• No results found

Een woord vooraf

In document Schoolgids Boekweitstraat GN Putten (pagina 5-0)

Geachte ouders,

Wij heten u en uw kind van harte welkom op onze school “De Pelikaan”.

Deze schoolgids is bedoeld om u wegwijs te maken in het schoolgebeuren en heeft de instemming van de medezeggenschapsraad. Jaarlijks wordt deze gids, na vaststelling, aan de ouders/verzorgers uitgereikt en op onze website gezet.

Leest u de gids eens rustig door; u zult ontdekken dat wij een onderwijsaanbod bieden dat maakt dat leerlingen op onze basisschool voldoende bagage

meekrijgen zodat ze met vertrouwen door kunnen stromen naar het voortgezet onderwijs.

Onze school staat open voor een grote verscheidenheid aan leerlingen. We bieden hen de gelegenheid om, naar eigen aanleg, tempo en belangstelling, aan het

leerproces deel te nemen.

Wij vertrouwen erop dat uw kind een plezierige en goede tijd zal hebben bij ons op school. Het team zet zich er volledig voor in.

Het is van belang om samen met u een prettig contact en een goede

samenwerking te hebben. Dit bevordert de ontwikkeling en de ontplooiingskansen van uw kind.

Wilt u meer informatie of stelt u een persoonlijk gesprek op prijs, dan is dit altijd mogelijk.

Namens het team, het bestuur, de medezeggenschapsraad en oudercommissie,

Marja van Roekel Directeur

Basisschool De Pelikaan

PCB “De Pelikaan” is een Protestants Christelijke Basisschool. Op het logo is te zien dat de moederpelikaan haar borst openpikt om haar jongen te kunnen voeden. Dit beeld is vroeger veel gebruikt in relatie met het offer van Christus. Aan dit beeld van de moederpelikaan die een sterke en langdurige relatie met haar jongen heeft, willen we in onze relatie met de leerlingen gestalte geven in de dagelijkse praktijk van het schoolgebeuren.

3.1 Missie

De Missie van onze school luidt:

“Samen groeien naar zelfstandigheid”

3.2 Visie

Bij het verlaten van onze basisschool is het belangrijk dat de kinderen zich voldoende kennis en vaardigheden hebben eigen gemaakt om een voor hen geschikte vervolgopleiding te kunnen kiezen.

Hoofddoel van ons onderwijs is de kinderen kennis en vaardigheden meegeven en ze leren met elkaar om te gaan op een manier

die door onze Heer, Jezus Christus, is voorgedaan. Vriendschap, samenwerking, verantwoordelijkheid en openheid naar elkaar zijn daarbij basale thema’s. Daarbij mogen de kinderen zich gedragen weten in en omgeven weten door de

allesomvattende liefde van God.

3.3 Identiteitsprofiel, de kern van het Evangelie

Voor ons is de kern van het Evangelie verwoord in Johannes 3:16

“Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij

Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar het eeuwige leven heeft.”

In Jezus Christus heeft God Zijn beloften waar gemaakt. Daarnaast is Jezus Christus het voorbeeld voor ons in de dagelijkse omgang met elkaar. Hij leert ons God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf.

3.4 Fundament

De vereniging aanvaardt als richtsnoer voor haar handelen de Bijbel als Gods Woord volgens het reformatorisch belijden.

3.5 Doelen

Het doel van ons christelijk onderwijs is dat we het evangelie van Jezus Christus aan de kinderen willen overdragen. We vinden het belangrijk dat de kinderen de liefde en trouw van God mogen leren kennen. Dat de kinderen mogen weten dat ze in Zijn hand geborgen zijn en dat wij allen door Zijn liefde en genegenheid worden omgeven.

