• No results found

Fragmenten interviews met het MKB

Bijlage 3 Onderzoeksresultaten

3.5 Externe interviews

3.5.5 Fragmenten interviews met het MKB

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen -Ervaring NESU 4 I: Aan hoeveel aanbestedingen doet u mee per jaar?

R: Nee, dat is incidenteel omdat wij uh ook in die markt niet zoeken. En nu onderzoek je dat ook begrijp ik. Uuh dus we hebben eigenlijk alleen aanbestedingen gedaan bij uh bestaande klanten die van overheidswege verplicht waren om opnieuw aan te besteden.

NESU 6 I: Bent u bekend met de nieuwe aanbestedingswet?

R: Ja, ja heb al langer laat ik het zo zeggen, ik heb uh er wel documentatie over doorgenomen en maar omdat het uh me niet eigenlijk zo interesseert, die hele aanbestedingsprocedure, zeker niet de Europese heb ik me eigenlijk niet grondig in verdiept.

NESU 7 I: Dus u bent niet echt tevreden met de aanbestedingsregels?

R: Aanbestedingsregels dan niet specifiek omdat ik me er niet eigenlijk in verdiept heb, ik ben uh, de ervaring die ik heb, dus dat bij de aanbestedingen het vaak toch uh om de prijs blijkt te gaan. Terwijl er met de nieuwe regelgevingen het toch soms getackeld wordt en dat de kwaliteit belangrijk wordt. Uhm dat uiteindelijk uhm toch de prijs de doorslag blijkt te geven. Hoewel wel anders wordt voorgespiegeld.

NESU 16 R: Nee, nee, nee niet met de gemeente Nijmegen nee, ik heb wel ervaring met het onderwijs, en uh daar heb ik uh daar heb ik wel zoveel uh, ik heb er geen slechte ervaringen mee, uh heb ik besloten om daar geen uh, om daar geen deel meer aan te nemen. Om dus geen deel meer aan te nemen, dus geen aanbestedingen meer te doen van overheden meer te doen laat ik het zo zeggen.

ATRIN 4 R: We hebben nog aan geen ene aanbesteding mee gedaan. Van de gemeente niet en ook niet van andere instanties.

ATRIN 5 R: A, is de kennis van mij nog niet zoveel aanwezig, ik ken de wegen nog niet goed genoeg. Ik ben, ik weet niet of het de afgelopen jaar is geweest of het jaar daarvoor in de Meijhorst geweest, daar was een lezing over aanbestedingen, daar is me wel het een en ander duidelijk

geworden, alleen de specifieke weg hoe dat die bewandeld moet worden werd mij niet geheel duidelijk.

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen -Kennis en kunde

NESU 3 R: Ja, gedaan laat ik het zo zeggen, vooral dan Europese aanbestedingen in dit geval uhm, en het betreft dan een scholengemeenschap.

NESU 4 Incidenteel. Uuh dus we hebben eigenlijk alleen aanbestedingen gedaan bij uh bestaande klanten die van overheidswege verplicht waren om opnieuw aan te besteden.

NESU 6 R: Ja, ik heb uh er wel documentatie over doorgenomen en maar omdat het uh me niet eigenlijk zo interesseert, die hele aanbestedingsprocedure, zeker niet de Europese heb ik me eigenlijk niet grondig in verdiept

NESU 8 R: ja uiteindelijk wel.

NESU 21 Ja, de meeste bedrijven vooral de wat kleiner MKB bedrijven dat zijn allemaal gewoon hard werkende mensen die uh, die de kennis dan kopen en dit soort kennis is natuurlijk niet zo heel eenvoudig te kopen. Grotere bedrijven die die veel aanbestedingen doen die trekken gewoon iemand aan.

NESU 22 Ja precies. Dus ik denk dat dat lastig is ja. Voor mijzelf gaat het echt lukken.

