• No results found

Binnen het hbo (hoger beroepsonderwijs) is het gebruikelijk dat er bij iedere opleiding een aantal (wettelijk voorgeschreven) commissies is ingesteld die elk hun eigen taken en bevoegdheden hebben. In dit hoofdstuk worden deze commissies beschreven. Bij elke commissie staat ook een link naar een pagina op Hanze.nl waar de contactgegevens en de meest recente samenstelling te vinden zijn.

1.1 EXAMENCOMMISSIE EN TOETSCOMMISSIE

Examencommissie

De examencommissie heeft de taak om vast te stellen of de afgestudeerde de in de onderwijs- en examenregeling beschreven kwalificaties gerealiseerd heeft. De examencommissie bewaakt het niveau van de opleiding door intern toezicht te houden op de tentaminering en examinering qua inhoud, werkwijze en niveau.

In de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) worden de volgende taken en bevoegdheden van de examencommissie beschreven:

• het uitreiken van het getuigschrift (artikel 7.11, lid 2);

• het borgen van de kwaliteit van de tentamens en examens (artikel 7.12b lid 1 sub a);

• het vaststellen van richtlijnen en aanwijzingen binnen het kader van de OER om de uitslag van tentamens en examens te beoordelen en vast te stellen (artikel 7.12b lid 1 sub b);

• het verlenen van vrijstellingen (artikel 7.12b lid 1 sub d);

• het nemen van maatregelen bij fraude door een student (artikel 7.12b lid 2);

• het jaarlijks opstellen van een verslag van werkzaamheden (artikel 7.12b lid 5);

• het aanwijzen van examinatoren (artikel 7.12c).

De examencommissie voor de associate degrees en bacheloropleidingen binnen de Academie voor Sociale Studies (SASS) bestaat uit ten minste drie leden, waaronder de voorzitter, afkomstig uit de diverse opleidingen of opleidingsvarianten (Social Work [SW], Toegepaste Psychologie [TP], Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn [EZW] en Sociaal Werk in de Zorg [SWZ]).

De voorzitter en overige leden van de examencommissie worden op basis van hun deskundigheid op het terrein van de desbetreffende opleiding(en) benoemd door de Dean; hierbij wordt gebruik gemaakt van door het College van Bestuur (CvB) vastgestelde profielen. Ten minste één lid is als docent verbonden aan één van de genoemde opleidingen en ten minste één lid is afkomstig van buiten de genoemde opleidingen. De actuele samenstelling van de examencommissie is te vinden op Hanze.nl.

Communicatie tussen studenten en de examencommissie verloopt via de ambtelijk secretaris van de examencommissie. Voor de opleidingen SW, EZW en SWZ is de ambtelijk secretaris

bereikbaar via: examencommissiesass@org.hanze.nl.

Toetscommissie

De toetscommissie van de Academie voor Sociale Studies heeft als taak om, onder verantwoordelijkheid van de examencommissie, onderzoek te doen naar de kwaliteit van tentamens en examens. De toetscommissie bewaakt de goede werking van de toetscyclus en de onderlinge afstemming tussen de onderdelen van het curriculum voor wat betreft de toetsing. Daarnaast draagt de toetscommissie zorg voor archivering in het toetsarchief volgens de door het CvB vastgestelde bewaartermijnen.

Zie WHW artikel 7.11 en 7.12, HG-Bestuursreglement artikel 5.3 en 5.4 en bijlage 11 van het Studentenstatuut.

De toetscommissie bestaat uit ten minste drie leden, waaronder de voorzitter. De leden van de toetscommissie worden benoemd door de Dean op voordracht van de examencommissie. De actuele samenstelling van de toetscommissie is te vinden op Hanze.nl.

Contactgegevens van de toetscommissie: toetscommissiesass@org.hanze.nl

1.2 TOELATINGSCOMMISSIE

De toelatingscommissie adviseert de Dean over de toelating van studenten, daar waar toelating niet kan zonder nader onderzoek, zoals het 21+-onderzoek en het onderzoek bij deficiënties, zie WHW artikel 7.29 en bijlage 11 van het Studentenstatuut.

De toelatingscommissie is verantwoordelijk voor:

• het adviseren van de Dean over de toelating van studenten;

• het (laten) uitvoeren van individuele toelatingsonderzoeken;

• het bewaken van de afgesproken kwaliteit van de toelatingsassessments.

