• No results found

Bijlage 3 Onderzoeksresultaten

3.5 Externe interviews

3.5.2 Interview Atrin

I: Wat voor soort organisatie is dit en wat is de omvang van deze organisatie?

ATRIN 1R: Het is een schoonmaak organisatie in de breedste zin des woord, hetzij de glasbewassing, de specialistische reiniging, een stukje catering en we hebben ook een eigen technische dienst. We richten ons vooral op kantoren, scholen, dat soort organisaties eigenlijk. Veelal wel de wat middelgrote firma’s. De omvang van is momenteel omdat wij twee vestigingen hebben en we hebben zowel een vestiging in Arnhem als in Nijmegen. Het einde van het jaar gaan wij in Nijmegen ook onder de naam Antonio verder. Eerst heette het hier Atrin Schoonmaak. In Arnhem werken momenteel een kleine 320 man personeel. In Nijmegen en kleine 35 tot 40 ongeveer en we zijn eigenlijk momenteel in Nijmegen groeiende. We hebben het bedrijf overgenomen vorig jaar toen waren er 16 man, dus in principe zijn we al verdubbeld. En de groeistelling is dat we dit jaar nog een keer zo’n verdubbeling kunnen realiseren. We hebben heel veel ijzers in het vuur zitten in Nijmegen. We krijgen steeds meer wat kleinere

opdrachtgevers erbij en de grote moeten binnenkort nog een keer komen. I: Of je moet er achteraan.

ATRIN 2R: Ja we zijn al bij diverse instanties, zijn we binnen. In Arnhem doen wij bijvoorbeeld uhm, de SKAR, dat is de Stichting Kinderopvang Arnhem en Nijmegen, dus de regio, dat gaat heel goed. Daardoor kom je ook in Nijmegen bij bepaalde organisaties binnen, alleen in de kinderopvang is het momenteel niet zo best. Dus ze moeten een beetje op de centjes zitten. Uiteindelijk als dat straks weer een beetje gaat aantrekken dan, we hebben al een paar keer aan tafel gezeten dus uhm, wie weet dat daar nog wat mogelijkheden ontstaan?

I: Welke rol speelt u in het proces?

ATRIN 3R: Ik ben vestigingsdirecteur van Nijmegen, ik focus me vooral op de groei in Nijmegen. I: Aan hoeveel aanbestedingen doet u mee per jaar?

ATRIN 4R: We hebben nog aan geen ene aanbesteding mee gedaan. Van de gemeente niet en ook niet van andere instanties.

I: Wat is de reden daarvan?

ATRIN 5R: A, is de kennis van mij nog niet zoveel aanwezig, ik ken de wegen nog niet goed genoeg. Ik ben, ik weet niet of het de afgelopen jaar is geweest of het jaar daarvoor in de Meijhorst geweest, daar was een lezing over aanbestedingen, daar is me wel het een en ander duidelijk geworden, alleen de specifieke weg hoe dat die bewandeld moet worden werd mij niet geheel duidelijk.

ATRIN 6R: Wij zijn gespecialiseerd in de middelgrote bedrijven in de omgeving. Wij willen kwaliteit bieden en bij sommige aanbestedingen zitten al partijen aan tafel die eigenlijk al bij voorbaat weten dat ze voor bepaald prijs niet de kwaliteit kunnen bieden. En met alle respect, maar wij willen wel de kwaliteit bieden en de werknemers tevreden houden en niet afspraken maken met een partij van nou, we doen er twee uur over en dan tegen het personeel zeggen, je mag er maar anderhalf uur over doen. Dat is niet geheel onze werkwijze.

I: Bent u bekend met de nieuwe aanbestedingswet en de aanbestedingsregels? ATRIN 7R: Nee, niet. Niet noemenswaardig.

I: Hebt u wel bekenden of partners in de regio die wel aan aanbestedingen meedoen? ATRIN 8R: Nee, voor zover als ik weet, in mijn netwerk zullen er ongetwijfeld wel wat mensen aan

meedoen maar het is mij niet bekend.

