• No results found

 Informed consent

GEINFORMEERDE TOESTEMMING – INFORMED CONSENT

………. (naam portretteur) en ik ……… (naam participant) hebben de samenwerking voor het onderzoek voldoende besproken.

Ik heb informatie gekregen over het onderwerp van de Masterproef.

Ik weet dat het gaat over een onderzoek rond talenten bij personen met een verstandelijke beperking en hoe organisaties dit kunnen ondersteunen.

Ik bepaal zelf welke informatie ik wel of niet deel en welke informatie uiteindelijk in het portret voor de Masterproef wordt opgenomen.

Het maken van het portret zal in overleg gebeuren. Ik heb dus inspraak in mijn portret en krijg hier tijd en ruimte voor.

Ik stem toe dat de gesprekken die we voeren worden opgenomen met een dictafoon en ook gefilmd worden.

Ik geef ook toestemming voor het gebruiken van deze beelden en opgenomen tekst in de Masterproef en in een filmpje dat kadert in het teken van de Masterproef.

Ik neem geheel uit vrije wil deel en weet dat ik op elk moment mijn deelname kan bespreken of stop zetten.

Voor akkoord,

Plaats en datum Naam + handtekening van de participant

 Informatiebrief

Hallo!

Mijn naam is Karolien Buys.

Ik ben 22 jaar.

Ik studeer Orthopedagogiek aan de universiteit van Gent. Ik werk aan een onderzoek.

Dit onderzoek brengt mij bij jou!

Ik ben benieuwd naar jouw verhalen. Wat doe jij graag en kan je goed?

Wat zijn jouw talenten in het werken als co-begeleider / co-trainer / kernlid? Hoe leer je deze dingen nog beter te doen?

En hoe helpt Handicum / helpen Arduin en de Academie voor Kwaliteit van Bestaan / Onze Nieuwe Toekomst jou hierbij?

Zie je het zitten om met mij in gesprek te gaan over jouw talenten?

En hoe jij je talenten leert kennen in de opleiding van Handicum / Arduin / in Onze Nieuwe Toekomst?

Dan zou ik enkele keren met jou afspreken.

We zouden dan samen praten over wat jij allemaal doet in de opleiding en in de kleuterklas / en binnen Arduin / binnen Onze Nieuwe Toekomst.

We zouden ongeveer 3 of 4 keer samen een babbel doen. Daar kruipen natuurlijk al snel een paar uur in.

Het onderzoek zou klaar zijn tegen mei 2014.

Zou je het goed vinden dat ik onze gesprekken zou filmen? Dan kunnen we daar later misschien een filmpje mee maken? Hierin kunnen we tonen wat jij graag doet en goed kan,

en wat Handicum / Arduin / Onze Nieuwe Toekomst precies doet om jou te helpen met je talenten aan de slag te gaan.

Zou je graag samenwerken met mij en heb je er voldoende tijd voor? Dan kijk ik er al naar uit om eens af te spreken en elkaar al wat beter te leren kennen!

Je kan me mailen op karolien.buys@ugent.be of bellen op 0472/375179.

Groetjes! Karolien

 Making of van de portretten

Sara:

Ik leerde Sara kennen als een jonge, sterke vrouw en dat beeld is doorheen de ontmoetingen en gesprekken enkel bevestigd. We spraken enkele keren af in haar appartement en Sara was altijd de perfecte gastvrouw. Ze bracht me iets te drinken en bood me ook gegarandeerd een koekje aan. Het klikte snel tussen ons, aangezien we veel gemeen hebben. Jaren in de jeugdbeweging gezeten, bijna even oud, moeilijk dingen kunnen weggooien aangezien het allemaal herinneringen zijn en zo vielen er ons nog wel enkele zaken op gaandeweg. Het was ook zo dat eens we begonnen te praten, er niet snel een einde aan kwam. Ik weet nog bij het tweede gesprek dat de grootste zaken die ik in mijn hoofd had gezegd waren en dat Sara vroeg ‘Is’t al afgerond of zo?’ en toen waren we weer

vertrokken voor een uurtje. Net zoals toen ik na de leerbewijsuitreiking net mijn trein miste en Sara tegenkwam die net een broodje gaan kopen was in het station. Het was goed weer en dus zaten we al snel te babbelen op een bankje aan de fontein. Laat ons zeggen dat het niet veel scheelde of ik zag de volgende trein ook voor mijn neus vertrekken.

