgang in het interview te verhogen zal gebruik gemaakt worden van:

 Literatuur over Porter’s generieke strategieën strategie.  Literatuur over verschillende vormen van MCS.

Literatuur over de balanced scorecard en de strategy maps.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de kennis bij de auteur die opgedaan is gedurende de drie maanden stage bij deze onderneming. Op basis van de bovenstaande punten is zijn sleutelwoorden samengesteld wat het doorvragen moet vergemakkelijken.

Nr. Variabele (A) Sleutelwoorden voor het doorvragen

1. De strategie van Domo-Beilen  Missie, visie & strategie

 Concurrentie (hevigheid en positie)

 Het leveren van toegevoegde waarde

 Doelgroep

 Managementwijze (hiërarchisch)

 Onderlinge communicatie

 Delegeren van verantwoordelijkheden 2. De toegepaste MCS bij

Domo-Beilen

 Financieel, gedrag, output

 Meetbaarheid van het proces

 Kennis van het proces

 Betrouwbaarheid informatie

 Hoe krijgt men informatie

 Bescherming tegen illegale activiteiten

 Cultuur / sfeer in de organisatie

 Evaluatiewijze voor managers

 Soort KPI’s en KSF 3. De belangrijkste processen bij

Domo-Beilen

 Verhogen ondernemingswaarde

 Focus omzet of uitgaven

 Hoe aantrekken/behouden klanten

 Klantwaarde propositie

 Intern, innovatie

 Intern, operationeel

 Intern, klantrelatiebeheer

 L&G: personeel, organisatorisch, systeem

 Verbanden

Vraagvolgorde

De volgorde waarop de verschillende variabelen behandeld worden tijdens de interviews over de MCS is als volgt: 4 – 5 – 6 – 1 – 2 – 7.

De volgorde waarop de verschillende variabelen behandeld worden tijdens het interview over de balanced scorecard is als volgt: 4 – 5 – 6 – 3 – 7.