• No results found

5. Keuzeonderwijs en extra mogelijkheden in de voltijd bachelor Social Work

5.4 Honours

Studenten die meer willen en kunnen dan het reguliere curriculum hen biedt, krijgen de mogelijkheid om een (of meerdere) honoursprogramma te volgen.

Deze honoursprogramma’s overstijgen het bachelorniveau en dagen studenten uit om hun talenten extra te versterken door verbreding en/of verdieping van hun sociale studie. De programma’s kenmerken zich door ruimte voor eigen verantwoordelijkheid (autonomie) en initiatief (ondernemerschap).

Om een cultuur te creëren waarin studenten zich aan een honoursprogramma willen verbinden, dragen de docenten van de opleidingen breed uit dat er ruimte is om te zoeken en talenten te ontplooien. Vanaf jaar 1 krijgen alle studenten informatie over de programma’s. Studenten die hiervan gebruik willen maken worden gestimuleerd om meer uit hun studie te halen.

We maken gebruik van het profiel van de excellente professional.

Het aanbod bestaat uit de volgende programma’s:

• Honourstalentprogramma SASS, start in jaar 2; 3-jarig traject;

• Honourstalentprogramma Healthy Ageing, start begin jaar 2; 3-jarig traject;

• Honours HG minor Buiten kaders denken, vanaf jaar 3;

• Individueel traject honoursstage, jaar 3;

• Individuele trajecten honours-studentassistentschappen, Methodische Werk Begeleiding (MWB) bij stage jaar 2 SW voltijd.

Informatie over honoursmogelijkheden en kenmerken van honoursprogramma’s die binnen de HG worden aangeboden zijn te vinden in Osiris en op Hanze.nl, waar ook contactpersonen vermeld staan.

Voor de honoursprogramma’s kunnen de studenten zich aanmelden door middel van een e-mail.

Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden is te vinden op Hanze.nl 5.4.1 Honourstalentprogramma SASS

Het honourstalentprogramma SASS beslaat 30 EC’s en bestaat uit 6 honourslabs van elk 5 EC’s.

Het is een extra-curriculair programma, in aanvulling op het reguliere studieprogramma van de bacheloropleiding. Om mee te kunnen doen aan het honourstalentprogramma vindt er een toelatingsprocedure plaats.

De student begint met de twee labs binnen de eigen 'school’, in het tweede jaar staat eerst een programma buiten de school op het programma en daarna kan de student kiezen voor nog een lab buiten de school of een combinatielab dat door meerdere schools samen wordt aangeboden.

Het talentprogramma wordt afgesloten met een Leadership Challenge of een Expert Challenge lab.

Bij het succesvol afronden van een honourslab van 5 EC’s ontvangt de student een edubadge voor dat lab. Mocht een student tussentijds uitstromen, maar wel 20 EC’s hebben behaald (4 honourslabs hebben afgerond) dan ontvangt de student een certificaat.

Het honourstalentprogramma wordt bij succesvol afronden vermeld op het getuigschrift en de student ontvangt het honourscertificaat.

Om toegelaten te kunnen worden tot het Honours Talentprogramma moeten geïnteresseerde studenten aan het einde van hun eerste jaar in een sollicitatieprocedure aantonen dat zij op de volgende criteria in vergelijking met hun medestudenten bovengemiddeld goed scoren:

• Resultaten studie Social Work, waarbij als richtlijn geldt dat een honoursstudent geen of geringe achterstanden heeft in het reguliere programma;

• Intrinsieke motivatie voor de studie Social Work en voor het honourstalentprogramma;

• Inzet;

• Plannen en organiseren;

• Mondeling en schriftelijk communiceren;

• Samenwerken;

• Zelfreflectie;

• Initiatief.

De selectieprocedure bestaat eruit dat geïnteresseerde studenten hun interesse en capaciteiten duidelijk dienen te maken door middel van een sollicitatiebrief en bijbehorend CV. Daarop worden zij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, waarbij een commissie, bestaande uit twee docenten en één honoursstudent, beoordeelt of de kandidaat honoursstudent voldoet aan de selectiecriteria.

