• No results found

Hoofdluiscontrole

In document Schoolgids Boekweitstraat GN Putten (pagina 43-0)

9. Activiteiten

9.8 Hoofdluiscontrole

Omdat er op school regelmatig hoofdluis wordt geconstateerd is er door de OC een werkgroep in het leven geroepen, die tot taak heeft de hoofdluis zo goed mogelijk te weren uit onze school. Dat betekent dat na de zomer-, kerst- en

meivakantie alle kinderen gecontroleerd worden. Door middel van een brief wordt u op de hoogte gehouden over hoe het één en ander in zijn werk gaat, zowel thuis als op school. Mocht bij een kind luizen geconstateerd worden, dan zal de

contactpersoon, direct de ouders inlichten. Contactpersoon is mw. Corrie van

Eens in de twee jaar komt de schoolfotograaf voor individuele foto’s en de groepsfoto. In het tussenliggende jaar worden groepsfoto’s gemaakt. U kunt de foto’s kopen, maar bent tot niets verplicht.

10. Regelingen

10.1 Wanneer mogen kinderen naar school?

Leerlingen van 4 jaar zijn niet leerplichtig. Ze mogen naar school. In de periode voor de vierde verjaardag nodigen we uw kind uit om twee dagdelen op school te komen kijken. Vervolgens mag uw kind de dag na haar of zijn vierde verjaardag voor het eerst op school komen.

Verzuim bij 4-jarigen komt gelukkig erg weinig voor. Juist voor een kind in deze leeftijd is regelmaat erg belangrijk. Tevens is het voor een kind heel

onbevredigend te weten dat andere kinderen iets gemaakt hebben en hij/zij niet.

Vanaf 5 jaar is ieder kind leerplichtig.

10.2 Toezicht op het schoolplein

Een kwartier voor aanvang van de school is er toezicht op het plein. Uiteraard is er tijdens de pauze ook toezicht.

10.3 Op de fiets naar school

Kinderen die aan de uiterste rand van de wijk of daarbuiten wonen, mogen op de fiets komen. De fietsen horen netjes op een rij op de daarvoor bestemde plaats.

Op het schoolplein mag uiteraard niet gefietst worden.

Wanneer u uw kind met de auto naar school brengt, zet uw kind dan af aan de Boekweitstraat en parkeer uw auto in de parkeervakken. De Klaverstraat is erg smal en veel kinderen komen van deze kant naar school lopen.

Na de zomervakantie zullen we eerst nog met een continurooster starten vanwege Corona. Dit betekent dat de kinderen van alle groepen op maandag, dinsdag en donderdag op school eten met de leerkracht. Op vrijdag geldt dit alleen voor de bovenbouw. Groep 1 is vrij op vrijdag en de groepen 2 t/m 4 om 12:00 uur.

Wanneer het continurooster niet meer verlengd wordt, zullen we vooralsnog teruggaan naar het reguliere rooster. Op dat moment gaat ook de tussen-schoolse opvang (TSO) weer van start. De TSO wordt door Kiekeboe geregeld. Er zijn twee mogelijkheden om gebruik te maken van de TSO.

Tussenschoolse opvang

TSO (Tussen schoolse opvang) wordt op ma-, di- en do- en vrijdag van 12.00 uur tot 13.00 uur georganiseerd door Stichting Kinderopvang Kiekeboe Putten. De TSO biedt leerlingen de gelegenheid om in een veilige omgeving rustig te lunchen en vervolgens weer op te laden door ontspanning of inspanning. De TSO wordt verzorgd door een team van vrijwilligers onder leiding van een TSO coördinator pedagogisch medewerker van Kinderopvang Kiekeboe.

De kosten voor incidentele Tso (strippenkaart) zijn 3,25 per keer en voor vaste dagen 2,80 per keer.

Het overblijven wordt per maand achteraf geïncasseerd.

Wat biedt Kinderopvang Kiekeboe Putten

Een veilige, vertrouwde en gestructureerde omgeving voor uw zoon/dochter.

In alle rust overblijven in overzichtelijke groepen.

Overblijven dat wordt geleid door vrijwillige overblijfkrachten en geschoolde pedagogische medewerker (coördinator) .

Duidelijke afspraken met zowel professionals, vrijwilligers als kinderen.

Vrijwilligers en professionals die beschikken over een VOG.

Flexibele en vaste contractvorm voor kinderen die overblijven.

Goede samenwerking met school, qua overdracht en activiteiten.

Groepen 1 t/m 2 blijven over in een kleuterklas. Groepen 3 t/m 8 blijven over in de centrale hal.