NESU 23 R: Nee, dat niet want ik ben uh slim genoeg om het offertetraject zo te doorlopen dat ik het wel zou kunnen krijgen, alleen als ik het dan zou gaan uitvoeren zoals het in de bestekken staat beschreven dan zou ik er niets aan verdienen en ik ben een ondernemer die geld wil verdienen, ik zit niet op werk te wachten zou ik zeggen, ik zit op geld te wachten en dat klinkt een beetje uh arrogant misschien, maar kort door te bocht is het gewoon zo.

NESU 25 R: Ik denk dat degene die, die de bestekken schrijft die bij een aanbestedingsproces hoort iets te ver afstaan van de werkelijkheid, en niet goed genoeg bekend zijn met een hele hoop randvoorwaarden en praktische probleempjes die er kunnen zijn, ze stappen al te makkelijk overheen denk ik.

NESU 26 R: Dat je anders naar kijkt, dat je denkt van jeetje dat, dat het bestek wat ik hier aan het schrijven ben, de tijd die wij daarvoor calculeren, dat kan helemaal niet joh. Ik denk dat, dat een groot probleem is hoor.

NESU 27 R: Ja, omdat ze waarschijnlijk uh, natuurlijk een hele hoop risico’s willen afdichten door alles goed op papier te zetten, daar zijn overheden goed in natuurlijk. En als het op papier staat dan zal het wel kloppen. Al doen ze er verder weinig mee, vervolgens gaan ze bureaus inhuren die allemaal toetsen of er geleverd wordt wat er gevraagd is uh en dan kun je allerlei conflicten krijgen, ik uhm en dat is utopie maar het zal wel mooi zijn als er bij de gemeente iemand die met bouwzaken desnoods of facilitaire dingen zich bezig moet houden dat ze er zelf dan ook een klein beetje verstand van heeft. En niet alleen maar het theoretische stukje een HBO of wat dan ook of universiteit. Maar ja dat werkt tegenwoordig helaas niet meer zo. Mensen uit de praktijk die doorgroeien die zouden beter op die plaatsen zitten denk ik. Maar daar hoort een bepaald denkniveau bij, en dat is dan weer niet iedereen gegeven die vanaf de werkvloer komt, dus dat is natuurlijk een dilemma.

Nesu 28 R: meer toegepast op de praktijk dus het zou uh bij het schrijven van het bestek wordt er gekeken nou ik noem maar wat, deze kantoorruimte 20 vierkante meter uh er staan uh twee bureaus en twee stoelen, daar mag uh 0.04 uur over gedaan worden. Onafhankelijk van of ik er

nou een zooitje van maak hier of dat ik iedere keer de koffie op de tafel gooi, en vol gooi met rommel

ATRIN 7R: Nee, niet. Niet noemenswaardig.

ATRIN 9R: Nee, ik ben er niet echt bekend mee, de ervaring die ik heb via de mail, dat is mij ook niet geheel duidelijk.

ATRIN 12R: Ja, ja

ATRIN 19R: Je bedoelt een langdurig werkloos of een Wajonger of uh?

I: Een Wajonger, of iemand die langdurig werkloos is of iemand uit de bijstand.

ATRIN 20R: Ik ken wel de mogelijkheden van de gemeente Nijmegen ik heb met Margriet Hermsen of Hermans van de gemeente Nijmegen aan tafel gezeten. Ook over de mogelijkheden om mensen op bijstandsniveau middels proefplaatsingen te re-integreren. Men kwam van de gemeente Nijmegen toen net op het verkeerde moment, we hadden toen net eigenlijk al iemand middels zo’n traject aangenomen, maar dan van een andere gemeente.

ATRIN 28R: Dat was me wel duidelijk, alleen ja we zijn er nog niet voldoende mee bezig geweest. ATRIN 31R: Bij mij is het niet bekend dat ze er erg veel mee bezig zijn, ik moet wel zeggen dat de

presentatie die ze gaven, dat die wel vrij duidelijk was maar op een niveau van ambtenaren. Het niveau van een ambtenaar en van een ondernemer ligt wel eens anders.

I: Ze zijn er intern mee bezig, maar het dient ook meer openbaar gemaakt te worden. ATRIN 32R: Ja dat denk ik ook.