Daarnaast willen we de kinderen leren zorg, verantwoordelijkheid, liefde en aandacht voor elkaar, zichzelf en voor de aarde te hebben vanuit de hemelse liefde en trouw die God ons geeft. Daarbij willen we de kinderen wijzen op Jezus Christus als Verlosser en hoe Hij voor ons een voorbeeld is in het met elkaar omgaan. Ook willen we de kinderen de kracht van de 10 geboden, de waarde van de Bijbelverhalen, psalmen, gezangen en andere geestelijke liederen leren.

3.6 Uitgangspunten

De school maakt onderdeel uit van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs Putten.

We staan open voor kinderen uit andere richtingen zonder onze eigen identiteit prijs te geven. We gaan ervan uit dat alle kinderen meedoen aan alle activiteiten die binnen de lestijden plaatsvinden.

De vereniging heeft naast PCB De Pelikaan nog twee scholen onder haar beheer, PCB De Wegwijzer en PCB Hoef.

Het bestuur bestaat uit minimaal 6 personen. De bestuursleden zijn gekozen uit de leden van de vereniging en komen voor tenminste 2/3 uit de Protestantse Kerk in Nederland. Om lid van de vereniging te zijn, moet men schriftelijk instemmen met het doel en de grondslag van de vereniging. Van het personeel wordt naast de instemming verwacht dat ze tot voorbeeld van ouders en kinderen zijn.

3.7 Schoolbestuur

Onze school maakt onderdeel uit van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs te Putten. VPCO Putten heeft drie basisscholen onder haar beheer:

PCB De Wegwijzer, PCB De Pelikaan en PCB Hoef.

Identiteit

VPCO Putten aanvaardt als richtsnoer voor haar handelen de Bijbel als Gods

lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar het eeuwige leven heeft.”

In Jezus heeft God zijn beloften waar gemaakt. Daarnaast is Jezus het voorbeeld voor ons in de dagelijkse omgang met elkaar. Hij leert ons God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf.

We vinden het belangrijk dat de kinderen Gods liefde en trouw mogen leren kennen en zich in Zijn Hand geborgen weten. We willen de kinderen leren zorg, verantwoordelijkheid, liefde en trouw te hebben voor de ander, zichzelf en de wereld om hen heen.

Onderwijs

VPCO Putten staat voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Passend Onderwijs is het uitgangspunt: elke leerling krijgt zoveel mogelijk het onderwijs dat hij of zij nodig heeft en verdient. Voor leerlingen met zorg is er extra ondersteuning en voor leerlingen die meer aankunnen is er uitdaging. Het onderwijs sluit zoveel mogelijk aan bij wat de omgeving verwacht. Zelfstandigheid, zelfbewustzijn, een kritische houding en verantwoordelijkheid zijn hierbij belangrijke kernwoorden.

Dat vraagt voortdurende bezinning op en ontwikkeling van ons onderwijs.

VPCO Putten streeft naar onderwijs dat onze leerlingen er op voorbereidt om met een positief kritische houding en vanuit christelijke waarden en normen, met vertrouwen en verantwoordelijkheid de weg in de samenleving te vervolgen.

Toelating

De scholen van VPCO Putten staan open voor alle leerlingen, mits ouders zich kunnen vinden in de beschreven identiteit en de leerlingen aan alle activiteiten zullen meedoen. Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben wordt bekeken of en hoe de school deze ondersteuning kan geven.

Werkgever

VPCO Putten wil voor het personeel een kwalitatief goede werkgever zijn. De vereniging stimuleert ontwikkeling en groei van personeelsleden en werkt voortdurend aan een professioneel leer- en werkklimaat.

Bestuur en algemeen directeur

Het bestuur van de vereniging bestaat uit 2 geledingen: het toezichthoudend bestuur en de algemeen directeur.

Het (toezichthoudend) bestuur is het bevoegd gezag van de vereniging en de scholen en bestaat uit 5 bestuursleden, die vrijwillig deze taak op zich nemen en gekozen zijn door de ledenvergadering volgens de regelingen in de statuten. Deze bestuursleden zijn ouders van leerlingen van één van de drie scholen. Het bestuur heeft een toezichthoudende rol, houdt zich bezig met de hoofdlijnen en bewaakt de uitvoering van de bestuurlijke taken en het vastgestelde en goedgekeurde beleid.