Contact

Informatie staat op de website van PCBS de Pelikaan

https://www.pcbdepelikaan.nl/pagina/423667/Overblijven

U kunt per mail info@kiekeboeputten.nl informatie opvragen of doorgeven over:

(graag erbij vermelden dat het om De Pelikaan gaat).

 Inschrijving

 Mutatie (wijziging in contract)

 Afmelding of incidenteel dag aanvragen (uiterlijk een week van tevoren een mail sturen naar de infomail welke dag u wilt afnemen)

 Aanmelden als vrijwilliger voor de Tso

 Vragen aan de Tso coördinator

10.5 Verlofregeling en verzuim

In sommige gevallen heeft uw kind recht op verlof. Hiervan is echter alleen sprake in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld familiejubileum of overlijden van een

familielid. Het verlof moet schriftelijk en bijtijds worden aangevraagd. Hiervoor zijn op school speciale formulieren verkrijgbaar, dit formulier vindt u ook op onze site.

Als uw kind ziek is, vragen we u dit telefonisch te melden voor schooltijd. Is uw kind zonder kennisgeving afwezig dan neemt de school contact met u op.

Heeft een leerling de school verzuimd zonder medeweten van de ouders, dan stelt de school de ouders daarvan op de hoogte. Binnen de Gemeente Putten zijn

afspraken gemaakt om verzuim tegen te gaan.

Indien een ingeschreven leerling zonder geldige reden lestijd heeft verzuimd en dit verzuim plaatsvond op drie achtereenvolgende schooldagen, dan wel het verzuim gedurende een periode van vier opeenvolgende lesweken meer dan 1/8 deel van het aantal uren lestijd bedraagt, geeft de directeur hiervan kennis aan de leerplichtambtenaar van de gemeente waar de leerling woont of verblijft. In

overleg wordt dan vastgesteld welke maatregelen er genomen zullen worden. In het uiterste geval kan dit leiden tot schorsing en verwijdering van de leerling.

Wanneer een leerling binnen een korte periode te laat komt (bijvoorbeeld 3 keer te laat binnen veertien dagen) wordt er door de leerkracht contact opgenomen met de ouders. Dit kan telefonisch of via de mail gebeuren. We bespreken de oorzaak en bekijken wat er nodig. Bij veelvuldig te laat komen zonder grondige redenen, wordt er contact opgenomen met de leerplichtambtenaar.

Binnen het bestuur en met de andere scholen van de vereniging is de volgende procedure afgesproken.

Hiermee is helder welke mogelijkheden er onderzocht zijn, voordat besloten wordt dat een groep naar huis wordt gestuurd.

1. Het inschakelen van iemand van de invallerslijst. Indien wel een invaller beschikbaar is, maar niet voor die specifieke groep, dan wordt intern met een leerkracht geschoven.

2. Inzet van een teamlid (van de eigen school) dat in deeltijd werkt.

3. Inzet van een teamlid (van een andere school van de vereniging) dat in deeltijd werkt.

4. Indien op de dag dat een invaller nodig is een teamlid verlof heeft, onderzoeken of met deze verlofdag

geschoven kan worden.

5. Verdelen van een groep leerlingen over enkele andere groepen.

6. Inzet van een teamlid dat op dat moment geen

groepstaken heeft.

7. Inzet van één van de directieleden.

11. Klachtenregeling

Er kan iets gebeuren waarover u een klacht wilt indienen. Iedereen die bij een school betrokken is, heeft de mogelijkheid om een klacht in te dienen. Natuurlijk kunnen heel wat klachten door de school worden opgelost. De directeur heeft hierin een taak en zo nodig kan een vertrouwenspersoon worden ingeschakeld.

Binnen de klachtenregeling onderscheiden we een drietal klachten:

1. Klachten van onderwijsinhoudelijke aard (onder andere beoordelingen, ruzie tussen kinderen).

2. Klachten van school organisatorische aard (onder andere vakanties, vrije dagen, groepsindeling).

3. Klachten in het kader van ongewenste omgangsvormen, agressie en geweld.

Bij een klacht uit de eerste twee categorieën moet eerst geprobeerd worden de klacht met de groepsleerkracht op te lossen. Lukt dat niet dan kunt u

achtereenvolgens bij de directie, bevoegd gezag en uiteindelijk bij de interne contactpersoon terecht.

Bij een klacht uit de derde categorie schakelt u direct de interne contactpersoon in. Hij of zij verwijst naar de externe vertrouwenspersoon, mocht tijdens het

verhelderinggesprek naar aanleiding van de klacht het probleem niet zijn opgelost.

In alle gevallen bepaalt de klager wat de volgende te nemen stap is.