J2 Hij is niet echt bekend met de nieuwe aanbestedingswet (inhoudelijk). Voor zijn bedrijf heeft hij geen aanbestedingen nodig.

J6 Is niet bekend met de Nijmeegse doelstellingen, maar vraagt wel of het voordelen heeft voor zijn leden of voor hem zelf als ondernemer.

J7 Is niet op de hoogte van de workshops. Maar is wel geïnteresseerd in de informatie.

J8 Hij geeft aan dat er een grote afstand is tussen de gemeente en de ondernemers. Wil wel met de gemeente Nijmegen meewerken om de bekendheid van de regels en doelstellingen te verhogen onder de ondernemers.

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen -Complexiteit

NESU 13 R: Ja, die zijn zeker voor de schoonmaakbranche zeer complex, ze willen zo gedetailleerde informatie uh kan me best voorstellen dat je uh met een financieel gezond bedrijf zaken wil doen. Maar dat is tegenwoordig zo makkelijk te toetsen via uh, diverse organisaties als Graydon, er zoveel van die uh die organisaties dat toetsen, ik denk dat het voldoende zou moeten zijn, je moet vervolgens nog ieder jaar stukken van, ik weet niet hoe lang terug allemaal tot in detail, of je uurtarief uh waarin je eigenlijk moet aangeven dat er allemaal kosten zijn en dat je er eigenlijk heel weinig aan wil verdienen en dat is natuurlijk niet waar, je wil er zoveel mogelijk aan verdienen.

NESU 17 R: Ja, de kansen zijn er altijd je mag altijd meedoen hè, als het uh, het zijn vaak Europese aanbestedingen zeker wel daar mag je altijd inschrijven, dus als je door de selectie criteria heen komt, die vaak ook heel erg zwaar zijn moet ik zeggen want dat uh, maar goed uh, daar kan ik me wel iets bij voorstellen als je daar doorheen komt dan mag je gewoon meedoen, maar ja of je kans maakt dat is een tweede.

NESU 21 R: Ja, meeste bedrijven, vooral de wat kleiner MKB bedrijven dat zijn allemaal gewoon hard werkende mensen die, die de kennis dan kopen en dit soort kennis is natuurlijk niet zo heel

eenvoudig te kopen. Grotere bedrijven die uh die veel aanbestedingen doen die trekken gewoon iemand aan die fulltime mee bezig is, die hebben de kennis in huis dus daar is al een kleine ja een nadeel voor de kleinere MKB bedrijven.

NESU 22 R: ja precies. Dus ik denk dat dat lastig is ja. Voor mijzelf gaat het echt lukken.

NESU 26 R: Dat je anders naar kijkt, dat je denkt van jeetje dat, dat het bestek wat ik hier aan het schrijven ben, de tijd die wij daarvoor calculeren, dat kan helemaal niet joh. Ik denk dat, dat een groot probleem is hoor.

Nesu 28 R: meer toegepast op de praktijk dus het zou uh bij het schrijven van het bestek wordt er gekeken nou ik noem maar wat, deze kantoorruimte 20 vierkante meter uh er staan uh twee bureaus en twee stoelen, daar mag uh 0.04 uur over gedaan worden. Onafhankelijk van of ik er nou een zooitje van maak hier of dat ik iedere keer de koffie op de tafel gooi, en vol gooi met rommel

ATRIN 15R: Ik weet niet of dat interessant is, want een ander bedrijf heeft zijn andere specialiteiten, of andere manieren van werken en ik weet niet of, er zou ongetwijfeld een bedrijf in Nijmegen zijn die op dezelfde werkwijze werkt, maar wij zijn al in gesprek met andere bedrijven die ons wel liggen, met een ding hebben we al samen ingeschreven en dat hebben we nog niet uitgevoerd, dus dat kijken we even na of dat misschien ligt. En als dat goed gaat biedt dat wel misschien weer perspectief voor de toekomst.