Het was ook fijn om Sara te zien tijdens een opleidingsdag van LetsCo!, ze was ook daar zoals ik haar ken. Bescheiden, aandachtig en geduldig. Tijdens de leerbewijsuitreiking was ik fier in haar plaats. Te horen over welke talenten je beschikt is altijd fijn en dat merkte je ook aan Sara. Ook de mama en zus van Sara was trots en vonden het interessant te horen hoe anderen haar zien. Ik had de kans even met hen te praten en zag een nieuwe zijde van Sara verschijnen. Een jonge vrouw die veel aandacht schenkt aan haar familie, maar dit eerder indirect zal doen. Ze vertelde me zelf hoe belangrijk ze voor haar zijn, maar thuis is ze eerder gesloten. Het gesprek met Lien Verreyt en Jolien Smis van LetsCo! toonde me nog eens aan dat Sara iemand is die weet wat ze zegt en daar ook eerst ruimschoots over nadenkt. Het was fijn om Sara te leren kennen op een moment dat ze net aan de opleiding tot co-begeleider ging beginnen. Een spannende periode die we samen hebben kunnen beleven op deze manier.

Het was een eer voor mij te mogen samenwerken met Sara en ik wil haar dan ook bedanken voor de fijne gesprekken samen. Ook dankjewel aan de mama en zus van Sara voor hun openheid. Ook bedankt aan Lien en Jolien voor hun tijd en het leuke gesprek en KONEKT voor het feit dat het gesprek daar mocht plaatsvinden.

Bernard:

Ik zag Bernard voor de eerste keer in de Academie voor Kwaliteit van Bestaan en merkte meteen dat hij gedreven was om mee te werken aan het onderzoek. Hij wil een voorbeeld zijn voor andere personen met een beperking en zoals hij zelf ook aangeeft, aantonen dat zij helemaal niet zo anders zijn dan mensen zonder beperking.

Bernard is een open iemand die je ook meteen een welkom gevoel geeft. Het waren nooit echt lange gesprekken met hem omdat hij erg to the point kan zeggen waar het op staat. Interessant was het steeds wel des te meer. Er zat diepgang in wat hij zei en het had steeds achtergrond. Net daarom vind ik Bernard zo een boeiend persoon. Door de afstand vonden onze gesprekken soms plaats via Skype, maar dat vond Bernard geen probleem. We besloten wel dat we ons laatste grote gesprek in levende lijve dienden te hebben en daarom spraken we opnieuw af in de Academie. Hij kwam speciaal even van zijn werk naar daar. Bernard bevond zich net op ene kantelmoment in zijn leven

door een lastige periode op persoonlijk vlak en door verandering van job.

Het gesprek met Marjan Roling van de Academie was voor mij voor een deel een bevestiging van hoe ik Bernard had leren kennen, open zoals gezegd, gedreven en vriendelijk. Maar ik leerde ook nieuwe zaken over hem, zoals hoe hij cursisten kan begeleiden en troosten wanneer nodig en nog andere kwaliteiten als ondersteunend trainer.

In de eerste plaats dus dankjewel aan Bernard voor zijn inzet en enthousiasme. Ook bedankt aan Marjan Roling voor het interessante interview en voor de motivatie. Dank aan de Academie voor het ter beschikking stellen van een ruimte gedurende de gesprekken.

Marc:

Marc, een man die weet wat hij wil in het leven en die dromen ziet als uitdagingen. Ons eerste gesprek vond plaats in zijn kamer in Aalst, op dat moment had hij zijn vriendin Patricia nog niet lang leren kennen en kon hij niet genoeg over haar praten. Het was toen al duidelijk voor mij dat zijn relatie een extra stimulans is voor Marc om te gaan voor wat hij echt wil, alleen wonen. Het verschil tussen het eerste en tweede gesprek kon niet veel groter zijn. Hij had al uitzicht op een woning op dat moment en dat feit alleen al deed hem stralen. Als ik met iemand recordgesprekken gevoerd heb, dan is het wel met Marc. Op een gegeven moment was het al na tien uur ’s avonds en waren we al ruim drie uur aan het babbelen. Toen besloten hij en Patricia dat ik de volgende keer op de middag zou komen en eerst samen met hen zou eten en daarna beginnen aan ons gesprek. En zo geschiedde, bij deze nog eens bedankt voor de lekkere stoverij met verse frietjes! Het leuke bij Marc is ook dat hij echt geboeid is door onderzoek, getuige daarvan zijn de vele telefoontjes om eens te polsen of het lukte en of hij nog bij iets kon helpen. Of nog toffer waren de telefoontjes om gewoon eens te horen hoe het met me gaat. Zo heb ik Marc wel leren kennen, oprecht geïnteresseerd in anderen.

Het was ook fijn om eens een voorbereiding mee te maken van een kernvergadering van Onze Nieuwe Toekomst en daar Marc als ondervoorzitter aan het werk te zien.

Ik wil Marc bedanken voor zijn grote motivatie om deel te nemen en voor zijn interesse. Dank aan Patricia voor de steeds fijne ontvangst in jouw appartement in Lokeren en voor de fijne gesprekken. Dankjewel aan Yannick Spriet van ONT voor het zeer boeiende gesprek, het is duidelijk dat hij Marc goed kent en bedankt aan ONT dat ik een kernvergadering mocht bijwonen.