• No results found

INTERVIEW JEUGDAGENT IN MEPPEL MIRANDA MULDER

In document Cyberpesten (pagina 44-46)

1) Wanneer zien de jeugdagenten een zaak als (cyber)pesten? a. Welke criteria/bewijsmiddelen wordt naar gekeken?

Naar de criteria die in de theorie worden besproken, wordt door ons niet naar gekeken. Wel wordt er gekeken of het via het internet wordt gedaan, dan is het namelijk cyberpesten.

Daarna kijken we direct naar wat voor strafbare feiten erin kunnen zitten.

Een melding: vervelend gedrag spreken we de jongere aan en de dader. Strafbare feiten: smaad/bedreiging/smaad dan moet je wel actie ondernemen.

Anders: wel gesprek aangaan en adviezen geven hoe het slachtoffer er mee om moet gaan. En de dader wordt aangesproken op zijn gedrag.

2) Wat is de aanpak van hen wanneer er een melding over cyberpesten binnenkomt?

Wanneer er een melding binnenkomt, is er meestal sprake van vervelend gedrag waarop we de jongeren

aanspreken. In andere gevallen wordt er meestal een aangifte opgesteld, dan gaan we het strafrechtelijke traject in.

3) Wat is de gemiddelde leeftijd van de jongere wanneer deze gaat of wordt ge-cyberpest?

De jongeren zijn ongeveer tussen de 12 en de 15 jaar die met cyberpesten te maken krijgen. Veel jongeren hebben heel jong al een telefoon waarmee het cyberpesten vaak gebeurd. De leeftijd waar wij in Meppel veel mee te maken krijgen op dit moment zit tussen de 12 en 15 jaar.

4) Wanneer besluit de politie om er mee verder te gaan of juist niet?

Mensen komen niet voor niks bij de politie, we zoeken de zaak altijd uit. Naar aanleiding van de gesprekken die je dan voert met de jongeren, kom je er wel achter of het wel of niet serieus is. Eigenlijk laten we nooit een zaak liggen, we spreken altijd met beide partijen, al is het maar voor de waarschuwing.

5) Cyberpesten is niet strafbaar gesteld in de wet, daarom wordt het vaak gekoppeld aan een strafbaar feit, welk strafbaar feit wordt er vaak gebruikt?

Ik denk dat smaad en laster bovenaan staat, dit heeft dan met name te maken met het versturen van (naakt) foto’s via Whatsapp. Ook wel sexting genoemd.

6) Welke manier van cyberpesten komen jullie vaak tegen?

Op dit moment is Whatsapp heel populair. Vaak worden er berichten verstuurd die erg dreigend overkomen. Maar voor ons is er dan net niet een strafrechtelijke bedreiging van te maken. Ook worden er veel (naakt) foto’s verstuurd en verspreid via whatsapp de laatste tijd.

7) Welke straffen/maatregelen worden er nu vaak opgelegd bij een dader van cyberpesten?

Meestal wordt er een HALT traject opgestart. Maar we zien ook vaak dat het een sepot wordt. Justitie ziet het dan vaak als pubergedrag dat één keer is gebeurd en dat door deze waarschuwing waarschijnlijk niet weer gebeurd. Tegenwoordig is er ook HALT Plus waar vaak gebruik van wordt gemaakt in deze zaken.

8) Wanneer wordt de zaak overgedragen aan de officier van justitie?

Wanneer er aangifte wordt gedaan van cyberpesten, worden als eerste alle getuigen gehoord. Daarna wordt de eventuele verdachte(n) uitgenodigd op het bureau voor een verhoor. Nadat deze uitnodiging is verstuurd wordt ZSM een bericht gestuurd dat er een verdachte verhoor zal plaatsvinden en over welke zaak het gaat. ZSM zal dan kijken naar het verleden van de verdachte en dit doorgeven aan de politie. De verdachte wordt vervolgens verhoord door de politie, na dit verhoor wordt ZSM opnieuw in kennis gesteld en kan zij het verhoor doorlezen. Hierna zal ZSM meestal direct een beslissing nemen over de straf die wordt opgelegd voor de jongere. Bij het verlaten van het bureau weet de jongere dus direct wat zijn straf is. Het voordeel hiervan is dat hij geen

rechtszaak hoeft bij te wonen en direct weet waar hij aan toe is. Als er sprake is van een zwaardere zaak, zal er een dagvaarding komen die ZSM opstelt en dan moet de verdachte zich bij de kinderrechter verantwoorden. Bij ZSM zit onder andere de officier van justitie, deze beslist uiteindelijk over de straf van de verdachte.

45

Persoonlijk krijgen wij als jeugdagenten geen terugkoppeling, dit vinden wij wel jammer. Via HALT krijgen we wel altijd een terugkoppeling. Vanuit ZSM kan je in het systeem terug kijken wat de afdoening is geweest.

10) Wat wordt er voor het slachtoffer gedaan vanuit de politie bij een zaak van cyberpesten?

School maatschappelijk werk wordt er vaak bij betrokken. Dit hangt ook erg af van het soort jongere dat slachtoffer is geworden. Soms kiezen we ook voor een zorgmelding, dit kan tot 18 jaar. bij de wat jongere kinderen maken we sowieso een zorgmelding op, zeker onder de 12 jaar omdat deze jongeren niet strafrechtelijk te vervolgen zijn. Slachtofferhulp gebeurd ook wel, maar meer onder de wat oudere jongeren.

11) Welke straf of maatregel zien de jeugdagenten graag dat er wordt opgelegd bij cyberpesten?

Ik weet niet of andere straffen zouden helpen het aantal meldingen terug te dringen. Mensen weten vaak niet wat ze veroorzaken. Als ze gewoon duidelijk wordt gemaakt wat de gevolgen zijn, dan is dat wel genoeg. En dit gebeurd juist bij HALT, hierna doen ze het vaak geen tweede keer. Ook een waarschuwing geven helpt vaak genoeg, door te zeggen dat ze zich schuldig maken aan een zedendelict door (naakt) foto’s te verspreiden van zichzelf, schrikt het al enorm af.

Voorlichtingen en preventie is heel belangrijk vooral op school, ook basisschool groep 8 is het belangrijkst.

12) Gebruiken jullie bij de politie de privacywetgeving ook bij een zaak van cyberpesten?

Eigenlijk gebruiken we veel het Strafrecht. Je mag daarentegen geen foto zonder toestemming van iemand op internet plaatsen, dit kan je onder de privacywetgeving zetten, maar vaak wordt dit op smaad en laster gegooid.

13) Waarom staat er zo weinig jurisprudentie online over cyberpesten?

46

In document Cyberpesten (pagina 44-46)