Voor een toelichting op de selectieprocedure zie de Blackboard Course Talentprogramma Social Work en Hanze.nl

5.4.2 Honourstalentprogramma Healthy Ageing

Het honourstalentprogramma Healthy Ageing beslaat 30 EC’s en bestaat uit 6 honourslabs van elk 5 EC’s. Het is een extracurriculair programma, in aanvulling op het reguliere studieprogramma van de bacheloropleiding.

Criteria voor toelating zijn:

• je bent eerstejaarsstudent (aanmelding in jaar 1, start in jaar 2) van de opleiding Social Work of van één van de bacheloropleidingen van de Academie voor Gezondheidsstudies of, de Academie voor Verpleegkunde;

• je wilt en kunt meer dan het reguliere programma je biedt;

• je bent aantoonbaar gemotiveerd voor de studie en het volgen van dit multidisciplinaire honours talentprogramma;

• je bent breed geïnteresseerd in de werkvelden zorg en welzijn, en in Healthy Ageing in het bijzonder;

• je bent ondernemend en ambitieus, nieuwsgierig en leergierig

• je hebt je propedeuse in één jaar behaald.

Selectieprocedure:

1. Aanmelden (door de student zelf op grond van eigen motivatie);

2. Het schrijven van een sollicitatiebrief waarin de student zijn of haar motivatie en geschiktheid voor deelname aan het honours talentprogramma HA toelicht, en een eerste toelichting geeft op de wijze waarop het profiel voor de excellente professional een rol kan spelen in zijn of haar ontwikkeling;

3. Aanbeveling van zijn of haar mentor/SLB-er;

4. Het voeren van een motivatiegesprek met een honoursdocent én een ouderejaars honoursstudent.

Bij het succesvol afronden van een honourslab van 5 EC’s ontvangt de student een edubadge voor dat lab. Mocht een student tussentijds uitstromen, maar wel 20 EC’s hebben behaald (4 honourslabs hebben afgerond) dan ontvangt de student een certificaat. Het

honourstalentprogramma wordt bij succesvol afronden vermeld op het getuigschrift en de student ontvangt het honourscertificaat.

5.4.3 Honoursstage

Een honoursstage is een individueel traject bedoeld voor excellente sociaal werkers in wording.

Een excellente beroepsbeoefenaar kenmerkt zich onder andere door de volgende eigenschappen:

kunnen leren op geïntegreerde wijze, het goed kunnen hanteren van relaties, ethisch en methodisch goed onderlegd zijn, eigenzinnig en ambitieus, zichzelf en het beroep goed kunnen profileren, gemotiveerd en betrokken bij de studie en beroepsontwikkeling. Een excellente sociaal werker kan buiten kaders denken, innoveren en waardevrij communiceren.

Een honoursstage onderscheidt zich van een gewone stage door:

- de complexiteit van de doelgroep waarmee gewerkt wordt binnen de stage-instelling;

- de hoge mate van zelfstandigheid die van de honoursstagiair(e) wordt gevraagd;

- de theoretische verdieping die plaats dient te vinden door extra scholing binnen de organisatie en door instellingsgebonden opdrachten;

- de nadruk wordt gelegd op het buiten kaders denken van de stagiair(e); hiervoor worden in het plan van aanpak bij aanvang van de stage en halverwege het stagetraject opdrachten opgenomen in de vorm van beroepsproducten;

- per stageperiode van vijf maanden dient één extra beroepsproduct te worden uitgevoerd waarin één of meerdere leeruitkomsten worden behaald. Deze leeruitkomsten zijn te vinden in de aanvullende stagehandleiding voor honoursstage

Per stage-instelling worden de eisen en afspraken schriftelijk vastgelegd door de betreffende accountdocent en de stage-instelling.

De begeleiding vanuit de opleiding gebeurt door ervaren docenten en supervisoren en in het werkveld door praktijkbegeleiders; zo mogelijk worden honoursstagiair(e)s bij elkaar in een supervisiegroep geplaatst.

