• No results found

Interactie tussen politie en burgers

Hoofdstuk 9 in de landelijke rapportage van de VMR 2007 vormt daarvoor een voorbeeld

8. Functioneren van de politie in de woonbuurt

8.6 Interactie tussen politie en burgers

Grafiek 8.10

Vertrouwen in politie en politie is goede crimefighter (schaalscores), IVM 2008

8.6 Interactie tussen politie en burgers

In de IVM 2008 zijn verder vijf stellingen aan de respondenten voorgelegd die betrekking hebben op de interactie tussen politie en burgers. Ook deze stellingen zijn positief geformu-leerd, dus hoe meer men het eens is met een stelling, hoe positiever men op dat aspect over de politie is.

Grafiek 8.11.

Interactie tussen politie en burgers (% eens), IVM 2008

0 10 20 30 40 50 60

'De politie houdt rekening met de wensen van de samenleving 'De politie werkt goed samen met de bewoners 'De politie heeft hier contact met de bewoners uit de buurt'

'De politie neemt je serieus'

'De politie is benaderbaar' 'De politie wil contact hebben met de burgers 'De politie informeert de burgers'

wederkerigheidcommunicatie

% eens

Drie van de tien inwoners vinden dat de politie rekening houdt met de wensen van de sa-menleving. Bijna een kwart van de ondervraagden (24 procent) vindt dat de politie goed samenwerkt met de bewoners. Naast deze stellingen hebben ook twee eerder beschreven stellingen betrekking op de wederkerigheid van de politie. Zoals al beschreven in paragraaf 8.3 zegt 18 procent dat de politie daadwerkelijk contact heeft met de bewoners in de buurt en vindt 45 procent dat de politie je serieus neemt.

Drie stellingen gaan specifiek over de communicatie tussen politie en burgers. Eén op de drie inwoners is van mening dat de politie contact wil hebben met de burgers. Ruim de helft (55 procent) vindt de politie benaderbaar. Drie van de tien inwoners zegt dat de politie de burgers informeert.

Op grond van de antwoorden op bovenstaande stellingen zijn twee schaalscores berekend.

Dit betreft een schaalscore voor de wederkerigheid tussen politie en burgers, en één voor de communicatie tussen politie en burgers. Deze scores variëren tussen 0 en 10. Hoe hoger deze score des te positiever men is over dat aspect. Voor Nederland was in 2008 de schaal-score voor de wederkerigheid tussen politie en burgers 5,3 voor de communicatie tussen politie en burgers 5,7.

Grafiek 8.12

Wederkerigheid en communicatie met burgers (schaalscores), IVM 2008

De schaalscore voor de wederkerigheid tussen politie en burgers is wezenlijk hoger dan gemiddeld in de regio’s Twente, IJsselland, Fryslân, Noord- en Oost-Gelderland, Amster-dam-Amstelland en Haaglanden. Deze regio’s hebben een score van 5,4 of hoger. Lager dan gemiddeld scoren de regio’s Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord met een score van 4,9.

Centraal Bureau voor de Statistiek 106

De schaalscore voor de communicatie tussen politie en burgers is het hoogst in de regio’s IJsselland, Twente, Hollands Midden en Haaglanden. De score van deze regio’s is met 5,9 wezenlijk hoger dan gemiddeld. De regio’s Gooi en Vechtstreek en Noord-Holland-Noord scoren met 5,5 resp. 5,4 significant lager dan gemiddeld.

8.7 Samenvatting

Dit hoofdstuk geeft weer hoe de inwoners van Nederland volgens de IVM 2008 denken over het functioneren van de politie in de woonbuurt. Naast de resultaten uit de IVM zijn, waar mogelijk, vergelijkbare metingen uit de VMR in de tijd geplaatst. Ook zijn de resultaten van de verschillende politieregio’s aan de hand van schaalscores vergeleken met het landelijke gemiddelde.

Hieronder worden de belangrijkste resultaten samengevat.

Landelijke uitkomsten:

- In 2008 was 44 procent van de inwoners tevreden tot zeer tevreden over het algemene functioneren van de politie in de buurt. De metingen uit de VMR (sinds 2005) laten een stabiel beeld zien.

- Ongeveer éénderde van de inwoners vindt dat de politie bescherming biedt, dat ze rea-geert op problemen in de buurt en dat de politie haar best doet. Ongeveer een op de vijf personen vindt dat de politie contact heeft met de bewoners of dat ze de zaken efficiënt aanpakt. 23 procent van de bewoners vindt dat de politie te weinig bekeurt en 45 procent vindt dat de politie hen serieus neemt.

- De helft van de respondenten vindt dat de politie zich te weinig in de buurt laat zien. Vol-gens de VMR is de mening over de beschikbaarheid van de politie sinds 2007 gelijk ge-bleven, maar iets positiever ten opzichte van 2005 en 2006.

- Ruim de helft van de inwoners vertrouwt erop dat de politie je helpt als het er echt op aan komt. Ongeveer een kwart van de bevolking is positief over de politie inzake criminaliteits-bestrijding en boeven vangen.

- Rond een kwart van de inwoners zegt dat de politie rekening houdt met de wensen van de samenleving en/of is positief over de samenwerking van de politie met de bewoners. Over de communicatie van de politie is ruim 30 procent positief.

Regionale verschillen:

- In de regio’s Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord en Utrecht zijn volgens de schaalscore politiefunctioneren minder inwoners tevreden over het politiefunc-tioneren in het algemeen dan gemiddeld. In de regio’s Fryslân, Twente, IJsselland en Haaglanden zijn meer mensen dan gemiddeld tevreden.

- Wanneer het functioneren concreter gemeten wordt aan de hand van een aantal stellingen en daarop een schaalscore wordt berekend blijkt dat de politieregio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland, Utrecht en Hollands-Midden minder tevreden inwoners hebben dan gemiddeld. In de regio’s Amsterdam- Amstelland, IJsselland, Braband-Noord, Twente en Haaglanden zijn meer inwoners tevreden dan gemiddeld.

- De schaalscore voor de beschikbaarheid van de politie is in de politieregio’s Midden- en West-Brabant, Zaanstreek-Waterland, Limburg-Zuid, Noord-Holland Noord en Zuid-Holland-Zuid lager dan gemiddeld. In Amsterdam-Amstelland, maar ook in Groningen, Haaglanden, IJsselland en Twente is deze hoger dan gemiddeld.

- In de regio’s Noord-Holland-Noord en Limburg-Zuid heeft men volgens de schaalscore minder vertrouwen in de politie dan gemiddeld. In de regio’s IJsselland, Twente, Hollands-Midden en Haaglanden juist meer.

- De schaalscore voor de politie als crimefighter is hoger dan gemiddeld in de regio’s IJssel-land, Fryslân, Hollands Midden en Haaglanden. De regio’s Gooi en Vechtstreek en Bra-bant-Zuid-Oost scoren lager dan gemiddeld.

- De schaalscore voor de wederkerigheid van de politie is in de regio’s Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland lager dan gemiddeld. In de regio’s Twente, IJsselland, Frys-lân, Noord- en Oost-Gelderland, Amsterdam-Amstelland en Haaglanden is deze hoger.

- In de regio’s Gooi en Vechtstreek en Noord-Holland-Noord is de schaalscore communica-tie lager dan gemiddeld. In de regio’s IJsselland, Twente, Hollands Midden en Haaglanden is deze score hoger dan gemiddeld.