• No results found

ii Waarnemingen SCH135 januari

In document Netinnovatie Kottervisserij II (pagina 154-159)

Algemene condities: zeer ruw weer in dagen voor de reis + lage zonintensiteit zorgen voor beperkte helderheid van het water waardoor er niet gefilmd kon worden op de bodem (te donker). De indrukken beschreven hieronder zijn dus beperkt tot wat te zien kort na het wegzetten en kort voor het binnenhalen van het net.

Aangezien de focus van deze reis lag op de vangstanalyse en de omstandigheden om te filmen niet goed waren werden er slechts tijdens 3 trekken opnames gemaakt.

Er werd steeds gevist met een ontsnappingspaneel zonder extra stimuli.

Trek 5:

Op rug naar achter kijkend naar overkuil:

- Staart nog niet open, maar overkuil valt niet langszij en schaduw van overkuil mooi gecentreerd in midden van buik.

- Onvoldoende doorstroom op overkuil te doen openzetten

Op buik omhoog kijkend naar paneel:

- Paneel ligt zelfs bij goede doorstroming net voor binnenhalen van net nog gegolfd, dus dit is vermoedelijk altijd zo.

- Vangst en ontsnapping niet zichtbaar wegens te donker. Zwemgedrag + terugschuiven van wijting bij uitpikken net wel zichtbaar: deel zwemt rustig terug, geen intenties om te duiken.

Trek 12: beter qua zichtbaarheid dan trek 5

Op rug naar achter kijkend naar overkuil:

- Einde trek met goede doorstroom: overkuil staat mooi recht naar achter, en lijkt mooi horizontaal te hangen

- Overkuil blijft mooi parallel met kuil hangen + Jan van Gent armada

Op buik omhoog kijkend naar paneel:

- Vis zichtbaar rond tijdstip van uitpikken bij terugschuiven: steenbolk lager tegen buik, mul (rechts) secondenlang rusting in plooi van het paneel zonder poging om opwaards of zijdelings erdoor te zwemmen

Trek 13:

Op rug naar achter kijkend naar overkuil: idem trek 12.

Op buik omhoog kijkend naar paneel: deel doorstroom naar kuil zichtbaar - Meerderheid gaat onder paneel door, enkeling gaat er toch door

- Zolang tempo het toelaat blijft wijting in overkuil op zelfde hoogte tov het paneel meezwemmen + overkuil blijft mooi weg van paneel

-

Conclusies

- Zeer beperkt zicht op werking op bodem wegens te donker. Beelden van trek 13 suggereren dat alles zich gedraagt zoals bedoeld.

- voldoende ruimte tussen overkuil en paneel: geen belemmering van ontsnapping - paneel meestal gegolfd wat ontsnapping mogelijks bevordert.

Bijlage 11: Flyshoot reisverslagen

iii. Reis 1 (maart 2017): net zonder aanpassingen

Vaartuig: SCH-135 ‘Galibier’

Reisduur: 15 en 16 maart 2017

Aantal trekken: 6 trekken uitgevoerd, 4 trekken kunnen filmen, 3 trekken met bruikbaar materiaal Opstappers: Bart Verschueren (ILVO) en Maarten Soetaert (ILVO)

De SCH135 ‘Galibier’ pikte ons en Eric van Linden op rond middernacht in Boulogne-sur-mer. De eerste vroege ochtend trek werd er geen poging tot filmen gedaan omdat het sowieso nog te donker was. Vanaf de 2e trek werd er gefilmd, maar pas tijdens de 3e trek was de lichtintensiteit/kwaliteit voldoende

om iets te kunnen onderscheiden op de beelden. Dit kwam deels door de dichte mist die er ’s ochtends hing maar de naar de middag toe opklaarde tot een zonnige en windstille dag. De omstandigheden onder water waren minder ideaal daar het water niet helemaal helder was.

