• No results found

Bijlage 1: Informed consent

Beste,

In het kader van de opleiding tot Master in de Verpleeg- en Vroedkunde aan de Universiteit te Gent, wordt een Masterproef uitgevoerd naar: ‘’De noden van AYA’S (Adults and Young Adolescents) in follow-up na kanker.’’

De behandeling van kanker is vaak een zeer ingrijpende periode. Echter, ook de nazorg is een belangrijke fase. Deze nazorgfase krijgt soms minder aandacht en wordt niet steeds gestructureerd aangeboden door een behandelend team. Eens de behandeling voorbij is, kunnen er nieuwe bezorgdheden ontstaan bij jongvolwassenen en volwassenen die kanker kregen die ook aandacht vergen. Denk maar aan relaties en kinderwens, werkzekerheid, studies, enzovoort.

Het doel van de studie is om de noden van jongvolwassenen en volwassenen (25-35 jaar), die kanker doormaakten, via interviews in kaart te brengen. Deze informatie kan gebruikt worden om de nazorg voor deze patiëntengroep verder te optimaliseren.

Om dit onderzoek mogelijk te maken, willen wij, Laura Peers, Prof. dr. Ann Van Hecke, Mevr. Nathalie Belpame en Mevr. Marijke Quaghebeur, uw medewerking vragen.

Informatie voor deelnemers aan een onderzoek over

Deelnemen aan dit onderzoek betekent dat er een éénmalig interview zal plaatsvinden, waarbij uw ervaring voorop staat. Het interview zal dan ook plaatsvinden in een door u gekozen omgeving, dit kan bij u thuis, in het ziekenhuis of op een andere plek naar keuze. Als onderzoekers zullen we naar uw ervaringen luisteren, met respect voor uw bezorgdheden. Die informatie is dan ook vertrouwelijk. U kan dan ook het interview op elk moment stopzetten, u kan zeker ook achteraf uw deelname alsnog intrekken. De deelname is vrijwillig. Een weigering zal geen enkele invloed hebben voor eventuele verdere zorgverlening.

Het gesprek dat we in het kader van dit onderzoek met u willen hebben, wil ik opnemen met een recorder. Zo hoef ik niet te noteren tijdens het gesprek en kan ik zo goed mogelijk focussen op het gesprek. Na het onderzoek worden meteen alle geluidsopnames gewist.

Wat op band opgenomen is, wordt nadien uitgetypt. Daarbij laten we alle namen en verwijzingen weg, waaruit iemand zou kunnen opmaken over wie

het gaat. Alleen de

(co)promotoren krijgen de uitgeschreven gesprekken te lezen. Aan uw arts of aan andere zorgverleners delen we niets mee. Wat u ons vertelt, wordt dus gepseudonimiseerd (uw persoonsgegevens worden zo getransformeerd, zodat de gegevens niet herleidbaar zijn naar uw persoon) en strikt vertrouwelijk behandeld. Alle gegevens uit dit onderzoek worden behandeld volgens de regels van de bescherming van de privacy, zoals in de vernieuwde General Data Protection Regulation (GDPR-wet; zie verder) van ingang sinds 25 mei 2017. Als de resultaten van de studie worden gepubliceerd, zal uw anonimiteit aldus verzekerd zijn.

Als we met meerdere patiënten gesproken hebben, analyseren we wat al deze patiënten ons verteld hebben. Wat we daaruit kunnen besluiten leggen we in een rapport vast en dat delen we mee aan onze collega’s en studenten, zodat ook zij van ons onderzoek kunnen leren. We willen nogmaals benadrukken dat in deze rapporten uzelf niet herkenbaar zal zijn. Vooraleer het onderzoek van start kon gaan, hebben we, zoals dat in België wettelijk geregeld is, het onderzoek aan het Ethisch Comité van het UZ Gent voorgelegd. Dit Comité heeft het project goedgekeurd. In geen geval dient de goedkeuring van het Ethisch Comité een aanzet te zijn tot deelname.

Hoewel het helemaal niet te verwachten is dat u schade zou kunnen oplopen door aan het onderzoek mee te werken – het gaat immers alleen om een gesprek – is er toch een verzekering voor schade voor de deelnemers afgesloten, zoals bepaald in de wetgeving (experimentenwet van 7/5/2004). De verzekering werd afgesloten door Allianz Global Corporate & Specialty – Polisnummer BEL000862.