ATRIN 22Dus de interesse is er altijd wel, alleen vaak is de interesse bij een gemeente van dat ze het liefst zoveel mogelijk eruit komen. Dat is allemaal leuk en aardig, ik kan iemand wellicht wel 20 uur aanbieden maar dan zit hij toch voor de helft nog steeds in de bijstand. Je moet er wel voor zorgen dat als je met die categorie in zee gaat, dan moet je wel voor zorgen dat je ook voldoende begeleiding hebt.

ATRIN 25R: Ja, misschien de complexiteit, misschien…

J1 De vice voorzitter geeft aan dat MKB Nijmegen het aanbestedingsproces als heel lastig ervaart. J3 Hij geeft wel aan dat de bedrijven die bij Jong MKB lid zijn het schrijven van een aanbesteding

als moeilijk en lastig ervaren.

J10 Aanbesteden wordt als een grijs gebied geschetst.

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen –Kosten

NESU 10 Uhm als we uit zouden gaan van kwaliteit wat mijn inzien belangrijker of verstandiger zou zijn, zouden ze kunnen stellen van goh uh laat nu eens uh een bij een aanbesteding de partijen zeggen wat ze voor dat bedrag willen doen en toets aan de hand daarvan samen met referenties van een bedrijf waar je dan je keuze op laat vallen of dat er meerdere zijn uh kijk eens wat uh wat de historie is van zo’n bedrijf en ga dan voor kwaliteit. Dat zou ik verstandiger vinden, een andere insteek.

NESU 22 R: ja precies dan is die kennis niet in huis je moet het inkopen, als ik iemand zou moeten inhuren om dat voor mij te gaan doen, die kent dit bedrijf dan weer niet goed genoeg om dat goed te kunnen toepassen. Dus ik denk dat dat lastig is ja.

ATRIN 26R: Nee, op een gegeven moment gaat het wel behoorlijk wat tijd en energie in steken. ATRIN 27R: Nou ja, de kosten moeten natuurlijk niet boven de baten uitkomen.

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen –Tijd

ATRIN 27R: Nou ja, de kosten moeten natuurlijk niet boven de baten uitkomen.

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen –Social Return

NESU 20 R: Ja, dat is ook weer zoiets het wordt een beetje door de overheid opgelegd uh of het echt functioneert heb ik er zelf dus geen ervaring mee ik ben bang van niet.

ATRIN 19R: Je bedoelt een langdurig werkloos of een Wajong’ er of uh?

I: Een Wajonger, of iemand die langdurig werkloos is of iemand uit de bijstand.

ATRIN 21Nu is het wel zo dat de informatie die ze ons heeft gegeven wel interessant is, alleen in de schoonmaak is het wel zo, dat vaak geen full timers werken, vaak hebben ze parttime contracten en de meeste die momenteel worden aangeboden zijn mensen die op zoek zijn naar een vaste baan van minimaal 32 tot 38 uur en die mogelijkheid die hebben wij momenteel nog niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er in de toekomst, ook wij gaan natuurlijk verder denken en ja het biedt wel mogelijkheden om dat soort mensen in te zetten, als je licht groeiende bent, want die kunnen wel weer meegroeien in de flow van je bedrijf.

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen –Kwaliteit

NESU 11 R: Ja, absoluut nu is het zo dat uh, maar dat is puur de schoonmaakbranche waar ik het nu over heb daar heb ik ook vakbladen voor met artikelen over liggen dat uhm dat er zo ingeschreven wordt door de schoonmaakbedrijven in dit geval dat ze de goede verhouding hebben tussen de prijs en de algemene voorwaarden die er verder liggen dat ze het uh gepunt krijgen en vervolgens uh nemen ze het niet zo nauw met alles wat er vooraf gesteld is. Het kan zijn in ons geval getraind personeel leeftijdscategorieën, uh er wordt in de schoonmaak gedacht dat jongelui niet goed schoonmaken, dus er moet een paar percentage ouderen zijn dat soort dingen en uhm ik denk dat die bedrijven dan de marge moeten gaan maken met de dingen die ze eigenlijk niet gaan doen, die ze wel beloofd hebben en toch niet gaan doen. En dat is een keuze die je wil maken. Als je al bedrijf op die manier de markt wil slaan ja, prima ik heb mijn eigen geval toen gekozen om niet mee te doen, ik ga voor kwaliteit en kwaliteit kost geld. En dan kom je eigenlijk nooit in aanmerking voor dat soort opdrachten, puur mijn ervaring maar, dat is niet alleen wat ik zelf heb ondervonden, maar onze vakbladen staan er boordevol van, iedere editie staat er weer een artikel over.