De interne contactpersoon is juf Aletta Hoekstra. De externe vertrouwenspersoon is Mevr. M. Boeting. Zij is te bereiken via mail: mb-coaching@live.nl of tel.

0640387153. Vertrouwensinspecteurs bij de inspectie zijn bereikbaar via het centrale telefoonnummer 0900-1113111.

12.1 GGD

Waar komt die buikpijn van mijn kind vandaan? Groeit mijn kind wel goed?

Mijn kind voelt zich somber, wat kan ik doen? Bij deze en andere vragen en zorgen over de gezondheid, ontwikkeling, het gedrag en de opvoeding van uw kind, kunt u als ouder (s) terecht bij de jeugdgezondheidszorg van de GGD.

12.2 De JGZ op school

Aanbod jeugdgezondheid GGD NOG in schooljaar 2020-2021

Ook in het schooljaar 2020-2021 is de jeugdgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland er weer voor u en uw kind!

Jeugdgezondheid en corona

Ons werk volgt de recente maatregelen rondom de 1,5 meter maatschappij. In de zomer van 2020 werken we dit verder uit.

U krijgt van ons altijd van tevoren bericht wanneer en waar wij u of uw kind uitnodigen voor een gezondheidsonderzoek, logopedische screening of een gesprek. Spreekuren van de jeugdverpleegkundigen worden via school bekendgemaakt.

Chatten

Elke werkdag van 19.00-21.00 uur kunt u chatten met één van onze

jeugdverpleegkundigen of jeugdartsen over de opvoeding, gezondheid van uw kind.

Vaccinaties

De vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma gaan, in aangepaste vorm, gewoon door. Als uw kind hiervoor in aanmerking komt, krijgt u hier vanzelf bericht over.

Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze 9 jaar worden een uitnodiging voor de DTP/BMR-prik, met 14 jaar voor de meningokokkenprik en meisjes in het jaar dat ze 13 worden voor de HPV-prikken.

Inhalen gezondheidsonderzoeken schooljaar 2019-2020

Door de uitbraak van het coronavirus en het sluiten van de scholen per half maart 2019, hebben wij niet alle gezondheidsonderzoeken kunnen uitvoeren. Wij

onderzoeken momenteel welk alternatief we u en de kinderen kunnen bieden.

Vragen

Neem voor vragen over de ontwikkeling, gezondheid of opvoeding van uw kind contact op met de jeugdverpleegkundige, jeugdarts of logopedist van de school van uw kind. Of stuur een mail naar jgz@ggdnog.nl en vermeld daarbij hoe wij u kunnen bereiken en op welke school uw kind zit.

Of kijk voor actuele informatie over de jeugdgezondheid en het coronavirus op www.ggdnog.nl en op www.ggdsamengezond.nl

12.3 Intraverte

De school is een praktijklocatie van Intraverte. Als de natuurlijke ontwikkeling van een kind om wat voor reden dan ook verstoord is kunnen zich diverse hulpvragen aandienen.

Bijvoorbeeld:

Ik val zo vaak.

Gym vind ik niet leuk.

Mijn vingers doen pijn bij het schrijven/mijn handschrift ziet er slordig uit.

Mijn hoofd zit zo vol, ik hoor niet meer wat er tegen mij gezegd wordt.

Het lukt me niet om te slapen.

Ik kan niet zo goed stilzitten/ik ben snel afgeleid.

Mijn werkjes zien er slordig uit.

Ik wil graag meer met vriendjes spelen.

Ik word gepest, wat kan ik doen.

Ik word snel boos, en heb dan later spijt.

Ik wil graag meer dingen durven/ik wil voor mezelf opkomen.

Ik begrijp niet zo goed hoe ik me voel.

Er zitten vaak nare gedachtes in mijn hoofd.

Als ik iets moet presenteren heb ik veel last van zenuwen.

Intraverte is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen met een dergelijke motorische en/of sociaal-emotionele hulpvraag. Zij begeleidt kinderen door

waarin de disciplines kinderoefentherapie en psychomotorische therapie samenkomen. Daarbij hebben zij nauw contact met andere betrokken zorgverleners.

Ouders zijn de zorgvragers en de zorgverzekering bekostigt op verwijzing van de huisarts het grootste deel van de behandeling. De kindertherapeut communiceert met de ouders en is ook graag op de hoogte van de bevindingen van de

leerkrachten. Behalve dat begeleiding op school voordeel oplevert voor ouders en minder belastend is voor kinderen (halen en brengen etc.), levert het ook voordeel op voor de leerkrachten. Ook zij kunnen gebruik maken van de expertise van de therapeut.