In navolging van de nieuwe GDPR-wetgeving omtrent de privacy, willen wij, u nog enkele zaken meedelen.

- Het doel van de studie is om de noden van de participanten met behulp van interviews op te lijsten, zodat er naar de toekomst toe beter hierop kan ingespeeld worden.

- De verwerkingsverantwoordelijke en tevens hoofdpromotor voor dit onderzoek is Prof. dr. Ann Van Hecke.

- U hebt als patiënt inzagerecht, dit betekent dat u het uitgetypte interview achteraf kan inkijken.

- De opslagtermijn van de gegevens is noodzakelijk tot het einde van de Masterproef, de opnames zullen daarna gewist worden.

- Als uitvoerder van dit onderzoek zal ik, als student, de belangrijkste ontvanger zijn van uw persoonsgegevens. De (co)promotoren zullen assistentie bieden bij het includeren van

participanten en de verwerking achteraf. Er zal overleg gepleegd worden met de (co

- )promotoren en de student over het onderzoek.

- U hebt het recht om een klacht in te dienen over hoe uw informatie wordt behandeld, bij de Belgische toezichthoudende instantie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de wetgeving inzake gegevensbescherming:

Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) Drukpersstraat 35,

1000 Brussel

Tel. +32 2 274 48 00

E-mail: contact (at) adp-gba.be

Website: www.gegevensbeschermingsautoriteit.be

De Data Protection Officer kan u desgewenst meer informatie verschaffen over de bescherming van uw persoonsgegevens. U kunt hiervoor terecht bij Mevrouw Katya Van Driessche, te bereiken op het e-mailadres

dpo@uzgent.be.

Voordelen

Deze studie biedt geen medisch of ander voordeel voor uzelf, maar de bekomen resultaten kunnen leiden tot nieuwe en meer efficiënte aanbevelingen voor de nazorg.

Kosten

Uw deelname aan de studie brengt geen bijkomende kosten mee voor u, maar biedt ook geen financieel voordeel.

Als u aanvullende informatie wenst over het onderzoek of over uw mogelijke deelname, kunt u nu of in de loop van het onderzoek contact opnemen met mevrouw Nathalie Belpame, Universitair medewerker bij het Kankercentrum

(Nathalie.Belpame@uzgent.be) of bij mevrouw Marijke Quaghebeur,

We danken u omdat u aan onze vraag aandacht hebt willen geven. Met vriendelijke groeten,

Prof Ann Van Hecke, Zelfstandig Academisch Personeel verbonden aan Universiteit Gent en stafmedewerkers aan het Universitair Ziekenhuis Gent, 09 332 83 49.

Mevrouw Nathalie Belpame, Universitair medewerker bij het Kankercentrum, 09 332 03 59.

Mevrouw Marijke Quaghebeur, Verpleegkundig Specialist Hematologie bij Universitair Ziekenhuis Gent, 09 332 04 18.

Mevrouw Katya Van Driessche, Data Protection Officer Universiteit Gent,

dpo@ugent.be Mevrouw Laura Peers, Studente Master in de

Verpleegkunde en de Vroedkunde, laura.peers@ugent.be

Betreft: Wat zijn de noden van AYA’S (adults and Young Adolescents) in follow-up na kanker?

Geïnformeerde toestemming tot medewerking

□ Ik verklaar hierbij op een duidelijke wijze zowel mondeling als schriftelijk te zijn ingelicht over de aard, de methode, het doel en (indien aanwezig) de risico’s en de belasting van het onderzoek. Mijn vragen zijn naar tevredenheid beantwoord.

□ Ik stem geheel vrijwillig in met deelname.

□ Ik heb het recht om op elk moment zonder het opgeven van redenen mijn deelname aan het onderzoek te beëindigen.

□ Ik ben ervan op de hoogte dat deelname aan dit onderzoek geen bijkomende kosten meebrengen en dat er geen financieel voordeel aan verbonden is.

□ Mijn identiteit en mijn deelname aan dit onderzoek worden strikt vertrouwelijk behandeld.

□ Ik ben ervan op de hoogte dat het gesprek opgenomen wordt. (*aankruisen door de deelnemer indien akkoord)

Gelezen en goedgekeurd,

Naam + voornaam deelnemer: ……… Datum: ……….

Handtekening: ………

□ Ik verklaar de benodigde informatie inzake dit onderzoek (de aard, het doel, en de te voorziene effecten) mondeling te hebben verstrekt evenals een exemplaar van het informatiedocument aan de deelnemer te hebben verstrekt.