I: Ik kan u daarom niet vragen of u het aanbestedingsproces complex vind.

ATRIN 9R: Nee, ik ben er niet echt bekend mee, de ervaring die ik heb via de mail, dat is mij ook niet geheel duidelijk.

I: Zou je het overwegen als je wat meer informatie zou ontvangen vanuit gemeente Nijmegen? ATRIN 10R: Nou, het is wel, wat mij duidelijk is geworden is dat er momenteel aanpassingen zijn om

vooral het MKB dan ook de kans te bieden om zich daarop ook in te schrijven. Alleen wij zijn er nog niet echt mee bezig geweest. De interesse ligt er wel.

I: Je ziet er wel kansen in maar…?

ATRIN 11R: Ik denk dat het voor ons als bedrijf zijnde wel de mogelijkheden biedt om ons in Nijmegen wat meer op de kaart te zetten.

I: Dus waar jullie nou mee zitten is dat jullie de kennis moeten gaan vergaren om dan mee te kunnen doen aan een aanbestedingsproces?

ATRIN 12R: Ja, ja

I: Vind je wel dat de MKB in Nijmegen genoeg kansen krijgt om mee te doen of heb je daar geen blijk op?

ATRIN 13R: Ik denk dat ze daar in Nijmegen er wel druk bezig mee zijn. Alleen getallen ken ik niet. I: De meeste bedrijven willen wel meedoen maar hebben niet voldoende kennis.

ATRIN 14R: Ik moet wel zeggen dat de bijeenkomst, die gaf wel iets meer duidelijkheid. Het is handig om nog meer te doen. Want je merkt wel dat je daardoor wel sneller wat meer kennis vergaart om misschien daar iets meer mee gaan doen. De interesse is er altijd. Een aanbesteding van rond de honderdduizend euro is natuurlijk altijd meegenomen. Als de gemeente vooral de MKB Nijmegen daarvoor wil interesseren dan is dat eigenlijk alleen maar goed.

I: Wat vindt je van de mogelijkheid om gebundeld in te schrijven?

ATRIN 15R: Ik weet niet of dat interessant is, want een ander bedrijf heeft zijn andere specialiteiten, of andere manieren van werken en ik weet niet of, er zou ongetwijfeld een bedrijf in Nijmegen zijn die op dezelfde werkwijze werkt, maar wij zijn al in gesprek met andere bedrijven die ons wel liggen, met een ding hebben we al samen ingeschreven en dat hebben we nog niet uitgevoerd, dus dat kijken we even na of dat misschien ligt. En als dat goed gaat biedt dat wel misschien weer perspectief voor de toekomst.

I: Misschien kan je benaderd worden door een bedrijf als onder aannemer.

ATRIN 16R: Het is wel zo dat wij met veel onderaannemers werken. Wij hebben wel al bepaalde projecten waar wij bijvoorbeeld het reguliere schoonmaak werk, dagelijkse onderhoud, dat wij dat uitvoeren. Maar voor de specialismes hetzij de vloeren of de ramen of de specialistische

reiniging, schakelen we zelf al onderaannemers voor in. Die hebben we ook al zelf in dienst sommigen, alleen vaak is het adhoc, qua planning zijn die mensen dan al volgepland, dan moet je wel op iemand terug kunnen vallen waarvan je weet dat de kwaliteit die hij levert wel voldoet aan de kwaliteit die wij bieden.

I: Vooral in deze tijden van crisis gaan mensen er vooral op letten.

ATRIN 17R: Niet alleen dat, bedrijven hebben het momenteel lastig, sommige bedrijven waar je binnen bent, moet je ook meegaan met de markt. Willen zij op een gegeven moment een of twee dagen minder, dan moet je daar wel in mee gaan. Ook zij gaan op een gegeven moment mee in de flow dat ze omhoog gaan en dan, als je de kwaliteit van je werk goed doet ga je dan automatisch weer mee.