Bij Intraverte staat het kind centraal. Omdat de omgeving (situatie thuis, op school) van grote invloed is op de ontwikkeling van een kind, betrekken zij u als ouders/verzorgers nauw bij het hele traject. Ook is er, als u daarmee instemt, contact met de leerkracht en/of intern begeleider op school. Doordat er een praktijklocatie is op de Pelikaan kan in overleg de begeleiding onder schooltijd plaatsvinden. De behandeling kan worden vergoed vanuit het basispakket en het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Checkt u hiervoor uw

polisvoorwaarden. Per traject wordt een eigen bijdrage gerekend van €47,50. Wilt u meer informatie over wat Intraverte kan doen voor uw kind? Kijkt u dan eens op de website www.intraverte.nl , of belt u met onze centrale administratie: 0578-688127.

12.4 Buurtzorg Jong Putten

Bij Buurtzorg Jong Putten werken 14 jeugdhulpverleners vanuit verschillende achtergronden. Zij zijn goed bekend met de sociale kaart van Putten en werken met korte lijntjes. Dat houdt in dat ze zo nodig direct afstemmen met betrokken organisaties en het netwerk van een familie. Buurtzorg Jong komt drie keer per jaar op school voor een zorgoverleg samen met de GGD verpleegkundige. De tussenpersoon van Buurtzorg Jong voor onze school is Hester Kant. Wanneer u opvoedondersteuning wilt, of graag wilt dat iemand meekijkt naar uw kind of in uw gezin, dan kunnen wij op korte termijn een afspraak maken voor een

huisbezoek. Ook kan op school een afspraak met u worden gemaakt. U krijgt één vaste begeleider, die zich verdiept in wat voor het gezin belangrijk is en daarbij aansluit. Samen met u wordt gezocht naar de beste oplossing voor u en uw gezin.

De hulp is gratis. U kunt zich aanmelden via de school of direct bij Buurtzorg Jong, tel 06-51235736 of putten@bzjong.nl.

12.5 Jeugdconsulenten

Vanaf 1 januari 2020 zijn jeugdconsulenten in dienst bij de gemeente Putten. De jeugdconsulent van de gemeente Putten gaat samen met het gezin bekijken welke specialistische jeugdhulp het beste kan worden ingezet. Zij onderzoeken wat er aan de hand is en welke hulp er nodig is om het gezin verder te helpen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Richtlijnen Jeugdhulp. Deze richtlijnen helpen om te bepalen welke hulp het beste past en welke het meest werkbaar is bij de problemen die er het gezin spelen. Gezinnen kunnen zelf contact opnemen met de jeugdconsulenten via de Servicebalie (0341-359611) van de gemeente of een meldingsformulier invullen op www.putten.nl .

Ook scholen in Putten kunnen contact opnemen met de jeugdconsulenten wanneer zij zorgen hebben over jeugdigen en er meer hulp nodig is. Via de

Servicebalie (0341-359611) van de gemeente kan er contact opgenomen worden.

De Servicebalie verbindt u door naar de jeugdconsulent die op dat moment beschikbaar is.

12.6 Arbo

In het kader van veiligheid, gezondheid en welzijn zijn er op onze school Arbo-coördinatoren (Juf Anouk van Emous en Juf Esther Woudenberg) aangewezen.

Zij houden een oogje op de veiligheid van bijvoorbeeld de speeltoestellen buiten en in de speelzaal. Ook de conciërge Wil Ploeg houdt de veiligheid in beeld.

Het werken met deze meldcode is een wettelijke verplichting voor iedereen die werkt met kinderen. De Meldcode is een stappenplan waarin staat hoe een professional moet omgaan met het signaleren en melden van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Als een leerkracht een ernstig vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld heeft, dan worden volgens de Meldcode de volgende stappen gezet:

Door te werken met een meldcode blijft de beslissing om vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling wel of niet te melden, berusten bij de professional. Het stappenplan van de meldcode biedt hem bij die afweging houvast.

Stap 1: In kaart brengen van signalen.

Stap 2: Overleggen met een collega. En eventueel raadplegen van Veilig Thuis:

het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Of een deskundige op het gebied van letselduiding.

Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).

Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling.

Stap 5: Beslissen over zelf hulp organiseren of melden

Bij twijfel kan op elk moment ‘Veilig Thuis’ worden geraadpleegd. Zij heeft een

‘radarfunctie, juist omdat de problematiek vaak jarenlang speelt. Veilig Thuis kan signalen van verschillende melders combineren en veiligheid over een langere periode intensief volgen.

In document Schoolgids Boekweitstraat GN Putten (pagina 43-0)