□ Ik bevestig dat geen enkele druk op de deelnemer is uitgeoefend om hem/haar te doen toestemmen tot deelname aan dit onderzoek en ik ben bereid om op alle eventuele bijkomende vragen te antwoorden.

(* Aankruisen door de onderzoeker indien akkoord) Naam + voornaam onderzoeker: Laura Peers

Datum: ……….

Bijlage 2: interviewguide

Interview / topic guide voor patiënten

Wat zijn de noden van AYA’S (adults and Young Adolescents) in follow-up na kanker?

Inleiding

Goeiemorgen, mijn naam is Laura Peers en ik ben studente in de

masteropleiding Verpleegkunde-en Vroedkunde bij de Universiteit Gent. Het doel van deze masterproef is om uw noden en ervaringen aan bod te laten komen over de periode NA kanker. Deze nazorgperiode omvat de volledige periode na uw behandeling, dit is dan ook de focus van ons onderzoek. Niet alleen hoe u het hier in het ziekenhuis hebt ervaren tijdens de consultaties, maar evengoed hoe u thuis het leven terug opgenomen hebt. Het zal een open gesprek zijn, waarbij ik voornamelijk naar u zal luisteren. Ik zal hier en daar verdiepende vragen stellen. Ik schrijf hier en daar ook wat op, dit zijn dingen die ik later nog wil verder bespreken. Is het nog steeds oké dat ik het gesprek opneem? Ik verzeker uw anonimiteit!

Thema’s

- Inleiding over de nazorg periode en hoe deze tot nu toe ervaren werd o Kan u mij eens vertellen hoe u de nazorgperiode hebt ervaren? o Wat betekent het voor u dat je x aantal tijd geleden een

diagnose van kanker hebt gekregen? - Nazorg:

o Kan u mij eens vertellen welke plaats de nazorg kreeg in uw dagelijkse leven?

o Kan u mij eens vertellen wat voor u betekenisvol was tijdens de nazorgperiode?

o Kan u mij eens vertellen wat de noden waren tijdens de nazorgperiode?

o Kan u mij eens vertellen of u dingen gemist hebt tijdens de nazorgperiode?

- Kan u mij eens vertellen wat uw verwachtingen waren over de nazorgperiode?

- Kan u mij eens vertellen wat de moeilijke momenten waren voor u in de nazorgperiode?

- Kan u mij eens vertellen wat u volgens u vlot verloop tijdens u nazorgperiode?

- Kan u mij eens vertellen over de betrokkenheid van uw familieleden tijdens de nazorgperiode?

o Kan u mij eens vertellen over het betrekken van uw vrienden/collega’s in de nazorgperiode?

- Kan u mij eens vertellen wat u wilt overhouden aan de nazorgperiode?

- Hoe kijkt u nu terug naar het ziekenhuis? Naar de zorgverleners? - Kan je mij wat meer vertellen over de consultaties in het ziekenhuis

met betrekking tot de nazorg?

o Hoe hebt u deze gesprekken ervaren? o Hebt u zaken gemist in deze gesprekken?

- Kan u mij iets meer vertellen omtrent intimiteit en seksualiteit in uw relatie tijdens de nazorgperiode?

- Kan u mij iets meer vertellen over uw werkhervatting na de ziekte? - Kan u mij iets meer vertellen over eventuele familiale belasting? - Kan u mij iets meer vertellen over de prognose van uw ziekte?

- Wat betekent het voor u dat je x aantal tijd geleden een diagnose van kanker hebt gekregen?

Tussenvragen/aanvullingen/bijvragen

- Wat maakt dat u dit zo (aan)voelt? - Wat betekent voor u…?

- Kan u dit specifiëren/verduidelijken?

- Kan u daar eens een voorbeeld van geven? - Hoe was dit voor u?

- Wat doet dit met u? - Wat bedoelt u daarmee?

- Begrijp ik goed dat…? Afronding

- Hoe hebt u het interview ervaren?

- Hebt u nog verdere aanvullingen voor mij? - Demografische gegevens:

o Leeftijd

o Diagnose - fase

o Man/vrouw / Partner? + kinderen? o Alleenstaand of samenwonend?

o Beroep / Arbeidssituatie (voltijds, deeltijds, gepensioneerd, student, niet werkend)

o Vrijwilliger, lid van een vereniging,…

o Aantal jaren kanker gehad: behandelingsperiode? o Aantal jaren kankervrij