I: Bent u bekend met het begrip Social Return?

ATRIN 18R: Ik heb er wel wat van gehoord maar het is mij niet geheel duidelijk, wat het precies inhoud. I: Social Return is dat de gemeente die wil mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt een kans moeten krijgen om mee te kunnen doen aan de arbeidsmarkt, in aanbestedingen wordt dit meegenomen.

ATRIN 19R: Je bedoelt een langdurig werkloos of een Wajong’er of uh?

I: Een Wajong’ er, of iemand die langdurig werkloos is of iemand uit de bijstand.

ATRIN 20R: Ik ken wel de mogelijkheden van de gemeente Nijmegen ik heb met Margriet Hermsen of Hermans van de gemeente Nijmegen aan tafel gezeten. Ook over de mogelijkheden om mensen op bijstandsniveau middels proefplaatsingen te re-integreren. Men kwam van de gemeente Nijmegen toen net op het verkeerde moment, we hadden toen net eigenlijk al iemand middels zo’n traject aangenomen, maar dan van een andere gemeente.

ATRIN 21Nu is het wel zo dat de informatie die ze ons heeft gegeven wel interessant is, alleen in de schoonmaak is het wel zo, dat vaak geen full timers werken, vaak hebben ze parttime contracten en de meeste die momenteel worden aangeboden zijn mensen die op zoek zijn naar een vaste baan van minimaal 32 tot 38 uur en die mogelijkheid die hebben wij momenteel nog niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er in de toekomst, ook wij gaan natuurlijk verder denken en ja het biedt wel mogelijkheden om dat soort mensen in te zetten, als je licht groeiende bent, want die kunnen wel weer meegroeien in de flow van je bedrijf.

ATRIN 22Dus de interesse is er altijd wel, alleen vaak is de interesse bij een gemeente van dat ze het liefst zoveel mogelijk eruit komen. Dat is allemaal leuk en aardig, ik kan iemand wellicht wel 20 uur aanbieden maar dan zit hij toch voor de helft nog steeds in de bijstand. Je moet er wel voor zorgen dat als je met die categorie in zee gaat, dan moet je wel voor zorgen dat je ook voldoende begeleiding hebt.

I: Ja, dat is zeker.

ATRIN 23R: En vaak is het, we hebben nu best wel wat projecten, sommige projecten werken ze met z’n tweeën of met z’n drieën samen, maar over het algemeen in het geheel, hebben we veel projecten waar mensen dan alleen werken. En dan wordt het een stuk lastiger maar goed wat ik al zeg, we hebben ambitie, we hebben heel wat kooltjes in het vuur zitten, in het Nijmeegse ook, ook in de omgeving. Daar hoeft op een gegeven moment maar eentje van te zijn die zegt van nou we willen je toch een bepaalde kans geven en dan weet je niet hoe snel sommige dingen kunnen gaan.

ATRIN 24R: We zijn een groeiend bedrijf, ook in Nijmegen, we zijn in de afgelopen jaren verdubbeld zo niet meer, en de ambitie is er de organisatie staat en we hebben het op het commerciële gebied, op het financiële gebied, op het personele gebied en op directie niveau zit alles momenteel goed op orde. Daar hebben we ons eerst op gefocust, dat, dat helemaal goed staat en langzamerhand wordt het tijd om meer schakeltjes tussen te gaan zetten. Daar zijn we momenteel mee bezig, volgens mijn zeggen zijn we goed bezig momenteel.

I: Mijn ervaring is dat de meeste MKB bedrijven in de regio wel moeite heeft met de

aanbestedingen, ze kennen wel de regels de wetten, maar toch is er iets wat ze afschrikt om mee te doen. De complexiteit van een aanbesteding….