De algemeen directeur is als gemandateerd bestuurder belast met de dagelijkse leiding van de vereniging en de opstelling, vaststelling en uitvoering van het beleid. Op schoolniveau ligt de dagelijkse leiding in handen van de directeur van de school.

Het toezichthoudend bestuur bestaat op 1 augustus 2020 uit:

Mevr. A.A. (Annet) van Veenhuisen- voorzitter Mevr. M.P. (Matine) van der Haar - secretaris Dhr. B (Berry) van ’t Hul - penningmeester Dhr. J. (Jan) Timmer - bestuurslid

Mevr. D. (Desiree) van Leeuwen- bestuurslid Dhr. J. (Jelle) Riet- bestuurslid

Algemeen directeur Dora Riet Postbus 176, 3880 AD Putten

Website: www.vpcoputten.nl (in ontwikkeling)

Voor bestuurszaken kunt u contact opnemen met de algemeen directeur, te bereiken via basisschool de Pelikaan, Boekweitstraat 24, 3882 GN Putten, T 0341 – 266173.

U kunt lid worden van onze schoolvereniging als u met de grondslag kunt instemmen en als u bereid bent de jaarlijkse contributie te betalen. U kunt zich opgeven met behulp van een formulier dat op school verkrijgbaar is. Desgewenst kunt u van tevoren inzage krijgen in de volledige statuten.

We vertelden in het vorige hoofdstuk over de naam en betekenis van

“De Pelikaan”. Hier kunnen we een relatie leggen met de beleving van ons geloof.

We mogen weten dat God zoveel van ons houdt dat Hij zijn zoon voor ons

gegeven heeft. Deze boodschap, verwoord in de Bijbel, zien we als basis voor ons doen en laten. Dit merken de kinderen elke dag in hun eigen groep. We beginnen elke dag, vaak in de kring, met het vertellen van verhalen uit de Bijbel. Er worden drie verhalen per week verteld. We bidden samen en zingen psalmen, gezangen en/of andere christelijke liederen. Om kinderen te laten ervaren dat de school uit meer bestaat dan alleen hun eigen groep, organiseren we regelmatig vieringen met verschillende groepen. Het thema voor de weekopening sluit vaak aan bij de bijbellessen, die in die week aan de orde komen.

Aan het begin van het schooljaar hebben we een gezamenlijke weekopening in de hal van de school met groep 1 t/m 8. Aan het eind van het schooljaar een

gezamenlijke jaarsluiting. Het kerstfeest vieren we op verschillende manieren, in een cyclus van 3 jaar. We leren kinderen nadenken over wat zij horen en

meemaken. Oneerlijkheid in de wereld moet hen bijvoorbeeld aan het denken zetten; ze moeten dat niet gewoon vinden. Wij willen werken aan goede sociale vaardigheden, om in de ‘ingewikkelde maatschappij’ goed te kunnen functioneren.

Open staan voor elkaar, als volwassenen en kinderen, is een belangrijke opdracht in deze snelle maatschappij.

Goede resultaten

Kinderen komen op “De Pelikaan” om te leren. Dat moet zo prettig en veilig mogelijk verlopen. De leerkrachten maken regelmatig een overzicht van de

resultaten. In dit leerlingvolgsysteem kunnen leerkrachten en ouders dan zien hoe de kinderen zich ontwikkelen. Als de resultaten tegenvallen, zullen we

maatregelen nemen. We bieden leerlingen ook verrijking en verdieping als de resultaten erg goed zijn.

Samenleven

Op “De Pelikaan” nemen we kinderen serieus. Er wordt veel met hen gepraat. We willen hen laten zien dat ze belangrijk zijn in deze maatschappij en stimuleren hen daarom in hun zelfstandigheid. Als er iets is nemen we de tijd voor de kinderen.