Studenten die een honoursstage doen, moeten om de aantekening honoursstage op hun diplomasupplement te krijgen:

een voldoende halen op alle leeruitkomsten in de praktijk bij een als honoursstage gekwalificeerde instelling;

inzetbaar zijn op de werkvloer als zelfstandig functionerend professional.

Voor de honoursstage worden dezelfde beoordelingsformulieren gebruikt als voor de stage in jaar 3 met als aanvulling de leeruitkomsten zoals beschreven in de aanvullende stagehandleiding voor honoursstudenten.

Studenten kunnen op twee manieren voor een honoursstage opteren:

• solliciteren op de door het Praktijkbureau aangeboden honoursstage;

• zelf een stageplaats voordragen als honoursstage bij het Praktijkbureau; de stagecoördinator jaar 3 zal vervolgens onderzoeken of deze stageplaats een honoursstage kan worden met behulp van de accountdocenten.

Om in aanmerking te komen voor een honoursstage moet een student een selectiegesprek voeren met een accountdocent en een aanbeveling kunnen laten zien van de POB’er.

5.4.4 Honours HG-minor Buiten kaders denken

Buiten kaders denken is een HG-honoursminor voor een selecte groep studenten vanaf studiejaar 2, 3 en 4. De minor heeft een omvang van 30 EC’s. In de honoursminor Buiten kaders denken krijgt de student de kans activiteiten te ontwikkelen die passen bij de eigen ontwikkelwensen, passie en ambitie – passend binnen het kader van het toekomstige beroep - in het Ontwikkelingsproject (20 EC’s).

Daarnaast neemt de student deel aan het onderdeel Management en beleid (5 EC’s). Dit onderdeel biedt kaders voor het door de student gekozen project. Ter ondersteuning van beide genoemde

onderdelen wordt er in de cursus Community (5 EC’s) intensief samengewerkt met docenten en andere studenten en wordt een intensieve coaching aangeboden. Er is sprake van een selectieprocedure.

De student beschikt over de volgende karaktereigenschappen en vaardigheden:

- reflectief denken en handelen;

- onderzoekende houding, pro-actief, innovatief en creatief;

- een verbinding kunnen leggen tussen eigen (levens)ervaring en de professionele ontwikkeling;

- relaties kunnen hanteren;

- maatschappelijke betrokkenheid.

Alle overige informatie en de selectieprocedure zijn te vinden in de Blackboard course Honoursminor Buiten kaders denken en op Hanze.nl

5.4.5 Honoursstudentassistentschap

Een student kan in het kader van het honoursbeleid in aanmerking komen voor een betaalde functie. Het gaat dan niet om routineklussen, maar om uitdagende werkzaamheden die een beroep doen op het bijzondere talent van de betreffende student. Het betreft een werkactiviteit; geen studieactiviteit. De student kan het studentassistentschap vermelden op zijn curriculum vitae (CV) en kan krijgt een Honours-vermelding krijgen op zijn diplomasupplement. Het studentassistentschap betreft Methodische Werk Begeleiding bij het programma Stage jaar 2 &MWB dat onderdeel is van POB in de Praktijk jaar 2 Social Work. Het assistentschap richt zich op vierdejaarsstudenten die ambitie hebben om coachingsvaardigheden te ontwikkelen door jongerejaars studenten te begeleiden en beoordelen tijdens hun tweedejaars praktijken/of tijdens bijeenkomsten waarin leren reflecteren op zichzelf en op hun professioneel handelen centraal staat.

Het beoordelen van de praktijk samen met de praktijkbegeleider met behulp van een evaluatieverslag en het voeren van een werkplanbespreking en een evaluatiegesprek in aanwezigheid van de tweedejaars student en diens praktijkbegeleider uit het werkveld.

De selectiecriteria worden aangegeven in de vacature(s), wanneer die geplaatst worden.

Beoordeling

De student moet voldoen aan de beoordelingscriteria van het desbetreffende onderdeel om de vermelding op de cijferlijst te krijgen.

Voor meer informatie over de selectieprocedure kan gemaild worden naar SASSHonours@org.hanze.nl