De toelatingscommissie bestaat uit minimaal drie leden, die worden benoemd door de Dean voor een periode van drie jaar. De actuele samenstelling van de toelatingscommissie is te vinden op Hanze.nl.

Contactgegevens van de toelatingscommissie SW/EZW/SWZ: toelatingsass@org.hanze.nl

1.3 ACADEMIEMEDEZEGGENSCHAPSRAAD

De Academiemedezeggenschapsraad (AMR) is het democratisch gekozen medezeggenschapsorgaan van de Academie. De raad bestaat voor de helft uit leden die uit en door het personeel worden gekozen en voor de helft uit leden die uit en door de studenten worden gekozen.

De AMR vindt zijn grondslag in artikel 10.25 van de WHW en heeft op grond daarvan op verschillende gebieden instemmings- en/of adviesrecht, conform het Reglement van de Schoolmedezeggenschapsraad. Het gaat om de volgende rechten:

• instemmingsrecht op het Strategisch beleidsplan, het Schooljaarplan (SJP) en de OER-en;

• instemmingsrecht op inrichting van de organisatie, personeelsbeleid en de gang van zaken in en rond het gebouw;

• adviesrecht met betrekking tot nieuwbouw, wervingsprocedure van managers en de samenstelling van de opleidingscommissie;

• initiatiefrecht om, wanneer de AMR hiertoe aanleiding ziet, een advies te geven aan de Dean. De Dean is verplicht om hier beargumenteerd op te reageren;

• informatierecht: de AMR heeft recht op alle informatie die nodig is om zijn taak goed te kunnen uitvoeren.

Voor het bijwonen van de bijeenkomsten van de AMR worden de docent- en studentleden daar waar mogelijk, uitgeroosterd van lesactiviteiten. Indien dit niet mogelijk is dan worden studentleden ontheven van aanwezigheidsplicht op het moment van vergaderen. Uiteraard maakt de student zelf de afweging om een lesactiviteit al dan niet te volgen.

De actuele samenstelling en contactgegevens van de AMR zijn te vinden op Hanze.nl

1.4 OPLEIDINGSCOMMISSIE

De opleidingscommissie (OC) is een wettelijk ingestelde commissie die minimaal zes keer per jaar vergadert over de kwaliteit van de opleidingen. Zie WHW artikel 10.3c en bijlage 11 van het Studentenstatuut.

Taken van de opleidingscommissie zijn:

het uitbrengen van advies over het bevorderen en waarborgen van de kwaliteit van de opleiding;

het jaarlijks beoordelen van de wijze van uitvoeren van de OER;

het gevraagd of ongevraagd advies uitbrengen aan de AMR en de Dean over alle andere aangelegenheden het onderwijs betreffende. 

tevens heeft de OC instemmingsrecht op de onderwijsregeling; dit betekent dat de Dean de instemming van de OC met de onderwijsregeling als onderdeel van de OER nodig heeft, voordat deze wordt vastgesteld.

De OC stuurt adviezen en voorstellen altijd ter kennisneming aan de AMR.

De OC bestaat voor de helft uit leden gekozen uit en door het onderwijsgevende personeel (personeelsgeleding) en voor de helft uit leden gekozen uit en door de studenten (studentgeleding) van de opleiding Social Work. De personeelsgeleding wordt verkozen voor een periode van twee jaren; de studentgeleding wordt verkozen voor een periode van één jaar. Nadere bijzonderheden over zittingsduur en verkiezingen zijn te vinden in het OC-reglement.

Voor het bijwonen van de bijeenkomsten van de OC worden de docent- en studentleden daar waar mogelijk, uitgeroosterd van lesactiviteiten. Indien dit niet mogelijk is dan worden studentleden ontheven van aanwezigheidsplicht op het moment van vergaderen. Uiteraard maakt de student zelf de afweging om een lesactiviteit al dan niet te volgen.

De OC’s van de opleidingen SW, EZW en SWZ vergaderen altijd gezamenlijk onder voorzitterschap van de voorzitter van de OC SW.

De actuele samenstelling en contactgegevens van de opleidingscommissie zijn te vinden op Hanze.nl

Contactgegevens van de opleidingscommissie SW/EZW/SWZ: ocsass@org.hanze.nl.