We vinden het belangrijk dat ze zich thuis voelen.

Kinderen zitten een groot deel van de dag op school. Ouders en school zijn samen bezig met opvoeding. Wij vinden het daarom prettig een goed contact te hebben met ouders. Goed contact komt van twee kanten.

Daarom zijn ouders altijd welkom op school, hun inbreng wordt door ons op prijs gesteld. Samen moeten we het doen. Het gaat immers om uw kind.

In de afgelopen jaren zijn we gegroeid tot leerkrachten die aan Passend Onderwijs inhoud kunnen geven. Ons onderwijs wordt gestuurd in de richting van bredere zorg. Wij verstaan daaronder dat er een systematische zorg is voor leerlingen in de breedste zin van het woord, dus zowel voor kinderen die moeite hebben met de leerstof als voor kinderen die aanmerkelijk beter kunnen. Het interne

begeleidingssysteem is daarvoor goed uitgerust en wordt nog jaarlijks uitgebreid.

Ook de schoolontwikkeling zelf gaat door. Zo vroeg mogelijk inspelen op nieuwe ontwikkelingen zit ons inmiddels in het bloed.

5.1 Algemeen

De groepen zijn verdeeld in onder- en bovenbouw. De onderbouw bestaat uit de groepen 1 tot en met 4 en de bovenbouw uit de groepen 5 tot en met 8.

Elke groep heeft één of twee vaste leerkrachten. Zij zijn verantwoordelijk voor een goede gang van zaken in hun groep. Alle activiteiten in een bepaalde bouw

worden gecoördineerd door een bouwcoördinator. Dit is in de onderbouw juf Rebecca van Schaik en in de bovenbouw meester Fred Goedhart.

5.2 Ons schoolteam

Ons team bestaat uit 13 leerkrachten, een leerkrachtondersteuner, een onderwijsassistent, een administratief medewerkster, een conciërge en een directeur. Het managementteam (MT) bestaat uit de directeur, twee

bouwcoördinatoren en de intern begeleider. In onze acht groepen zijn de leerkrachten verantwoordelijk voor het dagelijkse werk met de kinderen. De school staat onder leiding van de directeur.

Naast het vaste team werken er op onze school regelmatig stagiaires van de Pabo

‘CHE Ede’, van het ‘ROC Amersfoort’ en van ‘Landstede Harderwijk’. Wij hopen dat deze aankomende leerkrachten en leerkrachtondersteuners door een goede begeleiding zullen uitgroeien tot professionele deskundigen. In onze school is een leerkracht opgeleid om aankomende en beginnende leerkrachten deskundig te kunnen coachen (ICO). Voor onze school is dat meester Fred Goedhart. Met ingang van het schooljaar 2017/2018 draait de Pelikaan mee in het netwerk PLG-leergemeenschappen van de PABO CHE te Ede. In principe is dit een kwaliteits-keurmerk: hiermee geeft de CHE aan dat zij ons de beste derdejaarsstudenten toevertrouwen.

Goede scholing is van groot belang voor blijvende professionaliteit. We streven ernaar om elk jaar te zoeken naar een scholingstraject dat past bij ons gehele team. Inmiddels zijn we gecertificeerd Kanjerschool geworden en hebben we ons gespecialiseerd in meer- en hoogbegaafdheid. Juf Hanneke Uding is hierbij onze HB-specialist. Daarnaast worden er ook individuele wensen van leerkrachten ondersteund. Te denken valt dan aan cursussen met betrekking tot management, interne begeleiding, remedial teaching, ICT, klassenorganisatie en specifieke didactische/pedagogische onderwerpen, zoals scholing van een reken- en taalcoördinator. Afgelopen schooljaar heeft juf Linda een studie gevolgd tot gedragsexpert, zij rondt deze opleiding in het najaar af. Juf Hilde heeft de

opleiding tot intern begeleider gevolgd en heeft deze net voor de zomervakantie afgerond. Dit schooljaar krijgt ze de ruimte om zich als intern begeleider in de school te ontwikkelen. Juf Gea is al jaren onze intern begeleider, voor ouders blijft zij het eerste aanspreekpunt.