NESU 12 R: Ja, aan de ene kant wel de prijsconcurrent, de concurrentie wordt belangrijker, uh ja de prijs opdrijven eigenlijk niet want uh. Uiteindelijk de aanbestedende partij de overheid in dit geval bepaald wat ze er voor uit willen geven, alleen wat ze ervoor krijgen dat wordt steeds minder denk ik.

NESU 24 R: Als ik een offertetraject zou doorlopen om een opdracht binnen te halen en dat vervolgens alles moet gaan doen om er geld aan te verdienen en op kwaliteit ga inleveren en mijn

afspraken niet nakom, dat moet je willen en dat wil ik in dit geval dan zeker niet. Het is een keuze die je maakt.

ATRIN 6R: Wij zijn gespecialiseerd in de middelgrote bedrijven in de omgeving. Wij willen kwaliteit bieden en bij sommige aanbestedingen zitten al partijen aan tafel die eigenlijk al bij voorbaat weten dat ze voor bepaald prijs niet de kwaliteit kunnen bieden. En met alle respect, maar wij willen wel de kwaliteit bieden en de werknemers tevreden houden en niet afspraken maken met een partij van nou, we doen er twee uur over en dan tegen het personeel zeggen, je mag er maar anderhalf uur over doen. Dat is niet geheel onze werkwijze.

Fragmenten Wel of niet meedoen aanbestedingen –Kansen

NESU 17 R: Ja, de kansen zijn er altijd je mag altijd meedoen, maar ja of je kans maakt dat is een tweede.

NESU 18 R: ja, klinkt allemaal leuk, ik denk dat ieder bedrijf dan voor zichzelf gaat, en ik denk dat die samenwerking geloof ik niet zo in.

NESU 27 R: Ja, omdat ze waarschijnlijk uh, natuurlijk een hele hoop risico’s willen afdichten door alles goed op papier te zetten, daar zijn overheden goed in natuurlijk. En als het op papier staat dan zal het wel kloppen. Al doen ze er verder weinig mee, vervolgens gaan ze bureaus inhuren die allemaal toetsen of er geleverd wordt wat er gevraagd is uh en dan kun je allerlei conflicten krijgen, ik uhm en dat is utopie maar het zal wel mooi zijn als er bij de gemeente iemand die met bouwzaken desnoods of facilitaire dingen zich bezig moet houden dat ze er zelf dan ook een klein beetje verstand van heeft. En niet alleen maar het theoretische stukje een HBO of wat dan ook of universiteit. Maar ja dat werkt tegenwoordig helaas niet meer zo. Mensen uit de praktijk die doorgroeien die zouden beter op die plaatsen zitten denk ik. Maar daar hoort een bepaald denkniveau bij, en dat is dan weer niet iedereen gegeven die vanaf de werkvloer komt, dus dat is natuurlijk een dilemma.

NESU 28 R: meer toegepast op de praktijk dus het zou uh bij het schrijven van het bestek wordt er gekeken nou ik noem maar wat, deze kantoorruimte 20 vierkante meter uh er staan uh twee bureaus en twee stoelen, daar mag uh 0.04 uur over gedaan worden. Onafhankelijk van of ik er nou een zooitje van maak hier of dat ik iedere keer de koffie op de tafel gooi, en vol gooi met rommel

ATRIN 11R: Ik denk dat het voor ons als bedrijf zijnde wel de mogelijkheden biedt om ons in Nijmegen