• No results found

3. Methodologie

3.5 Hoofdtitel en tussentitels portretten

Binnen de methodiek van Portraiture hoort zoals hierboven aangehaald, dat er een geportretteerde zo authentiek mogelijk dient weergegeven te worden. Om deze reden koos ik ervoor om samen met de participanten op zoek te gaan naar een gepaste hoofdtitel voor hun portret en een thema te

26 Organisatiecultuur is een patroon van waarden, doeleinden, normen, verwachtingen e d die voor het

functioneren van de (ambtelijke) organisatie van belang zijn (http://www.woorden-boek.nl).

kiezen voor de tussentitels die meteen één van hun talenten weergeeft. Dit sluit ook al voor een deel aan bij het creatieve luik van deze portretten. Dit wordt nog verder aangevuld met de website waarover verder meer te lezen valt.

3.5.1 Hoofdtitel

We gingen op werkweekend onder andere op zoek naar een hoofdtitel voor ieders portret. Iets dat hun portret en hun leven weergeeft en echt toont wie zij zijn en hoe ze in het leven staan. Deze manier van werken geeft mensen een stem en zorgt voor betrokkenheid (French & Swain, 1997).

Niemand weet meteen hoe aan de slag te gaan om een gepaste titel te vinden voor hun portret. We spreken af te beginnen met het op papier zetten van enkele belangrijke zaken voor hen, in welke vorm dan ook en van daaruit te vertrekken. Het mocht een creatieve titel worden die weergeeft wat voor hen telt in het leven.

Sara merkte aanvankelijk niet op dat ze alle woorden die ze schreef in een halve cirkel zette. Zonder dat ze het wist, gaf ze aan dat al deze zaken voor haar verbonden zijn in haar leven. Op deze manier kreeg haar titel vorm. Haar talenten plaatst ze naast elkaar, maar ook haar netwerk en het zelfstandig zijn, krijgen een duidelijke plaats in Sara’s levenscirkel. Al deze zaken hebben een invloed op elkaar, haar talenten op haar netwerk en omgekeerd bijvoorbeeld. Als één ding tegengaat, is het belangrijk dat dit niet de hele cirkel in elkaar laat zakken.

“Alle onderdelen in mijn leven zijn verbonden met elkaar. Doorzetten, zelfs na een tegenslag, is belangrijk om verder te geraken in je leven”.

Bernard ziet zijn leven niet als een rechte baan, maar eerder één met kronkels en inhammetjes onderweg. Dit besloot hij weer te geven in zijn titel. Dat er ook bruggen zijn op zijn weg die hem af en toe even afremmen, is ook duidelijk te zien in zijn titel. Hij koos ervoor enkele belangrijke stappen uit zijn leven weer te geven op papier en daarnaast ook richting de toekomst te denken. Hij startte enkele jaren geleden als co-trainer op de Academie en vindt dat belangrijk om te doen, een interesse volgen. Daarna kwam het zelfstandig kunnen wonen op zijn pad, nu is het opnieuw anders, hij staat voor een brug, maar weet dat hij die ooit over kan. Het zingen staat iets verder, dat is iets waar hij zeker nog verder mee op pad wil. Eindigen doet hij met een toekomstpad naar de ‘King of Metal’. Dit verwijst naar de zanger van zijn lievelingsband, een groot voorbeeld voor hem. Zelf hoopt Bernard ook ooit een ‘King of Metal’ te zijn.

“Ik zie het leven als een kronkelpad met bruggetjes onderweg, maar zet wel steeds stappen richting de toekomst”.

Marc hecht veel belang aan doorzetten in het leven. Er zijn nog enkele zaken die de leidraad vormen in zijn leven, zijn netwerk en zelfstandigheid zijn daar enkele van. Voor hem omvat Onze Nieuwe Toekomst veel van deze zaken en hij wil dan ook een goede zelf-advocaat zijn. Marc ziet zichzelf op een baan met hindernissen onderweg, omdat het voor hem ook niet allemaal zonder slag of stoot verlopen is. Hij heeft gevochten om zo ver te staan als hij nu staat en is daar ook terecht fier op. Dat wil hij ook aantonen met deze titel. De drempels hebben ook elk een andere, felle kleur, wat maakt

dat ze niet alleen voor iets negatief staan, in tegendeel zelfs. Door een hindernis leer je bij, word je sterker en zo word je uiteindelijk zelf-advocaat.

“Van netwerk tot zelf-advocaat heb ik zelf bereikt. Dat allemaal door één voor één de drempels te overwinnen”.

3.5.2 Tussentitels

Zoals gezegd gingen de participanten op zoek naar een thema dat aansluit bij hun talenten, deze werden dan in tussentitels gegoten die telkens het onderwerp van de volgende tekst weergeeft. Sara is goed in het omgaan met kinderen en geniet hier ook van. Ze houdt ook van dansen en bewegen en doet dit ook graag met kinderen, zoals ze op haar stage nog maar bewees. We besloten samen op zoek te gaan naar kinderliedjes met passende stukken tekst in. Deze geven haar liefde voor het werken met kinderen duidelijk weer en vormen een knipoog naar dans en muziek.

Bernard is een open persoonlijkheid die zaken erg goed uit kan leggen. Anderen geven dit eveneens aan en Bernard vindt ook van zichzelf dat dit een talent is van hem. Omwille van zijn welbespraaktheid en zijn kunst om zaken kort, maar krachtig weer te geven, kozen we voor sprekende citaten van hem die telkens een nieuw tekstdeel inluiden.

Marc is enorm geboeid door alles wat te maken heeft met beleid en rechten voor personen met en zonder beperking. Net om die reden kozen we als tussentitels in het portret voor rechten en zinnen uit het rode en zwarte boekje van Onze Nieuwe Toekomst. We kozen op deze manier voor rechten specifiek voor personen met een beperking en rechten die voor iedereen gelden, het zijn rechten waar Marc zich erg in kan vinden en voor hem ook betekenis hebben.

HOOFDSTUK 2