Juf Anouk neemt dit schooljaar de taak van ICT’er over van meester Bob.

Juf Aly Meindertsma is de specialist op het terrein van taal en spelling.

Onze Rekenspecialist is meester Fred Goedhart.

5.3 Management Team

Directeur Marja van Roekel

Gea van den Berg-de Vries Lid MT, intern begeleider

Fred Goedhart, groep 6

Lid MT, Bovenbouwcoördinator, ICO-er, Specialist Rekenen

Rebecca van Schaik, groep 2 Lid MT, Onderbouwcoördinator 5.4 Onderwijzend Personeel

Esther de Wolf-Woudenberg, groep 2

Agnes van den Brink, groep 4

Cathy Brinkman, leerkrachtondersteuner

Bob Buitenga, groep 7

Elma Drost, groep 8

Anouk van Emous, groep 4 en groep 1 ICT coördinator

Aletta Hoekstra, groep 3

Willy Livestro, groep 3

Hilde van Panhuis, groep 1 Intern begeleider

Aly Meindertsma, groep 5 Specialist Taal en Spelling

Wendy Heij, groep 5

Hanneke Uding, groep 8 (één dag groep 5) Meer- en hoogbegaafdheidsspecialist

5.5 Onderwijsondersteunend personeel

Cheyenne Helsdingen Onderwijsassistent

Margreet Mouw

Administratief medewerker

Wil Ploeg Conciërge

5.6 Groepen en leerkrachten

De verdeling van de groepen en leerkrachten in het cursusjaar 2020-2021 is als volgt.

Groep Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 1 Juf Anouk Juf Anouk Juf Anouk Juf Hilde Groep 1 vrij 2 Juf Rebecca Juf Rebecca (mo)

Juf Esther (mi)

Juf Esther Juf Esther Juf Rebecca (mo) 3 Juf Aletta Juf Aletta Juf Aletta Juf Willy Juf Willy (mo) 4 Juf Agnes Juf Agnes Juf Agnes Juf Anouk Juf Anouk (mo)

5 Juf Wendy Juf Wendy Juf Aly Juf Aly Juf Aly

6 Meester Fred Juf Hanneke Meester Fred Meester Fred Meester Fred 7 Meester Bob Meester Bob Meester Bob Meester Bob Meester Bob 8 Juf Elma Juf Elma Juf Hanneke Juf Hanneke Juf Hanneke

6.1 Benutting van de verplichte onderwijstijd.

In Putten hebben alle scholen nagenoeg dezelfde vakanties. Na overleg met de overige scholen stellen we de vakantieregeling vast.

In de groepen 1 tot en met 4 krijgen de leerlingen gemiddeld 880 uur onderwijs.

Ze komen aan dat aantal uren door uit te gaan van de schooltijden die voor de groepen zijn afgesproken.

Groep 1 gaat 20,5 uur per week naar school. Zij hebben elke vrijdag vrij.

De groepen 2 tot en met 4 gaan 24 uur naar school. Zij hebben elke vrijdagmiddag vrij.

In de groepen 5 tot en met 8 krijgen de leerlingen 1000 uur onderwijs.

Zij zijn 26 uur per week op school. Binnen deze uren besteden we elke dag een half uur aan godsdienstonderwijs. Verder hebben de leerlingen in groep 3 tot en met 8 ’s morgens een kwartier pauze.

6.2 Schooltijden

Groep Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

1 08.30-12.00

Vijf minuten voor schooltijd gaat de eerste bel, waarbij de ouders/verzorgers van de kleuters hun kinderen via de kleuteringang (achteringang school) in de klas mogen brengen. De leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 gaan bij de eerste bel zelfstandig naar binnen, zodat bij de tweede bel iedereen in de klas zit en we kunnen beginnen met de lessen.