Tijdens deze derde trek kon enkel iets gezien worden op de camera die net voor de kuil in de rug van het net was gehangen. Deze toont grote hoeveelheden makreel die dicht op elkaar naar de kuil gestuwd worden. Interessant echter is om te zien hoe heel deze ‘bal’ vis plots vooruitschuift op het einde van het vangstproces wanneer de kettingen overgepikt dienen te worden en de snelheid uit het net ging. Mogelijks gaat er tijdens deze fase een deel van de vis verloren via de voorkant van het net of een ontsnappingspaneel indien aanwezig.

Hetzelfde fenomeen is opnieuw zeer duidelijk te zien in de volgende trek (GPO30189.mp4 8min20s) vanuit hetzelfde camerastandpunt. Daarnaast is te zien hoe eerst de platvis langzaam naar binnen komt, de hoeveelheid platvis langzaam toeneemt en er ook meer en meer rondvis binnenkomt (GPO20189). Beelden uit de onderkant van de netopening geven jammer genoeg weinig info en vertonen vooral zand. De camera lijkt hier ook wat gedraaid geweest te zijn.

Tijdens de laatste bruikbare trek werd er gefilmd vanuit de staart richting de netopening en opnieuw van uit de netopening richting de grondpees. Het eerste fragment uit de kuil toont enkel netmateriaal, dat initieel na uitzetten plat op de grond licht en langzaam mooi open komt te staan naarmate het haalproces vordert. Eens het net open staat is enkel de rug en het bovenste deel van de waterkolom in het net zichtbaar door de troebelheid van het water. Op deze beelden zien we langzaam een school vis binnenkomen, de gehele breedte van het net vullen en naar achter afdrijven (GPO20729). Naarmate de snelheid opgevoerd wordt versmalt het net. Belangrijk is dat we op het einde van de trek geen vis naar voor zien schuiven, wat aangeeft dat de naar voor schietende bal vis uit opnames van de voorgaande 2 trekken niet voorbij de helft van de staart geraken en niet de oversteek maken naar de voorkant uit het net. De beelden van de grondpees zijn bijzonder wazig door de troebelheid van het water. Je ziet op het einde van het proces grote hoeveelheden vis over de grondpees het net binnenkomen, maar het is niet mogelijk op te maken om welke soorten het gaat of welke soort wanneer binnenkomt. Ook hier zie je echter op het einde van de trek geen vis voorbij komen, wat bevestigd dat er geen vis langs de mond van het net ontsnapt tijdens de plotse val in snelheid en het naar voorschuiven van de vis. Ondanks de slechte zichtbaarheid geven deze beelden ons wel nog een geheim prijs. Bij het binnennemen van de kuil bleek er een groot gat in het net te zitten waarvan de oorzaak moeilijk in te schatten was. Op de beelden zien we echter bij het begin van de trek (fragment ‘steen’ vanaf 27s) een grote menhir in het pad van het net komen, die eerst de bodempees een tijd lang op een punt trekt maar uiteindelijk toch in (en later dus door) het net beland.

Door het tijdsverlies gepaard gaande met de herstellingen was er onvoldoende tijd om nog een trek te filmen. Het materiaal werd opgeruimd en beelden gebackuped voor de weg naar huis. Door de gelimiteerde zichtbaarheid en het beperkt aantal trekken waarin gefilmd kon worden leverde deze reis jammer genoeg weinig nieuwe informatie en inzichten op met betrekking tot het gedrag van de vissen, in het bijzonder wijting. Hopelijk ondervinden we bij een volgende poging minder overmacht.

Resultaten beeldanalyse:

- vangst schuift terug van kuil naar staart wanneer er gestopt wordt met halen om uit te pikken.

- Eerst platvis in net (onderaan), daarna de rondvis (hoger in staart). Telkens golven qua aantal.

- In sommige trekken opent staart pas laat en komt de vis niet geleidelijk aan door de staart maar als 1 grote bal van verschillende soorten.

iv. Reis 2 (april 2018): net met ontsnappingspaneel (rug) en extra

In document Netinnovatie Kottervisserij II (pagina 154-159)