ATRIN 25R: Ja, misschien de complexiteit, misschien…

I: De kosten die het met zich mee brengt en je hebt geen garantie dat je dan de opdracht krijgt ATRIN 26R: Nee, op een gegeven moment gaat het wel behoorlijk wat tijd en energie in steken, ja maar

goed, als je met een normale offerte ronde bij een ander bedrijf bezig bent, dan moet je ook gaan opnemen en natuurlijk gaat het dan om kleinere bedragen. Kleinere opdrachten, maar ook daar moet je tijd en energie in steken en daar moet je ook goed voor de dag komen met een gedegen advies en ook al met een offerte waar dan in principe ook alles in staat dus je moet daar bijvoorbeeld ook een werkprogrammatje neerleggen, of je moet zeggen welke afspraken er gepaard zijn aan die offerte, je kunt er wel een hele mooie prijs neerzetten, maar in die prijs moet er wel bij staan wat er allemaal in zit. Elke offerte heeft daarvoor zijn tijd nodig zou ik zeggen.

I: Dus je hebt zoiets van het maakt u niks uit van de kosten en het werk wat erin gaat zitten? ATRIN 27R: Nou ja, de kosten moeten natuurlijk niet boven de baten uitkomen, want ik bedoel je blijft

toch wel ondernemer. En dan moet, als je daar tijd en energie in steekt, is het dan natuurlijk de verwachting dat je daarop voort kan borduren. Zo’n eerste keer zal je er hoogstwaarschijnlijk dan niet zoveel aan verdienen. Maar goed daar gaat het dan op dat moment niet over, het gaat erom dat je als bedrijf kan profileren. En als je dan op een gegeven moment daar ook je werk goed doet, dan wordt je misschien wel wat sneller benaderd

I: Ja met de nieuwe aanbestedingswet, mag er niet om welke reden dan ook op prijs worden gegund, mits het goed onderbouwd is.

ATRIN 28R: Dat was me wel duidelijk, alleen ja we zijn er nog niet voldoende mee bezig geweest en B: is dat ook omdat we bezig zijn om de organisatie wat meer op de kaart te zetten. Dus dat ging en gaat nog tot het einde van het jaar, daar gaat de meeste tijd in zitten. Kijk als het straks helemaal voor 100% staat dan, de naamswijziging, op de site wordt het nu al kenbaar gemaakt dat we een vestiging in Nijmegen hebben en dat er langzamerhand onze naam in Nijmegen verdwijnt en ja dan heb je ook meer tijd en energie om aan andere dingen te besteden. We zijn momenteel heel erg druk met heel veel netwerken.

We zijn bezig met bijvoorbeeld NEC om duidelijk te maken dat we als Antonio ook in Nijmegen zitten.

ATRIN 29R: Gaandeweg willen we wel die weg gaan bewandelen.

I: Een aanbeveling voor de gemeente Nijmegen is dus om meer informatierondes te houden. ATRIN 30R: Voor mij was het pas de eerste keer. Ik ben pas twee jaar werkzaam in deze sector. Een

normale offerte ronde bij een bedrijf gaat wat makkelijker dan via en gemeente. Vooral met de wetten en de regeltjes waar je rekening moet houden. De voorwaarden waaraan je moet voldoen. Ik denk dat, dat wel een punt is wat veel mensen afschrikt.

I: De gemeente Nijmegen is heel erg bezig met MKB vriendelijk aanbesteden, het staat goed beschreven, maar na onderzoek is toch gebleken dat de meeste bedrijven niet op de hoogt zijn van de inspanningen noch de doelstellingen van de gemeente. Het wordt niet voldoende kenbaar gemaakt.

ATRIN 31R: Bij mij is het niet bekend dat ze er erg veel mee bezig zijn, ik moet wel zeggen dat de presentatie die ze gaven, dat die wel vrij duidelijk was maar op een niveau van ambtenaren. Het niveau van een ambtenaar en van een ondernemer ligt wel eens anders.

I: Ze zijn er intern mee bezig, maar het dient ook meer openbaar gemaakt te worden. ATRIN 32R: Ja dat denk ik ook.