Voor de start van dit schooljaar geldt een aanpassing i.v.m. Corona en de

richtlijnen conform het protocol PO-raad die daar uit voortvloeien. Binnen Putten is besloten om het continurooster (dat voor de zomer al ingegaan is) door te zetten tot in ieder geval de Kerstvakantie. Het rooster ziet er dan als volgt uit.

Groep Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 1 08.30-14:15 08.30-14:15 08.30-12.30 08.30-14:15 Vrij

2,3,4 08.30-14:15 08.30-14:15 08.30-12.30 08.30-14:15 08.30-12.00 5-8 08.30-14:15 08.30-14:15 08.30-12.30 08.30-14:15 08.30-14:15

6.3 Vakanties 2020-2021

Eerste dag Laatste dag

Herfstvakantie 19 oktober 23 oktober

Kerstvakantie 21 december 1 januari

Voorjaarsvakantie 22 februari 26 februari

Pasen 09 april 12 april

Meivakantie 26 april 7 mei

Hemelvaart (donderdag en vrijdag) 20 mei 21 mei

Pinksteren 24 mei

Zomervakantie 19 juli 27 augustus

6.4 Vrije dagen en continurooster

Soms heeft de school of hebben bepaalde groepen een dag of een dagdeel vrij in verband met studie of overleg. De data van deze incidentele dagdelen staan in de jaarkalender vermeld, die aan het begin van het schooljaar wordt uitgereikt.

Aanvullende informatie krijgt u via de nieuwsbrief, die om de week op donderdag via het ouderportaal wordt verspreid. De vrijdagen voor de vakanties wordt er een continurooster gedraaid, tijdens het hanteren van het corona-protocol is dit

standaard. De kinderen blijven tussen de middag bij de leerkracht in de klas eten en het onderwijs op deze dagen stopt om 14.15 uur. De onderbouw is op

vrijdagen gewoon om 12:00 uur uit.

6.5 Resultaten CITO Eindtoets

Jaar: Ondergrens

GLG1

Cito-score Pelikaan

2017 533,9 536,6

2018 534,9 536,2

2019 534 533,9

2020 Geen cito-afname i.v.m.

Corona

---

Jaar Pr.O (LWOO) BBL LWOO BBL BBL/KBL KBL GL t/m TL TL TL/Havo Havo Havo/VWO (2 talig)VWO

2018 2 1 5 2 2 5 5 1

2019 2 1 6 1 5 8 4 10 5 2

2020 3 3 3 4 11

6.7 Korte toelichting per vakgebied Godsdienstonderwijs

Op school werken we met een vertelrooster. Aan de hand van het rooster proberen we de Bijbelverhalen zo dicht mogelijk bij het dagelijks leven van de leerlingen te brengen Verhalen en personen uit de Bijbel zijn herkenbaar. Situaties en handelingen zijn te vertalen naar deze tijd, veel aandacht is er voor de omgang met elkaar. Je kunnen verplaatsen in de ander, hoe ga je met elkaar om, hoe voelt een ander zich, zijn onderwerpen die steeds de aandacht krijgen.

We beginnen elke dag met gebed en sluiten de dag af met gebed, een lied of gedicht. Maandelijks wordt een lied aangeleerd. Hiervoor zijn er voor elke groep lijsten beschikbaar.

Kleuteronderwijs

Belangrijk in groep 1 en 2 blijft dat de kinderen kleuter mogen zijn en

spelenderwijs leren. Dit realiseren wij door te werken met aansprekende en actuele thema’s. In groep 1 ligt de nadruk specifiek op ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden. De kinderen ervaren daar wat het is om met elkaar en

spelenderwijs leren. Dit realiseren wij door te werken met aansprekende en actuele thema’s. In groep 1 ligt de nadruk specifiek op ontwikkeling van sociaal-emotionele vaardigheden. De kinderen ervaren daar wat het is om met elkaar en

In document Schoolgids Boekweitstraat GN Putten (pagina 5-0)